Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wêgry XV wieku
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Mêskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Borg
Witam
Poszukujê XV wiecznych przedstawieñ, opracowañ (z obrazkami) ubrañ wêgierskich. Patrz±c na dzie³a Düreraw koñcu XV wieku ju¿ stosowali jakie¶ proto¿upany/ giermaki. Co¶ podobnego widaæ te¿ u Stwosza. Co z nogawicami/ spodniami u nich?
Z czego potrzebujê konkretów. Moja znajomo¶æ bratniego jêzyka jest ¿adna, wiêc próba wygooglania skoñczy³a siê na mo¿e 3 obrazach... wga.hu niewiele wnosi, o ichniej wikipedii nie mówi±c.
Üdvözlünk!
Nikodem
Tak na pocz±tek, na szybko znalezione, bo pamiêta³em ¿e tam pisali: http://www.myarmoury.com/talk/viewtopic.ph...light=hungarian
Borg
Dziêki, znam temat, ale te¿ wiêkszo¶æ to XVI wiek.
Ugni
Czesc.
Jest u mnie trohe obrazkow, ale to druga polowa XIV wieku.
Jak bylo by ciekawe - moge pokazac.

próbka

Killing the German Emperor (from the Illuminated Chronicle) c. 1360 Parchment National Széchényi Library, Budapest

Borg
Chronicon Pictum chêtnie bym obejrza³, znam tylko niewielkie fragmenty. Z czego jak pamiêtam to s± Kumani, wiêc mimo wszystko kulturowo znów inna bajka.
Ugni
Kulturowo widze rycerze wegierskih w ubiorah i opanzerzeniu zahodneeuropejskim:)

Borg
Chodzi³o mi o tego powy¿szego królobójcê. Z takimi dziwnymi tarczkami, zapinkami na piersiach tam Kumanów przedstawiano.
Dziêki za skany, fajne s±.
Ugni
Jest u mnie wiencej.
Moge wyslac na maila)))
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.