Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Piêtno wygnanców.
> Prywatne Inicjatywy > Wyprawy
M¶cidróg
Istnienie obok siebie dwóch rozdzielonych jedynie Karpatami Ma³ymi ksiêstw s³owianskich, morawskiego pod wodza Mojmira i nitrzanskiego rzadzonego przez Pribine wró¿y³o niechybnie wojne miedzy nimi i to w nied³ugim czasie.
Oko³o r. 833 Mojmir uderzy³ na Nitrê i zdoby³ stolice Pribiny.
Pribina ratowa³ sie ucieczk± do Radbota który w latach 828-832 zostaje nowym markgrafem pogranicza sprzyjajacego Mojmirowi, nastêpnie zosta³ wezwany do przyjecia chrztu przez samego Ludwika Poboznego. Widzac biern± postawe Franków uda³ sie do Bu³garów, a nastêpnie do ksiêcia s³oweñskiego Ratimira. Tymczasem Ratimir bed±c poganinem sta³ siê wrogiem cesarza. Pribina za spraw± grafa saskiego Salacha otrzyma³ od cesarza w lenno ziemie nad Balatonem(838-840) gdzie wygnaniec mia³ nied³ugo postawiæ sw± now± stolicê Mosapurk(Blatengrad) Rody sprzyjaj±ce Pribinie ruszy³y za nim.

Wyprawa z letniej sta³a siê zimow± po wielu perturbacjach dlatego powy¿szy tekst jest nie aktualny.Datowanie marszu X-XIIIw.

Temat wyczy¶ci³em gdy¿ zawiera³ ju¿ dawno nie aktualne postanowienia.
M¶cidróg
Otwieram nabór do VI Górskiej Wyprawy Pieszej.
Termin 04-06 styczeñ 2013r.
Miejsce zbiórki :

http://www.schroniskomlodziezowe.prudnik.p...o-wieszczyna,16

Przyjazd w pi±tek rano ,samochody zostawiamy na parkingu pod schroniskiem.
Kto ma ochotê mo¿e przyjechaæ wcze¶niej,pod linkiem cennik,kontakt itp.
Wycieczkê koñczymy w niedzielê w godzinach popo³udniowych.
Trasa.
Wyruszamy w pi±tek rano z Wieszczyny,przechodzimy jak najszybciej na czesk± stronê i przemieszczamy siê pastwiskami w kierunku Biskupiej Kopy.Pod nami w dolinie le¿± w kolejno¶ci :
Arnultovice,Jindrichov,Janov i Petrovice.W Petrovicach schodzimy do doliny ,a nastêpnie kierujemy siê znów w górê i ruszamy w drogê powrotn± .Wracamy na polsk± stronê gdzie¶ w okolicach Vysokiej lub Dêbowca.

Datowanie : X-XIIIw.
Sprzêt dowolny,narty,sanie,raki ...jak kto chce.

Zapraszam.
M.
M¶cidróg
Na dzieñ dzisiejszy mo¿na termin przesun±æ tydzieñ w przód lub w ty³.
Do koñca roku jest czas aby to ustaliæ.
Uzbrojenie mo¿na ograniczyæ do w³óczni lub oszczepu.Jednak je¿eli kto¶ bêdzie chcia³ maszerowaæ w pe³nym opancerzeniu to nie widzê przeciwwskazañ.
pozdrawiam
M.
Lotgar
Helo.
Jak najbardziej mi pasuje termin 4-6.01.2013
Biore psa i sanki , do kompletu w³ócznia i tarcza.
Bêde na miejscu rano , o której godzinie ??
Pozdro
Lotgar
M¶cidróg
TERMIN 04-06 STYCZNIA 2013r
Olof
Zobaczymy jak bêdzie z kas± i mo¿liwo¶ciami.
Zastanawiam siê, czy nie wzi±æ nart i nie zrobiæ z nimi kolejnej próby, w bardziej wymagaj±cym terenie - no ale jak siê po³amiê to znaj±c Was zostawicie mnie na ¿er wilkom :D ;)
M¶cidróg
Je¿eli chcesz to wez narty.Ja zabiorê rekonstrukcjê sanek z Opola.

http://bukowlas.blogspot.com/2012/03/sanec...onstrukcja.html

Mam zamiar wykorzystaæ repliki innych opolskich zabytków.W tym skórzane guziki,woreczki kultowe itp...

