Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pas rzymski (Balteus, albo cingulum)
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie staro¿ytne > Ochronne uzbrojenie staro¿ytne
Lessor
Witam,

Czy mo¿ecie mi udzieliæ informacji ciekawostek, cech charakterystycznych na temat pasów legionistów (to siê chyba nazywa Balteus, albo cingulum).Dok³adniej chodzi mi, czy na pasach by³y jakie¶ stopnie (odznaczenia), jakie funkcje pe³ni³ oprócz podtrzymywania miecza, sztyletu i "fartuchu"?Albo gdyby pas nie by³ za³o¿ony, to zbroja przeszkadza³aby (bo pas - przynajmniej powinien - przytwierdzaæ wszystkie elementy zbroi)?

http://www.romanum.historicus.pl/balteus.html
http://www.historica.pl/index.php?section=...1018&page=6
znalaz³em tylko te ¼ród³a a tak jak szuka³em (na tym forum te¿) to nic nie znalaz³em.

Chodzi mi o okres tak oko³o I w n.e., wtedy kiedy aposto³ Pawe³ pisze w li¶cie do Efezjan (6.14a)
"Stójcie tedy, opasawszy biodra swoje prawd±"
Opisuje dalej uzbrojenie legionisty rzymskiego i potrzebuje w³a¶nie dane o pasie.

proszê o pomoc
pozdro
Iulianus
Na pocz±tek proponujê strony 20-24 z "Arms and armour of the imperial roman soldier; from Marius to Commodus 112 BC-AD 192"
Lessor
no spoko, ale sk±d mam wzi±¶æ tê ksi±¿ke i to jeszcze po Polsku?
Iulianus
Przykro mi, ale nie znajomo¶æ angielskiego jest tu du¿± przeszkod±. A ksi±¿kê z Anglii smile.gif
Posz³o na maila
Lessor
ok dziêki

a mo¿e kto¶ tu napisaæ o tych pasach bo nie jestem specem od angielskiego i nic z tego co przeczyta³em nie rozumiem
Lessor
CYTAT(Purvis @ 17:39 09.02.2010) *

my¶lisz ¿e nie umiem korzystaæ z internetu?

S³ownik nic nie da bo mam zdjêcie tej ksi±¿ki, a nie zamierzam przepisywaæ s³owo w s³owo tekst z 4 zdjêæ.
Soory ale taki dobry z angielskiego to jeszcze nie jestem, ¿eby chocia¿ po³owe z tego rozumieæ
brat Bule
Ja bym na Twoim miejscu w takim razie siê podda³ i zrezygnowa³, zobacz mo¿e inne hobby jakie¶, zbieranie znaczków(nie bo by¶ nie wiedzia³ sk±d by przychodzi³y), nie wiem mo¿e rób zdjêcia(te¿ odpada wiêkszo¶æ "fajowskich sprzêtów" ma "meni" w jêzyku angielskim)?
Nawet nie my¶lê co by by³o jakby¶ mia³ tekst w ³acinie albo w jakim¶ innym jêzyku ni¿ polski.

Przepraszam za mój kpiarski ton, ale je¶li "ziomalowi" nie chce siê wklikaæ paru stron tekstu, to co dopiero mówiæ o jakimkowlwiek zbieraniu materia³u. Dobrze, ¿e nie robisz stepu.

I tak, uwa¿am, ¿e nie "umiesz korzystaæ z internetu", skoro nawet nie chce Ci siê poszukaæ tego: http://www.google.pl/search?rlz=1C1CHMA_pl...anowanie+tekstu

Programu OCR poszukaj a pozatym zastanów siê czy Ty od tak, od rêki, przet³umaczy³by¶ lub podzieli³ zbieran±/wymienian± wiedz±, cz³owiekowi, który nawet nie potrafi pisaæ zdania Z DU¯EJ litery.
Marcvs Acilivs Glabrio
Bracie Bule- nie zwróci³e¶ chyba uwagi, ¿e Lessor z pewno¶ci± nie jest rekonstruktorem i jestem niemal pewien, ¿e rekonstrukcj± zaj±æ siê nie ma zamiaru. Potrzebuje widaæ tych informacji dla jakich¶ innych, widaæ mrocznych celów, które skrywa w tajemnicy...
Wiêc krótko:
CYTAT
czy na pasach by³y jakie¶ stopnie (odznaczenia)
nie.
CYTAT
jakie funkcje pe³ni³ oprócz podtrzymywania miecza, sztyletu i "fartuchu"

