Witam!!
Mam problem, bo w³a¶nie jestem na czele powstaj±cego Barctwa Wikingów. No i teraz w³a¶nie przysz³a kolej na miecz. Otó¿ nie mam zbyt potê¿nych funduszy na miecz, wiêc od razu zapytam czy te g³ownie (link:
http://www.platnerz.com.pl/glownia-miecza-...nego-p-203.html ) s± dobre, czy kto¶ mia³, albo bynajmniej kupowa³ tam jaki¶ miecz robiony z tej stali?? Mam ku¼niê, wiêc jelec i g³owica nie stanowi± dla mnie problemu wykucia, ale gorzej z ostrzem, wiêc kupujê. Je¶li macie z tym jakie¶ do¶wiadczenie to z góry dziêkujê za odpowiedzi. Pozdrawiam. P.S. Je¶li wiecie, gdzie jeszcze mog± mieæ g³ownie od mieczy to bardzo proszê o podanie linka!! S³awa!!
stal 54SiCr6 nadaje siê na ostrza. Z tego rodzaju stali niektóre wyroby maj± na stronie miecz.com.pl podaje link
http://www.miecz.com.pl/index.php/cPath/63...a18aa9fb328b318Je¿eli chodzi o kszta³t tej g³owni to ja zwróci³em uwagê na zbrocze, które nie zaczyna sie przy jelcu. I nie widzê jakie to zbrocze jest d³ugie :/
Polecam troszkê poszukaæ w typologiach np.
http://www.platnerz.com/platnerz-com/scrip...ekst/tekst.htmlChêtnie przeczytam wypowiedz kogo¶ bardziej zorientowanego.
Tak w³a¶nie patrze, i tez to zauwa¿y³em, a z typologii wywnioskowa³em, ¿e wikiñskie miecze maj± zbroczê zaczynaj±ce siê od jelca. Zauwa¿y³em te¿, ¿e chocia¿by miecze od ARMY, wszystkie jak jeden m±¿ maj± zbroczê ju¿ przy jelcu. Drugim chyba negatywnym aspektem mo¿e byæ to, ¿e nie wiem dok³adnie, bo nie jest to ukazane na zdjêciu, ale zastawa (to gdzie nak³ada siê rêkoje¶æ) jest równa, a wed³ug mnie powinna schodziæ w ostry koniec. Wed³ug mnie robi± to tak, ¿e w³a¶ciciel musi sobie skuæ na kowadle w kszta³t ostre zakoñczenia, a to siê równa z utrat± rocznej gwarancji. Nie wiem chyba powinien to przemy¶leæ. Nie mam czasu, bo sam wzi±³bym siê za kucie miecza, no ale trudno. A ARMA maj± teraz kosmiczne ceny. Z chêci± te¿ bym wys³ucha³ kogo¶ lepiej w tym temacie obeznanego. Pozdrawiam i dziêki!!
ARMA nie ma kosmicznych cen a bardzo atrakcyjne. To dolna pó³ka wci±¿ w¶ród producentów. Choæ robi± coraz ³adniej.
Wiesz, Ty mo¿e masz 415z³ na zawo³anie, a ja nie bardzo!!
Hej
Wypowiem siê nieco z technicznej strony.
Je¶li bêdziesz chcia³ nak³adaæ g³owice na gor±co, nie rób tego na palenisku kowalskim, tylko palnikiem. Stal ta po podgrzaniu do 900-1000 staje siê fatalnie krucha, przerabia³em tych mieczy ca³e stosy. Nie skuwaj ponadto trzpienia tylko go chamsko wytnij flexem jak producent i zakuj g³owicê palnikiem. Jakakolwiek obróbka termiczna na tych ostrzach jest wysoce niewskazana. Ponadto jelec musisz pobiæ na zimno, nie rób tego na gor±co, bo pêknie Ci w cholerê w miejscu gdzie zaku³by¶ go na gor±co.
Tyle odemnie, mam nadziejê ¿e uda Ci siê skleciæ miecz.
Pozdrawiam - Adam kowal.
CYTAT(klucha710 @ 12:28 28.02.2010)
Wiesz, Ty mo¿e masz 415z³ na zawo³anie, a ja nie bardzo!!