http://bukowlas.blogspot.com/2012/07/opole...teriaozdob.html
Dziadosz
Ja z Katl± bêdziemy na pewno. Mam pro¶bê M¶cidrogu jak by¶ mi poda³ wymiary poszczególnych elementów saneczek z Opola by³bym wdziêczny. Je¶li sie wyrobie, to je sobie zrobiê na wyprawê.
Pozdrawiam i do zobaczyska:)
Viator
CYTAT(Olof @ 23:47 10.12.2012) *
(...) no ale jak siê po³amiê to znaj±c Was zostawicie mnie na ¿er wilkom :D ;)

Jako moderator dzia³u Zwierzêta popieram - trzeba zim± dokarmiaæ gatunki gin±ce!

A tak na serio, jestem bardzo ciekaw jak sanki bêd± siê sprawdzaæ w górach, zw³aszcza podczas schodzenia po stromi¼nie. Chyba trzeba by je spuszczaæ jak windê na linie a dopiero potem samemu schodziæ? Testowali¶cie ju¿?

Druga rzecz: zak³adacie ¿e bêdzie minimalna pokrywa ¶nie¿na? Bo ten model sanek przecie¿ by³ ju¿ w warunkach g³êbokiego, kopnego ¶niegu testowany i podobno siê nie sprawdzi³ gdy¿ nisko po³o¿one poprzeczne deski stawia³y ogromny opór. Na ¶nieg potrzebne jest wy¿sze "terenowe zawieszenie" - oryginalne sanki z Opola mog³y s³u¿yæ np. do przepraw po zamarzniêtym jeziorze albo tym podobnego celu.
M¶cidróg
CYTAT
Ja z Katl± bêdziemy na pewno. Mam pro¶bê M¶cidrogu jak by¶ mi poda³ wymiary poszczególnych elementów saneczek z Opola by³bym wdziêczny.

Super:)
Na blogu Bukowy Las pope³nilem krótki artyku³.W Opolu s± wystawione trzy sztuki.Dok³adniej jedne prawie kompletne sanki d³ugo¶ci oko³o 60cm,szeroko¶ci 40cm. plus krótsza i d³u¿sza p³oza.

CYTAT
A tak na serio, jestem bardzo ciekaw jak sanki bêd± siê sprawdzaæ w górach, zw³aszcza podczas schodzenia po stromi¼nie. Chyba trzeba by je spuszczaæ jak windê na linie a dopiero potem samemu schodziæ? Testowali¶cie ju¿?

Dok³adnie tak jak piszesz.Trasa zaplanowana jest tak aby przemieszczaæ siê równolegle do doliny.Choæ strome podej¶cia i zej¶cia te¿ bêd± i na pewno bêd± stwarzaæ problemy:)

CYTAT
Druga rzecz: zak³adacie ¿e bêdzie minimalna pokrywa ¶nie¿na? Bo ten model sanek przecie¿ by³ ju¿ w warunkach g³êbokiego, kopnego ¶niegu testowany i podobno siê nie sprawdzi³ gdy¿ nisko po³o¿one poprzeczne deski stawia³y ogromny opór.

Zak³adam ¿e bêdzie oko³o 10-15 cm ¶niegu ,mniej lub wiêcej miejscami.Maszerowaæ bêdziemy przez wiêkszo¶æ czasu po odkrytym terenie (pastwiska). Masz racjê ,w g³êbszym ¶niegu te sanki siê nie sprawdzaj±.

CYTAT
Opola mog³y s³u¿yæ np. do przepraw po zamarzniêtym jeziorze albo tym podobnego celu.

Po Odrze:) Viator,po Odrze:) .....
masz racje do innego celu te¿smile.gif
Racigniew
S³awa! bardzo chêtnie bym siê wybra³ ale w ¶rodku tygodnia to trochê lipny termin :/
Lotgar
CYTAT(Racigniew @ 17:49 14.12.2012) *
S³awa! bardzo chêtnie bym siê wybra³ ale w ¶rodku tygodnia to trochê lipny termin :/

Helo.
Jaki ¶rodek tygodnia , pi±tek ,sobota,niedziela . Dla mnie to koniec tygodnia. Mo¿e pomyli³e¶ miesi±ce.

