Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: I-szy Miêdzynarodowy Turniej Rycerski na Zamku Dybowskim w Toruniu
> Inne > Kalendarium 2010
Stron: 1, 2
SRCZK2010
Mam zaszczyt jako i niezmiern± satysfakcjê, og³osiæ Wam wszystkim a i ka¿demu z osobna o Wielcy ¶wiata naszego rycerskiego, a tako¿ i Wam Pacho³om Pospolitym i¿e dnia pi±tego lutego roku Pañskiego bie¿±cego zawi±zali¶my pod patronatem wielce go¶cinnych w³adz Grodu Toruñskiego, a tako¿ pod opiek± czujnych oczu Warszawskiego Muzeum Archeologicznego, czuwaj±cego nad historyczno¶ci± naszych obecnych a i przysz³ych poczynañ, Stowarzyszenie Na Rzecz Rekonstrukcji Chor±gwi Ziemi Kujawskiej. Plany Drodzy Czytelnicy mamy wielkie, a zapewne i chwalebne, ale najsamprzód podejmujemy siê zorganizowania tytu³owego Turnieju. Impreza nasza, mo¿liwa dziêki hojno¶ci sponsorów, którym ju¿e teraz, a i w przysz³o¶ci dziêkujemy po¶wiêcona jest obchodom 600 - lecia Bitwy Grunwaldzkiej, a wraz z ni± pamiêci o historii Wielkiej Wojny polsko - krzy¿ackiej. Jako wszyscy zapewne pamiêtacie wiekopomne to starcie, na d³ugie lata decyduj±ce o przebiegu historii tego rejony Europy rozpoczê³y wydarzenia dziej±ce siê w roku Pañskim 1409, w³a¶nie na ziemiach Kujaw. Nie dotrwa³ do czasów obecnych niemy ich ¶wiadek - Zamek Bydgoski dwukroæ w owym pamiêtnym roku z r±k do r±k po oblê¿eniach okrutnych przechodz±cy. Przeto w zastêpstwie owego Grodu i Zamku czyny wojsk stron obu postanowili¶my odtworzyæ w oparciu o ruiny Zamku Dybowskiego w Toruniu w dwudniowej inscenizacji po³±czonej z indywidualnym Miêdzynarodowym Turniejem Rycerskim na zasadach mediewalowych a odbywaj±cym siê w dniach 10 i 11 lipca.
W 12 - tym dniu tego¿ to miesi±ca w porannych godzinach wyruszamy w rajzê, poprzez miasta: Golub - Dobrzyñ, Brodnicê i Nowe Miasto Lubawskie, by rankiem pamiêtnego dnia 15 - go lipca, strojno, zbrojno, konno, pieszo i na wozach taborowych wlok±c ongi¶ artyleryjê liczn± uroczy¶cie pod sztandarami a z muzyk± dawn±, dumnie wkroczyæ na owe s³awne w historii naszej pola, gdzie w trzy dni pó¼niej wielu z nas zapewne uczestniczyæ bêdzie mia³o zaszczyt w g³ównym boju ju¿e dzi¶ s³awnej w Europie i ¶wiecie rocznicy. Przeto ja, skromny herold wy¿ej opisanej inscenizacyji wzywam Was, Damy i Rycerze, chc±cy zaszczyciæ sw± obecno¶ci± organizatorów onej imprezy, aby¶cie za³±czali sw± chêc udzia³u do Dowódcy Chor±gwi naszej a i Szefa Bractwa Gorubsko - Toruñskiego, imæ Pana Andrzeja z Torunia herbu Drogomir (astasin@interia.pl). Do czasu otworzenia strony nowopowsta³ej konfranterii naszej (co wkrótce nast±pi) w onym diabelnym wynalazku, Internetem zwanym, zg³aszaæ siê mo¿na, a i informacji wszelakich domagaæ na stronie: www.milosnicy-historii.pl w dziale forum.
Pozdrawiaj±c, a w szacunku do Was Czytelnicy pozostaj±c
Ryszawa h. Raczyñski
Pigrza
ja po proszê ten tekst po Polsku
jakie datowanie jakie konkurencje
Purvis
Uczestnicy "rejzy" sa automatycznie dopuszczeni do inscenizacji? W ramach jakiej chor±gwi? Czy mo¿e powstaje nowa chor±giew - Kujawska?

Pytam, bo w s±siednim temacie zrobi³ siê kwas.
Marcin Waszkielis
na forum napisano, ze nagrody s± bogate. Ile za ten turniej szermierczy dajecie? No i mo¿e jakie¶ zasady owego turnieju. Tylko prosze w miare czyst± polszczyzn±, tak jak Tomasz Lis w Polsacie:).
Indar
Na podanej przez autora tematu stronie mo¿na znale¼æ wiêcej informacji:
http://www.milosnicy-historii.pl/index.php...2&Itemid=17

Nie moja to datacja ale zabiorê g³os - wprowadzenie podzia³u na pasowanych/ pozosta³ych nie prowadzi do niczego dobrego. Ju¿ toczyli¶my kiedy¶ dyskusjê na temat tego "kto w obecnych czasach ma prawo pasowaæ na rycerza" - wystarczy poszukaæ. Dwa - czym podyktowane s± zasady ¿e broñ do "pojedynków" dostarczaj± organizatorzy?
pozdrawiam
SRCZK2010
Je¶li chodzi o pasowanie - jest to tylko propozycja. Zosta³o to napisane z my¶l± o miêdzynarodowych turniejach miediewalowych (a w³a¶ciwie miêdzynarodowej lidze, gdzie bycie pasowanym rycerzem jest niezbêdne do wziêcia udzia³u), które chcieliby¶my jako pierwsi (o ile takowe nie s± organizowane) zorganizowaæ.

Co do uczestników "rejzy" i ich udzia³u w inscenizacji. Niestety nie bêd± oni dopuszczeni, gdy¿ o uczestnictwie decyduj± organizatorzy Grunwaldu, nie my. Tak wiêc Chor±giew Kujawska nie mo¿e braæ udzia³u. Owszem w przysz³ym roku mo¿e uda siê wprowadziæ chor±giew, gdy¿ trwaj± rozmowy dotycz±ce udzia³u tej¿e formacji pomiêdzy organizatorami Grunwaldu a Andrzejem z Torunia.

Natomiast je¶li chodzi o dostarczanie broni przez organizatorów. Chcemy ¿eby by³y wyrównane szanse szermierzy stawaj±cych w szranki. Nie chcemy, ¿eby by³a rozbie¿no¶æ na przyk³ad w tarczach, ¿e jeden z uczestników wychodzi z tarcz± gotyck± [chodzi, jak siê wydaje, o tarczê trójk±tn± czy kopijnicz± o niewielkich rozmiarach - Boran] a drugi za przeproszeniem z "dzwiami od TOYTOY-a" bigsmile2.gif

Pozdrawiam,
cz³onek fundacji Krzysztof
Boleslavius
Dobry turniej (czy ogólnie impreza oko³ohistoryczna) nie jest z³y. Ka¿da próba zorganizowania czego¶ takiego, je¶li przeprowadzona rzetelnie, zas³uguje na uznanie.

Z ca³ym szacunkiem dla Organizatorów, ale ju¿ po kilku postach na tutejszym forum nasuwa siê kilka podstawowych w±tpliwo¶ci.

Czy Panowie organizuj±cy turniej mieli okazjê uczestniczyæ w jakiejkolwiek formie rekonstrukcji historycznej tudzie¿ ¿ycia tzw. ruchu rycerskiego? Z opisu turnieju wygl±da wstêpnie, ¿e jednak nie.

Sienkiewiczowsko stylizowane dziwol±gi jêzykowe (tzw. rymcerszczyzna) wysz³y z mody pod koniec lat 90-tych. W tej chwili, w krêgach osób bawi±cych siê w ¶redniowiecze (ogólnie), jest to krótko mówi±c symbol obciachu.

Na temat wstawek "rycerze i wy ho³ota" ju¿ pad³ komentarz. Temat wa³kowany 1000 razy, zreszt± krótko mówi±c - bardzo ¶liski temat.

Broñ do turnieju dostarczana przez organizatorów to jakie¶ kolejne cudo. Nie jestem wyjadaczem turniejowym ale o ile siê orientujê nie jest to raczej praktykowane. Ka¿dy ma swój sprzêt którym umie walczyæ, dostosowany m.in. do warunków fizycznych.

