Witam,
Szukam wszelkich informacji na tematów wzorów chat, domostw, ziemianek, budynków gospodarczych, rzemie¶lniczych itp ró¿nych klas zamo¿no¶ci z tych¿e terenów i z tego okresu wznoszonych w srodku grodu i poza nim. Interesujê mnie równie¿ jak mog³a w grodzie wygl±daæ siedziba ksi±¿êca?
Chcia³bym siê dowiedzieæ jeszcze jakie budynki, co wystêpowa³o w ¶rodku w centralnym, g³ównym miejscu grodu?
U¶ci¶lij mo¿e jedn± rzecz- po³owa XIII wieku to ju¿ okres miast lokowanych na prawie niemieckim. Na ¦l±sku jest ich ju¿ ca³a masa, w Ma³opolsce mniej, ale np Kraków lokowany jest w 1257 roku. Chodzi CI zatem o gród- oppidum, czy miasto- civitas?
W zasadzie to chyba gródek sto¿kowy z podgrodziem? Skoro mowa o siedzibie mo¿now³adczej...
W³a¶ciwie autor pyta³ o siedzibê ksi±¿êc± w grodzie... bêdzie trudno znale¼æ tak± w XIII wieku, st±d moja pro¶ba o u¶ci¶lenie, bo bêdê móg³ zaproponowaæ w razie czego jak±¶ literaturê. W koñcu na Czersku jestem "obermieszczuch", hehehe......
zdecydowanie chodzi mi o oppidum lub gródek sto¿kowy z podgrodziem(je¿eli jest miêdzy nimi ró¿nica)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.