"Fartuchu"? Oby¶ w piekle p³on±³ za nazwanie tuniki fartuchem -_-' Miecza raczej nie podtrzymywa³, tylko przytrzymywa³, gdy¿ by³ zawieszany na innym pasie. Tuniki te¿ nie podtrzymywa³. A jego najwa¿niejsz± chyba funkcj±, by³a funkcja symboliczna jednoznacznie wskazuj±ca kim jest osoba go nosz±ca.
CYTAT
Albo gdyby pas nie by³ za³o¿ony, to zbroja przeszkadza³aby (bo pas - przynajmniej powinien - przytwierdzaæ wszystkie elementy zbroi)?

Te¿ nie. Ka¿da zbroja sama z siebie trzyma siê na u¿ytkowniku, nie potrzebuje byæ w tym celu dodatkowo spinana dodatkowymi elementami.
Jak siê mylê, to niech mnie kto¶ poprawi :P
Iulianus
CYTAT(Lessor @ 17:19 09.02.2010) *
ok dziêki

a mo¿e kto¶ tu napisaæ o tych pasach bo nie jestem specem od angielskiego i nic z tego co przeczyta³em nie rozumiem

Niestety angielski i niemiecki to podstawa w tych tematach. Jak siêuporasz z tym co Ci przes³a³e³, to siê odezwij.
Lessor
CYTAT
Ja bym na Twoim miejscu w takim razie siê podda³ i zrezygnowa³, zobacz mo¿e inne hobby jakie¶, zbieranie znaczków(nie bo by¶ nie wiedzia³ sk±d by przychodzi³y), nie wiem mo¿e rób zdjêcia(te¿ odpada wiêkszo¶æ "fajowskich sprzêtów" ma "meni" w jêzyku angielskim)?

Napisa³em, ¿e nie jestem specem od angielskiego, bo tak to jestem z niego w miarê dobry. Po prostu w ksi±¿ce jest u¿yte specjalistyczne s³ownictwo, wiêc siê "trochê" gubiê. Po za tym twoja wypowied¼ ¶wiadczy tylko i wy³±cznie o twoim poziomie.

CYTAT
Programu OCR poszukaj a pozatym zastanów siê czy Ty od tak, od rêki, przet³umaczy³by¶ lub podzieli³ zbieran±/wymienian± wiedz±, cz³owiekowi, który nawet nie potrafi pisaæ zdania Z DU¯EJ litery.

Tak, ale to jest program, który wyszukuje skserowany tekst, a nie zdjêcia.

dziêki Marcusie Augustusie Glabrio, ale

CYTAT( @ 20:48 09.02.2010) *
CYTAT
jakie funkcje pe³ni³ oprócz podtrzymywania miecza, sztyletu i "fartuchu"

"Fartuchu"? Oby¶ w piekle p³on±³ za nazwanie tuniki fartuchem -_-'

nie chodzi³o mi o tunikê tylko o "fartuch" z przymocowanymi metalowymi p³ytkami, który chroni³ miejsca najbardzie cenne dla mê¿czyzny smile.gif
Marcvs Acilivs Glabrio
CYTAT
Po prostu w ksi±¿ce jest u¿yte specjalistyczne s³ownictwo, wiêc siê "trochê" gubiê.

Te specjalistyczne s³ownictwo to mo¿e byæ najzwyczajniej w ¶wiecie ³acina. Nie kojarzê w tej chwili tych konkretnych opisów, ale si³± rzeczy ca³y sprzêt rzymski ma swoje nazwy ³aciñskie, a sam pas sk³ada siê z co najmniej kilku takich elementów, miêdzy innymi...

