Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: pierwsza pomoc - czy warto czytaæ/s³uchaæ?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Gloria z Krakowa
Je¶li moderatorzy uznaj±, i¿ w±tek ksi±¿kowy jest zbyt podobny do tematu "Bibliografia" - oczywi¶cie proszê o wywalenie mojego strumienia ¶wiadomo¶ci. Wydaje mi siê jednak, ¿e bibliografia ma obejmowaæ tylko dzie³a aspiruj±ce do roli podrêczników, ze wszech miar polecane i nie podlegaj±ce dyskusji; mnie za¶ chodzi o wyszperane gdzie¶ podrzêdne artyku³y, lub nowo¶ci, które wcale nie musz± trafiaæ od razu do wielkiego spisu, ale z drugiej strony niekoniecznie s± gniotami. Mo¿e warto, ¿eby parê kompetentnych osób wypowiedzia³o siê na ich temat, ewentualnie wyja¶ni³o co jest ¼le napisane i dlaczego nie warto i nie za¶mieca³o tematu z kanonem. To samo dotyczy nagrañ: nowy u¿ytkownik, zamiast zak³adaæ kolejny temat o Corvus Corax do zamkniêcia za dwa dni, powinien mieæ szansê zapytaæ, czy proponowany przez niego wykonawca nadaje siê do rozpatrywania w kontek¶cie muzyki historycznej - oraz nauczyæ siê czego¶ na poprzednikach, którzy z uwagi na charakter tematu nie zostali wyciêci. Pewnie zrobi siê tu straszny bajzel i nowe k³ótnie, ale z drugiej strony mo¿e i wyp³ynie co¶ nowego i nieznanego, a wartego uwagi?

Jako ¿e ¼le siê ostatnio dzia³o w pañstwie duñskim, uprzedzê ewentualne w±tpliwo¶ci: nie jest to prowokacja, nie nudzi mi siê i nie mam ochoty sobie darmo pobroniæ mrocznych zespolików.

Inspiracj± do tematu sta³o siê znalezione przed chwil± nieznane mi dzie³o raz wspomnianego na Fresze (bez odzewu) autora: "Instrumenty muzyczne i narzêdzia d¼wiêkowe z wykopalisk archeologicznych w Polsce" prof. T. Malinowskiego. Wiem tylko, ¿e go¶æ jest specem od kultury materialnej i ma na koncie wiêcej publikacji o instrumentach. Przez chwilê chcia³am kupiæ sobie tê ksi±¿kê (czy te¿ raczej: broszurkê) na Allegro, ale po wnikliwszej lekturze zniechêci³a mnie niekompatybilna z cen± liczba 40 stron, oraz has³o "Kolokwia o wiedzy t. VII". Czy warto tego chocia¿ szukaæ w bibliotece?
http://www.paralala.etpro.pl/product/INSTR...Malinowski_24.2
Ajcek
My¶lê, ¿e ostatnia osoba, która mog³aby Ci pomóc ma bana. Ja niestety nie odpowiem, bo to nie moja dziedzina, a artyku³u nie czyta³em.
D±brówka
Spytam, by mieæ jasno¶æ, bo nie do koñca dociera do mnie wizja takiego tematu. Wyobra¿asz sobie temat wygl±daj±cy w ten sposób:

Pierwszy post:
"Jestem Ania, mam 14 lat, czy powinnam s³uchaæ Corvus Corax?"
Odpowied¼:
"O*&^(&^$^*%#&$^#&*^*)&&%(^%*^%&($^&^#%*^%%("
?

Mimo wszystko wydaje mi siê, ¿e problemy w takim temacie bêd± takie same jak w przypadku rozdrabniania siê na poszczególne tematy. Pytanie o Corvus Corax wraz z odpowiedziami, czy napisane jako nowy temat czy te¿ tutaj i tak pójdzie do kosza, bo tych tematów ju¿ mamy troszkê a obowi±zek zorientowania siê w dziale przed rozpoczêciem tematu dotyczy wszystkich u¿ytkowników, za¶ wymóg niedublowania tematów jest jedn± z podstawowych zasad dzia³ania wszelkich forów. W tym momencie ca³a zawarto¶æ dzia³u (wcale nie tak bogata) jest "pierwsz± pomoc±" i od ka¿dego nowego oczekujemy, ¿e siê z ni± zapozna przed napisaniem tutaj czegokolwiek.
Chcê unikn±æ sytuacji, w której kto¶ za piêæ lat dostrze¿e nie¶cis³o¶æ w artykule numer 3 i zignoruje weso³o fakt, ¿e w tym czasie toczyæ siê ju¿ bêdzie dyskusja na temat telewizyjnego programu popularnonaukowego numer 39.

