Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Czyszczenie kolczugi ze smaru
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie - porady techniczne
Natheds
Witam, chcia³em siê dowiedzieæ czy znacie jakie¶ w miarê dobre metody czyszczenia kolczugi ze smaru który pokrywa kó³eczka.. Przynajmniej moje strasznie brudz±, i zastanawiam siê czy da radê jako¶ wyczy¶ciæ zrobion± ju¿ kolczugê z takich kó³eczek.
Mizi
Spróbuj intensywnej 'k±pieli' w trocinach. Powinno zadzia³aæ (ta metoda to te¿ dobry odrdzewiacz),albo w piasku tylko nie za grubej frakcji. Rób to tak jakby¶ pra³ rêcznie swoje skarpetki bigsmile2.gif
U mnie podzia³a³o. Zarówno na brudz±cy smar jak i rdzê smile.gif
Wojciech W¶ciek³y
Po prostu:
1.betoniarka;
2.2 sipy ¿wiru
3.w³±czyæ betoniarkê
4.otworzyæ piwo
5.odstawiæ pust± fllaszkie
6.wy³±czyæ betoniarkê
7.wyj±æ ¶wiec±cy-sliczny produkt koñcowy bigsmile2.gif

eee ultrasów nie przepraszam szczerba.gif szczerba.gif szczerba.gif
Natheds
próbowa³em piasku i za du¿o nie da³o, zrobi³a siê tylko bardziej matowa, jeszcze spróbujê z trocinami. A do betoniarki niestety nie mam dostêpu :P
Suigime
Natheds chodzi ci o ca³kowite usuniêcie smaru czy zapewnienie kolczudze po³ysku?
Je¿eli o to drugie to za³ó¿ kolczugê na np. tunikê której nie szkoda ci ubrudziæ i po gimnastykuj siê tak i po³a¼ kilka godzin - kolczuga bêdzie b³yszczeæ pomimo ze zachowa smar. Sposób wypróbowany ale chyba mo¿na by go by³o przy¶pieszyæ zak³adaj±c na kolczugê drug± tunikê.

PS.
Tunik ju¿ nie doczy¶cisz.
Natheds
Chodzi mi o to w³a¶nie ¿eby nie brudziæ ¿upana, bo pó¼niej ciê¿ko to bêdzie dopraæ, a jak jaki¶ wyjazd d³u¿szy bêdzie to pó¼niej wstyd w takim brudnym chodziæ :P
Julko
CYTAT(Natheds @ 00:15 03.04.2010) *
Chodzi mi o to w³a¶nie ¿eby nie brudziæ ¿upana, bo pó¼niej ciê¿ko to bêdzie dopraæ, a jak jaki¶ wyjazd d³u¿szy bêdzie to pó¼niej wstyd w takim brudnym chodziæ :P

Czy¶ciutkie ciuchy bez jednej plamki to fanaberie wspó³czesno¶ci. Przez wiêksz± czê¶æ historii ludzko¶ci ubrania prano rzadko, bo siê niszczy³y bigsmile2.gif (klepanie kijank± w rzece) .
Mizi
Poza tym nie wiem czy kolczugê da siê a¿ tak doczy¶ciæ ¿eby ca³kowicie nie brudzi³a...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.