Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: maski
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Inne przedmioty
Borg
Witam
Mo¿e i karnawa³ min±³ ale mam pytanie zwi±zane z tym okresem. Zna kto¶ przedstawienia/ orygina³y masek ¶redniowiecznych: teatralnych, zabawowych.
Interesuje mnie g³ównie XV wiek.
A jak co ruskie maski skórzane, kultowe (?) znam.
Pozdrawiam
Arek
Bartosz
hej

w Romansie Aleksandra s± maski - g³owy zwierz±t; tylko to polowa XIV wieku

pozdro
Borg
Dziêki. Ale to s± maski czy to s± stada psiog³owców? Z tego co siê orientujê byli bardzo popularnym motywem.
Bartosz
CYTAT(Borg @ 08:47 23.02.2010) *
Dziêki. Ale to s± maski czy to s± stada psiog³owców? Z tego co siê orientujê byli bardzo popularnym motywem.

Hej
Nie mam manuskryptu pod rêk± wiêc kategorycznie nie stwierdzê. Postacie w takich maskach pojawiaj± siê na dole strony - w miejscu gdzie pokazywane s± ró¿ne gry i zabawy (chodzenie na szczud³ach, tañce, ³apanie motyli w kaptury).
Gloria z Krakowa
Z entuzjazmem do³±czam siê do pytania. Podobne przewinê³o siê ju¿ kiedy¶ przez Frehê i dotyczy³o w±tpliwo¶ci, czy z okresu ¶redniowiecza w ogóle pozosta³y jakie¶ ¼ród³a z kostiumami zwierz±t. Odpowied¼ by³a twierdz±ca, ale bez wielu za³±czników... Publiczno¶æ prosi o wiêcej!

Borgu, z ruskich masek mia³e¶ na my¶li te skórzane ze szczerz±cymi siê u¶miechami?

Oto parê obrazków na XIVw. z lud¼mi przebranymi za zwierzêta. Na jednym (ale¿ ¶wietna jako¶æ reprodukcji) mo¿e i psiog³owiec.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

A przede wszystkim polecam "Romance de Fauvel". Tam wystêpuje mnogo¶æ ludzi w dziwnych maskach, nie tylko zwierz±t. Je¶li bêdzie trzeba, wrzucê jakie¶ obrazki.

Z Aleksandra kojarzê tylko jeden obrazek z przebranym cz³owiekiem:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Borg

Kto¶ siê mo¿e orientuje co to za maska?Zdoby³em jakie¶ takie lu¼ne zdjêcie bez kontekstu i nie wiem co to face4.gif
Mlodymir
CYTAT(Borg @ 18:02 14.02.2011) *

Kto¶ siê mo¿e orientuje co to za maska?Zdoby³em jakie¶ takie lu¼ne zdjêcie bez kontekstu i nie wiem co to face4.gif

Mi to wygl±da na jedn± ze skórzanych masek z Nowogrodu.
Borg
Mam nowe maski. Jedne wygl±daj± jak jakie¶ siatki czy maski szermiercze:

Drugie ptasie:

Pochodzi to z Ksiêgi turniejowej Maksymiliana I, wiêc I æwieræ XVI wieku.
Kto¶ siê orientuje jakie by³o ich przeznaczenie, kontekst kulturowy etc? Kolesie to Wêgrzy i ewidentnie s± lokalnie ubrani...
Mo¿e s± jakie¶ wcze¶niejsze ¼ród³a?
Pozdrawiam
Mlodymir
Maski c.d.

Anglosaska

Opole

dwie pozosta³e mia³em luzem nieoznakowane

Uprasza siê o podawania ¿ród³a a tak¿e datowania zabytku.M¶cidróg
Vlasta
A to pierwsze to nie jest przypadkiem przedstawienie ewangelisty, Jana konkretnie?
http://www.eaareports.org.uk/angsax.html
£azarz
Salve Fratres!

Szukam ilustracji maski Baldwina IV Trêdowatego - króla Jerozolimy. Pragniemy odtworzyæ tak± maskê. Wedle legendy cytowanej w wielu ksi±¿kach jako fakt, król zas³ania³ zeszpecon± twarz srebrn± mask±. Jest to te¿ pokazane w filmie "Królestwo Niebieskie". Natoiast Edward Kabiesz w artykule "Trêdowaty w Koronie" http://gosc.pl/doc/1160928.Tredowaty-w-koronie twierdzi, ¿e "... Do cierpieñ fizycznych dochodzi³y psychiczne, ale król nie poddawa³ siê do koñca. Kiedy ze wzglêdu na postêpy choroby nie by³ w stanie sprawowaæ rz±dów bezpo¶rednio, wyznacza³ regentów, musia³ te¿ zmagaæ siê z wa¶niami rywalizuj±cych o wp³ywy na dworze stronnictw. I wbrew legendzie, nie nosi³ maski maj±cej ukrywaæ zdeformowan± tr±dem twarz..."

Czy kto¶ z was posiada informacje na ten temat?

Pozdrawiam Grzegorz
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.