Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Francis Drake
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Grafika, makiety, prezentacje multimedialne
Lacedemon

Witam serdecznie,

Mam teraz do przygotowania 6 nastêpnych ok³adek dla Osprey.

Zatem pozwoli³em sobie zanim przyst±piê do pracy podzieliæ siê z Wami tytu³ami i krótkim opisem od wydawcy, co ma siê znajdowaæ na ok³adce.

Francis Drake and his men in the streets of a Spanish colonial town in the 1570s. No pictures of houses, I’m afraid, but they would be made of stone, the same colour as Havana, with red clay tiled roofs.

Pierwszym problemem jaki stwarza mi ta ok³adka jest wygl±d kolonialnego hiszpañskiego miasteczka. Nie mam ¿adnych ¼róde³-niestety.

Oczywi¶cie wszelaka pomoc w postaci linków do stron, opisów, rysunków, ilustracji etc. bardzo mile widziana.

Z góry dziêkujê smile.gif
Tomasz Rejf
Tak sobie my¶lê ¿e Don Carlos mo¿e pomóc. Ja poszperam o walkach z udzia³em Arciszewskiego i mo¿e znajdê hiszpañskie miasteczko kolonialne co¶ znajdê.
Tomasz Rejf
na szybko wygoogla³em
Nombre de Dios
plan
http://www.flmnh.ufl.edu/histarch/images/m...tasBW_large.jpg
detal planu
http://www.flmnh.ufl.edu/histarch/images/m...ombre_large.jpg
LINK do artyku³u
widok Nombre de Dios z XVII wieku po odej¶ciu Hiszpanów

inny artyku³ z planami:
LINK do artyku³u
Don Carlos
XVI wieczne hiszpanskie, kolonialne, miasteczka.
Ja moge podeslac foty z Trindad, na Kubie, a konkretnie tzw starowka.
Jest zachowany uklad ulic i zabudowa z XVII wieku.
Cos wiecej to musialbym poszukac i poszperac.
Mam hiszpanskie wydawnictwo ospreyopodobne o Psach Krolowej.
Jest troche rycin przedstawiajace rozne miasteczka.
Troche bedziesz musial poczekac.

Lacedemon
Witam,

Tomasz Rejf, Don Carlos, Indar. Dziêkujê serdecznie za zainteresowanie i pomoc. Przyznam, ¿e ju¿ traci³em nadziejê smile.gif , a tu mi³e zaskoczenie.

Zacz±³em, co prawda ju¿ wcze¶niej co¶ tam mazaæ z nieciekawym efektem. Jak widaæ postaciami, ogniem i dymem przys³oni³em same budynki. My¶lê, ¿e warto by³oby choæ jakie¶ fragmenty tych budowli ods³oniæ. Wasze linki trochê mi podpowiedzia³y. Dotychczas my¶la³em, ¿e by³y tam tylko parterowe smile.gif
Je¶li chodzi o postacie, to s± one jedynie potraktowane ogólnikowo. Brakuje im szlifu historycznego ( w³a¶ciwe dla epoki i miejsca odzienie, broñ, etc.) Mam nadziejê, ¿e na podstawie tego wstêpnego mazid³a ³atwiej Wam bêdzie siê zorientowaæ czego ta praca potrzebuje i czego szukam. Ch³opcy Drejka w³a¶nie pal±, gwa³c± i morduj±. smile.gif
Oczywi¶cie obecny stan ok³adki jest tylko wstêpem do dalszych dzia³añ! Ona bardzo wiele jeszcze potrzebuje.

Pozdrawiam i jeszcze raz wam dziêkujê za podpowiedzi.

Tomasz Rejf
Jeszcze ruiny ko¶cio³a z Cartago. Pierwszy raz oddany do u¿ytku w 1575r. Zniszczony przez trzêsienia ziemi.
Grenadier
Przekrzywi³ bym trochê w lewo pistolet , chodzi o to by proch zsypywa³ siê do panewki
Don Carlos
NIe wiem czy sie jeszcze przyda.
Umieszczam zdjecia (nie mam skanera) rycin z XVI wieku dotyczacych przygod Francisa Drake`a a zaczerpniete z ksiazki "Los perros de la Reyna" Hiszpanski odpowiednik Ospreya, ksiazki wlasnie o psach Krolowej Elzbiety.
Don Carlos
Dorzuce jeszcze pare fot z Trinidad na Kubie, dla oddania klimatu XVII wiecznego, hiszpanskiego miasteczka kolonialnego.
Lacedemon
Witam serdecznie,

Tomasz Rejf.
Ruiny ko¶cio³a s± bardzo inspiruj±ce. My¶lê, ¿e warto wykorzystaæ jego charakter ( materia³, zacieki, konstrukcja ³uków) do budowy tej bramy na I planie.

