Je¶li moderatorzy uznaj±, i¿ w±tek ksi±¿kowy jest zbyt podobny do tematu "Bibliografia" - oczywi¶cie proszê o wywalenie mojego strumienia ¶wiadomo¶ci. Wydaje mi siê jednak, ¿e bibliografia ma obejmowaæ tylko dzie³a aspiruj±ce do roli podrêczników, ze wszech miar polecane i nie podlegaj±ce dyskusji; mnie za¶ chodzi o wyszperane gdzie¶ podrzêdne artyku³y, lub nowo¶ci, które wcale nie musz± trafiaæ od razu do wielkiego spisu, ale z drugiej strony niekoniecznie s± gniotami. Mo¿e warto, ¿eby parê kompetentnych osób wypowiedzia³o siê na ich temat, ewentualnie wyja¶ni³o co jest ¼le napisane i dlaczego nie warto i nie za¶mieca³o tematu z kanonem. To samo dotyczy nagrañ: nowy u¿ytkownik, zamiast zak³adaæ kolejny temat o Corvus Corax do zamkniêcia za dwa dni, powinien mieæ szansê zapytaæ, czy proponowany przez niego wykonawca nadaje siê do rozpatrywania w kontek¶cie muzyki historycznej - oraz nauczyæ siê czego¶ na poprzednikach, którzy z uwagi na charakter tematu nie zostali wyciêci. Pewnie zrobi siê tu straszny bajzel i nowe k³ótnie, ale z drugiej strony mo¿e i wyp³ynie co¶ nowego i nieznanego, a wartego uwagi?
Jako ¿e ¼le siê ostatnio dzia³o w pañstwie duñskim, uprzedzê ewentualne w±tpliwo¶ci: nie jest to prowokacja, nie nudzi mi siê i nie mam ochoty sobie darmo pobroniæ mrocznych zespolików.
Inspiracj± do tematu sta³o siê znalezione przed chwil± nieznane mi dzie³o raz wspomnianego na Fresze (bez odzewu) autora: "Instrumenty muzyczne i narzêdzia d¼wiêkowe z wykopalisk archeologicznych w Polsce" prof. T. Malinowskiego. Wiem tylko, ¿e go¶æ jest specem od kultury materialnej i ma na koncie wiêcej publikacji o instrumentach. Przez chwilê chcia³am kupiæ sobie tê ksi±¿kê (czy te¿ raczej: broszurkê) na Allegro, ale po wnikliwszej lekturze zniechêci³a mnie niekompatybilna z cen± liczba 40 stron, oraz has³o "Kolokwia o wiedzy t. VII". Czy warto tego chocia¿ szukaæ w bibliotece?
http://www.paralala.etpro.pl/product/INSTR...Malinowski_24.2