Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pierwsze kroki.
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia
Radzios³aw
Witajcie, mam na imiê Rados³aw. Mieszkam w Ja¶le(woj.Podkarpackie, niedaleko Krosna).
Praktycznie od zawsze interesowa³em siê ¶redniowieczem (wczesnym), którego¶ dnia stwierdzili¶my z przyjacielem (Konradem), ¿e mogliby¶my spróbowaæ odtwarzaæ historie wczesnego ¶redniowiecza.
Mam wielk± pro¶bê skierowan± do Was, drodzy Frehowicze czy mogliby¶cie podaæ mi jakie¶ rady, na pocz±tek, o czym powinienem pamiêtaæ jak stawiaæ pierwsze kroki w takim odtwarzaniu itp.
Liczê na Wasz± pomoc i my¶lê ¿e podzielicie siê swoj± wiedz± na temat wczesnego ¶redniowiecza.
smile.gif
Z góry dziêkujê i pozdrawiam smile.gif
Madeleine
Witam
Mo¿e na pocz±tek nie mnó¿ postów, zapoznaj siê z regulaminem tego forum.
Na drugi pocz±tek si±d¼ przed komputerem na oko³o tydzieñ i czytaj FREHA w tematach wybranych epok. Jest tu tak ogromna ilo¶æ tematów, poruszanych problemów ¿e z pewn± doza cierpliwo¶ci znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania.
Twoje pytanie jest pytaniem o napisanie encyklopedii.
AdamsZnin
Witam.

Zachêcam do lektury ;) http://www.bagrit.pl/artykuly/artykuly.php...erskie?&k=1

Pozdrawiam
Radzios³aw
CYTAT(AdamsZnin @ 16:35 16.04.2010) *
Witam.

Zachêcam do lektury ;) http://www.bagrit.pl/artykuly/artykuly.php...erskie?&k=1

Pozdrawiam

Dziêkujê, bardzo mi pomog³e¶ smile.gif
Wtr±cê siê tylko do jednego: "Wa¿ne jest te¿ to, aby wyznaczone ramy czasowe by³y w miarê w±skie, nie przekraczaj±ce powiedzmy 30 czy 50 lat. Dlaczego? Bo dziêki temu grupa w bêdzie wygl±daæ spójnie i w miarê prawdopodobnie od strony historycznej."

Je¶li kto¶ nie ma 30 - 50 lat to nie ma co liczyæ by zacz±æ przygodê z Bractwami ?
Owka
Ojooojjjj....

Ramy czasowe = datowanie

Innymi s³owy - unikaæ tworzenia grupy typu "ja robiê wczesnego Wikinga, Heniek II krucjatê, a Maniek z Mani± okres grunwaldzki". Dogadaæ siê i wzglêdnie dograæ - te 30-50 lat to sugerowany maksymalny "rozrzut", który jeszcze bêdzie wygl±daæ rozs±dnie.
Radzios³aw
Ach tak !
¬le zrozumia³em Dziêki ¿e wyprowadzi³a¶/e¶ mnie z b³êdu :P
A co do wieku nie ma znaczenia ?
@EDIT
bardzo Wam dziêkujê Koledzy i Kole¿anki smile.gif
Lipek
No przecie¿ !
Mo¶ka
ja powiem tak: du¿o ³atwiej zaczynaæ w grupie. w sensie do³±czyæ siê do kogo¶ ze sta¿em w RR - tacy ludzie/grupy maj± ju¿ bazê wiedzy o ubiorach, uzbrojeniu, wyposa¿eniu obozowym, czêsto s± namioty i sprzêt bractwowy, wiêc nie trzeba wszystkiego od razu kupowaæ.

Z czasem zbierzesz ju¿ na tyle sprzêtu, by byæ samodzielny, a te¿ bardzo czêsto okazuje siê, ¿e Twoje zainteresowania historyczne nie pokrywaj± siê z zainteresowaniem bractwa (np. oni chc± odtwarzaæ super dok³adnie kulturê materialn±, a Ciebie to nie interesuje w przeciwieñstwie do np. walki - lub na odwrót). Wtedy mo¿na siê z bractwa od³±czyæ i je¼dziæ samemu lub za³o¿yæ w³asn± grupê.

Poza tym generalnie w bractwem jest ³atwiej wej¶æ w towarzystwo, bo oni juz ludzi znaj±, wiedz± na jakie imprezy warto je¼dziæ itp.

Pozdrawiam i powodzenia,
Mosia.

PS. Mo¿esz siê zorientowaæ, gdzie w Twoich okolicach s± jakie¶ bractwa równie¿ dziêki stronie Roberta Bagrita, do której link ju¿ tu by³.
Viator
Drugi tydzieñ czytania a mo¿e wiêcej bêdziesz musia³ po¶wiêciæ na Halli: http://halla.mjollnir.pl/
Warto siê tam zarejestrowaæ równie¿. Freha i Halla to w tej chwili dwa najpowa¿niejsze fora obejmuj±ce europejskie wczesne ¶redniowiecze.

Co do wieku, dodam jeszcze ¿e o ile za³o¿enie z kolegami grupy nie wymaga bycia doros³ym, o tyle zarejestrowanie jej oficjalnie - ju¿ tak, i branie udzia³u w turniejach bojowych podczas og³aszanych imprez - równie¿. Resztê doczytasz...

Pozdrawiam i ¿yczê powodzenia!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.