Informacja o turnieju zawiera mnóstwo rzeczy, ale nie zawiera najistotniejszych:
- datowania imprezy (ok, rozumiem ¿e Grunwald itd, ale co zrobicie jak przyjad± osoby zrobione na wikingów, albo co gorsza osoby typu "mix" w gównianym sprzêcie nie pasuj±cym tak naprawdê na ¿adn± epokê - to powinna byæ podstawowa informacja kogo wpuszczamy a kogo nie)
- zasady turnieju (szczegó³owe!!! w sensie, np w co mo¿na biæ, a w co nie itp itd), rodzaj konkurencji - wystarczy zajrzeæ do podobnych tematów z og³oszeniami o imprezach
- nagrody w turnieju (dla wielu to wa¿ne bum.gif )
- forma imprezy - pokaz dla turystów z zewn±trz, zamkniête spotkanie grupy osób; czy impreza jest sponsorowana i organizatorzy zapewniaj± np wy¿ywienie czy s± sk³adki itp itd
- w tym przypadku równie¿ jaki ma to zwi±zek z inscenizacj± pod Grunwaldem ale akurat pad³o ju¿ wyja¶nienie

Mniej lania wody, potrzebne s± fakty!!! W Polsce w okresie letnim jest po kilka imprez na weekend. Jak potencjalni uczestnicy maj± wybraæ Wasz± imprezê skoro praktycznie nic o niej nie wiemy z pierwszego postu ;)

Piszê to z ¿yczliwo¶ci, ¿eby unikn±æ totalnego frehowego "objazdu" i w nadziei ¿e co¶ sensownego z tego turnieju wyjdzie hehe

pozdrawiam i wiêcej luzu
SRCZK2010
Kolega Boleslavius chyba nie doczyta³ do koñca pierwszego postu. Tutaj jest tylko podstawowa wiadomo¶æ, a je¶li chodzi o wiêksz± ilo¶æ informacji, to jest na stronie fundacji. Tam te¿ jest podana moim zdaniem wystarczaj±ca ilo¶æ informacji .
Czytanie tekstu ze zrozumieniem siê k³ania szczerba.gif
Boleslavius
A czy przypadkiem kaleczenie jêzyka polskiego nie jest niezgodne z regulaminem forum? crazy.gif Bo ja, mówi±c kolokwialnie, wymiêk³em w po³owie opisu z pierwszego posta.

A tak powa¿nie, gdyby to ca³e Postscriptum trafi³o na FREHA i by³o napisane po polsku, nie by³oby ¿adnego powodu do czepiania siê. A tak - sami widzicie.

Jak to siê mówi, nie mój cyrk nie moje ma³py. Zamykam siê ju¿. Pozdrawiam i powodzenia
Lipek
Wymiêkam! Turniej ten na dana chwilê, wygl±da ma³o powa¿nie.

Mam nadziejê ¿e szanowni organizatorzy obudza siê ze snu i zaczn± ogarniaæ rzeczywisto¶æ.

Medieval jak go raczycie nazywaæ, wydaje siê byæ niejako wierutn± bzdur±:

1) Przerywanie walki po jednym ciosie.
2) Broñ dawana przez organizatorów.
3)Pasowani i plebs - kto¶ tu ma za du¿e ego !

Datowanie imprezy oko³o-grunwaldzkie ? Niezwykle szczegó³owe informacje.

Konstruktywna krytyka:

Warto by by³o ¿eby szanowni organizatorzy zastanowili siê powa¿nie na ca³± formu³± turnieju, w szczególno¶ci - "turnieju szermierczego". Prosi³bym równie¿ o konkretne informacje, napisane w jêzyku polskim.

Pozdrawiam !
bruna77
Co prawda w tym terminie bêdê ju¿ zapewne na polach Grunwaldu, niemniej pozwolê sobie przy³±czyæ siê do powy¿szych uwag. I mnie ca³a ta inicjatywa wygl±da póki co na organizacyjnie niedopracowan± (a jak czytam - ambicje s± wielkie i wymagaj±ce sporego do¶wiadczenia). Jak pisali przedmówcy- przede wszystkim przyda³ by siê klarowny regulamin turniejów (wbrew pozorom ³uczniczy i kuszniczy te¿ wymaga ustalenia zasad- np. typy dopuszczonych ³uków, przewidziane dystanse, rodzaj celu). Druga uwaga - pomys³ dostarczania broni przez organizatorów tak¿e odbieram jako nietrafiony. Ale je¶li ta zasada nie podlega dyskusji to warto by podaæ parametry przewidzianego uzbrojenia (np. wielko¶æ tarczy, waga miecza).
Mniej dêcia wiêcej konkretów - trzymam kciuki by impreza okaza³a siê na poziomie. By³o by to bardzo pozytywne dla wizerunku mojego miasta jak dot±d opanowanego g³ównie przez pokazy maj±ce niewiele wspólnego z histori± a raczej nastawione na finansowe korzy¶ci organizatorów angsad.gif
piratuch73
W razie gdy by by³y problemy z pasowaniem na rycerza s³u¿ê pomoc± ;) Mo¿na ju¿ rezerwowaæ terminy.
A tak na powa¿nie nazwa Golub- Dobrzyñ przewijaj±ca siê w po¶cie nape³nia me serce strachem i mrokiem (ale mo¿e to kwestia traumy) devil.gif
Marcin Waszkielis
Szkoda , ¿e nie ³apie sie do pasowanych ale za to chêtnie obejrza³bym walkê sir Elton John vs sir Sean Connery.
No faktycznie zasady jak narazie predtawiaj± siê g³upio ale mo¿e jednak warto rozwin±æ temat. Nie mniej czekam na informacje jakie¿ to bogactwa mo¿na zdobyæ w turnieju.
ua
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 21:18 09.02.2010) *
Szkoda , ¿e nie ³apie sie do pasowanych

za odpowiednie pieni±dze jestem w stanie ci to za³atwiæ

zainteresowany?

dostaniesz certyfikat i potwierdzenie HACCP i ISOO 1410

Lipek
Czekamy na wypowiedzi organizatorów.

CYTAT(ua @ 21:27 09.02.2010) *
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 21:18 09.02.2010) *
Szkoda , ¿e nie ³apie sie do pasowanych

za odpowiednie pieni±dze jestem w stanie ci to za³atwiæ

zainteresowany?

dostaniesz certyfikat i potwierdzenie HACCP i ISOO 1410

OT:
I jeszcze numer ISSN.
Laser
CYTAT(Lipek @ 18:49 09.02.2010) *
Medieval jak go raczycie nazywaæ, wydaje siê byæ niejako wierutn± bzdur±:

1) Przerywanie walki po jednym ciosie.
2) Broñ dawana przez organizatorów.
3)Pasowani i plebs - kto¶ tu ma za du¿e ego !

Ad 1.
Zale¿y od konwencji. Nazywanie tego bzdur± ogólnie przypomina mi dyskusjê Marcina i Mblade o mieczach.

Ad 2. i 3.
Tutaj nie widzê jakby to mog³o byæ sensownie rozegrane przez organizatora, ale nim to zaczniemy krytykowaæ poczekajmy na konkrety.
bruna77
A ja widzê rzecz ca³± w coraz ciemniejszych barwach angsad.gif. Impreza w Pu³tusku, której organizacj± szczyci siê na podanej w pierwszym po¶cie stronie Fundacja wygl±da dla mnie nader zniechêcaj±co - a nazwa równie szumna i górnolotna:
II Mazowiecki Turniej Rycerski a zarazem
I Mazowiecki Miêdzynarodowy Turniej Rycerski na Zamku w Pu³tusku 2007 1-2 Wrze¶nia:
http://trzymiecze.republika.pl/TURNIEJE/pi...07/DCFC0093.JPG
http://trzymiecze.republika.pl/TURNIEJE/pi...07/DCFC0098.JPG
http://trzymiecze.republika.pl/TURNIEJE/pi...07/DCFC0182.JPG
http://trzymiecze.republika.pl/TURNIEJE/pi...07/DCFC0110.JPG

No ale w koñcu minê³o kilka lat, wiec mo¿e ambicje Fundacji wzros³y a poprzeczka uleg³a podniesieniu (oby).
Inna kwestia, która wzbudza moj± ciekawo¶æ to ten miêdzynarodowy charakter turnieju. Kogo z zagranicznych go¶ci przewiduj± organizatorzy?
Maciej7
Je¶li organizatorami s± panowie, którzy organizowali Pu³tusk to powiem tyle, ¿e jedzenie by³o dobre, ale zasady bojówki by³y wymy¶lane w trakcie jej trwania. Przegra³em mimo zadania ilo¶ci ciosów 10 do 1, bo jak powiedzia³ organizator za ma³o siê rusza³em. Wygrywa³e¶ je¶li by³e¶ Czechem. A nagrod± by³ np: pas rycerski, na mój gust mocno mroczny. Organizatorzy zacni lecz my¶lê, ¿e mocno zakorzenieni w sferze mroku.
Yogesh
Je¿eli kto¶ chcia³by wprowadziæ poprawki do imprez przez siebie organizowanych to na Fresze jest wiele gotowych, dobrze napisanych regulaminów i wymagania innych imprez.
Nie ¿eby od razu wszystko robiæ na wzór czego¶, ale turniej rycerski to ju¿ nie jarmark...

