Pomoc - Szukaj - Uytkownicy - Kalendarz
Pena wersja: DOBÝVÁNÍ XII. czyli Wothanburg
> Inne > Kalendarium 2010
Libu¹e
S± ju¿ informacje dotycz±ce kolejnej ods³ony tej jak¿e zacnej imprezy.
http://dobyvani.curiavitkov.cz/pozvanka.html
Zg³aszaæ siê nale¿y do koñca czerwca na adres akce@curiavitkov.cz ( w tym roku nie bêdê mia³a czasu zaj±æ siê zbieraniem zg³oszeñ. Osoby, które w zesz³ym roku wysy³a³y swoje zdjêcia nie musz± robiæ tego ponownie) W zg³oszeniu nale¿y podaæ dok³adn± liczbê uczestników,z tego liczbê walcz±cych i ³uczników, ilo¶æ namiotów, miejsce gdzie siê chce obozowaæ i jak du¿y obszar bêdzie potrzebny na wasz obóz. Mile witani s± rzemie¶lnicy ale tylko z produktami odpowiadaj±cymi datowaniu imprezy, nale¿y to zg³osiæ osobno . Datowanie jest ograniczone do 12. wieku, dla osób bawi±cych siê w 13. Curia Vitkov robi osobny turniej, niestety jednodniowy.
Dok³adniejsze zasady s± w temacie z zesz³ego roku, nie uleg³y zmianie
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=18625
Program
Sobota
8:30 Kontrola uzbrojenia (nie polecam zapraszaæ nikogo DO siebie)
9:30 - trening przed bitw± bez zbroji
12:00 -pokazy rzemios³a i in.
13:00 - turniej ³uczniczy
16:00 - bitwa, po bitwie kr±g zdrady
19:00 - wieczorna zabawa bez turystów
Niedziela
do 12 pokazy rzemios³, o 9 "zebranie"
12:00 - pojedynki
13:30 - bitwa i kr±g zdrady

Nie ma s³omy do wypchania sienników.

Mam nadziejê, ¿e w tym roku ju¿ nie bêdzie przykrych niespodzianek i wszystko siê uda.
Pozdrav
Libu¹e
komentarz Wothana do wypowiedzi Wszeb±da z zesz³ego roku :Dnt. porównania kuszy i ³uku

CYTAT
"porovnání ku¹í a lukù nejsou "choré pomysly", ale "elementární fyzika". I kdy¾ to spousta lidí neví, ku¹e má ve skuteènosti ni¾¹í úèinnost (luèi¹tì je krat¹í, masivnìj¹í, tì¾¹í a má tedy i vìt¹í setrvaènost) ne¾ luk (jedno jestli rovný nebo reflexivní), tak¾e není mo¾né porovnávat "prostou nátahovou sílu". Aby mìla ku¹e i luk stejný výkon, musí mít ku¹e o nìco vy¹¹í nátahovou sílu, proto¾e velká èást výkonu se prostì utopí v luèi¹ti a krat¹ím zdvihu. Pro pøedstavu - moje lovecká ku¹e má nátahovou sílu 100lbs - tedy jen asi 50kg, ale to v praxi vùbec neznamená, ¾e je stejnì výkonná jako 100lbs silný luk, to ani náhodou - má výkon odpovídající jen asi 70-80lbs luku. