Witam serdecznie, szukam informacji na temat ubioru cywilnego jak i uzbrojenia XIII wiecznego Rusina, (dok³adnie mam na my¶li okres lat 1238 - 1264) zamieszkujacego tereny ksiêstwa halickiego.
Je¶li kto¶ posiada jak±¶ wiedzê lub materia³y na ten temat, bêde ogromnie wdziêczny za pomoc.
Widzê, ¿e na Halli niewiele Ci pomogli. Tutaj te¿ nie wiem czy Ci wiele pomog±. Doskonale, ¿e poda³e¶ datowanie i lokalizacjê, generalnie jednak podpowiem Ci jeszcze dwie rzeczy:
1). nale¿y samodzielnie, wyszukuj±c tematy po strukturze dzia³ów forum lub u¿ywaj±c funkcji "Szukaj" przejrzeæ ju¿ istniej±ce zasoby forum oraz strony na interesuj±cy Cie temat, do których s± u nas podane linki (zebrane w dziale Ubiór i dodatki > Ubiory - ogólnie > Ubiory - dla pocz±tkuj±cych > Bibliografia, wykroje i linki- dla pocz±tkuj±cych). Zanim to zrobisz nie nale¿y zadawaæ pytañ. A zadaj±c pytanie dobrze jest uprzedziæ "szuka³em ju¿ na Freha w Ubiorach i na Halli, ale znalaz³em tylko trochê o kaftanie i butach, to za ma³o"
2). dobrze jest podaæ parê informacji o tym, na jakim etapie rekonstrukcji jeste¶, co ju¿ wiesz np. jakie ksi±¿ki czyta³e¶, co juz masz uszyte lub kupione. Bo je¶li jest to etap "nie wiem zupe³nie nic, dopiero zaczynam zbieraæ informacje", to nale¿a³oby Ci podaæ do poczytania co¶ ogólnie o wczesnym ¶redniowieczu, a je¶li napiszesz "dobrze znam strój ruski i mam skompletowane podstawy, tylko szukam charakterystycznych cech wyró¿niaj±cych w³a¶nie mieszkañców Rusi Halickiej, zw³aszcza pod k±tem bi¿uterii i haftu", no to mo¿esz liczyæ na du¿o konkretniejsz± odpowied¼.
Witam, to drugi projekt, którym zajmuje siê od paru miesiêcy - jestem po paru lekturach, dotycz±cych historii tych terenów, ale brakuje podstaw do rekonstrukcji. Rzeczywi¶cie mam ju¿ jako takie informacje na temat stroju, wykroje spodni, kaftanu - ale niestety nie wiele wiêcej, dlatego te¿ bêdê wdziêczny za podanie jaki¶ konkretnych tytu³ów ksi±¿ek - na pocz±tek.
Szuka³e¶ na tej rosyjskiej stronie, któr± Ci podawa³em na Halli? Jak stoisz z czytaniem po rosyjsku?
Czy uda³o Ci siê co¶ dla siebie wyci±gn±æ z obszernego tematu
Strój ruski-mêski w tym samym dziale? (
link) Mo¿esz spróbowaæ te¿ uderzyæ do autora tego tematu, Wotawy, na PW; skoro szuka³ tego samego co Ty, prawdopodobnie bêdzie Ci móg³ podsun±æ tak¿e inne ¼ród³a, które znalaz³ poza Freh±.