Viatorze - ja moje sanki z Opola podczepiam do psa . Korzystam z nich poza rekonstrukcj± i oprócz tego co ju¿ wcze¶niej zaobserwowali¶my podczas marszów historycznych napiszê ¿e :
- przy ¶niegu np. do kolan , przy mrozie te sanki ¶lizgaj± sie po powierzchni ¶niegu , nawet za³adowane skrzynk± z ¯ywcem , poprzeczne deski nie pozwalaj± sie sankom zapa¶æ g³êbiej
- sanek nawet bardzo za³adowanych , przy poprawnym mocowaniu pakunku , czyli ¶rodek ciê¿ko¶ci jest jak najni¿ej , nie da sie wywróciæ , nawet je¶li ¶lizga³y sie bokiem wzd³u¿ pochylonego stoku

Mam tylko nadzieje ¿e podczas naszej wyprawki bedzie snieg a temperatura utrzyma sie poni¿ej zera . Chce przetestowaæ walonki i wola³ bym snieg , a nie b³oto jak w tym roku .

Pozdro
Lotgar
M¶cidróg
Racigniew

CYTAT

Jak pisa³ Lotgar,sprawdz w kalendarzu:)
Je¿eli zdecydujesz siê z nami wybraæ w góry,proszê o zapoznanie siê z regulaminem Wayfarers.
Napisz tak¿e co¶ o sobie.

pozdrawiam i witam na forum
M.
Racigniew
Faktycznie, to ja mam chyba jaki¶ mongolski kalendarz.
GRill
Siema Artury i reszta!

S± jeszcze wolne miejsca? smile.gif
M¶cidróg
Jasne Grillu:)
Zapraszam.
Zbiórka w Wieszczynie do godz. 0800 w pi±tek.Wymarsz spod schroniska najpózniej o 0900.
Kto nie zd±¿y bêdzie musia³ dogoniæ resztê.
Pozdrawiam
M.
GRill
Ok, namówi³e¶ mnie.
Ewentualne rzeczy w samochodach?
M¶cidróg
Mogê Ciê odebraæ z dworca PKS w Prudniku.Patrz±c na rozk³ad jazdy PKS Opole mo¿esz wyjechaæ o 06 35 autobusem do G³ucho³az.W Prudniku bêdziesz oko³o 08 00.
CYTAT
Ewentualne rzeczy w samochodach?

Tak
GRill
Mogê jeszcze jechaæ z Nysy, ale to dogadamy pó¼niej
Lotgar
CYTAT(GRill @ 22:26 18.12.2012) *
Mogê jeszcze jechaæ z Nysy, ale to dogadamy pó¼niej

Moge Ciê zawin±æ po drodze.
A tak swoja drog± fajnie ¿e sie wkoñcu odezwa³e¶ , my¶la³em ¿e da³e¶ sobie ca³kiem spokuj .
pozdro
Lotgar
¯ywka Mojmirowa
Hej, tak wiêc ¿eby by³o oficjalnie a nie na fb, to my siê tak¿e wybieramy w liczbie 2 sztuk smile.gif

Pytanie natury praktycznej: jak tam perspektywy noclegowe? Czy po drodze s± jakie¶ ska³ki, nawisy, jaskinie czy inne jamy w których planujemy nocowaæ, czy raczej we w³asnym zakresie sobie braæ wiaty?

Pozdrawiam.
Olof
Zale¿y jak daleko dojdziemy zanim trzeba bêdzie rozbijaæ obóz, okolica jest zró¿nicowana pod tym wzglêdem.
M¶cidróg
Witaj ¯ywka.
CYTAT
Hej, tak wiêc ¿eby by³o oficjalnie a nie na fb, to my siê tak¿e wybieramy w liczbie 2 sztuk

Napisz co¶ o sobie.Ka¿dy nowy uczestnik Wypraw jest zobowi±zany do:
CYTAT
- Ka¿dy nowy uczestnik wypraw jest zobowi±zany do zamieszczenia na forum Wyprawy zdjêæ swoich rekonstrukcji sprzêtu i uzbrojenia (w celu weryfikacji).

To podstawa gdy wêdrujemy zim±.Jako organizator jestem odpowiedzialny za cz³onków grupy i chcia³bym wiedzieæ czy jeste¶ przygotowana na wêdrowanie w górach w styczniu.
Proszê aby¶ zapozna³a siê z regulaminem i zastosowa³a siê do niego,to zreszt± tyczy siê wszystkich nowych twarzy chc±cych wzi±æ udzia³ w tej wyprawie.