Je¶li pozwolisz, zmieniê tytu³ tematu na sugeruj±cy, ¿e dotyczy tylko zaprezentowanego przez Ciebie artyku³u.
Ajcek
Omówienia artyku³ów istotnie powinny znajdowaæ siê w innym temacie, chocia¿ pomys³ wprowadzenia tematu odgórnie reguluj±cego jakiej muzyki mamy s³uchaæ jest interesuj±cy ;P
Jestem Jacek, lat 25. Czy powinienem s³uchaæ ¦wity ¦wiêtego Wita? icon_wink.gif
Viator
A Ty znowu swoje. Nie ma z czego ¿artowaæ.

Pytaj± ludzie w dziale Ubiór: "odtwarzam Wikinga z Birki XII wieku - czy mogê mieæ hafty na sakwie?"; albo pytaj± w Uzbrojeniu: "czy jako templariusz powinienem pomalowaæ he³m od wewn±trz farb± akrylow±?". I dostaj± odpowied¼, która sk³ada siê z 1). obiektywnego stwierdzenia naszej wiedzy (np. "wiesz, farby akrylowe z tego co wiemy nie by³y znane Wikingom") i 2). subiektywnego stwierdzenia, opartego na znajomo¶ci przeciêtnych aktualnych wymagañ co do jako¶ci rekonstrukcji ("wiêc tak na dzi¶, to je¶li nie chcesz byæ koniecznie ultrasem to ujdzie, ale je¶li chcesz, to lepiej we¼ temperê - ja bym w ka¿dym razie odpu¶ci³ sobie akryl"). Nie bêdzie to odpowied¼ w 100% pewna ani w 100% obiektywna, ale bêdzie to odpowied¼ przydatna.

Mog± wiêc ludzie pytaæ i w Muzyce: "czy robi±c szewca z pocz±tku XV wieku mogê przy robocie gwizdaæ branle?" albo "Co mo¿e zagraæ i za¶piewaæ swojej damie XIII-wieczny zakochany m³ody szlachcic?". I wiadomo ¿e nie mamy odpowiedzi "na 100%" co on spiewa³, ale mo¿emy odpowiedzieæ ¿e zgodnie z nasz± wiedz± móg³by np. to czy tamto, ¿e z grubsza mo¿e to brzmieæ tak a tak (tu ew. jaki¶ link) i ¿e zagraæ mo¿e na tym czy na tym, ale nie na tamtym. I to jest droga do tego, ¿eby ludzie w ogóle wystartowali ze ¶piewaniem, bo do tego zachêciæ jest bardzo trudno a zniechêciæ ³atwiutko. (nie wiem czy obserwujesz np., jakie ³amañce wyczyniamy aktualnie w temacie o Grunwaldzie, ¿eby przekonaæ niechêtn± wiêkszo¶æ, ¿e za¶piewanie Bogurodzicy przed bitw± by³oby OK i ¿e to nie przekracza ich mo¿liwo¶ci).

Od tego generalnie jest Freha - ¿eby pomagaæ wystartowaæ z konkretn± rekonstrukcj±. Nie zawsze zag³êbianie siê w bardzo g³êbokie tajniki wiedzy jest do tego przydatne, przynajmniej na pocz±tku. A odtwórstwo muzyki dawnej niew±tpliwie jest dopiero na pocz±tku swej drogi; dopiero raczkuje.

Pozdrawiam Ciê jak zawsze -
Andrzej / Viator
D±brówka
Tak wiêc jeste¶my za pytaniami, ale bardzo proszê, aby ka¿da kwestia mia³a swój osobny temat. Nie mam nic przeciwko mnogo¶ci tematów sk³adaj±cych siê z 8-10 postów, natomiast jeden zawieraj±cy ba³agan opisany w po¶cie numer 3 niniejszego tematu jest be.

Mam nadziejê, ¿e siê mniej wiêcej zgadzamy. W takim razie Gloriu, prosi³abym Ciê o za³o¿enie nowego tematu TYLKO o tym artykule, a ten siê gdzie¶ upchnie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.