To ¿e ciê na co¶ nie staæ, nie znaczy, ¿e ma kosmiczn± cenê. Miecze Maciejki mieszcz± siê w dolnej kategorii cenowej mieczy nadaj±cych siê do walki i nic na to nie poradzisz. Agru sprzedaje tandetê. To dlatego ratuj± siê, rejestruj±c w cholerê domen podobnych do domen lepszych producentów - platnerz.com to S³awiñski, miecze.pl to Maciejko.
Ze swojej strony powiem tak - jak nie masz 415 z³ na miecz, to nie masz te¿ szans skompletowaæ stroju i wyposa¿enia dla Wikinga do¶æ bogatego, by miecza u¿ywaæ. Mo¿e zacznij od w³óczni albo toporka?
Piszesz, ¿e masz ku¼niê, wiêc w³ócznia, czy nawet seax, nie powinny stanowiæ problemu.
Ja powiem tak. Bardzo dziêkujê szanownemu Ghutkowi i Panu Nidhogg oraz Panu Milamber za arcycenne info. Wiesz te 415 z³ to mo¿e i bym skombinowa³, bo co do stroju to ju¿ mam ca³y prawie skompletowany ³±cznie z kolczug± (któr± sam robi³em). Brakujê tylko miecza i butów. Ku³em dla znajomych toporki na ku¼ni ale mnie to jako¶ nie poci±ga, szczerze to wolê miecz. Wiêc niestety, ale bêdê musia³ chyba zainwestowaæ w dzie³a tego agru, choæ tamto co na pocz±tku poda³em linka od niego nie pochodzi, aczkolwiek niewykluczone, ¿e to to samo tyle, ¿e pod innym szyldem - a miecz muszê mieæ, ze wzglêdu na zbli¿aj±cy siê pokaz w kwietniu oraz lipcowy Wilczy Trop, na którym mamy zamiar siê pojawiæ jako pierwszy raz. Pozdrawiam!!
CYTAT
Wiesz te 415 z³ to mo¿e i bym skombinowa³, bo co do stroju to ju¿ mam ca³y prawie skompletowany ³±cznie z kolczug± (któr± sam robi³em). Brakujê tylko miecza i butów. Ku³em dla znajomych toporki na ku¼ni ale mnie to jako¶ nie poci±ga, szczerze to wolê miecz.
Mimo wszystko, radzi³bym - zamiast spinaæ siê na miecz - zainwestowaæ w dobre buty i porz±dnie zrobiony topór. Jak pisa³em parê dni temu w innym temacie - topór bêdzie lepiej wygl±da³ z ubo¿szym, "startowym" zestawem uzbrojenia. A z czasem spokojnie uzbierasz wiêksz± kasê na porz±dnie zrobiony miecz, nabierzesz te¿ trochê do¶wiadczenia, dziêki któremu bêdzie Ci ³atwiej dobraæ odpowiedni typ i unikn±æ pomy³ek...
Pozdrawiam
CYTAT(klucha710 @ 13:15 28.02.2010)
Ja powiem tak. Bardzo dziêkujê szanownemu Ghutkowi i Panu Nidhogg oraz Panu Milamber za arcycenne info.
Mo¿e siê nie powinienem wtr±caæ , ale - pyta³e¶ o radê - doradzono Ci naprawdê fachowo .Zastanów siê . Lepiej uczyæ siê na czyich¶ b³êdach - taniej
pozdro
zauwa¿ ¿e te g³ownie maj± tylko 4 cm szeroko¶ci, troche za w±skie,typologicznie nie odowiadaj± chyba niczemu a poza tym zbrocze jest ca³kowicie nie wczesno¶redniowieczne.
Widzia³em twoje wypowiedzi na forum Wilczego Tropu. Rozumiem ¿e ka¿dy kto zaczyna ma wielkie ambicje (sam mia³em ) i chcia³by mieæ wszystko na raz. z tym ¿e takie rozumowanie koñczy sie tym, ¿e za 2-3 lata trzeba wymieniaæ ca³y sprzêt bo nie spe³nia on ju¿ norm co do historyczno¶ci i razi oko s³ab± estetyk±.
Proponuje ci, tak samo jak moi przedmówcy, kupiæ sobie porz±dny kuty topór ( za taki dasz maksymalnie 100 z³otych) a za pare lat miecz. pamiêtaj ¿e nie od razu Rzym zbudowano
.
A jako cz³onek Komisji Historycznej Wilczego Tropu moge cie od razu zapewniæ ¿e z taki miecz mo¿e zostaæ nie dopuszczony do imprezy
S³awa!!
No to chyba mnie panowie przekonali¶cie!! :D A zw³aszcza Pan sanoczak! Chwa³a wam i s³awa!! Mo¿e to i racja, ¿e topór lepszy, aczkolwiek nie mam specjalnie pojêcia jaki to mo¿e byæ. Ja kuj±c toporki nie opiera³em siê na danych historycznych wikingów, wiêc nie wiem od jakiej strony to podej¶æ. Wszystko sprawdzê na forum. Jednak na pocz±tek chcia³bym siê zapytaæ, czy wchodzi w grê topór jednorêczny z tarcz±, bo z filmów Wolina 2009 na YouTubie wywnioskowa³em, ¿e przewa¿aj± topory dwurêczne z d³ugim drzewcem bez tarczy, a czy to nie bêdzie gorsze do walki dla pocz±tkuj±cego??? Z góry dziêki za odpowied¼!!
http://www.sklepy-cynamonowe.pl/product_in.../products_id/93 - mo¿e byæ np taki??? Tylko przez kogo on jest kuty?
Od razu poproszê ciê Sanoczaku o ocenê stroju!! Masz tu link
http://ifotos.pl/zobacz/IMG1643_xqwssq.JPG/Ocenia³ go ju¿ mój wujas z Jomsborga i stwierdzi³ ¿e siê nadaje. Jeszcze pas do wymiany na bardziej historyczny i buty!! I chyba ca³a podstawa ju¿ bêdzie!! Z góry dziêki !! S³awa!!
Cze¶æ, te toporki nie s± kute. Jest to ostrze przyspawane do rurki.
Nie robiê antyreklamy kolesiowi ale to jest prawda.
Morfologicznie zgadza siê wygl±dem, ale to nie jest wyrób kowalski.
Pozdrawiam - Adam
Hej!
Podobnie jak M¶ciwoj (sanoczak) apelujê o spokój i przemy¶lane zakupy.
Przejrzyj zasoby internetowe - choæby odpowiednie tematy tu i na Halli. Zajrzyj do paru ksi±¿ek. "Studia nad uzbrojeniem polskim X-XIIw." Nadolskiego to absolutne minimum.
Krótki topór z tarcz± - jak najbardziej, dok³adnie o co¶ takiego chodzi. Na imprezach jest to mo¿e mniej rzadziej rzucaj±cy siê w oczy, bo jak kto¶ ma ju¿ miecz, to woli nim walczyæ - ale wtedy czêsto i tak miewa topór jako drug±, "rezerwow±" broñ.
Co do toporów z za³±cznika - jak powy¿ej. Kszta³t ¿ele¼ca ok (zreszt± s± opisane wed³ug typologii toporów wikiñskich Petersena), tak¿e mo¿esz sobie co¶ wybraæ na tej podstawie. Ale zamawiaj u jakiego¶ kowala z ustalon± w ¶rodowisku renom± - przyjrzyj siê na forach tematom dotycz±cym producentów.
pozdrawiam
Boran
PS. Jeszcze dwa s³owa na temat stroju - dodam, ¿e te¿ zosta³em zaproszony do komisji historycznej na Wilczy Trop.
Tunika z krótkim rêkawem - niestety nie bardzo. Takie rozwi±zanie nie jest w ¿aden sposób potwierdzone. Najlepiej, je¶li zosta³ Ci jeszcze kawa³ek materia³, dosztukuj brakuj±c± czê¶æ rêkawa. Rêkawy mog³yby te¿ byæ wê¿sze w nadgarstku. Krajki przeszyj tak ¿eby by³y przy samej krawêdzi.