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=24815

CYTAT
Pytanie natury praktycznej: jak tam perspektywy noclegowe? Czy po drodze s± jakie¶ ska³ki, nawisy, jaskinie czy inne jamy w których planujemy nocowaæ, czy raczej we w³asnym zakresie sobie braæ wiaty?

Pierwsza noc w okolicach Wietrznej i Biskupiej Kopy.S± tam wykroty.Druga noc gdzie¶ na szlaku w lesie.Trzeba byæ przygotowanym na wszystko.
Pozdrawiam
M.
¯ywka Mojmirowa
Ju¿ byli¶my na kilku wyprawach, zimowych tak¿e, tak siê sk³ada ¿e akurat nie z Tob±. Tu jest link do kilku fotek na naszym blogu (na samym koñcu zimowe ciuchy).

http://swiatoslav.blogspot.com/2012/12/prz...cz-i-ubior.html

Regulamin znam, poniewa¿ ostatnia wyprawka na jakiej by³am organizowana przez Lotgara tak¿e by³a pod szyldem Wayfarers.

Zatem wiata jak najbardziej wskazana, tym bardziej, ¿e zima nie taka pewna i równie dobrze mo¿e padaæ deszcz.

Pozdrawiam i dziêki za info.
M¶cidróg
CYTAT
Ju¿ byli¶my na kilku wyprawach, zimowych tak¿e, tak siê sk³ada ¿e akurat nie z Tob±. Tu jest link do kilku fotek na naszym blogu (na samym koñcu zimowe ciuchy).

http://swiatoslav.blogspot.com/2012/12/prz...cz-i-ubior.html

Ok,zapozna³em siê z materia³em.Serdecznie zapraszam na Piêtno Wygnañców.

CYTAT
Zatem wiata jak najbardziej wskazana, tym bardziej, ¿e zima nie taka pewna i równie dobrze mo¿e padaæ deszcz.

W tej chwili po ¶niegu ani ¶ladu,za to deszczu sporo.Przegl±da³em d³ugoterminowe prognozy pogody i zapowiadany jest deszcz ze ¶niegiem .Zobaczymy czy siê prognozy sprawdz±smile.gif
Pozdrawiam i do zobaczenia.
M.
¯ywka Mojmirowa
Niestety z powodów niezale¿nych od nas nie zdo³amy siê pojawiæ na czas. Samochód odmówi³ pos³uszeñstwa na tyle dotkliwie dla portfela i kalendarza, ¿e nijak nie damy rady.

Udanego przemarszu i pogody!
M¶cidróg
CYTAT
Niestety z powodów niezale¿nych od nas nie zdo³amy siê pojawiæ na czas.

Czasami tak bywa i nic na to nie poradzimy.W 2013 r. prawdopodobnie jeszcze bêdê co¶ organizowa³ w okolicy Biskupiej Kopy wiêc ju¿ teraz zapraszam.
Do reszty:
Ani grama ¶niegu. Pogoda jak wczesn± wiosn±.Temperatura dochodzi do +20 oC w s³oñcu (wczoraj) Nie wiem jednak co bêdzie w pi±tek:) Mo¿e deszcz ze ¶niegiem?smile.gif)
Kwestia sanek do przemy¶lenia.Resztê wyposa¿enia dostosowaæ do indywidualnych potrzeb.
pozdrawiam
M.

jasmin
W sumie to mo¿e byæ ciekawe, bo dla bezpieczeñstwa musicie zabraæ pe³n± zimówkê w góry, za¶ praktycznie mo¿e siê okazaæ, ¿e nocami bêdziecie mieli powy¿ej 10st na plusie ...
GRill
Lotgar, bêdê w Nysie.
Nr telefonu wys³a³em na priv.
M¶cidróg
CYTAT
W sumie to mo¿e byæ ciekawe, bo dla bezpieczeñstwa musicie zabraæ pe³n± zimówkê w góry, za¶ praktycznie mo¿e siê okazaæ, ¿e nocami bêdziecie mieli powy¿ej 10st na plusie ...