Grenadier.
Trafna uwaga. Przechylê pistolet.

Don Carlos.

My¶lê, ¿e te kubañskie uliczki oddaj± bardzo dobrze charakter tamtych czasów. Domy¶lam siê, ¿e bruk niewiele siê ró¿ni od XVII wiecznego. Bardzo mi pomog± te foty!

Indar.

Strona pomog³a. Dowiedzia³em siê o rajdzie na Nombre de Dios. smile.gif

Dziêki Panowie za ka¿d± pomoc!

Prowadzê teraz równorzêdnie kilka ilustracji, wiêc nastêpny etap pojawi siê za kilka dni, oczywi¶cie z uwzglêdnieniem korekty smile.gif
Don Carlos
Bruk jest oryginalny, z tamtych czasow. Co prawda XVII wieku.
Sam Trinidad jest na liscie Dziedzictwa Ludzkosci Unesco, wiec nie ma raczej sciemy.
Lacedemon
Tym bardziej ten bruk jest dla mnie specjalnie cenny ;) Dziêki!
Viator
Jeszcze taka uwaga do kompozycji sceny - rozumiem ¿e bukanier na pierwszym planie po³o¿y³ w³a¶nie (zapewne rani³) Hiszpana a widz±c kolegê w opa³ach strzela z pistoletu do drugiego wroga aby zagro¿onego wspomóc. Wydaje mi siê jednak ¿e jego raniony, ale wci±¿ dzier¿±cy uniesion± do poziomu broñ, a wiêc ¿ywy i przytomny, pierwszy przeciwnik bardzo mu zagra¿a i wystarczy mu sekunda na wyprowadzenie pchniêcia w ods³oniêty brzuch korsarza, który wobec tego powinien siê skupiæ na jego dobiciu b±d¼ rozbrojeniu, albo musi staæ nieco dalej od niego ¿eby mieæ czas na taki manewr (zapewne chce go dobiæ lub zastawiæ siê pchniêciem w dó³, ale w tej sytuacji jak± pokaza³e¶ nie ma szans zd±¿yæ). Ta grupa tak jak jest teraz nie wygl±da naturalnie. Drug± spraw± jest pozycja tego¿ korsarza - od pasa w dó³ jest on ca³kowicie statyczny, jakby z tym pierwszym przeciwnikiem w ogóle przed chwil± nie walczy³ - tymczasem on nie do¶æ ¿e walczy³ (i chyba jeszcze nie skoñczy³), to w dodatku przed chwil± przeniós³ uwagê w inne miejsce i to powinno byæ widoczne przynajmniej w lekkim ugiêciu kolan i bioder, u³atwiaj±cym zachowanie równowagi kiedy nie mamy czasu patrzeæ pod nogi (a wszak depczemy po trupach).
Lacedemon
Viator. Po analizie tego, co napisa³e¶ przekona³e¶ mnie. Choæ kusi mnie rozpocz±æ polemikê, gdy¿ mia³em inn± opcjê scenariusza. Ten facet mia³ w³a¶nie byæ trafiony. No, ale to w koñcu s± to psy morskie, wiêc pozostañmy przy twej opcji. ;) Muszê to trochê jeszcze poprzestawiaæ. Dziêki smile.gif

edit: Choæ do oddania strza³u ta wyprostowana pozycja raczej jest odpowiednia.
Viator
To znaczy, wyprostowana sylwetka niby pasuje do strza³u z pistoletu, ale on trzyma stopy równolegle do siebie co jest pozycj± prawid³ow± je¶li mia³by czas siê tak ustawiæ jak na strzelnicy i je¶li strzela³by (lew± rêk±) dok³adnie w swoj± lew± stronê. Ale on skrêci³ tu³ów o jakie¶ 30-40 stopni i strzela "trochê w lewo a trochê do przodu" - wiêc s±dzê ¿e pod wp³ywem do¶æ silnego odrzutu ska³kowego pistoletu "kopi±cego" go w ramiê, przy zupe³nie prostym krêgos³upie lêd¼wiowym i kolanach straci³by równowagê. W sumie zreszt± takie ustawienie stóp, kolan i bioder mog³oby siê zdarzyæ nawet w ferworze walki, tylko ¿e wygl±da tak trochê nieruchawo.
Lacedemon
Witam ponownie,

Przepraszam za opiesza³o¶æ i dziêkujê Wam Wszystkim serdecznie za wszelk± pomoc.

Tu mo¿na zobaczyæ efekt koñcowy:

http://www.ospreypublishing.com/store/larg...ge.aspx?ID=2613

Bardzo mi pomogli¶cie. Jeszcze raz serdecznie dziêkujê,

Pozdrawiam,

Mariusz
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.