Jest jeszcze trochê czasu, wiêc mo¿na napisaæ zapowied¼ jak trzeba,
zagl±daj±c choæby do kilku z kalendarium.
Czyta siê o po³owie mniej ni¿ w tej i wie siê znacznie wiêcej.

Pozdrawiam

Chaos666
Witam!

Przeczyta³em te ¶linotok organizatorów z pierwszego posta, jak i resztê komentarzy do tej imprezy. Niestety Nasz poczciwy zamek Dybowski bêdzie musia³ znosiæ nastêpn± nêdzn± imprezê icon_sad.gif Generalnie szkoda s³ów na te pierdo³y i dyrdyma³y które pisz± organizatorzy, bo widaæ ¿e zupe³nie nie znaj± siê na tym zagadnieniu. Kuba, Golub-Dobrzyñ widaæ k³adzie swój cieñ nawet w Toruniu. Dobrze ¿e Bruna zamie¶ci³a fotki z poprzedniej imprezy tych orgów, to ka¿dy szanuj±cy siê odtwórca wyci±gnie odpowiednie wnioski. Ja ze swojej strony nie ¿yczê tej imprezie ¼le, ale patrz±c na termin to raczej nie ma szans na sukces diabel.gif Mam ju¿ dosyæ imprez które zamiast podnosiæ poziom rekonstrukcji oraz ¶wiadomo¶ci spo³ecznej, spe³niaj± zachciankê i "gest" jakiego¶ urzêdnika, prezentuj±c ¿enuj±c± bandê przebierañców. Je¶li chcecie panowie organizatorzy zrobiæ show to zapro¶cie Ich Troje... a zamek zostawcie w spokoju angsad.gif

P.S. Nadal nie wiem co to tarcza gotycka... uuuaaaahhhhaaaa ban.gif
Pozdrawiam wszystkich oprócz orgów :p

Chaos
Wierny Piotr
Witam

Piszcie informacje rzeczowo, nie gwar± rymcymcersk±, bo to ani klarowne ani historyczne a tylko ¶mieszne.

- Kto dok³adnie jest organizatorem (nie kto ³o¿y kasê ) - i nie pisaæ Gmina Toruñ czy Warszawska Fundacja Mi³o¶ników Historii.
- Przybli¿ony plan imprezy - jakie konkurencje na jakich regulaminach.
- Co wymagacie od uczestników.
- Co oferujecie.

Jak napisa³ Chaos raczej nie liczcie na frekwencje bo wiêkszo¶æ ludzi ju¿ od dawna bêdzie na Grunwaldzie. Mo¿ecie liczyæ na tych co nie spe³niaj± podstawowych wymogów grunwaldzkich czyli ... dno,mu³ i wodorosty ( no chyba ¿e impreza bêdzie na tyle atrakcyjna co by przyci±gn±æ ludzi smile.gif.

Je¶li chodzi o pasowanie - jest to tylko propozycja. Zosta³o to napisane z my¶l± o miêdzynarodowych turniejach miediewalowych (a w³a¶ciwie miêdzynarodowej lidze, gdzie bycie pasowanym rycerzem jest niezbêdne do wziêcia udzia³u), które chcieliby¶my jako pierwsi (o ile takowe nie s± organizowane) zorganizowaæ.

Jaka¿ to sroga liga gdzie udzia³ bior± tylko pasowani?

CYTAT(Przemko zwany Zychem @ 10:25 13.02.2010) *
Cieszê siê, ¿e wreszcie jest podzia³ na pasowanych i nie. Nareszcie nie bêdê musia³ walczyc i u¿erac siê z pospólstwem z jakiego¶ Grójca i innych wiosek.

Zychu mo¿e warto by³o by wprowadziæ podzia³ na przeprasowanych, pasowanych, pó³-pasowanych, æwieræ pasowanych i tak dalej smile.gif .

Ps. Zychu masz racje smile.gif podwarszawskim kmiotom mówimy stanowcze nie. bigsmile2.gif blinkie.gif

Pozdrawiam ale¿ radosny ten dzisiejszy poranek
Purvis
Ja wywnioskowa³em, ¿e owa "Europejska Liga" jest dopiero w powijakach.

CYTAT
(...)które chcieliby¶my jako pierwsi (...) zorganizowaæ.
Fenrol
Polecam przejrzenie http://www.milosnicy-historii.pl/ . Nie chcê nikogo obra¿aæ i siê czepiaæ ale skoro u¿ytkownikom tego forum zarzuca siê czytanie tekstu bez zrozumienia to proponuje najpierw poprawiæ wszystkie literówki na swojej oficjalniej stronie, która jako¶ "na kolana" mnie nie powali³a. Mo¿e nowa bêdzie ciekawsza i mniej mroczna... Poza tym jak na 5 lat dzia³alno¶ci to ubogo je¿eli chodzi o udzia³ w "imprezach" historycznych ale zdajê sobie sprawê ¿e pocz±tki zawsze s± trudne...Co do turnieju to mimo wszystko trochê ma³o danych ale tak jak powiedzia³ Laser: "Poczekajmy na konkrety". Z zasad wyniki ¿e plebs z pasowanymi mo¿e walczyæ ale tylko jednym rodzajem broni - tylko tasakiem szczerba.gif Cytat z zasad turnieju: [i]"Po przedstawieniu publiczno¶ci staj±cych w szranki poprzez herolda turniejowego nastêpuje losowanie poprzez rzut monet±. Wygrywaj±cy wybiera broñ, a bêdzie ni± miecz jednorêczny i tarcza lub miecz pó³torarêczny. Rozwa¿amy równie¿ wprowadzenie pewnego przepisu, który funkcjonuje w niektórych krajach i ich Bractwach, a w ¶redniowieczu by³ ¶ci¶le przestrzegany. Otó¿ prawo noszenia miecza i walkê nim mia³ tylko pasowany rycerz. Inni kombatanci walczyli tasakami, szablami i broni± drzewcow± wszelkiego typu i jej pochodnymi. Gdyby¶my siê na to decydowali, to giermek lub inny wojownik z klucza dostaje tasak o wadze i d³ugo¶ci szrankowego miecza jednorêcznego, a ewentualny jego pasowany przeciwnik musi wtedy przeciw takowemu walczyæ jedynk± i tarcz±."[/i] Pozdrawiam !
PS - Chyba ¿e jest to kolejna inicjatywa osób które nie wiedz± co robiæ z wolnym czasem i pieniêdzmi i w ramach ogólnego lansu z okazji "600-lecia" chc± siê pokazaæ i zab³ysn±æ przed znajomymi "Patrzcie - jestem Rycerzem!"
SRCZK2010
Na wielu inscenizacjach w Polsce i nie tylko, widzia³em Czechów i nigdy nie wzbudza³o to tyle sensacji co po turnieju w Pu³tusku.Ale ich sposób bycia, zachowanie i serdeczno¶æ nie zwróci³o Waszego zainteresowania.Co do zachowania naszej drogiej Rycerskiej spo³eczno¶ci przedstawia ona do¶æ nêdzny poziom, bo prócz pijañstwa, chamstwa , niechêci do organizatorów i innych grup, sobiepañstwa i krytykowania wszystkiego czego nie zrobiono, nie widzia³em nic wiêcej...Pikanterii dodaje fakt, ¿e wypowiadaj± siê ludzie, którzy niczego nie zrobili i pewnie nie zrobi±, bo lepiej jest skupiæ uwagê na krytykowaniu innych.A¿ dziw, ¿e zamiast braæ udzia³ w inscenizacjach, nie pójdziecie do teatru, bo mo¿e lepiej by³oby zostaæ krytykiem.Tyle tylko , ¿e do tego potrzebne jest wykszta³cenie i oczytanie oraz znajomo¶æ naszego rodzimego jêzyka.Panie i panowie, trochê pokory, by bycie m³odym i ambitnym nie pozosta³o w was na zawsze niespe³nionym.Co do Turnieju w Toruniu , to lepiej by³oby powiedzieæ: - ¿yczymy powodzenia, cieszymy siê , ¿e bêdzie impreza, mo¿e mogliby¶my w czym¶ pomóc i.t.p. tyle tylko , ¿e to takie nie polskie i ma³o zjadliwe.
Rita
Taki d³ugi post, a ¿adnej merytorycznej odpowiedzi na konkretnie postawione pytania.
Je¶li to nie ulegnie zmianie dalsza czê¶æ dyskusji dotycz±cej imprezy bêdzie wygl±daæ tak samo jak dot±d.
Borg
Strasznie mi siê spodoba³ cytat, ¿e tylko pasowani mog± nosiæ miecze w ¶redniowieczu. W tym miejscu pozdrawiamy setki panów wymienionych w popisach rot zaciê¿nych, przedstawionych tu i ówdzie jako pospolitych ¿o³daków i odgórnie, g³osem pasowanych ludzi o wysokoprocentowej krwi szlacheckiej ch³opów i smolarzy nakazujemy im te miecze wyrzuciæ, wyci±æ i wymazaæ z pamiêci.
Boli mnie jak bractwa kurkowe i inne podobne firanki udaj±, ¿e to ¶redniowiecze, znaj±c najwy¿ej malarstwo Matejki i prozê Sienkiewicza.
Jako mi³o¶nicy historii pierw j± postudiujcie,a nie opierajcie siê na bajkach Walta Disneya.
Pozdrowienia.