Tak mo¿e byæ,choæ raczej a¿ tyle na plusie w nocy nie przewidujêsmile.gif W ka¿dym razie pe³ne osobiste zimowe wyposa¿enie obowi±zkowe.To raczej sanek i nart mo¿na siê pozbyæ ni¿ dodatkowej tuniki itp.

CYTAT
bêdê w Nysie.

Zosta³ jeden dzieñ.Na chwilê obecn± zg³oszonych jest 6 osób.Ilu faktycznie ruszy na szlak oka¿e siê w pi±tek rano:)
pozdrawiam
M.
Lotgar
Helo.
A wiêc mamy piêkn± wiosne tej zimy anger.gif
No nic sanki i tak wezme , sobaka poci±gnie , a one same przydadz± sie na za³adowanie dodatkowej wiatki , bo zamiast ¶niegu mo¿e nas czekaæ oberwanie chmury .
Pozdro
Lotgar
Viator
Jakie¶ fatum ci±¿y nad tymi zimowymi Wyprawami, kurczê...
Lotgar
CYTAT(Viator @ 10:22 04.01.2013) *
Jakie¶ fatum ci±¿y nad tymi zimowymi Wyprawami, kurczê...

Witam.
No niestety tak to ju¿ bywa z pogod± , Vislav na pó³nocy te¿ mia³ kilka deszczowych zimowych wypraw.
Nasza ju¿ za za nami , by³o mokro .
CYTAT
No nic sanki i tak wezme , sobaka poci±gnie

To by³ poroniony pomys³ , wiêkszo¶æ trasy tam wiod³o przez ³±ki i pola , sanki po takiej powierzchni praktycznie sie nie ¶lizga³y , po kilku kilometrach musia³em ciagn±æ i sanki i psa .
Po kamieniach sz³y jak po ¶niegu , dobrze ¿e trasa powrotna w wiekszo¶ci bieg³a taka tras±.
Zabra³em za du¿o ¿eczy . W nocy nie by³o mrozów , za to pada³o przez ca³y czas . We³na nasi±k³a i warzy³a cztery razy tyle . Mordêga straszna . W nocy mnie podmy³o i woda nalecia³a mi do rêkawów , strasznie nie mi³e uczucie .
Wszyscy byli w 3/4 przemoczeni , morale spad³o do minimum.
Licze ¿e w przysz³ym roku bêdzie ¶nieg , albo przynajmniej mróz . £atwiej jest sie przed mrozem czy ¶niegiem obroniæ w marszu ni¿ przed deszczem.
Fotki zapoda M¶cidróg .
Fajne towarzycho , dziêki za wêdrówke .
Do zobaczenia na szlaku gdzie¶ tam , kiedys tam.
Lotgar
M¶cidróg
Koniec wyprawy,czas na podsumowanie organizacyjne.
Wyprawa planowana na trzy dni skoñczy³a siê drugiego dnia wieczorem.Ilo¶æ osób jaka wziê³a ostatecznie udzia³ w projekcie to 5+ pies.

Udzia³ wziêli:
-Lotgar
-Grill
-Katla
-Dziadosz
-M¶cidrug

Prognozy pogody sprawdzi³y siê jak nigdy.Wiatr,deszcz oraz deszcz ze ¶niegiem.
Pierwszego dnia (pi±tek) dotarli¶my do wyznaczonego punktu bez uwag i w planowanym czasie.Czyli weszli¶my na Wietrzn± ,znale¼li¶my wykrot (stare wyrobisko ³upka) i rozbili¶my obóz.Po rozpaleniu ognia do¶æ szybko poszli¶my spaæ.Nie wystawiali¶my wart gdy¿ plusowa temperatura i brak opadów zniechêci³y nas do tego.Ca³y dzieñ w trakcie marszu nie spad³a ani kropla deszczu.Do¶æ mocno da³ siê we znaki wiatr,jednak towarzystwo by³o doskonale przygotowane do zmiennych warunków meteo.Dopiero nad ranem spad³ ulewny deszcz i pada³ z przerwami do sobotniego popo³udnia.Ognisko uda³o nam siê utrzymaæ bez wiêkszego trudu do samego wymarszu.Warunki do dalszej podró¿y by³y zno¶ne,ludzie dobrze przygotowani.Mimo tego zapad³a decyzja o powrocie do Wieszczyny najkrótsz± tras±.
Pogoda nie by³a gorsza ni¿ ta ,z jak± nam by³o zmierzyæ siê w trakcie projektu :

