Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: zbroja sztabkowa
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Borg
Witam
Mam problem z jedn± rze¼b±.
Widac na niej koliste os³ony ³okci i dwie szyny/sztabki jedna os³aniaj±ca ramiê, druga przedramiê. Ot klasyczne os³ony sztabkowe.
Ale nie widaæ niestety sposobu mocowania.
St±d szukam wszelkich mozliwych rozwi±zañ.
Znam dwa: na sznurówki jak u Memlinga i na pasek opinaj±cy rêkê jak u Wita Stwosza.
Ma kto¶ inne pomys³y?
Tu wygl±da jakby by³a zintegrowana z kolczug±.
EwKa
Mi to wygl±da na pasek opinaj±cy rêke w ³okciu. Co¶ w ka¿dym razie spowodowa³o, ¿e kolczuga siê podkasa³a-widzê fa³de utworzon± w³a¶nie w ³okciu, pod tarczk±. Pasek musia³by biec tu¿ nad stawem ³okciowym.
Borg
chyba, ¿e to pasek mocuj±cy te kó³ka- na³okcice
EwKa
o tym pokretnie wlasnie mowilam smile.gif Masz jakis opis do tego obrazka-skad pochodzi, kogo przedstawia? Moze daloby sie znalezc wyrazniejszy...
Borg
w³a¶nie siê zorientowa³em, ¿e wyje¿d¿aj±c do rodziców na ¦wiêta zostawi³em na biurku p³yte z materia³ami i pracami do zabrania... w¶ród nich by³o to zdjêcie.
Zdjêcie pochodzi z Zeitschrift der Gesellschaft fur Historische Waffen- und Kostumkunde tom oko³o lat 1978-81 bo te akurat wtedy ogl±da³em smile.gif
nagrobek z po³owy XIV wieku
Merv
Witajcie.

Poszukujê dok³adnego datowania zbroi sztabkowej (sztabkowej os³ony koñczyn) jak i rejonów jej wystêpowania.
Niestety, w polskim internecie i dostêpnej mi, skromnej literaturze do tej pory nie znalaz³em nic satysfakcjonuj±cego.
Je¶li macie jakie¶ dobre ikonki, podlinkujcie je proszê.
Nikodem
Móg³by¶ powiedzieæ jak wygl±da zbroja sztabkowa? Byæ mo¿e istnieje to pod inn± nazw±, bo przyznam szczerze - pierwszy raz spotykam siê z tak± nazw±, a w internecie wiele o tym nie widaæ. Mo¿e chodzi Ci o zbrojniki (elementy zbrojnikowe, taki temat jest na Fresze)?
Borg
http://www.lib-art.com/imgpainting/9/8/138...ans-memling.jpg
lewy dolny róg
Je¶li o to chodzi to druga po³owa XV i pocz±tek wieku XVI
W XIV wieku pojawiaj± siê do¶æ rachityczne os³ony w postaci podobnej szeroko¶ci szyny na ramieniu najczê¶ciej, na kolczym rêkawie. Ale to mo¿e 2-3 nagrobki i zupe³nie inna konstrukcja.
Boleslavius
Koledze chodzi chyba o co¶ co po angielsku nazywane jest "jack chains" - poguglujcie.
Nikodem
A czy podobnego typu sztabki nie pojawiaj± siê te¿ w XIII..XIV wieku na goleniach? Na³o¿one oczywi¶cie na kolcze nogawice. Nie pamiêtam gdzie, ale widzia³em takie rozwi±zanie, jednak "to nie moje rejony" i ciê¿ko mi doprecyzowaæ ;).
Boleslavius
Jednoczê¶ciowe p³ytowe nagolenniki na prze³omie XIII/XIVw - tak, ale nie ma to zbyt wiele wspólnego z takimi sztabkami, jak te o których mowa

Edit: zreszt±, by³a o tym mowa na forum: http://www.freha.pl/index.php?showtopic=6510
Laser
CYTAT(Nikodem @ 08:48 07.04.2010) *
A czy podobnego typu sztabki nie pojawiaj± siê te¿ w XIII..XIV wieku na goleniach? Na³o¿one oczywi¶cie na kolcze nogawice. Nie pamiêtam gdzie, ale widzia³em takie rozwi±zanie, jednak "to nie moje rejony" i ciê¿ko mi doprecyzowaæ ;).

To chyba raczej chodzi o segmentowe nagolenice. Spotykane jeszcze nawet w koñcówce XIVw.
Kszysz
Mo¿e po prostu powszechnie znane "bizanty"?
Jaki¶ jpeg by sporo wyja¶li³ smile.gif
Merv

Borg, my¶lê ¿e to o czym mówisz jest tym czego poszukujê.
Zbroja sztabkowa ( a przynajmniej to co ja znam pod t± nazw±) to prosta os³ona rêki z³o¿ona z: ma³ego, ³ezkowatego naramiennika, prostej szyny (no takiego prawie p³askownika, nie wiem jak to nazwaæ) chroni±cej ramiê, okr±g³ej/owalnej tarczki chroni±cej ³okieæ (BEZ pe³nego na³okietka) i kolejnej szyny na przedramieniu. Elementy te mog±, ale chyba nie musz±, byæ po³±czone jakimi¶ kó³kami czy czym¶ takim.

Borg, wiesz mo¿e co to za nagrobki?

Nikodemie, os³ony goleni o których mówisz s± szeroko przedstawione w Codex Wallerstein. Wiem ¿e mo¿e nie jest to najlepsze ¼ród³o, ale na pewno punkt zaczepienia.

Kszysz, bizanty to z tego co wiem os³ona z³o¿ona z wielu pasm metalu, przynitowanych do skórzanych, zapinanych pasków tak by metal obejmowa³ np przedramiê. Pancerz o który mi chodzi jest znacznie prostszy - pojedyncza metalowa szyna na ka¿dej czê¶ci rêki plus tarczki na ³okciu i ma³e naramienniki.

Jack Chains to co¶ jakby bardziej z³o¿ona forma tego czego szukam.
Dentysta
Zak³adam, ¿e chodzi o to.

Po³owa 14 wieku.
Niestety nie pamiêtam sk±d pochodzi.
Pozdrawiam
Dentysta
Donki
Chyba takie co¶ ma na stronie ten pan: http://www.tomala.lublin.pl/index.php?stro...gr=7&lng=pl
Borg
Tomalowe to zupe³nie nie ten klimat jednak.
A nagrobek sprawdzê bo sam go wysy³a³em na frehe kiedy¶. Z czego nie mam przy sobie kompa swojego z ta ksi±¿k±.
Igor z Bêdzina
Tutaj druga po³owa XIV wieku

Uploaded with ImageShack.us
Baden Baden - Abbey Lichtenthal Margrave Rudolph IV of Baden-Durlach 1346 209
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.