Ps
Jak zwykle brak argumentów jest uzupe³niany wycieczkami osobistymi i narodowymi wrêcz. A moje uwagi nie s± spowodowane polskim duchem, o którym by³a mowa, co raczej niemieckim przywi±zaniem do szczegó³ów To tak w ramach wyja¶nieñ icon_wink.gif
Bartholomäus von Struß
CYTAT(SRCZK2010 @ 15:08 13.02.2010) *
Na wielu inscenizacjach w Polsce i nie tylko, widzia³em Czechów i nigdy nie wzbudza³o to tyle sensacji co po turnieju w Pu³tusku.Ale ich sposób bycia, zachowanie i serdeczno¶æ nie zwróci³o Waszego zainteresowania.

Nie chcia³bym siê jako¶ mocno czepiaæ co do tego, ale w ruchu odtwórstwa zabawa polega na odtwórstwie dorobku kulturalnego i materialnego. Wiêc jak by nie byli mili, serdeczni, obyci, to nie spe³niaj± 'wymogów', które s± niejako definicj± Ruchu Odtwórczego. Nie mam siê za jakiego¶ 'ultrasa', b±d¼ kogo¶ wywy¿szaj±cego siê, ale, na Boga, opierajmy siê na ikonografiach ¶redniowiecznych, nie interpretacjach wymienionego Matejki, czy innych malarzy nowo¿ytnych...
CYTAT
Co do zachowania naszej drogiej Rycerskiej spo³eczno¶ci przedstawia ona do¶æ nêdzny poziom, bo prócz pijañstwa, chamstwa , niechêci do organizatorów i innych grup, sobiepañstwa i krytykowania wszystkiego czego nie zrobiono, nie widzia³em nic wiêcej...

Tu te¿ mo¿na siê sprzeczaæ, bo tego typu ludzie to wyj±tki od regu³y. Generalnie ludkowie nie prezentuj± takiego poziomu, pomijaj±c oczywi¶cie pseudo odtwórców przebieraj±cych siê tylko po to, ¿eby nieomal bezkarnie za¿ywaæ 'rycerskich wolno¶ci' (oczywi¶cie to jest indywidualny popis umiejêtno¶ci i obycia)
CYTAT
Pikanterii dodaje fakt, ¿e wypowiadaj± siê ludzie, którzy niczego nie zrobili i pewnie nie zrobi±, bo lepiej jest skupiæ uwagê na krytykowaniu innych.A¿ dziw, ¿e zamiast braæ udzia³ w inscenizacjach, nie pójdziecie do teatru, bo mo¿e lepiej by³oby zostaæ krytykiem.Tyle tylko , ¿e do tego potrzebne jest wykszta³cenie i oczytanie oraz znajomo¶æ naszego rodzimego jêzyka.
Z tego s±czy siê niczym nie podyktowany jad...
CYTAT
Panie i panowie, trochê pokory, by bycie m³odym i ambitnym nie pozosta³o w was na zawsze niespe³nionym.Co do Turnieju w Toruniu , to lepiej by³oby powiedzieæ: - ¿yczymy powodzenia, cieszymy siê , ¿e bêdzie impreza, mo¿e mogliby¶my w czym¶ pomóc i.t.p. tyle tylko , ¿e to takie nie polskie i ma³o zjadliwe.

Nie zauwa¿y³em, ¿eby którykolwiek z przedmówców wykazywa³ brak pokory. Ka¿dy z nich po prostu domaga³ siê klarownych zasad, opisu, ¿eby wszystkie sprawy organizacyjne by³y oczywisto¶ci±, a nie pozostawa³y w sferze domys³ów.
Uwa¿am, ¿e pomys³ na turniej jest bardzo ciekawy, jednak¿e pewne szczegó³y, jednak¿e najwa¿niejsze pozostawiaj± wg mnie wiele do ¿yczenia. Na przyk³ad wspomniany tu styl pisania oparty na Sienkiewiczu. Prawdê mówi±c musia³em po 6 zdaniach zrobiæ przerwê, a¿eby przeanalizowaæ o co w ogóle chodzi i czy przypadkiem nie przeinaczy³em czego¶.
Podoba mi siê natomiast kwestia pasowanych i niepasowanych, ale w przypadku RR jest bezsensem, bo równie dobrze mo¿e mnie pasowaæ na rycerza jaki¶ bezdomny spod Centralnego i bêdê tak samo pasowany jak by³bym pasowany przez Wielk± Kapitu³ê PPPS :P bum.gif

PS Jest to moja prywatna opinia, nie by³em, nie jestem i nie bêdê zapewne ekspertem w sprawie odtwórstwa. bum.gif aniol.gif

