Oblê¿enie S³awogrodu- Staropolskie Gotowanie 23-24. VII.2010 r.
Tegoroczne oblê¿enie grodziska, ró¿ni siê od imprez z lat poprzednich. Postanowili¶my siêgn±æ do staropolskich przepisów kulinarnych i przemieniæ S³awogród w historyczn± stolicê dobrego smaku. Podczas oblê¿enia odbywaæ siê bêd± warsztaty kulinarne, ale nie zabraknie te¿ turnieju miecza i innych konkurencji przeznaczonych jedynie dla dzielnych wojów. Niewiasty, które przybêd± na imprezê, bêd± mog³y wzi±æ udzia³ w wy¶cigu kulinarnym i zdobyæ z³oty podp³omyk. Impreza datowana jest na VIII- XII wiek. Wszystkich serdecznie zapraszamy!
Plan imprezy*
22.VII.2010 r. Pi±tek
Przyjazd dru¿yn
23.VII.2010 r. Sobota
12.00.
Turniej £uczniczy
14.00.
Warsztaty Kulinarne
16.00.
Turniej miecza
18.00.
Konkurs jedzenia na czas i rozpoczêcie zawodów kulinarnych o z³oty podp³omyk.
19.00.
Rozstrzygniêcie zawodów kulinarnych o z³oty podp³omyk.
24. VII.2010 r. Niedziela
12.00.
Turniej Kubby
14.00.
Warsztaty Kulinarne
16.00.
Szkolenie na Woja (dla dzieci)
18.00.
Oficjalne zakoñczenie imprezy
*Organizator zastrzega sobie mo¿liwo¶æ zmiany planu imprezy, z przyczyn nie zale¿nych od niego.
Organizatorzy zapewniaj±: wy¿ywienie (produkty- ka¿dy gotuje we w³asnym zakresie) i dobr± zabawê.
Nie zwracamy kosztów dojazdu i nie zapewniamy noclegu w chatach. Mo¿na przyjechaæ z niehistorycznym namiotem, ale trzeba siê liczyæ z tym, ¿e nie bêdzie rozbity w grodzisku.
Zg³oszenia proszê uzupe³niæ o zdjêcia dru¿yny.
Ka¿da dru¿yna ma obowi±zek wystawienia zawodnika/ zawodniczki w konkursie kulinarnym o z³oty podp³omyk. Mo¿na gotowaæ dru¿ynowo.
Wszystkie zg³oszenia proszê wysy³aæ na adres slawogrod@wp.pl
Micha³ Uliñ¶ki Mi³obor
tel. 602 424 690
www.slawogrod.glt.pl
Co¶ siê chyba komu¶ z datami pomiesza³o albo ja mam z³y kalendarz ;)
Jaki¶ regulamin turnieju miecza mogê prosiæ?
g³ównie chodzi mi o dopuszczane uzbrojenie.
jest przewidziana jaka¶ nagroda?
Jestem zainteresowany przybyciem na turniej, prosi³bym o jakie¶ regulamin turnieju walki
Zasady turnieju kulinarnego:
Ka¿dy z uczestników turnieju otrzyma zwrot kosztów w wysoko¶ci 50 z³. Na przyrz±dzenie potrawy ka¿dy z uczestników ma 1 godzinê. Oceniane bêd±:
1. Sposób przyrz±dzania
2. Walory estetyczne dania
3. Walory smakowe
4. Krótka prezentacja s³owna (historia potrawy itp.)
Pragnê zauwa¿yæ, ¿e potrawy mog± pochodziæ z ró¿nych rejonów ¶wiata i epok, jednak potrawy Europejskie bêd± faworyzowane.
Gotuj±cy otrzymaj± od organizatorów stó³ i drewno na opa³. Garnki/ grille/ patelnie we w³asnym zakresie.
Zasady turnieju miecza:
Walka trwa 2 minuty. Niedozwolone s± sztychy, uderzenia poni¿ej kolan i bicie rantem tarczy. Walkê oceniaj± 3 sêdziowie- osoba, która siê zna na walce, niewiasta i dziecko z widowni. Topory bêd± dopuszczone jak wszyscy uczestnicy wyra¿± na to zgodê. Je¿eli kto¶ nie ma miecza/ szabli organizatorzy s³u¿± w³asnym orê¿em. Nagrody w postaci bi¿uterii/pieniêdzy itp.
Ps.
Najprawdopodobniej odbêdzie siê te¿ Bohurt.
Pozdrawiam!
Mi³obor Bezbrodziasty
Po burzliwych naradach czas przygotowania potrawy to 2 godziny. Do dyspozycji ka¿dego uczestnika bêdzie stó³, ognisko i deska do krojenia.
Pozdrawiam!!!
CYTAT(Mi³obor @ 21:26 10.05.2010)
Po burzliwych naradach czas przygotowania potrawy to 2 godziny. Do dyspozycji ka¿dego uczestnika bêdzie stó³, ognisko i deska do krojenia.
Pozdrawiam!!!
Rzeczywi¶cie pomiesza³em w kalêdarzu
23 pi±tek
24 sobota
25 niedziela
impreza jest od 23-25 lipca
Przeraszam za zamieszanie
Mi³obor
Dziêkujêmy za ciep³e przyjêcie pomimo deszczowej aury. Gród jest zachwycaj±cy, a w³a¶ciciele nader go¶cinni. S³awogród s³awy jest godny!
I moje fotki ze S³awogrodu:
http://picasaweb.google.com/Jadobra/2010_0...CMC1j5_egJ_eJg#Jadobra
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.