Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Stare pruskie monety
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Pieni±dz
Farcaron
Chcia³em sie z wami na pocz±tku przywitac ;)
Witam, kilka lat temu znalaz³em obok mojego domu zakopane pod ziemi± 3 dziwne monety jedna jest z 1806r. druga z 1812 r a trzecia z 1860r . Na pierwszej monecie jest wybity orze³ a tam data 1806., na drugiej stronie monety jest wybita glowa czlowieka z napisem FRID WILHELM III BORUSS REX, na drugiej monecie jest napis KREUTZER 1812. i wybita wielka liczba 1, na drugiej stronie równiez jest g³owa c¿lwoieka ale nie mo¿na sie rozczytac z napisu niestety :/, na trzeciej monecie jest napis AEKXA 1860, a na drugiej stronie monety wielka ozdobiona litera A... Podsylam równiez foty wszystkich na raz monet : znaczy tylko jedn± bo reszta wysz³a zamazana ;/ mam wszystkie razem w kupie :
http://images37.fotosik.pl/258/b5930a25618b0100med.jpg
Chce sie dowiedzieæ wiêcej na temat tych monet znajomy mi mowil, ze ta pierwsza moneta jest zlota insygni± królów plskich czy tam pruskich :P
P.S/ Sorki, ¿e tu zamie¶ci³em ale nie mia³em pojêcia gdzie :/
Indar
S±dzê ¿e lepszym miejscem bêdzie forum odkrywcy:
www.forum.odkrywca.pl
tam jest dzia³ po¶wiêcony monetom.
I.
Farcaron
A wy nic na ten temat nie wiecie?
Boran
Hej!

1. Przenios³em temat do bardziej odpowiedniego dzia³u.

2. Co do samych monet - nie s±dzê, ¿eby by³ tu na forum kto¶ kompetentny w sprawach XIX-wiecznych numizmatów... aczkolwiek mogê siê myliæ. W ka¿dym razie z pewno¶ci± szybciej uzyskasz te informacje na forum podanym przez Indara.

Jednocze¶nie przypominam, ¿e monety te s± zabytkami i zgodnie z Ustaw± o Ochronie Zabytków powiniene¶ o ich znalezieniu poinformowaæ konserwatora zabytków, lokalne muzeum lub inn± tego typu instytucjê.

pozdrawiam
Vissegerd
Pierwsza moneta to 3 grosze Fryderyka Wilhelma III, króla Prus. Tak wygl±da, jak rozumiem? Bo Twoje zdjêcie jest okropne...

Druga moneta wcale nie jest pruska, to austriacki grajcar cesarza Franciszka I. Na odwrocie powinna byæ jego podobizna:

A trzecia nie za bardzo mam pojêcie, musia³by¶ daæ dok³adne zdjêcie rewersu. Absolutnie nie pruska, bo rosyjska. Awers jak na kopiejkach cara Aleksandra II.

Pozdrawiam.
Farcaron
Ok pos³ucham sie waszych rad... Sory, za jako¶c zdjêcia itp ;) Pozdrawiam
Horhe
Krajcar, nie grajcar smile.gif
Vissegerd
CYTAT(Horhe @ 22:16 05.04.2010) *
Krajcar, nie grajcar smile.gif

Istotnie, bardziej poprawnie jest "krajcar" smile.gif
Ale obiegowo i nie tylko u¿ywa siê równie¿ okre¶lenia "grajcar", potwierdza to nawet S³ownik Jêzyka Polskiego PWN.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.