"Jaæwingowie -piesza wyprawa brzegiem wzd³u¿ Ba³tyku"

http://www.freha.pl/index.php?s=&showt...st&p=202907

ani :

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=6094

Pogoda nam siê trafi³a taka ,jak mog³a siê przytrafiæ ludziom przemierzaj±cym bezludn± okolicê 1000 lat temu jak i wspó³czesnym. Nic szczególnego.Ka¿dy wiedzia³ czego siê spodziewaæ i ka¿dy by³ do tego technicznie przygotowany.Swego czasu Vislav przerwa³ zimowy marsz po nieudanych próbach rozpalenia ognia nawet wspó³czesnymi ¶rodkami...tym razem wiêkszo¶æ podda³a siê bez próby.
Nie by³o sytuacji kryzysowej,gdyby jednak siê zdarzy³a to od najbli¿szych ludzkich siedzib dzieli³o nas w niektórych miejscach dos³ownie kilka set metrów.
Pomimo tego zapad³a decyzja o powrocie.Koñcz±c ju¿ ten w±tek chcia³bym zacytowaæ fragment artyku³u który kiedy¶ napisa³em.:
"
Rezygnacja z zegarka, telefonu komórkowego, zapalniczki, papieru toaletowego czy sztucznych opakowañ wielu ludzi przera¿a. Nawet do tego stopnia ¿e awaria w dostawie energii elektrycznej jest traktowana jak tragedia. Odrzucenie tego wszystkiego, obna¿a nas przed bogiem i samym sob±. Z chwil± odrzucenia wspó³czesno¶ci przestajemy byæ wa¿ni jako jednostki. Koñczy siê nasz konsumpcyjny indywidualizm. W jednej chwili stajemy siê czê¶ci± barbarzyñskiego kolektywizmu. Tylko grupa (stado) jest w stanie nas ochroniæ. Staj±c „nadzy” przed si³ami natury zdajemy sobie sprawê, ¿e cz³owiek jest najmarniejsz± z istot. Dlatego grupa jest tak wa¿na, z jasnym podzia³em ról. U¶wiadamiaj±c sobie to wszystko zbli¿amy siê do ludzi którzy zostawili po sobie pot³uczone skorupy garnków, gwo¼dzie, czy zabawki. Aby tego do¶wiadczyæ , trzeba opu¶ciæ bezpieczne mury w³asnych domów ,zawiesiæ na pasie nó¿, krzesiwo i ose³kê. Do torby wrzuciæ gliniany garnek i suszone miêso. W rêce chwyciæ w³ócznie i… otworzyæ siê na ¶wiat.
Przy nie¶wiadomej pomocy ludzi ¿yj±cych osiemset-tysi±c lat temu, nabieramy si³ do ¿ycia we wspó³czesnym ¶wiecie. Czasowe odrzucanie zdobyczy wspó³czesnej techniki to nie szukanie sposobów na podniesienie poziomu adrenaliny. To wrêcz przeciwnie… odnalezienie spokoju, ws³uchanie siê w drugiego cz³owieka i samego siebie. Poszukiwanie ³±czno¶ci z bogiem oraz nabranie dystansu do otaczaj±cej nas konsumpcyjnej rzeczywisto¶ci."

W tym projekcie zabrak³o barbarzyñskiego kolektywizmu i wiary w mo¿liwo¶ci grupy.
Mam jednak nadziejê ¿e nastêpnym razem bêdzie lepiej.

Teraz tradycyjnie opis ubioru oraz wyposa¿enia.

Rekonstrukcja XII wiecznego zbrojnego piechura w oparciu o Liber ad Honorem Augusti Sive de Rebus Siculis oraz fresk ze Saint-Aignan-sur-Cher bêd±ca baz± (z racji braku rodzimych ¼róde³ ikonograficznych) do dalszego wykonania replik zabytków z opolskiego Ostrówka.
W sk³ad ubioru wchodz±:
-bielizna ( gacie lniane)
-para we³nianych nogawic ze strzemi±czkiem troczonych do gaci.
-we³niane dziergane ig³± skarpety
- dwie we³niane tuniki do kolan z klinami
-krótka we³niana tunika bez klinów i rêkawów ( hipotetyczny zamiennik lnianej koszuli)
-we³niany gardekorps bez podszewki
-czapka wykonana ig³± ( rekonstrukcja hipotetyczna)
-lniany coif ( zastosowa³em go raczej eksperymentalnie )
-filcowy kapelusz na zmianê z czapk±
-rêkawice we³niane wykonane ig³±
-we³niany kaptur
-skórzany pas zakoñczony ¿elazn± sprz±czk±.
-nó¿
-ose³ka
-mieszek z krzesiwem
-mieszek z ig³±,dratw± oraz szyd³em
-skórzane buty
-we³niany szary koc
-filcowa "karimata"
-dwie lniane torby na ramiê z prowiantem oraz buk³ak.

