Niczym ¶redniowieczna machina oblê¿nicza ruszy³y przygotowania do I Zlotu Grup Rekonstrukcji Historycznych "Odyseja Historyczna WOJNA I POKÓJ". W samym ¶rodku Polski, w Kutnie- niewielkim mie¶cie le¿±cym na skrzy¿owaniu dróg, którymi wêdrowa³y armie polskie, napoleoñskie, rosyjskie i niemieckie. W mie¶cie, którego nie ominê³a i nie oszczêdzi³a historia- pragniemy stworzyæ nowe miejsce spotkañ pasjonatów historii- tej dawnej i tej ca³kiem wspó³czesnej. Pragniemy jednocze¶nie otworzyæ nowy rozdzia³ w historii Kutna, które zyska opiniê miasta ¿yj±cego pamiêci± o wojownikach, rycerzach, ¿o³nierzach, honorze i walce...
Idea zlotu narodzi³a siê w efekcie próby realizacji w³asnych marzeñ przez kilku zapaleñców skupionych pod wodz± Czarka Walczaka w Stowarzyszeniu Historyczno-Eksploracyjnym Pu³k 37. W organizacjê imprezy bardzo mocno zaanga¿owa³y siê równie¿: Grupa Rekonstrukcji Historycznych "1 Polska Samodzielna Brygada Spadochronowa" przy Zwi±zku Polskich Spadochroniarzy oddzia³ XII £ód¼ z Jackiem Dziedziel± na czele oraz ¦rodkowoeuropejskie Stowarzyszenie Spo³eczno- Kulturalne "¦rodek". Realizacja zlotu nie by³aby te¿ zapewne mo¿liwa bez finansowego wsparcia Urzêdu Miasta Kutno oraz pomocy Muzeum Regionalnego w Kutnie. Pe³na lista sponsorów, wspó³organizatorów oraz patronów medialnych znajduje siê na podstronie Sponsorzy.
Mamy nadziejê, ¿e wspólny wysi³ek tak wielu osób zaowocuje zorganizowaniem udanej imprezy z niepowtarzalnym klimatem. Imprezy, o kolorycie której zadecyduje wyj±tkowa mieszanka grup rekonstrukcyjnych z wszystkich epok. Imprezy, która da okazjê cz³onkom grup rekonstrukcyjnych lepiej poznaæ siê nawzajem i stan±æ w szranki z przeciwnikami z innych epok, a widzom da okazjê do niepowtarzalnej podró¿y w czasie- od staro¿ytno¶ci przez ¶redniowiecze do czasów wspó³czesnych.
Serdecznie zapraszamy zatem wszystkich, którzy chc± prze¿yæ niepowtarzaln± przygodê i do¶wiadczyæ wielu atrakcji, do przyjazdu do Kutna w dniach 13-15 sierpnia 2010 roku na I Zlot Grup Rekonstrukcji Historycznych "Odyseja Historyczna WOJNA I POKÓJ".
www.odysejahistoryczna.org.pl
kontakt@odysejahistoryczna.org.pl
Co mia³oby siê dziaæ na takim zlocie, jaki jest program imprezy? Pytam, bo mam zniechêcaj±ce do¶wiadczenia. Trzeba by tak zbudowaæ program, aby w ciekawy sposób wykorzystaæ ró¿norodno¶æ reprezentowanych epok, a jednocze¶nie nie robiæ z tego wystawy ¿ywych manekinów.
W zesz³ym roku w ramach integracji z grupami odtwarzaj±cymi inne okresy historyczne wziêli¶my udzia³ w Wystawie Grup Rekonstrukcyjnych na Motoweteran Bazarze w £odzi, impreza ciesz±c± siê podobno du¿ym presti¿em g³ownie w¶ród grup odtwarzaj±cych wojny XX wieku.
