Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Taniec] - Branle - Anna ¯uk
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Robert Bagrit
Zapraszam do dyskusji na temat artyku³u Ani ¯uk Branle

Pozdrawiam
Szymon de Conti Sarré
Ave!

w artykule
CYTAT(Anna ¯uk)
G³ównym ¼ród³em kroków branli jest "Orchesography" Thoinot Arbeau, opublikowana w 1598 roku, we Francji.

Czy aby nie wrad³ siê tu b³±d - literówka(cyfrówka)? Wydaje mi siê, ¿e to by³ rok 1588.

Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Ania ¯uk
Niw wdar³ siê b³±d, tak jest napisane w przedmowie do angielskiego wydania "Orchesography".
Szymon de Conti Sarré
Ave!

Nie chcê siê czepiaæ, bo moim zdaniem jest to ma³o wa¿ne, ale wszêdzie, miêdzy inymi: Biblioteka Kongesu Stanów Zjednoczonych, Joseph Cosazza (muzyk rekonstruuj±cy podk³ad do Branli), Colonial Music Institute, MIDI Classics; jest napisane, ¿e "Orchesography" pana Abreau zosta³o wydane w 1589/88 roku. Wszystkie dane po podstawowym szukaniu w Google. Przepraszam je¿eli bezsêsownie mieszam...

Pozdrawiam!
Szymon do Conti Sarré

P.S.
Chylê czo³a przed Tob± Anno! Oby wiêcej osób chcia³o pisaæ....
Ania ¯uk
Owszem czepiasz siê. Na stronach które znalaz³am ja jest 1589 i jak napisa³am, taka data jest podana w angielskm wydaniu "Orchesography". Pod tektesm jest napisane, ¿e opracowa³am na podstawie angielskiego t³umaczenia i tak± datê za nimi podajê. To jest moje ¼ród³o.

Poniewa¿ nie mogê dodaæ za³±cznoka .doc :http://graner.net/nicolas/arbeau/orcheso01.php
Ania ¯uk
A, jeszcze jedno, na stronach bibliteki kongresu owszem ,w jednym miejscu podany jest 1588, a na podstronie na Western Social Dance 1589, wiêc konsekwencja nie jest ich mocn± stron±.....
Tadeusz
Anno: Obawiam siê, ¿e Szymonowi chodzi³o o to, i¿ w artykule data publikacji "Orchesography" podana jest jako rok 1598, kiedy - jak sama przyznajesz - powinien byæ to rok 1589. Zwyk³a literówka, szczegó³, ale laika w tej dziedzinie mo¿e wprowadziæ w b³±d - b±d¼ co b±d¼ to ju¿ ca³a dekada smile.gif

Tym niemniej gratulujê bardzo interesuj±cego artyku³u. Co prawda sam w materii Ruchu Rycerskiego nie zacz±³em nawet raczkowaæ, ale mam nadziejê, ¿e kiedy¶ nadarzy siê okazja do nauczenia siê kilku, choæby podstawowych, tañców smile.gif
Ania ¯uk
Aha, no rzeczywi¶cie,sorki, tego nie zauwa¿y³am icon_redface.gif
Ludka
Witam!

Moim zdaniem to pierwszy sensowny tekst o tancach dawnych w ojczystym jezyku.

Ludka Excalibur
Blondi
Witam.

Wspania³y artyku³. Naprawdê respekt.gif dla autorki.

A ja mam pytanie nieco poboczne, ale zwi±zane z branlami, wiêc nie bêdê zaczynaæ nowego w±tku:

W niektórych opracowaniach na tematy branli i na stronach zespo³ów tañca dawnego spotykam siê z ró¿nymi datami powstania branli w takiej formie, jak podaje Arbeau. Autorzy zazwyczaj zak³adaj±, ¿e tañce te nie zmienia³y siê przez d³ugi czas lub zmiania³y siê w bardzo niewielki sposób i okre¶laj± datê ich powstania na b±d¼ to IX, b±d¼ XI, b±d¼ XIII wiek. Jak to jest wiêc z branlami? Czy zak³ada siê, ¿e opisy ich s³uszne i aktualne s± tylko w XVI wieku, czy uwa¿a siê, ¿e faktycznie branle pochodz± z wczesnego ¶redniowiecza i przez VI-VII wieków do czasu spisania ich przez Arbeau nie uleg³y ¿adnym wiêkszym zmianon, czy te¿ prawda i opinie ekspertów le¿± gdzie¶ po¶rodku?

Pozdrawiam,
Blondi
Ania ¯uk
Hmmm, tego to najstarsi górale nie wiedz±. Bo to jest tak: z jednej strony na rycinach rzeczywi¶cie widaæ ludzi tañcz±cych w kole albo korowodzie, jest to uk³ad charakterystyczny dla branli. Z drugiej strony, nikt nie u¿ywa tej nazwy: branle. Z tego co pisze Arbeau: jeden z branli przywêdrowa³ 40 lat wcze¶niej- czyli jakie¶ 1550, drugiego uczy³ siê za m³odu, o trzecim wspomina, ¿e by³ prawdopodobnie czê¶ci± jakiej¶ maskarady, pewnie XV-wiecznej morescha, poza tym, pewnie opisuje tañce modne, nie jakie¶ starocie! Dlatego wydaje mi siê, ¿e raczej przedstawiane s± tañce "protopla¶ci" branli, byæ mo¿e nawet bardzo podobne w choreografii, tylko czemu nie wspomniano tej nazwy?
Z drugiej strony, skoro w niektórych regionach do dzi¶ tañczy siê branle, nieco tylko zmienione, to mo¿e taka ich cecha, taki los, ¿e nie ulegaj± metamorfozie?
Byæ mo¿e kto¶ kiedy¶ dokopie siê do opisu tych tañców, na razie mo¿emy sobie tylko spekulowaæ.
Arek
Nie pozostaje mi nic innego, jak pogratulowac.
Artykul o Branlach poprostu rewelacja, dlugo musielismy czekac az ktos bezinteresownie napisze cos o tancach. Wlasciwie moze nie do konca tak beziinteresownie, ale to nie ma znaczenia. Tekst napewno bedzie podstawowym zrodlem dla nowo powstajacych
grup rycerskich, tanecznych i nie tylko ( szkoda ze ja nie mialem w reku takiego tekstu gdy sie uczylem Branli po raz pierwszy).

Pozostaje mi tylko Aniu podziekowac tobie za wlozona prace, sam z przyjemnoscia skorzystam z jej owocow. icon_cool.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.