Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Na ryby
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Najdiff
Witam serdecznie.
Jaki¶ czas temu dotar³em do przyk³adów haczyków jakie by³y u¿ywane podczas ³owienia ryb.

Ale ja bym chcia³ wiedzieæ wiêcej smile.gif
Jakie ¼ród³a to by³y i czy mo¿e w ogóle kto¶ co¶ ma na ten temat smile.gif
Czy siê u¿ywa³o ciê¿arków?
Na co ³apali w XV wieku, czy mo¿e bardziej sieci by³y popularne ni¿ wêdka?
Szuka³em w wielu miejscach i narazie nic ciekawego nie znalaz³em angsad.gif
Jeszcze czekam na odpowied¼ od zaprzyja¼nionych archeologów smile.gif
A czy wiec ie który z kowali by³by chêtny wykuæ takie haczyki ?
Pozdrawiam
synek
pewnie niewiele to pomo¿e ale z londyñskich znalezisk (jaki¶ XIV-XV wiek) opisany zosta³ taki haczyk (a raczej tylko zrysowany bo w opracowaniu które posiadam nie ma do tego ¿adnego opisu?)
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

A tak dodatkowo kiedy¶ ogl±da³em na discovery jeden z odcinków takiego programu archeologicznego (chyba podró¿e w czasie czy co¶ takiego) i tam pokazywali ¿e ³owiono na takie typowe wêdki ale i stosowano takie wiklinowe pu³apki - co¶ jakby z³±czone ze sob± dwa sto¿ki.
Viator
To i dzisiaj siê ³owi, tak zwierzynê i ptactwo, jak i ryby, na wiele ró¿nych sposobów, a te historyczne i ludowe sposoby (które mo¿na ³±cznie okre¶liæ jako pu³apki) obecnie najczê¶ciej s± domen± wy³±cznie k³usowników, bo s± czêstokroæ zakazane. Wiêcierz, bo o nim mowa, te¿ jest najczê¶ciej obecnie u¿ywany do nielegalnych po³owów. Rybacy natomiast u¿ywaj± nieco podobnych ¿aków.

A propos kucia haczyków - czy wy nie przesadzacie? To¿ to mo¿na sobie samemu wyklepaæ na zimno albo i wygi±æ z drutu i naostrzyæ, po co zamawiaæ u kowala? Je¶li ju¿, to prêdzej chyba u jubilera, ze wzglêdu na "kaliber" - no, chyba ¿e chcecie ³owiæ jesiotry albo bie³ugi na Jeniseju...
Najdiff
Hahahaha Viator mo¿e i masz racjê, ale zastanawia mnie fakt czy taki drut bêdzie wytrzyma³y (czy go ryba nie wyprostuje swoj± mas± podczas wyci±gania). Hmmmmmm
Kowad³o mam, mini palenisko da sie zrobic ..... Tak ty chyba masz racjê smile.gif

Synek bardzo fajny przyk³ad. Dziêki.
Ugni - ja niestety po rosyjsku nie bardzo angsad.gif Mia³em dwie lekcje w podstawówce a to by³o eony temu angsad.gif

Ale nie ma to jak --- SPRÓBOWAÆ smile.gif
Wiêc Najdiff bêdzie próbowa³ smile.gif

Dziêki za odpowiedzi i nie ukrywam, ¿e liczê na jeszcze smile.gif
Tomasz z £añcuta
Niestety o ile s± jakie¶ ¼ród³a ze ¶redniowiecza to chyba na palcach jednej rêki mo¿na je policzyæ.
Ja nie spotka³em siê z ¿adnym. Czasem mo¿na zobaczyæ na ikonografii cz³owieka ³owi±cego, ale najczê¶ciej z daleka i bez szczegó³ów.
Trzeba siê posi³kowaæ zapiskami z bli¿szych nam czasów i wspomnieniami starych k³usowników.
Mnie tacy uczyli ³owiæ ryby devil.gif Obecnie ³owiê legalnie - karta itd, ale jak ju¿ pisa³em wcze¶niej - mam do¶wiadczenia z ³owieniem na linkê z koñskiego w³osia , leszczynê , kuty haczyk ( ze sklepu) i ciê¿arek. Ciê¿arek jest niezbêdny podobnie jak sp³awik - zrobiony np z trzciny.
W tamtych czasach ³owiono jednak hurtowo, wiêc raczej w sieci, bêbny ( czyli pu³apki) itp.
Na sport ma³o kto mia³ czas i chêci - chyba dzieci dla zabawy.
Najdiff
W³a¶nie tak my¶la³em, ¿e rano zastawiali sieci i zajmowali siê czym innym a ryba sama wpada³a .....
Rafa³ Pr±dzyñski
Niestety nie mam pod rêk± - ale ze trzy lata temy by³y w bodaj "Wêdkarzu Polskim" dwa obszerne artyku³u z obszernymi cytatami ze s³ownie dwóch traktatów o wêdkarstwie (tak,tak) z trzecie æwiartki XV wieku.
Utrzymany w tonie popularnych traktatów alchemicznych - by³y przepisy nawet na wêdzisko teleskopowe (nie dla d³ugo¶ci tylko ¿eby ukryæ - to by³a rozrywka kojarzona z praca pospólstwa wiêc siê z tym nie obnoszono), na "produkcje" kolorowych robaków, na zanêty, kalendarz brañ - zdziwi³o mnie to niepomiernie.
Ilustracje oczywi¶cie te¿ no i opis gatunków ryb.
Z ca³a pewno¶ci± haczyk kuty jest bardziej stosowny i mo¿e Was to zdziwiæ ale nawet 300 g p³ocie o tym wiedz±. podobnie jak precyzyjne jego ostrzenie te¿ ma kolosalne znaczenie - w w ogóle to ³owiono na haczyk ryby znacznie wiêksze ni¿ dzisiaj (nie tylko z racji ich wiêkszej dorodno¶ci i pog³owia ale z racji ograniczeñ metody - np linki zamiast wspó³czesnych nam ¿y³ek).
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Gdzie¶ mi poginê³o, ale jest na necie traktacik jakiej¶æ przeoryszy, która by³a strasznie zapalon± wêdkark±. Napisany prosto i przystêpnie, jak dla nowicjuszki smile.gif

Pzdr
Gwyn
Vlasta
A treatyse of fysshynge wyth an Angle? Tutaj jest i jeszcze tu. A pozycja by³a wymieniana w tym temacie, rzuæ okiem, moze jeszcze cos Ciê zaciekawi.
Soma
Witam chcia³abym siê zapytaæ czy wiecie mo¿e z jakiego materia³u by³y robione sieci rybackie i z jakiej wielko¶ci oczek
Pozdrawiam Soma
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.