Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pojedynki S±dowe w £odzi
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka > Treningi, sparingi i seminaria szermiercze
Fionn
Chcia³bym zaprosiæ wszystkich chêtnych do udzia³u w treningach nowo powstaj±cej "harnishowej" sekcji szermierki dawnej.

Treningi odbywaæ siê bêd± w ka¿dy poniedzia³ek w godzinach 18:00-20:30 na terenie Toya Studios.

Domy¶lnie celem grupy jest zg³êbianie technik Harnishfechten, czyli walki w opancerzeniu.

Opieramy siê g³ównie na dwóch ¼ród³ach XV wiecznych:
  • "Flos Duellatorum" a.k.a. "Kwiat Wojny" mistrza Fiore dei Liberi
  • oraz przebywaj±cej w zbiorach biblioteki Jagielloñskiej "Gladiatorii".

G³ównym krêgiem naszych zainteresowañ bedzie:
  • w³ócznia
  • techniki pó³miecza
  • sztylet

Start 1 marca 2010.
Wszystkich chêtnych proszê o wcze¶niejszy kontakt na pw. lub gg: 8874596 w celu uzyskania dok³adniejszych danych.
Armand
Je¶li wolno mi co¶ zasugerowaæ, interesuj±cym wykorzystaniem tych umiejêtno¶ci by³oby przygotowanie pokazu/demonstracji takiego pojedynku z odpowiednim opisem i narracj±, z przedstawieniem historii i znaczenia takich staræ. (Zamiast kolejnego, oklepanego dos³ownie i w przeno¶ni "rycerz Zenek w³a¶nie odbêdzie straszliw± walkê z rycerzem Ziomalem" szczerba.gif , i potem tradcyjny ³omot po tarczach- co ludowi polskiemu buduje coraz ciekawsze skojarzenia na linii rycerze=kibice ... smile.gif) W ka¿dym razie ¿yczê powodzenia i pozdrawiam smile.gif Naprawdê w pytê pomys³. Wreszcie co¶ ³±cz±cego tematy walka+ historia.. £ukasz "A".
Jabol
Pomys³ ¶wietny i trzymam kciuki ¿eby wam wysz³o. Mam tylko pytanie o symulator do pó³miecza je¶li oczywi¶cie mo¿esz zdradziæ.
Pozdrawiam.
ua
CYTAT(Armand @ 15:08 19.02.2010) *
. (Zamiast kolejnego, oklepanego dos³ownie i w przeno¶ni "rycerz Zenek w³a¶nie odbêdzie straszliw± walkê z rycerzem Ziomalem" szczerba.gif , i potem tradcyjny ³omot po tarczach- co ludowi polskiemu buduje coraz ciekawsze skojarzenia na linii rycerze=kibice ... smile.gif) W ka¿dym razie ¿yczê powodzenia i pozdrawiam smile.gif Naprawdê w pytê pomys³. Wreszcie co¶ ³±cz±cego tematy walka+ historia.. £ukasz "A".

no có¿ nie chcia³by wywo³aæ zbêdnej polemiki ale "buhurtowcom" te¿ o "to" chodzi, zreszt± Redcap nas zna i wie jak trenujemy m³odych i na co zwracamy uwagê
Fionn
CYTAT(Armand @ 15:08 19.02.2010) *
Je¶li wolno mi co¶ zasugerowaæ, interesuj±cym wykorzystaniem tych umiejêtno¶ci by³oby przygotowanie pokazu/demonstracji takiego pojedynku z odpowiednim opisem i narracj±.

Jak ju¿ co¶ siê naumiemy to siê na pewno poka¿emy. Na razie jeste¶my w fazie knucia i niecnych planów i bez zbytniej spo³ecznej presji chcemy porz±dnie i systematycznie trenowaæ.
Co z tego wszystkiego wyjdzie zobaczymy. Na pewno baaaardzo d³uga droga przed nami.

CYTAT(Jabol @ 15:41 19.02.2010) *
Pomys³ ¶wietny i trzymam kciuki ¿eby wam wysz³o. Mam tylko pytanie o symulator do pó³miecza je¶li oczywi¶cie mo¿esz zdradziæ.
Pozdrawiam.

Na razie z przykro¶ci± stwierdzam, ¿e najzwyklejszy waster, do nauki podstaw najbezpieczniejszy.
Jak ju¿ ch³opaki siê "od¼gaj±" i dostosuj± opancerzenie do tej konwencji to pójdziemy dalej z lepszymi symulatorami( przyk³ad takowego mo¿na bêdzie obejrzeæ na ¦kunksie, o ile w tym roku dam radê tam siê pojawiæ, a Marcin nie wywali mnie za g³oszenie w³oskich herezji icon_wink.gif ).

