Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Chevauchee
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Grafika, makiety, prezentacje multimedialne
Lacedemon
Witam serdecznie,

Mam teraz do przygotowania 6 nastêpnych ok³adek dla Osprey.

Zatem pozwoli³em sobie zanim przyst±piê do pracy podzieliæ siê z Wami tytu³ami i krótkim opisem od wydawcy, co ma siê znajdowaæ na ok³adce.

Chevauchee
Mounted hobelars riding calmly away from a burning, pillaged village. They will be wearing a mix of clothing and armour from the references, but will be armed with spears, not polearms. They will have plain shields and clothing with no insignia. One could be drinking wine from a flask , and they could have loot, chickens etc. tied to the fronts of their saddles.

Z góry serdeczne thanks! za pomoc smile.gif
Lacedemon
Pocz±tki ilustracji. W zasadzie jest to ju¿ powrót ze zrabowanymi ³upami, a nie sam akt barbarzyñstwa. Uwagi mile widziane.
Viator
Nie jestem specem ale mo¿e kto¶ by siê wypowiedzia³ na temat rzêdu (czy pas biegn±cy a¿ tak uko¶nie - przypomina chom±to - utrzyma siod³o tak jak prosty pas przez pier¶?) i og³owia (nie ma ¿adnego paska NAD pyskiem?). Elementy uzbrojenia ochronnego tego >raubrittera< z za³o¿enia maj± nie byæ od kompletu, to jasne, ale te¿ chyba nie wszystkie maj± odpowiednie proporcje (klepsydra od rêkawicy - je¶li to klepsydra - jest za d³uga, naramiennik trochê za nisko zawieszony) - a wiemy, jakie z grubsza ma byæ datowanie?
rosamar
CYTAT
czy pas biegn±cy a¿ tak uko¶nie - przypomina chom±to

Viator mo¿e to siê wydawaæ dziwne, ale mniej wiêcej tak w³a¶nie powinno siê poprawnie zapinaæ napier¶nik. Wynika to z anatomii konia. Powinien byæ lekko sko¶nie by opiera³ siê na miê¶niach piersiowych konia i jednocze¶nie nie uciska³ szyi/przepony, która jest wy¿ej i nie ociera³ siê o pracuj±ce poni¿ej w ruchu ³opatki. Ogólnie to boczne mocowania na obrazku powinny i¶æ trochê ni¿ej do boków siod³a, tu¿ ponad ³opatkami (id± faktycznie jak w chom±cie dooko³a szyi), ale poza tym jest ok. Wspó³cze¶nie (niestety nie jestem pewna od kiedy to siê stosuje - muszê pogrzebaæ w ikonografii), dodaje siê pasek prowadz±cy do³em do poprêgu, pomiêdzy przednimi nogami, by ustabilizowaæ ca³y uk³ad. Ogólnie to bardzo ciê¿ko to opisaæ s³owami, a jeszcze trudniej narysowaæ (wiêkszo¶æ rysunków czy rycin jest na zasadzie "tu narysuje kreskê i bêdzie dobrze wygl±daæ") a to trzeba po prostu obejrzeæ na ¿ywym koniu ¿eby zrozumieæ ró¿nice tego jednego centymetra w t± czy tamt± stronê.

Pas poziomy jest wspó³cze¶nie stosowany o ile siê nie mylê w skokach i wymaga kilku dodatkowych pasków stabilizuj±cych. Niestety ma tendencje do obcierania konia (le¿y zwykle dok³adnie na ruchomej czê¶ci barku i jest przez to mocno poddawany naprê¿eniom i siê przesuwa - najlepiej ¿eby wypowiedzia³ siê kto¶ kto taki stosuje). Z tego co pamiêtam z zamierzch³ych czasów jeszcze w szkó³ce je¼dzieckiej, to zak³ada³o siê go na krótko, na zawody lub trening by u koni z wysokim k³êbem podczas skoku siod³o nie zje¿d¿a³o do ty³u, ale jak wspó³cze¶nie zdarza ogl±daæ mi siê zawody to widzê ju¿ w u¿yciu raczej napier¶niki w kszta³cie "Y" (w³a¶nie takie sko¶no upiête i zwiêkszaj±ce swobodê ruchów konia).
A najlepiej to zapraszam do mnie na prezentacjê na ¿ywo diabel.gif
Niech mnie kto¶ poprawi je¶li plotê bzdury warrior.gif