Mam nadzieje, ¿e nasze wyobra¿enie bêd±ce efektem tej imprezy ró¿ni siê od tego, co dzieje siê na innych zlotach skupiaj±cych rzeczone grupy rekonstrukcji.
Ca³o¶æ wia³a wszechogarniaj±c± nuda, oprócz tego mia³o siê wra¿enie, ¿e jest siê eksponatem albo ma³p± w klatce, wystawian± ku uciesze zwiedzaj±cych. Pocz±tkowo przypuszczali¶my nawet, ¿e co¶ nas omija, tak trudno by³o nam uwierzyæ, ¿e tak ma wygl±daæ ca³y dzieñ a je¶li tak to, to, ¿e s± jeszcze s± chêtni, aby daæ siê nabraæ na udzia³ w tym wszystkim wiêcej ni¿ jeden raz, nie szczêdz±c przecie¿ ¶rodków i czasu na organizacje i dojazd czêsto zak±tków polski - niestety s±siedzi potwierdzili nasze obawy.
Opis ten przedstawi³em by nakre¶liæ j przyk³ad tego jak z naszego punktu widzenia nie powinna wygl±daæ impreza multiepokowa i nie chcia³bym, aby moje s³owa by³y odebrane jako czepianie siê i próba dyskredytacji Was jako organizatorów, ani podk³adania ¶wini komukolwiek.
Jest cenny pomys³, chêci, oraz mo¿liwo¶æ wspólnych spotkañ i byæ mo¿e dalszej wspó³pracy, teraz trzeba by zastanowiæ siê jak to zrobiæ z g³ow±
Dlatego pytam o jaki¶ przybli¿ony plan imprezy i miejsce w nim dla grup ¶redniowiecznych?
Witam,
Pozwolê odnie¶æ siê do Pañskiego wpisu.
MotoWeteranBazar znam doskonale, uczestniczê w ka¿dej tej imprezie ale nie jak rekonstruktor tylko jako mi³o¶nik starej motoryzacji, gdy¿ to w³asnie (moim zdaniem) jest g³ównym profilem tej imprezy. Wystawy Grup Rekonstrukcyjnych s± tylko zim± i faktycznie nic siê tam ciekawego nie dzieje - je¶li chodzi o rekonstrukcje. Ludzie przyjad±, buduj± dioramy, staraj± siê, "postoj± trochê i zwijaj± sie do domu". Wiem jak to wygl±da, poniewa¿ kilka naszych zaprzyja¼nionych grup wystawia siê tam i wiem w czym tkwi problem. Generalnie nuda ... to prawda.
Odyseja ma byæ czym¶ zupe³nie innym. Ma byæ imprez± dla odtwórców. Chcemy pokazaæ inny rodzaj rekonsturkcji - nie tylko Wojn± ale i Pokój. Chcieliby¶my stworzyæ przez 3 dni miasteczko historyczne, w którym ka¿da z grup mia³aby swoje miejsce oraz swój kawa³ek historii do opowiedzenia. Pisz±c o swoim miejscu mam na my¶li stworzenie kawa³ka obozu/biwaku/dioramy, oczywi¶cie zgodny z realiami reprezentowanej epoki. Jako organizator zapewnimy wszystkie niezbêdne materia³y do budowy. Dla rekonstruktorów, którzy nie bêd± mieli swoich historycznych namiotów, zapewniamy miejsce w wojskowych namiotach (opcjonalnie), prysznice oraz bie¿±c± wodê i toalety, uczestnictwo w ogniskach, koncertach, turniejach oraz wielu konkursach. Ciep³e posi³ki, zlotowe gad¿ety czy koszulki mo¿na bêdzie sobie samemu wykupiæ.
Bêdzie piwo, stoiska z gastronomi±, koncerty, projekcje filmów historycznych. Dla rekonstruktorów konnych planowane bêd± zawody kawaleryjskie. Oczywi¶cie wszystko bêdzie zale¿a³o od grup jakie siê u nas pojawi±. Na chwilê obecn± chêæ uczestnictwa i zainteresowanie wykaza³o 25 grup - ok 320 rekonstruktorów z ka¿dej epoki!