CYTAT
nie chodzi³o mi o tunikê tylko o "fartuch" z przymocowanymi metalowymi p³ytkami, który chroni³ miejsca najbardzie cenne dla mê¿czyzny

...z tego, co nie jest osobnym fartuchem, tylko integraln± czê¶ci± pasa sk³adaj±c± siê ze skórzanych pasków z przymocowanymi ozdobami. I tak na prawdê, to raczej wygl±da ni¿ posiada jakiekolwiek realne w³a¶ciwo¶ci ochronne, a przynajmniej ja bym swojego sprzêtu raczej nie powierzy³ takiej ochronie :>
Wiêc tak na prawdê pas mia³ tylko 3 g³ówne funkcje- ogólnie pojêt± "ozdobn±", podtrzymywanie pugio (czyli sztyletu) i przytrzymywanie w miejscu galdiusa zawieszonego na osobnym pasie, ¿eby siê nie koleba³. Dodatkowo za³o¿enie pasa na zbrojê w teorii ma poprawiæ komfort noszenia, choæ jak dla mnie to ju¿ bez pasa czujê siê komfortowo, w porównaniu choæby do XIV/XV wiecznego kirysa krytego...
brat Bule
Lessor dostales odnosnie OCR'a priva
Iulianus

Do cingulum te¿ móg³ byæ przytroczony miecz, co by³o pozosta³o¶ci± po wcze¶niejszej tradycji. To chyba jest na steli ¿o³nierza z Bonn, LandesMuseum (wiem, nie dok³adne). Z reszt± ma od dwa pasy smile.gif Na Adamclisi te¿ miecz jest chyba przy cingulum na scenie Trajana z oficerem i ¿o³nierzem.
Pas powodowa³ roz³o¿enie siê ciê¿aru zbroi jak np hamata nie tylko na ramionach a tak¿e na nim.
A co do chronienia, to dzia³a. w 2003 roku w Pu³tusku posz³a skóra i impet miecza zosta³ na niej zatrzymany.
Marcvs Acilivs Glabrio
CYTAT
Do cingulum te¿ móg³ byæ przytroczony miecz

Jasne, tyle ¿e zazwyczaj kojarzy³em ten pas jako co¶ wcze¶niejszego ni¿ I AD i jako takie ju¿ raczej nie jazzy ani trendy. Je¶li siê mylê- sorry, mój b³±d.

CYTAT
posz³a skóra i impet miecza zosta³ na niej zatrzymany

My¶la³em bardziej o tym, jak by³o w oryginale, a nie w reko... Wiêc jako¶ nie wyobra¿am sobie, ¿eby sztych w³óczni czy miecza trafi³ idealnie w pasek i siê nie ze¶lizgn±³, ani go nie przebi³. To samo z innymi typami uzbrojenia. Nie wystawi³bym swoich klejnotów ju¿ nawet na sam impet uderzenia. Poza tym- od po³owy klaty w dó³ zas³ania tarcza, tote¿ inna os³ona jest w³a¶ciwie niepotrzebna.
Teraz- wiadomo, ani mieczy ostrych nie mamy, ani nie t³uczemy siê, ¿eby zabiæ, ani nie sztychujemy ¿elazem...
Iulianus
Wybacz, nie napisa³em dok³adnie. Jeden z pasków chroni±cych krocze zosta³ zerwany. na mosiê¿nym nabiciu zatrzyma³o siê ostrze. Ca³a si³a posz³a w zerwanie skóry i nie zosta³em uszkodzony smile.gif

CYTAT
Teraz- wiadomo, ani mieczy ostrych nie mamy, ani nie t³uczemy siê, ¿eby zabiæ, ani nie sztychujemy ¿elazem...

Inaczej po jednej imprezie skoñczy³by siê ruch rekonstrukcyjny u nas :P
Iulianus
Mam nadziejê, ¿e pisanie dzieñ pó¼niej w oddzielnym po¶cie nie bêdzie naganne.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.