PS2 Ale wielk± krowê pu¶ci³em, mopanku hehehe.gif
SRCZK2010
Postaram siê merytorycznie odnie¶æ do czê¶ci odpowiedzi. Tak jak wy¿ej przytoczy³ Fenrol tasak, przeciw jedynce i zwi±zany z nim podzia³ jest tylko propozycj±, ale ten podzia³ przy przedstawianiu uczestników turnieju przez heroldów i tak zaistnieje. A z heroldów nie zrezygnujemy. Najlepiej gdyby takowi istnieli przy Bractwach bior±cych udzia³ w zmaganiach turniejowych. Niestety taki eksperyment próbowali¶my przeprowadziæ niegdy¶ w Pu³tusku i niestety nie wypali³. Przyczyna jest prosta, w wiêkszo¶ci Bractw nie ma ludzi obytych z mikrofonem na tyle by trema nie zjada³a ich przed publicznym wyst±pieniem. Szkoda, ale taki jest fakt. Przeto chcemy zatrudniæ heroldów pseudo zawodowych, dostarczaj±c im informacje o uczestnikach startuj±cych w zawodach. Tak by³o onegdaj, a wiêc zmierzymy siê z tym i obecnie. Z jakim skutkiem? A to siê oka¿e. Nie zrezygnujemy z jednakowej broni wzglêdem jej ciê¿aru i wielko¶ci. Ogl±da³em i uczestniczy³em w dziesi±tkach turniejów zarówno w kraju jak i poza nim mimo sze¶cioletniego zaledwie sta¿u w udzia³ach w rekonstrukcjach historycznych i mam kompletnie do¶æ widowisk przypominaj±cych bójki uliczne, ba, przepychanki bazarowych bab, bo z za pawê¿y cz³eka walcz±cego nie widaæ, lub gdzie d³ugo¶æ orê¿a i si³a fizyczna decyduj± o wszystkim w boju. Miecze wykona Emil Markiewicz. Jest to chyba jedyny w Polsce, a mo¿e jedyny którego tylko znam wytwórca, który ¿yje po czê¶ci z pokazów dawnego fechtunku i to gwarantuje znakomite wywa¿enie orê¿a. Niektórzy z wy¿ej pisz±cych znaj± i cz³owieka i jego wyroby. Pisa³em ju¿ o terminie og³oszenia szczegó³owego kalendarium imprezy. Powtórzê. Bêdzie to najpó¼niej w pocz±tku maja. Niestety wiele zamierzeñ uzale¿nionych jest od "kieszeni sponsorów", a wiêc za wcze¶nie jest ju¿ dzi¶ o tym mówiæ. Pytano o nagrody. Bêd± rzeczowe i nastawione w swojej warto¶ci g³ównie na zwyciêzców poszczególnych konkurencji i tak dla zwyciêzców bêd± oscylowa³y w granicach trzech tysiêcy z³otych. Tu niestety nie uniknê pewnej z³o¶liwo¶ci do postu wcze¶niejszego. Otó¿ by³em fundatorem tych rzekomo mrocznych pasów w Pu³tusku. Zanim siê co¶ nabazgrze nale¿a³o by wcze¶niej sprawdziæ co siê pisze. Wzorem dla tych nagród by³y pasy rycerskie wystawiane w Archeologicznym Muzeum Miasta Bardiejowa, a datowane na po³owê XV wieku. Wykonane na zlecenie przez pracowniê artysty rzemie¶lnika w swej historii pracy bêd±cego niegdy¶ konserwatorem zabytkowej broni w Bawarii i s± niemal wiernymi kopiami orygina³ów opisywanych wy¿ej. Nie mogê napisaæ dzi¶ co bêdzie nagrodami, bo o tym zadecyduje Komitet Organizacyjny w/w podmiotów staraj±cych siê przeprowadziæ imprezê jednocze¶nie powo³uj±c Chor±giew Kujawsk±. Mogê rozwin±æ ju¿ dzi¶ dalsze plany istnienia Chor±gwi. Otó¿ Muzeum Archeologiczne Miasta Warszawy tworzy obecnie wystawê ruchu husyckiego, a wraz z ni± jest w toku prac nad grup± piechoty husyckiego autoramentu. Na rok przysz³y organizuje szereg pokazów walk takiej formacji w Polsce, Czechach, Wêgrzech i S³owacji. Chor±giew ma byæ sta³ym ich przeciwnikiem w owych pokazach i z za³o¿enia ma wystêpowaæ w barwach jakie jej poprzedniczka, ta prawdziwa z przed sze¶ciuset lat wystêpowa³a miedzy innymi pod Grunwaldem. To tyle na temat przysz³ych za³o¿eñ. Pad³o pytanie, czy impreza jest sponsorowana. Ju¿ z powy¿szych tekstów mo¿na siê domy¶liæ, ¿e tak. Jeszcze nieco o przerywaniu walki w trakcie ich trwania. Je¶li trudno Wam to skojarzyæ i sobie wyobraziæ, to przypomina to nieco zasady wspó³czesnej szermierki wyczynowej, a s³u¿yæ ma przede wszystkim czytelno¶ci sêdziowania o którym tak wiele z³ego pad³o wy¿ej. Na koniec o temacie "mrocznych" imprez. Z za³o¿enia nie jest nigdy inicjatywa jakichkolwiek organizatorów. Natomiast zawsze wynika to z postaw i zachowañ uczestników danych imprez. Sam bylem np. wielokrotnie w czêsto przez Was krytykowanym Golubiu-Dobrzyniu i pamiêtam ¶wietn± zimow± imprezê, niezwykle klimatyczn± i nieco pó¼niej letni± kichê, ale powtarzam na ogó³ zale¿y to niemal zawsze od nas samych w w/w go¶ci w¶ród których w powy¿szym wypadku sam by³em
Z powa¿aniem i w oczekiwaniu na konkretne zapytania- Ryszawa.
piratuch73
Panie SRCZK2010 -przypuszczam, ¿e nikt z forumowiczów pisz±c nie mia³ intencji atakowaæ Pana czy pozytywnej sk±d in±d inicjatywy. Rozpocz±³ Pan ten temat postem w niezbyt powa¿nej formie, pokierowa³ do ma³o profesjonalnej strony – to i ludzie ¼dziebko podworowali sobie w niektórych. Podkre¶lê – niektórych- na za¶ na te które zawieraj± rzeczowe uwagi nie raczy³ Pan rozs±dnie odpowiedzieæ.
Hmm, nie wiem kogo tytu³uje Pan „Rycersk± spo³eczno¶ci±” – ja identyfikuje siê bardziej z rekonstrukcja ni¿ z rycerzowaniem. Niemniej je¶li uwagi z Pana posta odnosz± siê do u¿ytkowników FRECHY zajmuj±cych siê rekonstrukcj±, to ja jako¶ bywaj±c na licznych imprezach nie zarejestrowa³em opisanej dekadencji i degrengolady. Proszê przytoczyæ przyk³ad konkretnej imprezy na której zaobserwowa³ Pan ww zjawiska – bêdê wiedzia³ gdzie siê nie pojawiaæ.
Co do pozosta³ych zarzutów w kierunku osób, które wypowiedzia³y siê w temacie- widaæ, ¿e Pan bardzo s³abo i pobie¿nie zna ¶rodowisko, do którego siê zwraca. Czê¶æ z przedmowców znam osobi¶cie, mogê Panu zagwarantowaæ, ¿e s± to ludzie z wy¿szym wykszta³ceniem (g³ównie zwi±zanym z naukami historycznymi), b±d¼ w trakcie studiów , z rozleg³± wiedz± o sprawach, w których zabieraj± g³os. Cechuje je tak¿e bogate do¶wiadczenie je¶li chodzi o imprezy rekonstrukcyjne (zarówno w charakterze uczestnictwa jak i organizacji takowych).
Podsumowuj±c – to Panu ¿yczê wiêcej pokory w wypowiedziach i mo¿e zamiast laæ wodê wreszcie uraczy nas Pan wreszcie konkretami i we¼mie sobie do serca konstruktywne sugestie? Chyba ¿e nie SA one wcale potrzebne, bo… jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi wiadomo o co ;) hehe
Kszysz
CYTAT
A z heroldów nie zrezygnujemy. Najlepiej gdyby takowi istnieli przy Bractwach bior±cych udzia³ w zmaganiach turniejowych. Niestety taki eksperyment próbowali¶my przeprowadziæ niegdy¶ w Pu³tusku i niestety nie wypali³.

jaki turniej tacy heroldowie.

CYTAT
Przyczyna jest prosta, w wiêkszo¶ci Bractw nie ma ludzi obytych z mikrofonem na tyle by trema nie zjada³a ich przed publicznym wyst±pieniem. Szkoda, ale taki jest fakt. Przeto chcemy zatrudniæ heroldów pseudo zawodowych, dostarczaj±c im informacje o uczestnikach startuj±cych w zawodach.

wynajmijcie tego goscia, dobrze zapowiada
http://www.youtube.com/watch?v=YiNHq2fJTqU

(w sumie w czasie grunwu bedziecie mieli samych morderców na turnieju)

CYTAT
A to siê oka¿e. Nie zrezygnujemy z jednakowej broni wzglêdem jej ciê¿aru i wielko¶ci. Ogl±da³em i uczestniczy³em w dziesi±tkach turniejów zarówno w kraju jak i poza nim mimo sze¶cioletniego zaledwie sta¿u w udzia³ach w rekonstrukcjach historycznych

Serio? smile.gif jakie to by³y rekonstrukcje? smile.gif

CYTAT
i mam kompletnie do¶æ widowisk przypominaj±cych bójki uliczne, ba, przepychanki bazarowych bab, bo z za pawê¿y cz³eka walcz±cego nie widaæ, lub gdzie d³ugo¶æ orê¿a i si³a fizyczna decyduj± o wszystkim w boju.

