Witam!
W zwiazku z moimi rozpoczynajacymi sie przygotowaniami do starcia z praca magisterska, chcialbym sie zwrocic do szanownych tutaj zebranych z prosba i zapytaniem zarazem.
Temat mojej pracy to dosc nowatorska, rzadko poruszana jak do tej pory na niwie naukowej w Polsce sprawa. Chodzi mianowicie , jak w temacie, o ustroj Krolestwa Jerozolimskiego. Przy wspolpracy z dr Marianem Ma³eckim i prof. dr hab. Andrzejem Dziadzio postanowilem ta materie poruszyc i zbadac. Jestem w pelni swiadomy, ze czas krucjat, zakonow, jak i wszystkich panujacych po sobie moznowladcow Ziemi Swietej opisany zostal tysiace razy. Jednakze sama materia stanowienia prawa, a takze organow wladzy stanowiacej, wykonawczej i sadowniczej jest traktowana calkiem po macoszemu ( jak wynika z mojej skromnej wiedzy ).
Decydujac sie na podjecie tej sprawy bylem swiadom faktu, ze okres tamten byl czasem prawa zwyczajowego, z rzadka spisywanego. Rowniez spodziewalem sie zderzenia z mieszanka prawna i ustrojowa jaka wyksztalcila sie w Ziemi Swietej, spowodowana naplywem £acinnikow z calej niemalze Europy, a takze nalecialosciami prawa miejscowego, zastanego. Dotarlem do informacji o Asyzie Jerozolimskiej i do Livre au Roi. Problem tkwi niestety w przekladach tych zrodel ( a takze wielu innych ).
Dlatego zwracam sie z pytaniem do Was - czy ktos posiada jakakolwiek wiedze, poparta zrodlami (to wazne) lub zna pozycje, do ktorych moglbym zajrzec, by zdobyc fakty dotyczace ustroju Królestwa Jerozolimy. Szczegolnie licze na wszelka , nawet mglista pomoc wszystkich 13tkowiczow, bo moze Wy macie cos, czego nie zbadaly jeszcze polskie uniwersytety
Pozdrawiam i z gory dziekuje za odzew i ewentualna pomoc!
Patryk Paszko : )