Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zaci±g - Poczet Prywatny Bart³omieja von Struß, dzia³aj±cy przy GRH Routiers
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia > Rekrutacje wszelakie i poszukiwania grup
Bartholomäus von Struß
Witam wszystkich.
Grupa Odtwórstwa Historycznego "Routiers" og³asza nabór do nowo powsta³ego Pocztu Prywatnego Bart³omieja von Struß. Jeste¶my z Warszawy i okolic.

Tytu³em wstêpu:
Grupa Rekonstrukcji Historycznej "Routiers" jest grup± odtwarzaj±c± oddzia³ ¿o³nierzy angielskich, walcz±cych z francuzami o panowanie nad Francj± podczas wojny stuletniej. Odtwarzamy ostatnie lata dominacji linii Lancasterów nad Francj±, czyli okres pomiêdzy 1390 a 1430 rokiem.

Poczet prywatny jest formacj± now±, nastawion± na odtwórstwo nie ¿o³nierzy angielskich, a ¿o³nierzy pocztu niemieckiego sojusznika Anglii, wspieraj±cego Lancasterów w walce o supremacjê we Francji. Tym¿e niemieckim sojusznikiem jest Bartholomäus von Struß, Hrabii Fryzji Wschodniej, postaæ zgo³a fikcyjna jester.gif
Skupiam siê na wiernym odtworzeniu rycerskiego pocztu, oraz stworzeniu prywatnego oddzia³u pieszego. nadzur.gif icon_wink.gif bum.gif bum.gif
Szukam przede wszystkim ludzi, pragn±cych odtwarzaæ ¿o³nierza piechoty prze³omu XIV i XV wieku.

Tak wiêc, je¶li:
- chcesz byæ czê¶ci± Ruchu Odtwórstwa Historycznego
- pragniesz przenie¶æ siê do czasów dojrza³ego ¶redniowiecza
- chcesz doskonaliæ siê w odtwarzaniu kultury materialnej tego¿ okresu
- masz chêæ prze¿yæ niezapomniane chwile w doborowym towarzystwie
- chcesz staæ siê czê¶ci± elitarnego projektu

To jest miejsce dla Ciebie!!

Zg³oszenia proszê kierowaæ:
Na e-mail: Bartek.sss48@gmail.com
b±d¼ gadu - gadu: 609514

Postaram siê odpowiedzieæ na wszystkie Wasze pytania thanx.gif

Pozdrawiam!
Bartholomäus von Struß
Bartholomäus von Struß
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia strony Grupy: www.routiers.pl
oraz forum Grupy:www.grhroutiers.mojeforum.net
Pozdrawiam smile.gif

Bartholomäus von Struß
pepson
a furaz i opierunek oraz transport dla paziea pokrywasz wasc wlasnym sumptem?
Bartholomäus von Struß
CYTAT(pepson @ 23:44 09.04.2010) *
a furaz i opierunek oraz transport dla paziea pokrywasz wasc wlasnym sumptem?

Nie i to z prozaicznego powodu. To jest projekt dla ludzi chc±cych odtworzyæ poczet rycerski od strony ¿o³nierzy i paziów. Je¿eli moim celem by³oby wziêcie ludzi, którzy mieliby mi hipotetycznie s³u¿yæ to bym sobie takich ludzi ¶ci±gn±³ z ulicy mówi±c: ubieram ciê, daje ci kasê na chlañsko i jedziesz na mój koszt, musisz tylko trochê mi pomagaæ i graæ mojego s³ugê. Wiêc pytanie raczej bez sensu.
Jak ju¿ mówi³em: gdyby moim za³o¿eniem by³o p³acenie ludziom za t± zabawê, to bym napisa³ og³oszenie do gazety w poszukiwaniu bodyguardów smile.gif

Pozdrawiam

PS. Nie rozumiem tego dziwnego wg mnie fenomenu: Tworzone s± bractwa rycerskie, grupy odtwórstwa, w których te¿ jest relacja dowódca - ¿o³nierz, albo, dajmy na to, hrabia - rycerz. I wszyscy siê bawi± na podobnych zasadach. A gdy tylko rzucone zostaje has³o: chcê stworzyæ grupê ludzi, aby odtwarzaæ poczet rycerski, to od razu dostaje pytania o to, czy p³acê...
Laser
CYTAT
Wiêc pytanie raczej bez sensu.

Otó¿ nie jest. W³adca feudalny mia³ tyle s³u¿by na ile go by³o staæ. Chcesz byæ panem? P³aæ. Ca³kiem ³atwy i poprawny sposób rekonstrukcji prywatnej chor±gwi ;-)
Fionn
no nie do koñca p³aæ, raczej utrzymuj. Poczet rycerski nie polega³ na czysto kapitalistycznym podej¶ciu do ¿ycia. Nie mniej jednak pan feudalny pokrywa³ zazwyczaj z w³asnej kiesy, podstawowe wydatki swych pocztowych.
Bartholomäus von Struß
CYTAT(Fionn @ 11:33 11.04.2010) *
no nie do koñca p³aæ, raczej utrzymuj. Poczet rycerski nie polega³ na czysto kapitalistycznym podej¶ciu do ¿ycia. Nie mniej jednak pan feudalny pokrywa³ zazwyczaj z w³asnej kiesy, podstawowe wydatki swych pocztowych.

No to w zasadzie pogr±¿y³em siê swoj± odpowiedzi± smile.gif
Masz zupe³n± racjê, w ogóle do tego projektu podszed³em troszkê zbyt ³apczywie, przy okazji nie maj±c przygotowania w sprawie odpowiedzi na, b±d¼ co b±d¼, s³uszne uwagi dotycz±ce op³acania.
Mo¿e wiêc zacznê od pocz±tku.
W moim pomy¶le jest stworzenie roty pieszej, lub takiego¿ oddzia³u (niepotrzebne sobie skre¶liæ), no i dobranie kilku ludzi (w ilo¶ciach mocno ograniczonych) do pocztu. To chyba lepiej brzmi. Sam poczet mia³by sk³adaæ siê ³±cznie z 4 osób (w tym ja sam bigsmile2.gif ) Do tego dochodzi owy oddzia³, gdzie na temat liczebno¶ci siê nie bêdê wypowiada³, bo to nie jest tak istotne - wiadomo, ka¿dy chcia³by mieæ (na miejscu rycerza bum.gif ) jak najwiêcej ludzi, jednak to jest niezale¿ne ode mnie.
Kontynuuj±c, owych ludzi z pocztu móg³bym doposa¿yæ lub pomóc w uposa¿eniu i tu by siê zamknê³a moja rola sponsora - z ca³ym szacunkiem, no ale to jednak jest odtwórstwo, a nie XV wiek i wydaje mi siê, ¿e tu mo¿na by mi trochê pofolgowaæ bum.gif Natomiast oddzia³ - to jest projekt odtwórczy, je¿eli kto¶ zechce odtwarzaæ ¿o³nierza, piechociarza, to bardzo chêtnie przyjmê i razem z dowództwem GRH Routiers pomogê chocia¿ merytorycznie, w sensie takim, ¿e pomo¿emy w zdobyciu materia³ów, na podstawie których mo¿na stworzyæ zgodny z epok± strój i rynsztunek.
Mam nadziejê, ¿e uda³o mi siê chocia¿ troszkê odpowiedzieæ przedmówcom, je¶li jednak nie, to proszê o ewentualne pytania na priv, postaram siê do nich ustosunkowaæ tak, aby pytaj±cy by³ zadowolony blinkie.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.