TAK! KIBOLOM MÓWIMY STANOWCZE NIE! niech wracaj± do widzewa ;p
¶wietny temat do nastêpnych rozmów w toku. :]

CYTAT
a koniec o temacie "mrocznych" imprez. Z za³o¿enia nie jest nigdy inicjatywa jakichkolwiek organizatorów. Natomiast zawsze wynika to z postaw i zachowañ uczestników danych imprez. Sam bylem np. wielokrotnie w czêsto przez Was krytykowanym Golubiu-Dobrzyniu i pamiêtam ¶wietn± zimow± imprezê, niezwykle klimatyczn± i nieco pó¼niej letni± kichê, ale powtarzam na ogó³ zale¿y to niemal zawsze od nas samych w w/w go¶ci w¶ród których w powy¿szym wypadku sam by³em

Racja, wszystko zale¿y od uczestników, ale to chyba organizator decyduje kogo zaprasza i na jakich zasadach co wiêcej to organizator powienien dawac przyk³ad innym.
Borg
Mam dwie pro¶by.
Je¶li jest mo¿liwo¶æ chcia³bym zobaczyæ jak wygl±daj± postêpy nad projektem oko³ohusyckim. Po kilku latach zabawy z tym tematem odczuwam pewne ci±goty i sentyment do wszystkiego z Kalichem jest zwi±zane.
A druga sprawa to kwestia s³owa "mroczny". Chyba nie do koñca siê tutaj przedmówcy zrozumieli. To okre¶lenie oznacza tego typu klimaty:
http://trzymiecze.republika.pl/TURNIEJE/pi...07/DCFC0093.JPG
które to maj± tyle wspólnego z ¶redniowieczem i odtwórstwem historycznych realiów co ¿ywno¶æ liofilizowana. A wszelkie znane mi relacje z G-D zas³uguj± wrêcz na umieszczenie w encyklopedii "mroku".
Pozdrowienia
Arek bez herbów i patosu
SRCZK2010
W odpowiedzi na powy¿sze posty. Zajmujê siê histori± od ponad trzydziestu lat. W inscenizacjach uczestniczê od lat sze¶ciu. Pierwszy tekst zamieszczony na samej górze jest tylko tzw. "zajawk±" imprezy. Celowo nawi±za³em do staropolszczyzny i pewnie wypowiem siê w tej sk³adni jêzykowej jeszcze nie jeden raz. Nie maj±c przy tym ¿adnych ukrytych a wrogich zamiarów wobec Was. Po prostu zachwycony jestem bogactwem naszego jêzyka i uwa¿am, ¿e na tych akurat stronach winno byæ dla niego miejsce, a wrêcz poklask, no bo je¶li nie tu, to niby gdzie? Ubolewam, ¿e tak wielu z Was uwa¿a to za przys³owiow± wiochê. Trudno. Ka¿demu wolno posiadaæ swoj± postawê i ja j± uszanujê. Mam nadziejê ¿e szacunek takowy macie i Wy. Nie jest to te¿ mowa Sienkiewiczowska, tylko staropolska. W odniesieniu do literatury macie inny dzi¶ przyk³ad autora wy¶mienicie siê ni± pos³uguj±cego, ale ¿aden z Was nie napisa³ "Sapkowzczyzna" Te¿ tak mo¿na przecie¿ to nazwaæ. Teraz o mieczach i tasakach. Mamy w historii Polski znakomitego rycerza Naramowskiego. Kupca poznañskiego, który doszed³ w drugiej po³owie XV wieku do szlachectwa i wielkich godno¶ci na dworze, a zdoby³ to na turniejach rycerskich w Polsce i poza ni±, gdzie ka¿dorazowo musia³ by w nich uczestniczyæ wykupywaæ barwy i konia szlachcica w zastêpstwie i za zgod± jego wystêpuj±c. Pisze o nim wiele nie Sienkiewicz, a D³ugosz i tam te¿ znajdziecie wiele opisów zasad panuj±cych w turniejowych szrankach, a jeszcze wiêcej u innych kronikarzy na zachodzie. Mieczem w bitwach walczy³ ka¿dy kombatant którego w niego wyposa¿y³ jego Suzeren, ale szranki rz±dzi³y siê innymi prawami. Tak naprawdê w XV wieku rola miecza jako narzêdzia walki w polu mala³a i w¶ród rycerstwa. Ju¿ wtedy przechyla³a siê na stronê skuteczniejszej o wiele szabli i tego nie da siê zobaczyæ na obrazach Matejki jak to wy¿ej napisano, ale za to rola miecza jako symbolu szlachectwa wrasta³a coraz bardziej. To tyle na temat historii i pomys³u, byæ mo¿e niecelnego i dla tego podanego do dyskusji. Uwaga. Nie odniosê siê do nie podpisanego postu, bo nie jestem jego autorem, aczkolwiek intencje pojmujê.
Z powa¿aniem-Ryszawa.
Marcin Waszkielis
¯yczê powodzenia. Co do wygrania? Napisane , ze warto¶æ 3000. Mo¿e czek? Prosze o odpowied¼ jednozdaniow±.
SRCZK2010
Marcin. Czek bardzo u³atwi³ by sprawê. Ale kasa jest sponsorska i pañstwowa, za tym czekiem musia³ by i¶æ PIT podatek i ZUS, a organizatorzy jako ca³o¶æ nie posiadaj± takiej dzia³alno¶ci gospodarczej. Szkoda. Kasa jest w tym momencie niemo¿liwa.
SRCZK2010
Celowo napisa³em wcze¶niej o obyczajach i kulturze.Zrobi³em to z pe³n± premedytacj± bo celowe docinki moich przedmówców by³y ma³o konstruktywne , podyktowane chêci± naszej narodowej domeny- niechêci i wrogo¶ci.Wiêkszo¶æ , to m³odzi ludzie a ich obyczaje i kulturê widzia³em niejednokrotnie w nocy na turnieju, za namiotem a i przed nim te¿.Moim zamys³em nie by³a chêæ obra¿ania kogokolwiek.Je¶li urazi³em przepraszam.Wiem z do¶wiadczenia, ¿e wykszta³cenie nie zawsze idzie w parze z umiejêtno¶ciami.Dlatego celowo pisa³em o wykszta³ceniu.Zamys³em wszystkich organizatorów jest stworzenie czego¶ co bêdzie "dobre", niekoniecznie op³acalne, bo nie wszystko da siê przeliczyæ na pieni±dze.Bêdziemy odpowiadaæ na pytania , ale nie na niekonstruktywne i obra¼liwe prowokacje. Z powa¿aniem Roman Skwira
SRCZK2010
Drogi Piotrze. Szefie Routiersów. A w reszcie mój Kolego i niemal s±siedzie. To Ty jako pierwszy wspomnia³e¶ mi jako pierwszy o mediwalowej lidze europejskiej i szczerze mówi±c zaintrygowa³e¶ mnie jej zasadami. Wed³ug nich w zesz³ym roku spróbowali¶my zorganizowaæ turniej rycerski na Zamku Drahim i muszê Ci powiedzieæ, ¿e to pierwsze do¶wiadczenie z tymi zasadami wypad³o bardzo obiecuj±co. Po raz pierwszy nie s³ysza³em po zawodach pretensji do sêdziów, a i widzom ta forma pojedynków przypad³a tam do gustu. Po co piszesz, ¿e o niczym nie wiesz i nie rozumiesz, skoro to Ty mnie tymi zasadami zainteresowa³e¶ i poniek±d jeste¶ w tym wypadku ich autorem. Rzecz druga. Masz do mnie niechêæ i chcesz mnie wykpiæ, to nie pos³uguj siê w po¶cie o Dworcu Centralnym i sugestiach wzglêdem mnie inicja³ami RR, ale wal szczerze Ryszard Radyn. Ja siê bywa, ¿e i niekiedy swoich czynów wstydzê, ale w tamtym kontek¶cie z pewno¶ci± nie mam czego. Có¿ Ci z³ego uczyni³em, ¿e siê tak ¼le o mnie wypowiadasz?
Nadal i mimo wszystko w g³êbokim szacunku do Twej dzia³alno¶ci- Ryszawa.
Rita
Z pytañ konkretnych - jak bêdzie d³ugo¶æ i waga broni i z czego zostanie ona wykonana? Co z tarczami? Z jakiego bêd± materia³u? Jakiego kszta³tu? Czy niepasowani dostan± inne tarcze ni¿ pasowani? Co z leworêcznymi? Czy przewidziano dla nich tarcze z odpowiednim mocowaniem?

Kogo organizatorzy uznaj± za pasowanych? Ludzi odtwarzaj±cych status rycerski, którzy nie k³opotali siê ¿adn± potwierdzaj±c± to ceremoni±, czy te¿ wymagane s± pisemne po¶wiadczenia i odpowiednio szlachecki rodowód? To bardzo dra¿liwa sprawa, i wyja¶nienie powinno siê znale¼æ w tym temacie.
SRCZK2010
Ka¿de pasowanie, na ka¿dym z turniejów, na których by³em traktowa³em z nale¿yt± powag±, bo pasowany by³ kto¶, kto wcze¶niejsz± prac± i zaanga¿owaniem na rzech ruchu rekonstrukcyjnego by³ godzien tego zaszczytu. Nie widzia³em tam równie¿ ludzi nocuj±cych z ró¿¼nych powodów na dworcu centralnym.Wierzê, ¿e te posty, aczkolwiek obra¼liwe, nie wynikaj± znów z chêci bycia lepszym ni¿ siê jest, bo nie mo¿na czuæ sie dowarto¶ciowanym, nie uznaj±c warto¶ci innych a tylko umniejszaj±c ich dokonania, zupe³nie bezpodstawnie.Wiêc proszê raz jeszcze o powa¿ne i m±dre wypowiedzi z zachowaniem szacunku dla innych, którzy przecie¿ nie przeszkadzaj± Wam w niczym i ¿ycz± wszystkiego co najlepsze.Roman Sklwira
Marcin Waszkielis
Prosze podaæ wagê broni, d³ugo¶æ g³owni oraz rekoje¶ci i punkt wywa¿enia
i d³ugo¶æ, szeroko¶æ, kszta³t i wagê tarczy
SRCZK2010
Droga Rito. Nie wymagamy certyfikatów pasowañ rycerskich i nie wchodzimy w dyskusje czy przedstawiaj±cy siê nam jako rycerz jest czy nie jest prawid³owo pasowany. Uznajemy jego s³owo za rycerski parol. To czy i jak jest pasowany komentowaæ bêd± jak ju¿ i tu widaæ inni. My siê do tego z pewno¶ci± odnosiæ nie bêdziemy. D³ugo¶æ g³owni jedynki nie przekroczy 80 cm, a waga oscylowaæ bêdzie nieco poni¿ej kilograma. Bastard wraz z rêkoje¶ci± ma oko³o 1,40 cm d³ugo¶ci i wagê oko³o 1,45 kg. Wiêkszo¶æ oryginalnej broni z epoki mia³a podobne parametry. W Gazecie Rycerskiej jest szereg artyku³ów autorstwa warsztatu Andrzeja Sieñki gdzie bêdzie ta broñ ta wykonana. Ostateczny szlif i wywa¿enie robiæ bêdzie wspomniany wy¿ej Emil. Tarcze trójk±tne, drewniane, kryte skór± wed³ug obowi±zuj±cego grunwaldzkiego wzoru, lekkie, o wymiarach h-70cm i s-60cm w dwóch barwach szrankowych: niebieskiej i czerwonej. I broñ i tarcze, bêd± jednakowe dla wszystkich walcz±cych.
SRCZK2010
Kolego Marcinie. Ze zdjêcia widaæ, ¿e na oko jeste¶ odpowiednio wyekwipowany i wed³ug preferowanego przez nas standardu
Marcin Waszkielis
nie za lekkie te miecze?
Wierny Piotr
Drogi Romanie/Ryszardzie/Ko¶ jeszcze ;) (za³ó¿cie lub u¿ywajcie swoich profili bo po ró¿norodno¶ci Waszych wypowiedzi mo¿na doj¶æ do zdania, ¿e rozmówca cierpi na schizofrenie).

Pozwolê sobie napisaæ parê s³ów od siebie, tym bardziej, ¿e siê znamy i uwa¿am, ¿e mogê sobie na to pozwoliæ.

Bardzo siê cieszê, ¿e nie zrezygnowali¶cie z chêci ( by po raz kolejny) spróbowania swoich si³ w organizowaniu imprezy. Mam cich± nadzieje, ¿e ta oka¿e siê wspania³± i inn± zgo³a od poprzednich. Uwa¿am te¿ ¿e mo¿ecie ¶mia³o liczyæ na pomoc u¿ytkowników forum. Musicie jednak pytaæ i rozmawiaæ a nie d±saæ siê jak ma³a dziewczynka. Jak by nie patrzeæ wiêkszo¶æ u¿ytkowników forum "bawi" siê w to parê lat, na k³oñcie ma wiele imprez wiêc mog± porównaæ to i owo. Maj± jedn± rzecz na której powinno Wam najbardziej zale¿eæ ... inny punkt widzenia.

Skoro jednak wracacie do nieszczêsnego Pu³tuska, narzekacie na tê nasz± polsk± mentalno¶æ, napisze parê s³ów od siebie jako uczestnika imprezy.
Czy tak by³o napisz± zapewne inni co byli.

No ale do konkretów ...

Czemu na imprezie pojawi³a siê "napinka" na Czechów skoro zdarza sie nam spotykaæ na innych imprezach i gdzie indziej tego nie ma? Zastanowili¶cie siê?
(Hmm ci sami ludzie inni organizatorzy, inne miejsce. Byæ mo¿e to wzglêdne geograficzne podzia³a³y na umys³y uczestników ale tak zupe³nie na powa¿nie.)
Nastroje te by³y tylko i wy³±cznie Wasz± win±, nie wiem czy taki by³ zamierzony cel czy tylko wynika³o to krótkowzroczno¶ci. Nie mniej zrodzi³o siê to z "uprzywilejowania" go¶ci przez Was. W czym siê to przejawia³o:

- Nieokre¶lone zasady zmieniane w trakcie bojówek, adaptowane na korzy¶æ go¶ci (liczenia punktów, wytracenia broni - np 2x wytr±cenie lub zlamanie broni równa³o sie z przegran±. Czechowi wolno by³o trzykrotnie straciæ broñ a i tak wygrywa³).

- Podwójne dogrywki gdy nie da³o siê przepchn±æ Czecha (nawet bêd±c laikiem nie by³o raczej problemu z wy³onieniem zwyciêzcy).

- Beznadziejny konferansjer który dodatkowo podgrzewa³ atmosferê (oto przyk³ad ... a nasi go¶cie wygl±daj± cudownie ... Polacy powinni im zazdro¶ciæ wszystkiego).
- Bojówki sêdziowa³o piêciu ludzi 3 Czechów, naczelny organizator Ryszard (który jest Czechofilem) oraz nieznaj±cy sie na walce ³epek (który siedzia³ cicho).

Swoj± drog± organizatorzy powinni zanosiæ dziêkczynienia do nieba, ¿e nic siê nie sta³o powa¿nego.
Go¶cie przyjechali ¼le wyekwipowani - brak os³on nóg, otwarte he³my, brak przeszywek. Tak naprawdê powinni¶cie byæ wdziêczni uczestnikom za to, ¿e siê zlitowali i wziêli lekk± broñ do walk bo kontuzji by³o by du¿o wiêcej. Uwa¿asz to za przejaw zawi¶ci. Co robienia byd³a - to Wy jako organizatorzy odpowiadacie za to kogo zaprosili¶cie. Ja osobi¶cie nic karygodnego nie zauwa¿y³em, byæ mo¿e dlatego, ze o 22 poszed³em spaæ

To tyle je¶li chodzi o tych chamów z Polski co przyszli najedli, nachlali i tryskaj± zawi¶ci±.

Minusy imprezy

- brak jakiejkolwiek organizacji z Waszej strony. Pocz±wszy od planu imprezy na zasadach bojówek skoñczywszy. Jedynymi plusami imprezy by³o dobre ¿arcie i mo¿liwo¶æ przespania siê w pokoju zapewnione przez hotel zamkowy.

Pozdrawiam

CYTAT(SRCZK2010 @ 18:23 13.02.2010) *
Drogi Piotrze. Szefie Routiersów. A w reszcie mój Kolego i niemal s±siedzie. To Ty jako pierwszy wspomnia³e¶ mi jako pierwszy o mediwalowej lidze europejskiej i szczerze mówi±c zaintrygowa³e¶ mnie jej zasadami. Wed³ug nich w zesz³ym roku spróbowali¶my zorganizowaæ turniej rycerski na Zamku Drahim i muszê Ci powiedzieæ, ¿e to pierwsze do¶wiadczenie z tymi zasadami wypad³o bardzo obiecuj±co. Po raz pierwszy nie s³ysza³em po zawodach pretensji do sêdziów, a i widzom ta forma pojedynków przypad³a tam do gustu. Po co piszesz, ¿e o niczym nie wiesz i nie rozumiesz, skoro to Ty mnie tymi zasadami zainteresowa³e¶ i poniek±d jeste¶ w tym wypadku ich autorem. Rzecz druga. Masz do mnie niechêæ i chcesz mnie wykpiæ, to nie pos³uguj siê w po¶cie o Dworcu Centralnym i sugestiach wzglêdem mnie inicja³ami RR, ale wal szczerze Ryszard Radyn. Ja siê bywa, ¿e i niekiedy swoich czynów wstydzê, ale w tamtym kontek¶cie z pewno¶ci± nie mam czego. Có¿ Ci z³ego uczyni³em, ¿e siê tak ¼le o mnie wypowiadasz?
Nadal i mimo wszystko w g³êbokim szacunku do Twej dzia³alno¶ci- Ryszawa.

