D³ugo szuka³em informacji i znalaz³em jedynie ¿e w basenie morza ¶ródziemnego znano i u¿ywano kó³ garncarskich. Jednak tym co mnie interesuje to to czy w Skandynawii i europie wschodniej te¿ by³o w X wieku u¿ywane? Odpowied¼ na to pytanie jest dla mnie bardzo wa¿ne, poniewa¿ pragn± bym siê zaj±æ rekonstrukcj± ceramiki wikiñskiej i/lub wareskiej.
PS.
Je¿eli kto¶ ma informacje na temat konstrukcji kó³ garncarskich z tego okresu (miejsce wystêpowania obojêtne) by³bym wdziêczny za podzielenie siê nimi.
W skansenie na Wolinie (rekonstrukcja osady z IX – XI wieku) maj± wykonanych kilka kó³ garncarskich wolnoobrotowych - spróbuj siê z nimi skontaktowaæ - powinni mieæ wiedzê na podstawie której je wykonano.
Link do ich strony:
http://www.jomsborg-vineta.com/
Uzna³em ¿e konstrukcja by³a raczej analogiczna do pó¼niejszych kó³ wolnoobrotowych wiêc z mienie nieco pytanie, jakie ³o¿yska by³y znane w X wieku?
Je¿eli przyj±æ dzisiejsze znaczenie s³owa "³o¿ysko" jako odrêbnej konstrukcji s³u¿±cej do zmniejszenia oporów to raczej nie znano takowych. Chyba jedynie u¿ywano smarowid³a (dziegæ), a w przypadku wolnoobrotowego ko³a garncarskiego to i to nie by³o praktycznie potrzebne. Wystarczy³o osadzenie zwê¿onego dolnego koñca wa³u pionowego w otworze (¶lepym) i uchwycenie górnej czê¶ci tego¿ wa³u w otworze w desce. Przynajmniej te ko³a garncarskie w skansenie doskonale dzia³aj± w ten sposób.
Rozumiem, ¿e mo¿esz mieæ w±tpliwo¶ci czy ko³o nie zadzia³a jak ³uk ogniowy, ale raczej nie ma obawy, a je¶li bêdzie siê w Twoim odczuciu zbyt rozgrzewaæ albo za g³o¶no skrzypieæ to nasmaruj dolny koniec osi t³uszczem (np. kawa³kiem s³oniny) je¶li nie masz dziegciu (zak³adam ¿e w mieszkaniu garów nie toczysz i drobny zapaszek nie bêdzie Ci przeszkadza³).
Julko dziêkuje za informacje tego w³a¶nie potrzebowa³em.
Viatorze ko³o z za³o¿enia ma byæ wykorzystane na dzia³ce i mo¿e na wyjazdach je¿eli pojecha³bym jako rzemie¶lnik wiêc zapach nie stanowi problemu.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.