Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Szmata na blachy
> Ubiór i dodatki > Ubiory - ogólnie > Ubiory - inne
Przemko zwany Zychem
Jako ¿e jestem prostym cz³owiekiem i nie lubiê sobie komplikowac ¿ycia to szmata na blachy zawsze by³a szmat± na blachy (bez wzglêdu na to co to by³o faktycznie).

Jak siê 'fachowo' nazywaj± szmaty na blachy noszone od oko³o 1350 do 1400-1410 roku? Wiem, ¿e jest kurta westfalska, ale ona akurat mi nie pasi icon_wink.gif Niech kto¶ pomo¿e, ¿ebym wiedzia³ czego szukam. Wystarczy kilka nazw. Ewentualnie jak kto¶ jest w wyj±tkowo dobrym humorze, to mo¿e byc jakie¶ ¼ród³o ;]

Dziêki z góry
MagicWojtek
np. Tabard
Patryk
Przemko - podoba mi siê twoje podej¶cie do tematu bigsmile2.gif Ja s³ysza³em jeszcze o jakach i waffenrockach. A wiêc mamy kurty westfalskie, tabardy, jaki i waffenrocki, jaka jest miêdzy nimi ró¿nica dunno.gif . Czy to tylko kwestia nazewnictwa? Mo¿e wypowie siê w tej kwestii jaki¶ znawca tematu. Na naukê nigdy nie jest zapó¼no tongue.gif
Przemko zwany Zychem
Zapomnia³em dodaæ, ¿e oczywi¶cie najbardziej chcia³bym takie jak ma Wo³ek icon_wink.gif
MagicWojtek
Wo³ek nosi liwerê.Od pasa jest to klinowane,np.zapinana na guziki,lub wi±zana z boku.
Laser
Wappenroki (czy tam waffenrocki), to jedna z niewielu szmat na zbrojê któr± rozró¿niam (wszystkie inne to dla mnie jaki). A wygl±da to tak:
Po lewej na koniu
Aiuto
Witam!
Co prawda nie znam sie za bardzo ,ele wydaje mi sie ze wappenrock ( czy waffenrock) to po prostu "szata heraldyczna"po naszemu,(czyli cos ma na sobie wyobrazony herb naszego bohatera)a nie jakis konkretny rodzaj fraczka czy garsonki,tak jak wspomniana juz kurta westwalska czy tabard ( ten ostani przetrwal jako szata heroldow do wieku XX,jesli nie do dnia dzisjeszego)mamy chyba do czynienia z kolejnymi slowami -kluczami jak "ruch rycerski""rekonstruktor"czy "mrok",czyli terminami ktore nic konkretnego nie oznaczaja .
P.S koledze chodzilo chyba o liberie (tu za onet encyklopedia-liberia (wêg. libéria z niem. Liberei) mundur noszony dawniej przez s³u¿bê dworsk±, obecnie jest noszony przede wszystkim przez s³u¿bê hotelow±.)w literaturze tak okresla sie czasem heraldyczne kostiumy noszone przez zolnierzy burgundzkich i angielskich w wieku XV, gdyz ubrani byli w barwy swojego pana ...tak mi sie zdaje
MagicWojtek
trzeba te¿ pamiêtaæ ¿e wiêkszo¶æ przedstawieñ z tego okresu ma dopasowan± szatê na zbrojê,a nie jaki¶ worek,np:
http://powiat-nowomiejski.pl/images/storie...stein/kuno2.jpg
sprawd¼ sobie dok³adnie http://effigiesandbrasses.com/monuments/

_
ró¿nie mo¿na nazwaæ to..widzialem w opisach liwera,livera i libera
Aiuto
ok, ale caly czas chyba jest to ciagle okreslenie stroju w barwach heraldycznych ,a nie konkretnego kroju/fasonu ,jak n.p w przypadku tabardu , tak mi sie zdaje.
Oczywiscie czesto okrycia zbroji byly wykonywane z materialow wzorzysych ,czy jednokolorowych ( jesli wierzyc ikonografii) ale to juz nie "szata herbowa-heraldyczna",a jaka to chyba slowo od niemieckiego jake( chyba tak sie to pisze?0-czyli kurtka ( ang.jacket) i moze wszystko oznaczac smile.gif z tymi workami, to tez sie zdazaly , zwlaszcza sporo tego jest we francuskich kronikach z konca XIV-pocz XVw )wiec trudno tu generalizowac chyba smile.gif
pozdrawiam serdelecznie
Bartholomew the Hospitaler
To i ja siê chêtnie podepnê pod ten temat.
Mianowicie, do kiedy tak naprawdê by³y stosowane surcoaty?
Ja mam identyczny jak na za³±czonym obrazku, z wszytymi po bokach klinami, gdy¿ kiedy¶ mia³em uderzaæ w XIIIw, teraz plany mi siê pozmienia³y i zostajê przy II po³owie XIV (tak jak za³o¿yciel tematu).
Czy w zwi±zku z tym, numer z surcoatem (pod nim bêdê mia³ kolczugê) przejdzie w tej II po³ XIV czy mam my¶leæ o czym¶ bardziej "ob¶cis³ym i sexi bigsmile2.gif "?
Knurek
Witam wszystkich. Czy kto¶ mo¿e mi podaæ adres do jakiej¶ strony gdzie s± "wykroje" lub porady JAK USZYÆ .(jakie materia³y).na... (szmaty na blachy) datowanie 1390-1420
Za pomoc bardzo dziêkujê
Damian Lakomski
A ja bym prosia³ o wykroje na okres oko³o 1450 ;)
Hoorn
Polecam proste i genialne ,datowanie na zdjêciu:

Hoorn
A na pó¼n± 15 moim zdaniem nadaj± siê Tabardy w tym stylu:

Hoorn

Wszystko by³o w tym temacie smile.gif) kiedy¶

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=64...t=0&start=0
Knurek
CYTAT(Hoorn @ 23:11 06.02.2011) *
Wszystko by³o w tym temacie smile.gif) kiedy¶

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=64...t=0&start=0

Dziêkujê za pomoc . Czyli takie co¶ z we³ny i lnu mo¿e byæ?Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Laser
Mo¿e byæ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.