Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kaftan ruski
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Damskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Zarina
Witam. Chcia³am siê dowiedzieæ czy kobieta mia³a podobnie jak mê¿czyzna kaftan zapinany na guzy? Chodzi mi o wiek X-XI, Ru¶. Je¶li kto¶ mo¿e mi pomóc mo¿e te¿ mi napisaæ jak taki kaftan wygl±da³?

Z góry dziêkujê smile.gif
tithiel
te¿ mnie to ciekawi smile.gif widzia³am u niektórych kobiet takie kaftany, ale czy to zgodne z rekonstrucj±.. niestety nie wiem
Sunniva (Roscia Barbara)
Zobacz kaftan, który ma na sobie pani w za³±czniku (Kijów, XIw). Jest d³ugi, otwarty, bez zapiêæ, nieprzepasany. Noszê taki i jest ca³kiem ciep³y, wbrew pozorom. Nie spotka³am siê z zapinanym kaftanem dla Rusinki w ¼ród³ach.
Czcibor
CYTAT(Sunniva ze Smederlandu @ 22:57 22.09.2010) *
Zobacz kaftan, który ma na sobie pani w za³±czniku (Kijów, XIw). Jest d³ugi, otwarty, bez zapiêæ, nieprzepasany. Noszê taki i jest ca³kiem ciep³y, wbrew pozorom. Nie spotka³am siê z zapinanym kaftanem dla Rusinki w ¼ród³ach.

Sk±d pochodzi te przedstawienie?
Sunniva (Roscia Barbara)
To jest fresk z cerkwi ¦w. Zofii w Kijowie, z po³owy XIw. To jest Anastazja, córka Jaros³awa M±drego (na fresku druga najni¿sza).
Rudeee
CYTAT(Sunniva ze Smederlandu @ 16:26 26.09.2010) *
To jest fresk z cerkwi ¦w. Zofii w Kijowie, z po³owy XIw. To jest Anastazja, córka Jaros³awa M±drego (na fresku druga najni¿sza).

Masz mo¿e gdzie¶ wiêkszy format albo jakie¶ inne jego (kaftana) przedstawienia ??

I pytanie do kaftanika smile.gif

Z ilu czê¶ci to mo¿e byæ krojone? 3-4? Ewentualnie gdzie dorwaæ co¶ co mo¿e nasun±æ formê dopasowania z ty³u? Rozszerza siê czy z prosta ciête?

Interesuj± mnie takie kaftaniki ale nie bardzo mogê je znale¼æ.

I czy np. XII-XIIIw. by siê w to ³apa³? Bo kiedy by³am w Turcji to czêsto spotyka³am freski i mozaiki z podobnymi okryciami (niestety fotek brak bo to dawno by³o, datowanie jako¶ mnie wtedy te¿ nie interesowa³o angsad.gif ). Chodzi mi o wp³ywy Cesarstwa Bizantyjskiego i prawos³awia na tereny Wschodu w ubiorze kobiecym.
Czy siê mo¿e kto¶ na ten temat wypowiedzieæ ?????
Kasper
Fresk o którym mowa.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Sunniva (Roscia Barbara)
Tutaj masz jeszcze w kolorze, kilka wersji i inne freski z tej cerkwi: link
Wiesz, Ru¶ by³a do¶c konserwatywna i zmiany mody damskiej nastêpowa³y powoli, my¶lê, ¿e to, co wchodzi na po³owê wieku XI (np kaftan) bez problemu by³o noszone i w XII wieku, ale jeszcze w ¶wiêta doczytam i napiszê Ci. Gutkowska mia³a parê rozdzia³ów nt wp³ywów Bizancjum na Rusi i stroju ruskiego, polecam na pocz±tek.
Swój kaftan mam krojony z 3 czê¶ci, ty³ z jednej i dwie po³y. Wygl±da podobnie do tych z fresku: rekonstrukcja
Rudeee
Super smile.gif
Dziêkuje wam serdecznie za fotki smile.gif
Teraz faktycznie mo¿na siê lepiej przyjrzeæ ;]

A ja swoj± drog± jak siê dorwê do przewodników mojego taty po p¶cimiach dolnych w Turcji i znajdê co¶ fajnego to pode¶le do stosownego dzia³u smile.gif

Potrwa to troszkê bo jest tego du¿o i daleko ode mnie smile.gif

Thori
A nie orientujecie siê, czy kobiece wikiñskie kaftany mog³y byæ zapinane na guzy? Mam na my¶li g³ównie Szwecjê, chocia¿ wikiñskim paniom z innych regionów na pewno te¿ przyda³aby siê ta informacja smile.gif Dlatego nie zak³adam osobnego tematu. Wiêkszo¶æ ilustracji pokazuje co¶ takiego jak tu (druga z prawej):

Czy taki zapinany fibul±/brosz± kaftan to jedyna s³uszna wersja? Mo¿e wiecie co¶ na ten temat?
Pozdrawiam smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.