z pozdrowieniami
Rosamar

EDIT: brak naczó³ka to nic dziwnego - jak siê przyjrzysz zdjêciom np. je¼d¼ców i koni mongolskich (ewentualnie naszych w³asnych ch³opskich icon_wink.gif )to zauwa¿ysz ¿e na ³bie do dzi¶ nierzadko maj± kawa³ sznurka z ³añcuchem od roweru w pysku. Ciekawostk± jest te¿ og³owie westernowe które ma jedn± lub dwie pêtle na uszy zamiast naczólka.
Lacedemon
Wojna stuletnia. Choæ nie podano mi daty, to zak³adam, ¿e ¶rodek tej wojny bêdzie chyba dla chevauchee ok.

Chom±to do poprawy z pewno¶ci±. Muszê sprawdziæ jego szeroko¶æ i zobaczyæ jak siê uk³ada na koniu. Pasek nad pyskiem przy og³owiu pod koniec XIV w raczej siê nie pojawia³, ale z pewno¶ci± wzbudzi³e¶ me w±tpliwo¶ci i muszê to sprawdziæ. smile.gif Proporcji faktycznie mo¿e nie byæ, bo rysujê wstêpnie z pamiêci, a ta czasem zawodzi. Zbieram materia³y na których oprê te wszystkie elementy. G³ównie mam ryciny, ilustracje z Osprey, ale wie¶æ niesie, ¿e nie zawsze trzeba im ufaæ :D Wiêc jestem otwarty na wasze materia³y.
Viator, dziêki za uwagi, ja nie dostrzeg³em tych b³êdów. smile.gif
Lacedemon
Rosamar. Dziêki za fachowy wyk³ad smile.gif W trakcie pisania odpowiedzi uprzedzi³a¶ mnie i zobaczy³em dopiero teraz.

Ja siê muszê niestety dokszta³caæ z ka¿dej dyscypliny, co nie jest ³atwe, zapewniam. Wasze tu uwagi bardzo mnie wzbogacaj±. Korekty naniosê. smile.gif
rosamar
Co do nachrapnika (nie wiem czemu mi siê zdawa³o ¿e Viator pyta o naczó³ek icon_mrgreen.gif, zreszt± jego te¿ dotyczy dalsza czê¶æ mojej wypowiedzi), to mo¿esz sobie go spokojnie odpu¶ciæ. Generalnie to wystêpowa³y one (dodatkowe paski), raczej w paradnych rzêdach wodzów, którzy by podkre¶liæ swoj± zamo¿no¶æ u¿ywali ró¿nych mniej lub bardziej u¿ytecznych patentów, na które mo¿na by³o ponaszywaæ klejnoty i inne dyrdyma³ki. Szeregowy barbarzyñca spokojnie móg³ zadowoliæ siê najprostsz± wersj± og³owia. Ale ogólnie ciê¿ko o regu³ê, bo wszystko to mia³o na celu po prostu podporz±dkowaæ konia je¼d¼cowi i dopóki minimum czyli pas wzd³u¿ pyska plus wêdzid³o plus wodze jest zachowane to moim zdaniem jest dobrze.
CYTAT
a siê muszê niestety dokszta³caæ z ka¿dej dyscypliny, co nie jest ³atwe

Nikt nie musi wiedzieæ wszystkiego a zw³aszcza w dosyæ hermetycznych dziedzinach :-) Jakby co s³u¿ê pomoc±, podobnie pewnie jak inni na tym forum bigsmile2.gif

pozdrawiam
Rosamar
Lacedemon
Dziêkowaæ smile.gif To ju¿ wiem kogo bêdê zamêcza³ pytaniami w sprawach koni. blinkie.gif
Lacedemon
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Witam serdecznie,

Po d³ugim czasie mogê wreszcie zaktualizowaæ w±tek. Dziêkujê serdecznie za pomoc w realizacji smile.gif

Osprey wybra³o wersjê deszczow±.

Pozdrawiam,

Mariusz Kozik

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.