Btw. "spada a dui mani" miejscami jest niestrawne i tak zakrêcone jak w³oskie spaghetti na widelcu.

A co do bohurtowców Adasiu nikt chyba nikogo nie atakuje, Armandowi chodzi³o raczej chyba o t± kwestiê, ¿e bez pchniêæ walka pó¼na ma tyle wspólnego z histori± co £ódzkie drogi z niemieck± autostrad± - niby i tu i tu da siê jechaæ ale...
I w tym wzglêdzie zgadzamy siê ja, Ty i Armand bez dwóch zdañ. I wszystkim trzem ten problem przeszkadza.
¯eby wiêc uci±æ wszelk± polemikê jasno i wyra¼nie podkre¶lam - cenie do¶wiadczenia i jednej, i drugiej strony. Obie maj± sporo racji w swoim podej¶ciu i wed³ug mnie tylko ucz±c siê od siebie nawzajem bêdziemy stanie w pe³ni zrozumieæ z³o¿ono¶æ i brutalno¶æ Dawnych europejskich sztuk walki. Amen.
Fionn
Hmmm przez przypadek doda³em dwa razy ten sam post. Wiêc edytuj±c go nadmieniê, ¿e zainteresowani na pierwszy trening potrzebuj±:

• drewnianego westera 130 cm d³ugo¶ci z wyra¼nie zaznaczon± krawêdzi± tn±c±,
  • stroju do upaprania- hala magazynowa(sale gimanstyczne wychodza poza nasz zakres zainteresowañ ze wzglêdu na parkiet i ludzi czepiaj±cych siê tego ze walimy g³ow± kolegi w ¶cianê icon_wink.gif )
  • Niegazowanej wody do picia

Edit: Upaprania równa siê ew. zakurzenia.
Reyki
No i jak siê uda³o?

Ja niestety nie mog³em wpa¶æ ale mo¿e nied³ugo uda mi sie wygospodarowaæ czas i pozwolenie od rodzinki.
Marcin Surdel
CYTAT(Fionn @ 22:12 19.02.2010) *
Na razie z przykro¶ci± stwierdzam, ¿e najzwyklejszy waster, do nauki podstaw najbezpieczniejszy.
Jak ju¿ ch³opaki siê "od¼gaj±" i dostosuj± opancerzenie do tej konwencji to pójdziemy dalej z lepszymi symulatorami( przyk³ad takowego mo¿na bêdzie obejrzeæ na ¦kunksie, o ile w tym roku dam radê tam siê pojawiæ, a Marcin nie wywali mnie za g³oszenie w³oskich herezji icon_wink.gif ).

Czemu mia³bym wywaliæ? Stosik bez heretyckiej wk³adki jest raczej nudny icon_wink.gif icon_wink.gif icon_wink.gif

Co do dostosowywania ochraniaczy - Krzysiek K. jest na ¶wie¿o po dobrym kursie BTLS, my¶lê, ¿e dobrym pomys³em by³oby wyduszenie z niego co barwniejszych punktów wskazanych przez lekarzy. Generalnie pewna jazda mo¿e byæ z zabezpieczeniem otwaræ w zbrojach, które po prostu konstrukcyjnie musz± tam byæ ...

Pozdrowienia i powodzenia
Fionn
CYTAT(Marcin Surdel @ 08:34 04.03.2010) *
Czemu mia³bym wywaliæ? Stosik bez heretyckiej wk³adki jest raczej nudny icon_wink.gif icon_wink.gif icon_wink.gif

hmmm wezmê kremik do opalania z filtrem 100% icon_wink.gif

CYTAT(Marcin Surdel @ 08:34 04.03.2010) *
Co do dostosowywania ochraniaczy - Krzysiek K. jest na ¶wie¿o po dobrym kursie BTLS, my¶lê, ¿e dobrym pomys³em by³oby wyduszenie z niego co barwniejszych punktów wskazanych przez lekarzy. Generalnie pewna jazda mo¿e byæ z zabezpieczeniem otwaræ w zbrojach, które po prostu konstrukcyjnie musz± tam byæ ...

Pozdrowienia i powodzenia

Ja z Krzysiem siê wzajemnie wspieramy i zacie¶niamy wspó³pracê tak bardzo jak siê tylko da, wiêc nawet nie ma wyj¶cia musi powiedzieæ, a jak nie to go bêdê mortshlagowa³ tak d³ugo jak bêdzie trzeba. cool.gif

A co do zabezpieczania na pewno odpowiednia broñ i oczywi¶cie warstwowa przeszywa jako tzw. "must have".
Do tego jeszcze parê innych patentów które jak ju¿ przetestujê to napewno sie podzielê icon_wink.gif
Na razie zaczynamy skromnie i powolutku. Reszta przyjdzie z czasem... przynajmniej tak± mam nadziejê icon_wink.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.