Miejsce dla grup ¶reniowecznych - na chwilê obecn± mam zg³oszonych 3 bractwa rycerskie, dwie grupy wikingów, dwie grupy wojów. Myslimy nad turniejem rycerskim, zawodach ³uczniczych, byæ mo¿e jaka¶ inscenizacja. Trudno teraz o tym pisac, dlatego, ze do koñca maja czekamy na zg³oszenia grup i rekonstruktorów. Liczymy rownie¿ na Wasze sugestie i pomys³y. To ma byæ impreza dla Was. W sprawie dok³adnego planu gry i scenariusza imprezy chcilibysmy spotkac sie osobi¶cie w Kutnie b±d¼ £odzi z przedstawicielami grup i ustaliæ szczego³y. Wiem, ze bêdzie to trudne ale czê¶ci osób pewnie uda sie do nas przyjechac. Wczoraj odby³o siê takie spotkanie z przedstawicielami nastepuj±cych grup: Strzelcy Kaniowscy (wrzesieñ 1939), ¯elazny Orze³ (I wojna ¶wiatowa), 1SBS (Arnhem 1944) oraz przedstawiciele naszej grupy. Licze na kolejne takie spotkania.
Dodam jeszcze ¿e honorowym patronatem Odysei zosta³o Polskie Towarzystwo Historyczne.
Na wszelkie pytania moge odpowiedzieæ tutaj na forum lub na maila kontakt@odysejahistoryczna.org.pl
Pozdrawiam
Rafa³ A.
Zapraszamy do Kutna na 1 zlot grup rekonstrukcji historycznych ODYSEJA HISTORYCZNA, Kutno 13-15 sierpnia 2010 r.
Je¶le ktos z Was ma jeszcze "wolny" ten termin serdecznie zapraszamy do Kutna!
Pozdrawiam
Rafa³ A.
Impreza ¶wietna, jedzonko przepyszne (wybuchowe). Do zobaczenia za rok:)
Pozdrowienia dla Wikingów i S³owian
Witam serdecznie,
Ruszamy powoli z organizacj± II zlotu Grup Rekonstrukcji Historycznych Odyseja Historyczna Epizod II.
Zmieni³ nam siê termin imprezy. Przesunêli¶my go na koniec lipca. W tym roku zlot bêdzie trwa³ od 22 do 24 lipca, ale wszystkich zainteresowanych zapraszamy ju¿ 21-go w czwartek. Wiem, ¿e zawsze znajdzie siê kto¶ komu ten termin nie bêdzie pasowa³, jednak dostali¶my bardzo du¿o uwag, ¿e ubieg³oroczny termin by³ z³y. Zobaczymy.
Z tego co wiem, w tym roku bêdziemy dysponowali troszkê wiêkszym bud¿etem na imprezê, w zwi±zku z tym wiêcej siê bêdzie dzia³o i mam nadziejê, ¿e ka¿dy znajdzie co¶ ciekawego dla siebie. Miejsce zlotu pozostaje bez zmian – park w Leszczynku ko³o Kutna. Równie¿ w tym roku bêdziemy zwracaæ koszty dojazdu na zlot.
Nie zamierzamy spocz±æ na laurach – II zlot musi byæ lepszy od pierwszego – chocia¿by pod wzglêdem organizacyjnym i logistycznym. Postaramy siê poprawiæ to co w ubieg³ym roku szwankowa³o – w koñcu jeste¶my bogatsi o do¶wiadczenie.
Ju¿ teraz serdecznie zapraszam na II Zlot Grup Rekonstrukcji Historycznych Odyseja Historyczna Epizod II.
Bardzo proszê o wstêpne deklaracje przyjazdu.
Pozdrawiam
Rafa³ Ambroziak
WWW.odysejahistoryczna.org.pl
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.