Witam.
Do¶æ sporo czyta³em, lecz informacje jakie znalaz³em na wielu stronach zasadniczo siê od siebie ró¿ni±, mo¿e dlatego, i¿ nigdzie nie znalaz³em w 100% tego co mnie interesuje, co pasuje do rycerza ze ¦l±ska z okresu 1225-1250 (Panowanie Henryka Pobo¿nego, bitwa pod Legnic±, itd.). Konkretnie chodzi mi o tarczê:
1-Jakie tarcze by³y najpopularniejsze, jakie w ogóle wystêpowa³y? (Oczywi¶cie wszystko w odniesieniu do ¦l±ska z ww okresu).
2-Kszta³t (szeroko¶æ/d³ugo¶æ oraz grubo¶æ, jaka gruba warstwa drewna, a jak wiele warstw lnu itd.)
3-Malowanie tarcz, czym i jakie techniki, kolorystyka podobna jak w przypadku cotte (2 kolory na przemian, lub ca³a jednolita) czy wystêpowa³y jakie¶ herby, "oznaczenia"?
4-Jakie¶ ksi±¿ki dotycz±ce tej tematyki oraz okresu, zdjêcia, ryciny/rysunki? Oprócz BM oczywi¶cie.
5-Jak± technik±? Listewki czy jednolite, a mo¿e z jakby to okre¶liæ "desek"?
6-Z jakiego drewna? Miêkkie czy twarde? Elastyczne czy sprê¿ynuj±ce? A mo¿e na przemian na zasadzie listewek z ró¿nych gatunków drewna?
7-Górê bardziej obci±¿yæ czy dó³? Jak siê bêdzie lepiej ni± porusza³o?
PS: Je¿eli chodzi o kszta³t, to siê dopasowuje do wzrostu danej osoby, lecz niekoniecznie wiem jakie mia³yby to byæ wymiary na moj± osobê np. czyli 175cm +/-
PSS: Je¿eli chodzi o technikê i materia³y to interesuj± mnie tylko rzeczy historyczne, a nie jakie¶ sklejki z psb...
Z góry dziêkujê, liczê na wasz± pomoc i wiedzê. Tematów jak robiæ tarczê itd, jest wiele, lecz nigdzie nie jest sprecyzowane jaki wiek i lata, oraz w wiêkszo¶ci s± to typowo robione ze sklejki a jak ju¿ wspomina³em mnie niehistoryczne rzeczy nie interesuj±. Wiadomo, nie wszystko siê da idealnie odwzorowaæ, nawet podejrzewam ¿e nie ma takiej szansy, ale chcia³bym aby mój ekwipunek, wyposa¿enie by³o jak najbardziej zbli¿one do tamtych czasów.
Pozdrawiam.