Uzbrojenie.

-topór
-w³ócznia z proporczykiem.

Wnioski .

Mimo tego ¿e za³o¿y³em lniane gacie zamiast we³nianych nie czu³em zimna,przytroczy³em do nich we³niane d³ugie nogawice ze strzemi±czkiem.Celowo takie a nie z pe³n± stop± gdy¿ ³atwiej mi wymieniæ mokr± parê skarpet na inn± such± nie zdejmuj±c nogawic tylko odci±gaj±c strzemi±czko za piêtê ni¿ wymieniaæ mokre nogawice na nowe. Za³o¿enia moje by³y trafne i sprawdzi³y siê podczas marszu.
Na korpus w³o¿y³em we³nian± tunikê bez rêkawów i klinów do po³owy uda.Jest to hipotetyczne rozwi±zanie,zastêpuj±ce lnian± koszulê.Nie krêpuje ruchów i jest dodatkow± izolacj±.
Nastêpnie wk³ada³em tuniki raz jedn± raz dwie,w zale¿no¶ci od potrzeb.Na wierzch we³niany gardekorps . Kaptur zak³ada³em pod spód w razie potrzeb.
Nie rzutowa³o to ¿e ¿adna z warstw nie posiada³a podszewki.
Gardekorps...doskona³e rozwi±zanie na wszelakie wêdrowanie.Dobra tkanina powodowa³a sp³ywanie wody z wierzchu niestety na nogawice powy¿ej kostek.
Mimo tego ¿e pozosta³ wilgotny na zewn±trz wszystkie inne warstwy ubrania by³y suche.
Lniany coif pod igieln± czapk± dodatkowo chroni³ przed wiatrem.
Filcowa karimata po strzepniêciu nadal by³a sucha,we³niany koc z racji tego ¿e kiedy¶ zosta³ przez przypadek sfilcowany ni pu¶ci³ wody dla tego spa³o mi siê komfortowo mimo lej±cego deszczu.Inna sprawa ¿e wycisnêli¶my z niego milion litrów wody nim zosta³ zrolowany przed dalsz± wêdrówk±.

pozdrawiam
M.
M¶cidróg
Zamieszczam kilka fotek.Zdjêcia robi³em komórk± wiêc nie s± dobrej jako¶ci.Wybra³em najlepsze.
Józef
Podziwiam.
A jak radzi³ sobie malamut ci±gn±c sanki bez ¶niegu ?
pozdrawiam
Lotgar
CYTAT(Józef @ 12:30 08.01.2013) *
Podziwiam.
A jak radzi³ sobie malamut ci±gn±c sanki bez ¶niegu ?
pozdrawiam

Helo.
Odyn przyzwyczajony jest do sanek czy opony , ale po trawie nie dawa³ rady , pierwszego dnia wysiad³ po oko³o 3 godzinach . Musia³em ciagnaæ i sanki i jego . Drugiego dnia gdy wspinalismy sie na Kope , by³o ciê¿ko , odci±¿yli¶my sanki na maksa . Zchodz±c w dó³ , szlak by³ wysypany ma³ymi kamieniami i wtedy pies odrzy³ . Rwa³ tak do przodu ¿e za³adowalismy sanki bardziej ni¿ pierwszego dnia .
Podsumowujac :
- sanki + trawa b±d¼ b³oto/¿wir = masakra , dla nawet lekko za³adowanych sanek
- po ma³ych kamieniach , czy z górki , czy pod górkê pies dawa³ rade prawie tak samo jak po ¶niegu , trzeba by³o znacznie zwiêkszyæ za³adunek sañ
Pozdro
Lotgar
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.