Ciê¿ko siê koñczy ksi±¿kê która ma tysi±c stron. Wci±ga...wrêcz niebezpiecznie. Cudownie napisane- obie czê¶ci.
Ciekawa jestem jednak jak Wam siê od strony stricte historycznej podoba i jak wg was Follett radzi sobie z realiami ¶redniowiecza? Osobi¶cie od strony kostiumologicznej nie znalaz³am wiêkszych potkniêæ, ciekawa jestem jak w innych aspektach?
Niestety, przyjemno¶æ czytania psuje kulawe t³umaczenie w ostatnich wydaniach "Filarów Ziemi" - t³umaczenie w pierwszym polskim wydaniu Ksi±¿nicy (dwa tomy, twarde ¿ó³te ok³adki) by³o o niebo lepsze. "¦wiata bez koñca" nie czyta³em i je¶li t³umacz jest ten sam to nawet nie mam ochoty.
W³a¶nie czytam "¦wiat bez koñca" (jestem w okolicy 1/4) i jak narazie ¶mia³em siê ze "zwitka banknotów", mo¿liwe, ¿e jest to b³±d t³umacza. Wiêcej powiem jak przeczytam.
Pozdrawiam. Mamut.
@m_q moje wydania sa t³umaczone: Grzegorz Sitek- Filary; G. Ko³odziejczyk i Z. Królicki- ¦wiat.
Jak ju¿ mowa o ksi±¿ce to trzeba wspomnieæ ¿e niedawno nakrêcili serial na podstawie "Filarów". Trudno w 8 odcinkach trwaj±cych po godzinê zawrzeæ ca³o¶æ, ale mimo wszystko warto. Zai9nteresowanych informujê ¿e PoE mo¿na obejrzeæ na "C+ Film".
O historyczno¶ci nie chce mi siê gadaæ, ale widzia³em ¿e jeden ze stra¿ników mia³ kanelowanego nosala.
K.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.