Pasek - jak wspomnia³e¶ - koniecznie do wymiany.
A jest mo¿liwie historyczne to, ¿e tunika nie mia³a krajek?? Ogl±da³em sporo pokazów, inscenizacji i widzia³em, ¿e wojowie nosz± takowe bez krajek!! Chodzi o to, ¿e pod spodem mam jeszcze tunikê, ale bez krajek przy czym jest z d³ugimi rêkawami!! Na focie jest widoczne, a t± krótk± sprawi³em sobie, z my¶l± o naszych althingach oraz wspólnych wewn±trzbractwowych spotkaniach (szczególnie w letnie dni, kiedy s³oñce daje siê we znaki niemi³osiernie). Tak¿e my¶lê, ¿e to mo¿e pozostaæ. A co do topora, to w ¿yciu nie pomy¶la³bym, ¿e on ma ¿elazny trzonek i do tego przyspawany. £adnie bym siê wpakowa³, jakbym go zamówi³!! :D Przejrza³em Nadolskiego i Petersena no i stwierdzam, ¿e te (
http://allegro.pl/item938809390_topory_wikingow_repliki.html ) s± w porz±dku. Interesuje mnie ten drugi od lewej. Natomiast sprawa butów ju¿ chyba rozwi±zana (
http://allegro.pl/item936282414_buty_na_za...e_za_99pln.html ). Mam nadziejê, ¿e ok, bo ju¿ zd±¿y³em zamówiæ
.
My¶lê, ¿e z powodzeniem móg³bym te krajki prze³o¿yæ do tuniki z pod spodu!! :D
Zwracam delikatnie uwagê ¿e to dzia³ po¶wiêcony uzbrojeniu, a o krajki i buty proszê by¶ pyta³ w odpowiednim dziale.
K.
Ok, ok. Ale mia³em tylko 2 drobne pytanka dot. stroju. Pomy¶la³em sobie, ¿e jak jest kto¶ kto siê na tym zna, to przy okazji popytam siê o te 2 rzeczy. Ale ju¿ obiecujê, ¿e nic wiêcej :D. A g³ówny w±tek, to chodzi o topory. Mam nadziejê, ¿e tematu nie zamkniesz. Tylko 2 ma³e pytanka
Topory z allegro które podlinkowa³e¶ s± ok.
W sprawie tych poprzednich - Ghutkowi chodzi³o raczej nie o trzonek, a o osadê (to ta czê¶æ ¿ele¼ca z dziur±).
odpowied¼ odno¶nie ciuchów na priv.
pozdrawiam
Hehe, ale waln±³em gafê!! Niewa¿ne, ale szczerze dziêkujê wam ch³opaki za meeega wsparcie i arcycenne informacjê. Od teraz freha to mój starszy brat, gdzie z ka¿d± w±tpliwo¶ci± zagl±dam tutaj! Jeszcze raz dziêki wszystkim za informacjê (równie¿ dla Indara za to, ¿e sprowadzi³ mnie na ziemiê, bo rzeczywi¶cie w±tek zbacza³ z drogi). Pozdrawiam S³awa!!
P.S. Mam nadziejê, ¿e za³apie siê na Wilczy Trop :D.
S³awa!!
Patrza³em toporek na allegro i znalaz³em dobry:
http://allegro.pl/item938809390_topory_wikingow_repliki.htmlale problem polega na tym, ¿e s± kute, ale nie hartowane!! Braæ go czy nie?? Wed³ug mnie jak najbardziej powinny byc hartowane, ale te nie s±!! Chyba poszukam innej oferty! Z góry dziêki za odpowiedzi!!
Witam
je¶li da³e¶ siê przekonaæ do kupna topora to podsy³am linka do pana Ciszewskiego
http://www.dlarycerzy.livenet.pl/topory.htmjakie¶ 2 lata temu zamówi³em u niego topór i mam go do dzisiaj i sprawuje siê znakomicie, trochê tarcz poniszczy³ na inscenizacjach i pokazach
a co do cen to z tego co pamiêtam to nie s± drogie ale trzeba siê pytaæ o cenê tego który nas interesuje
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.