Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Sagi Skandynawskie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
Owen
Witam
Pilnie potrzebujê zdobyæ jak najwiêkszy zbiór sag skandynawskich a najlepiej islandzkich.
St±d mój apel do frehowiczów: Kupiê ksi±¿ki lub ksera sag skandynawskich (w jêzyku polskim)- bardzo proszê o odzew.
Pozdrawiam
Karolina Remiasz
Dlaczego nie sprobujesz w wiszej bibliotece?Ja znam bibl.w ktorej jest tego mnostwo.Moge Ci pomoc,napisz "mejla"to sie dogadamy.Ale ostrzegam,ze tego jest mnostwo,sagi islandzkie to cale tomy,bo np."Saga o Njalu"to juz osobna ksiega formatu A4,chyba ponad 300 stron.No ale sa tez zbiorki.Pogadamy,pozdrawiam smile.gif
[/list]
Devonus
Ja czyta³em "Sagê o Egilu", nie pamiêtam ile stron, ale spora...nie powinno byæ problemów ze znalezieniem jej w bibliotece...szukaj na Literatura Islandzka.
Owen
Witam
No o Egilu ja te¿ czyta³em i mam nawet w domu, ale szukam nastêpnych. Wiem ¿e jest dostêpna "saga rodu z Laxdalu".
Pozdrawiam
jarljarbi
witam. na pewno by³y wydane , zdaje siê, ¿e w latach 60-tych, w jednej serii, w t³umaczeniu Apolonii Za³uskiej: Saga o Njalu Spalonym, Saga o Egilu, Saga o £ososiowej Dolinie / Laxdall /, oraz Saga o Gaunlangu (?) Wê¿owym Jêzyku. W zapowiedziach by³y tez inne, ale nie uda³o mi sie do nich dotrzeæ. Do znalezieniaw wiêkszo¶ci biliotek publicznych, raczej nie niepokojone przez czytelników / sagê o Egilu, któr± jaki¶ czas temu czyta³em ostatni raz wypo¿yczono w 1972 roku :).

pozdrawiam Jarek
Liadain
Witam
Mo¿e to niewielka pociecha, bo mam link do sag ale po angielsku, ale masz tu przynajmniej wykaz sag:
http://www.vikinganswerlady.com/VALBookmarks.htm
Owen
Witam
Ja teraz g³ównie szukam Sagi Nialllu i jest naprawdê ciê¿ka do dostania, gdyby kto¶ mia³ jakie¶ namiary i je podes³a³ ,by³bym bardzo wdziêczny.
Pozdrawiam
Wotawa
Farley Mowat "Wyprawy Wikingów. Dawni Normanowie w Grenlandii i Ameryce Pó³nocnej" Ksi±¿nica, Katowice 1995, prze³o¿y³ Wac³aw Niepokólczycki, orygina³ wydany by³ z 1965r.

Fajna kompozycja ksi±¿ki:
Podane s± fragmenty sag, a po ka¿dym komentarz. Wydaje mi siê, ¿e ksia¿ka jest do dostania stosunkowo ³atwo. Chyba widzia³em j± w ró¿nych tanich ksi±¿kach i antykwariatach.Czyta³em to dosyæ dawno, ale wra¿enie zosta³o.
Co ciekawe autor jest niezwyk³ym celtofilem, widaæ to od pierwszych stron :-D.
Hildr
sagi regularnie s± na aukcjach Allegro - za du¿e pieni±dze
Pioteroos
Witam!
A nie ma kto¶ mo¿e linków do ró¿nych sag, ale w wersji Polskiej? Poszukam w bibliotekach w Warszawce, ale linki do jakich¶ stronek by siê przyda³y.

Pozdrawiam Drogomir.
Harald Wilczeserce
CYTAT(Owen)
Witam
Ja teraz g³ównie szukam Sagi Nialllu i jest naprawdê ciê¿ka do dostania, gdyby kto¶ mia³ jakie¶ namiary i je podes³a³ ,by³bym bardzo wdziêczny.
Pozdrawiam

Widzisz Owenie saga o Njalu jest najbardziej popularna saga i uznana za najpiekniejsza, co osobiscie potwierdzam, ale dostac ja to w polsce prawie jak cud, ja w tej chwili przetrzymuje jedna w domu i jak bardzo Ci zalezy to zorganizuje ci ksero, a co do mieczy to wybacz ale to zbyt pracochlonne i moze w lato znajde troche czasu.

Zreszta po polsku wydano troche wiecej sag i jakos mam do nich wszystkich dostep, a jak cos to mozna by tez zalatwic cos po skandynawsku, jezeli czytujesz.

jak cos to sie odezwij

pozdrawiam

Hari
heimdall
A ja w³a¶nie skanujê "Edde" w t³umaczeniu Za³uskiej-Stromberg, bêdzie w rtf za oko³o tydzien. Planujê jeszcze zeskanowaæ "Sage rodu z Laxdalu" bêdzie za oko³o dwa tygodnie smile.gif. Je¶li kto¶ bêdzie potrzebowa³ to chêtnie pode¶lê na maila.
Storm
Je¶li was dalej interesuje Laxdaelasaga po polsku, to uploadn±³em j± na mój ftp.

www.storm.livenet.pl/_TEMP/sagi/Saga_rodu_z_Laxdalu.zip

mi³ej lektury.

A tak przy okazji - jakie ksi±¿ki i sagi wydano po polsku:
Ja osobi¶cie s³ysza³em / spotka³em siê z:
(pogrubione - mam w domciu)

-> "Edda to jest Ksiêga religii dawnych Skandynawii mieszkañców" - t³um Joachim Lelewel, 1807 Wilno
-> "Edda to jest Ksiêga religii dawnych Skandynawii mieszkañców, wyd. II" - t³um Joachim Lelewel, 1828 Wilno
-> "Saga o Gislim wyjêtym spod prawa i inne sagi islandzkie" t³um Artur Górski, 1931 Warszawa, Dom Ksi±¿ki Polskiej
-> "Sagi islandzkie", t³um Artur Górski, 1960 Warszawa, Ludowa Spó³dzielnia Wydawnicza
-> "Saga o Gunnlaugu Wê¿owym Jêzyku", t³um Apolonia Za³uska Stromberg, 1968 Wroc³aw, Zak³ad Naukowy im. Ossoliñskich
-> "Saga o Njalu", t³um Apolonia Za³uska-Stromberg, 1968 Poznañ, Wydawnictwo Poznañskie
-> "Saga rodu z Laxdalu", t³um Apolonia Za³uska-Stromberg, 1973 Poznañ Wydawnictwo Poznañskie
-> "Saga o Egilu", t³um: Apolonia Za³uska-Stromberg, 1974 Poznañ, Wydawnictwo Poznañskie
-> "Edda Poetycka", t³um: Apolonia Za³uska-Stromberg, 1986 Wroc³aw, Zak³ad Narodowy im. Ossoliñskich
-> "Edda starsza", t³um: Robert Stiller, Poznañ, Wydawnictwo Poznañskie

z sag jest jeszcze Frithiof's Saga Tegnera po polsku, wydana przez Ossolineum bodaj¿e.

dostaæ te ksi±¿ki teraz naprawdê trudno, ale da siê.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.