Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: £ucznicy krzy¿accy
> Inne > Kalendarium 2010 > Grunwald 2010
Fargo
Witam,
poni¿ej trochê informacji o krzy¿ackim oddziale ³uczników na Grunwaldzie 2010.

Inaczej ni¿ w poprzednich latach, lista ³uczników musi zostaæ zamkniêta do dnia 5 maja 2010. Z tego powodu przegl±d bêdzie robiony wirtualnie, na podstawie zg³oszeñ ze zdjêciami w rynsztunku ³uczniczym, a nie na miejscu jak by³o dotychczas.

Wymagania sprzêtowe - bez zmian co do poprzednich lat:
Podstawowe: przeszywka, nogawice, he³m (najlepiej ³ebka z czepcem kolczym), ³uk d³ugi.
Mile widziane: nogi p³ytowe, zbrojniki na rêce (narêczaki sztabkowe), puklerz z broni± d³ug±, wór na strza³y.
Generalnie wzorzec to ³ucznicy angielscy.
Jak zwykle nie mo¿na wnosiæ no¿y, sztyletów, mizerykordii.
Co do ³uków - byæ mo¿e w przysz³o¶ci pojawi siê wymóg drewnianych ³uków, wiêc je¶li planujecie wymianê, rozgl±dajcie siê od razu za drewnianym. Ale na razie to kategoria "mile widziane".
Blaszki - bez rdzy proszê. Mog± byæ jak najbardzej matowe, byle nie rude...

Dodatkowe wymagania:
- zakwaterowanie w "wiosce grunwaldzkiej" - w której¶ z g³ównych chor±gwi,
- pe³noletnio¶æ.

Wielko¶æ oddzia³u zosta³a zwiêkszona do 50 osób, ale to wcale nie tak du¿o. Je¶li kto¶ chce siê tylko za³apaæ na bitwê - radzê poszukaæ innych mo¿liwo¶ci! Natomiast osoby nastawione na odtwarzanie ¶redniowiecznego ³ucznika, dobrze wyekwipowane, przyjmê jak zwykle z otwartymi ramionami smile.gif

Zg³oszenia ze zdjêciami w rynsztunku ³uczniczym mo¿na przesy³aæ na mój adres mailowy: fargo[at]autograf.pl

Pozdrawiam,
Fargo
Thomas
Cze¶æ Fargo!

£ucznicy wojska krzy¿ackiego bez Niemców, to niekomplet.

Staram siê - jak co roku - doczymaæ termin zg³oszenia swoich ludzi. Ciekaw tylko jak z ograniczeniem liczebno¶ciowym. Co bêdzie, gdyby zg³osi³o siê n.p. tylko z Niemiec 30 chêtnych?
(Na dzieñ dzisiejszy jeszcze nie mam tylu zg³oszeñ, jednak wci±¿ wp³ywaj±.)

z powa¿aniem - Thomas
kierownik i t³umacz (ju¿ 11.) delegacji niemieckiej
stowarzyszenie wspieraj±ce "Bitwa pod Tannenberg'iem/Grunwaldem anno 1410"
- towarzystwo na rzecz integracji europejskiej przez wymianê kultury -
Fargo
Zasady s± takie jak dla wszystkich, narodowo¶æ nie ma znaczenia, choæ oczywi¶cie mi³o mi bêdzie powitaæ po raz kolejny reprezentacjê niemieck± po stronie krzy¿ackiej smile.gif
Tak jak napisa³am - czekam na imienne zg³oszenia konkretnych osób + zdjêcie w rynsztunku ³uczniczym.
Muszê niestety powiedzieæ, ¿e przyjêcie grupy 30 osób jest ju¿ nierealne: na chwilê obecn± mam po³owê oddzia³u skompletowan±, a w skrzynce mailowej czekaj± zg³oszenia od kolejnych kilku osób (dopiero bêdê oceniaæ na ile spe³niaj± wymagania i czy znajd± siê w oddziale).
Pozdrawiam,
Fargo
Reyar
Fargo, a czemu zamierzacie byc tak defensywnie nastawieni???? :P
http://www.tvn24.pl/-1,1648458,0,1,milion-...,wiadomosc.html
Fargo
Reyu, pop³aka³am siê... hehehe.gif bigsmile2.gif
Ustawimy zaporê przed zalewem polskich oddzia³ów z Pudzianem na czele, to tañsze od robienia pawê¿y za którymi móg³by siê schowaæ wielki oddzia³ ³uczników icon_wink.gif Tak¿e szykujcie siê na now± komendê - barykaduj!
Reyar
Ha! wiedzialem ze cos knujesz!!! Ale juz agenci bosskiej krakosskiej dotra do tajemnych planow podstepnych krzyzoli
U nas w odpowiedzi wprowadzona bedzie komeda "Lej!" (nie mylic z Rey) blinkie.gif
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Fargo, a mowilem, ze lucznicy w "oryginale" powinny byc statyczni, za zasiekami - i masz dowod ;)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.