Je¶li was dalej interesuje Laxdaelasaga po polsku, to uploadn±³em j± na mój ftp.
www.storm.livenet.pl/_TEMP/sagi/Saga_rodu_z_Laxdalu.zip
mi³ej lektury.
A tak przy okazji - jakie ksi±¿ki i sagi wydano po polsku:
Ja osobi¶cie s³ysza³em / spotka³em siê z:
(
pogrubione - mam w domciu)
-> "Edda to jest Ksiêga religii dawnych Skandynawii mieszkañców" - t³um Joachim Lelewel, 1807 Wilno
-> "Edda to jest Ksiêga religii dawnych Skandynawii mieszkañców, wyd. II" - t³um Joachim Lelewel, 1828 Wilno
-> "Saga o Gislim wyjêtym spod prawa i inne sagi islandzkie" t³um Artur Górski, 1931 Warszawa, Dom Ksi±¿ki Polskiej
->
"Sagi islandzkie", t³um Artur Górski, 1960 Warszawa, Ludowa Spó³dzielnia Wydawnicza
-> "Saga o Gunnlaugu Wê¿owym Jêzyku", t³um Apolonia Za³uska Stromberg, 1968 Wroc³aw, Zak³ad Naukowy im. Ossoliñskich
-> "Saga o Njalu", t³um Apolonia Za³uska-Stromberg, 1968 Poznañ, Wydawnictwo Poznañskie
-> "Saga rodu z Laxdalu", t³um Apolonia Za³uska-Stromberg, 1973 Poznañ Wydawnictwo Poznañskie
-> "Saga o Egilu", t³um: Apolonia Za³uska-Stromberg, 1974 Poznañ, Wydawnictwo Poznañskie
->
"Edda Poetycka", t³um: Apolonia Za³uska-Stromberg, 1986 Wroc³aw, Zak³ad Narodowy im. Ossoliñskich
-> "Edda starsza", t³um: Robert Stiller, Poznañ, Wydawnictwo Poznañskie
z sag jest jeszcze Frithiof's Saga Tegnera po polsku, wydana przez Ossolineum bodaj¿e.
dostaæ te ksi±¿ki teraz naprawdê trudno, ale da siê.