Drogi Ryszardzie

Awersji ¿adnej nie mam nie nale¿ê do takich osób (tym bardziej, ¿e tak naprawdê nie mam powodu).
Je¶li chodzi o mnie jako pomys³odawcê konwencji turnieju na zasadach medievalowych, to pierwsze s³yszê. Owszem rozmawiali¶my kiedy¶ na temat innej konwencji turnieju, ale z tego co pamiêtam chodzi³o o zasady inter-medievalowe, czyli w skrócie punktówkê i pierwsze te¿ s³yszê o podziale z mojej strony na pasowanych i plebs.
Informowa³em Ciê, ¿e w ramach ofiarowanej pomocy przeze mnie (ach ci zawistni Polacy) mogê przeprowadziæ takowy turniej. Nie mniej na tym siê skoñczy³o poniewa¿ ja siê prosiæ nie zamierzam. Nie zapozna³e¶ siê z zasadami, ani tym bardziej nie wyznaczy³e¶ sêdziów którzy by znali takowe zasady.
Wybacz na Drahimiu nie by³o ¿adnej bojówki która by nawet nawi±zywa³a do tej konwencji.

Poszukiwa³em w moich poprzednich postach, gdzie to mog³em Ciê uraziæ s³owami o Centralnym i RR i niestety nigdzie nie moglem znale¼æ.
CYTAT
Podoba mi siê natomiast kwestia pasowanych i niepasowanych, ale w przypadku RR jest bezsensem, bo równie dobrze mo¿e mnie pasowaæ na rycerza jaki¶ bezdomny spod Centralnego i bêdê tak samo pasowany jak by³bym pasowany przez Wielk± Kapitu³ê PPPS :P bum.gif

Gdyby¶/cie nie zauwa¿yli nie ja napisa³em tê wiadomo¶æ ale jeden z moich ludzi. Nie rozumiem dlaczego zaatakowano mnie w zwi±zku z tym. W mojej grupie skupiam osoby, które my¶l± samodzielnie. Ani ja nie dyktujê nikomu, co ma czy mo¿e pisaæ ani nikt nie musi siê pytaæ mnie o zgodê na umieszczenie swojej wypowiedzi.

Ps. RR to skrót od ruch rycerski smile.gif

Pozdrawiam i s³u¿ê rad±.
Fenrol
Czy tylko ja odnoszê takie wra¿enie czy z "SRCZK2010" korzystaj± dwie (co najmniej) osoby? . Je¿eli tak to trochê lip± tr±ci i wywo³uje ba³agan. Chyba ¿e Ryszawa = Roman Skwira (Sklwira - bo tak ta¿ jest podpisane). Co za¶ do pasowañ to zapewne znalaz³oby siê sporo osób, które w rozwój RR i rekonstrukcji w³o¿y³y b. du¿o pracy i zaanga¿owania a nie zosta³y pasowanymi bo nie by³ to dla nich cel sam w sobie.

SRCZK2010
Piotrek. Na Drahimiu by³a w zesz³ym roku taka bojówka. Skontaktuj siê z Mikiciukiem, by³o nie by³o w³a¶cicielem i gospodarzem imprezy. Znasz go przecie¿. Na Pu³tusku sami wybierali¶cie sêdziów i takich wybrali¶cie, a Czech by³ tylko jeden, a nie trzech z piêciu. Ja zbiera³em wyniki i je og³asza³em, a tak¿e prowadzi³em drabinkê i wywo³ywa³em zawodników. Za sêdziowanie celowo nie chcia³em by odpowiada³a fundacja w³a¶nie z obaw o stronniczo¶æ. Jako zbieraj±cy wyniki mogê Ci powiedzieæ, ¿e akurat ten jeden Czech, zapewne z kurtuazji, niemal zawsze sêdziowa³ na korzy¶æ Polaków. Co do mojego "czechofilstwa". Pewnie, ¿e mo¿esz mieæ takie zdanie, byæ mo¿e sprawiam takie wra¿enie, ale zauwa¿, ¿e pos³ugujê siê tym jêzykiem i doskonale znam ten kraj i obyczaje w nim panuj±ce, przeto staram siê byæ "ambasadorem" naszym w Czechach i ich u nas. Jak wiesz organizujê i turystykê miêdzy tymi krajami. Gdybym szwargota³ po niemiecku pewnie stara³ bym siê o to samo na tej granicy i zapewne og³oszono by mnie germanofilem, albo wrêcz Szwabem. Ca³e szczê¶cie, ¿e nie szwargoczê. Swoje posty tu podpisujê i za wypowiedzi innych nie odpowiadam. Podejmê ka¿d± sensown± i merytoryczn± dyskusjê, na temat jêzyka ojców naszych równie¿. Nauczony niedoci±gniêciami organizacyjnymi w³asnych imprez, staram siê ich unikaæ w przysz³o¶ci, co w³a¶nie zamierzam robiæ. Przyjmê ka¿d± sensown± pomoc. W Toruniu te¿ wybierzemy sêdziów z przyjezdnych, je¶li siê zdecydujesz tam byæ, to chêtnie bym Ciê w tej roli widzia³, bo siê niew±tpliwie nadajesz. A rola to zazwyczaj przykra i niewdziêczna. Zawodowych sêdziów nie mamy. Za konferansjera Zamku Pu³tuskiego, ponoæ zawodowego wodzireja odpowiadaæ nie zamierzam. Przypuszczam, ¿e jego s³owa, które tu przytoczy³e¶, wynika³y z konwencji gospodarza i gdybym gdziekolwiek indziej je us³ysza³ nie tchnê³y by we mnie ¿±dzy rewan¿yzmu. Je¶li j± spowodowa³y u kogokolwiek, to niestety tylko mu wspó³czujê osobistej kultury, bo co wiêcej mogê. Nieprawd± jest, ¿e tylko na Pu³tusku wyst±pi³a przykra w odbiorze rywalizacja narodowa. Nie bêdê wymienia³ gdzie jeszcze siê z tym spotka³em, by znowu organizatorów nie naraziæ na nie zawinione przez nich reakcje w³asnych go¶ci, ale s³ysza³em ju¿ has³a "bij Niemca", zapewne domy¶lasz siê gdzie, a tak¿e z przykro¶ci± muszê stwierdziæ, ¿e w tych rzekomo umi³owanych Czechach, sam dwukrotnie pad³em ofiar± ich agresji wobec Polaków. No có¿ widaæ wszyscy jeste¶my jednak podobnymi lud¼mi.
Z powa¿aniem-Ryszawa.
SRCZK2010
Fenrol. Ryszawa, to przezwisko Ryszarda Radyna z Warszawy. Pe³niê obowi±zki prezesa Warszawskiej Fundacji Mi³o¶ników Historii. Gdyby celem moim by³o pasowanie, to od trzech lat bym ju¿ nic innego nie robi³, a gdybym skorzysta³ z jego pierwszej propozycji to od ponad czterech lat. A jednak dalej próbujê i próbowaæ zamierzam. Roman Skwira, to inna osoba, aczkolwiek równie¿ z fundacji. Widzê tu jeszcze i inne wtr±cenia osób z mojego krêgu. Te¿ im wolno. Maj± neta, to i maj± prawo z niego korzystaæ. Mnie poznasz po podpisie, bo nie zamierzam siê ukrywaæ.
Z powa¿aniem-Ryszawa.
Marcin Waszkielis
Postaramy siê przywitaæ i po¿egnaæ w Toruniu Czechów z nalezyt± kurtuazj±...nawet tak lekk± broni±. Informacje o brakach w uzbrojeniu sa bardzo cenne:). Tylko po raz kolejny musze sie zapytaæ. Jaka bêdzie nagroda. Juz wiemy ¿e warta 3 tysie i nie bêdzie to czek. Ale chce te¿ wiedzieæ czy w razie czego bêdzie na to zbyt.
SRCZK2010
Marcin. Na lito¶æ Boga Ojca. Poczekaj. O tym, co bêdzie nagrodami zadecyduje komitet organizacyjny i og³oszone to bêdzie razem z planem imprezy w w/w czasie. Masz jakie¶ swoje propozycje? Chêtnie je rozpatrzymy, bo czemu nie? Na niedozbrojenie go¶ci zagranicznych raczej nie licz. Bêd± to ludzie w drodze na Grunwald, a wiêc spe³niaæ z klucza bêd± tamtejsze i jednocze¶nie nasze wymogi.
MagicWojtek
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 20:14 13.02.2010) *
Postaramy siê przywitaæ i po¿egnaæ w Toruniu Czechów z nalezyt± kurtuazj±...nawet tak lekk± broni±.

Lekk± broni± to Ty ich Marcin tylko kurtuazyjnie pomiziasz :P
Marcin Waszkielis
CYTAT
Masz jakie¶ swoje propozycje?

Jakies bony do Reala... Mo¿e byæ kilka he³mów Jacka Matery bo ³atwo zejd±... no nie wiem telewizor mo¿e.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.