CYTAT
czy pas biegn±cy a¿ tak uko¶nie - przypomina chom±to
Viator mo¿e to siê wydawaæ dziwne, ale mniej wiêcej tak w³a¶nie powinno siê poprawnie zapinaæ napier¶nik. Wynika to z anatomii konia. Powinien byæ lekko sko¶nie by opiera³ siê na miê¶niach piersiowych konia i jednocze¶nie nie uciska³ szyi/przepony, która jest wy¿ej i nie ociera³ siê o pracuj±ce poni¿ej w ruchu ³opatki. Ogólnie to boczne mocowania na obrazku powinny i¶æ trochê ni¿ej do boków siod³a, tu¿ ponad ³opatkami (id± faktycznie jak w chom±cie dooko³a szyi), ale poza tym jest ok. Wspó³cze¶nie (niestety nie jestem pewna od kiedy to siê stosuje - muszê pogrzebaæ w ikonografii), dodaje siê pasek prowadz±cy do³em do poprêgu, pomiêdzy przednimi nogami, by ustabilizowaæ ca³y uk³ad. Ogólnie to bardzo ciê¿ko to opisaæ s³owami, a jeszcze trudniej narysowaæ (wiêkszo¶æ rysunków czy rycin jest na zasadzie "tu narysuje kreskê i bêdzie dobrze wygl±daæ") a to trzeba po prostu obejrzeæ na ¿ywym koniu ¿eby zrozumieæ ró¿nice tego jednego centymetra w t± czy tamt± stronê.
Pas poziomy jest wspó³cze¶nie stosowany o ile siê nie mylê w skokach i wymaga kilku dodatkowych pasków stabilizuj±cych. Niestety ma tendencje do obcierania konia (le¿y zwykle dok³adnie na ruchomej czê¶ci barku i jest przez to mocno poddawany naprê¿eniom i siê przesuwa - najlepiej ¿eby wypowiedzia³ siê kto¶ kto taki stosuje). Z tego co pamiêtam z zamierzch³ych czasów jeszcze w szkó³ce je¼dzieckiej, to zak³ada³o siê go na krótko, na zawody lub trening by u koni z wysokim k³êbem podczas skoku siod³o nie zje¿d¿a³o do ty³u, ale jak wspó³cze¶nie zdarza ogl±daæ mi siê zawody to widzê ju¿ w u¿yciu raczej napier¶niki w kszta³cie "Y" (w³a¶nie takie sko¶no upiête i zwiêkszaj±ce swobodê ruchów konia).
A najlepiej to zapraszam do mnie na prezentacjê na ¿ywo
Niech mnie kto¶ poprawi je¶li plotê bzdury
z pozdrowieniami
Rosamar
EDIT: brak naczó³ka to nic dziwnego - jak siê przyjrzysz zdjêciom np. je¼d¼ców i koni mongolskich (ewentualnie naszych w³asnych ch³opskich
)to zauwa¿ysz ¿e na ³bie do dzi¶ nierzadko maj± kawa³ sznurka z ³añcuchem od roweru w pysku. Ciekawostk± jest te¿ og³owie westernowe które ma jedn± lub dwie pêtle na uszy zamiast naczólka.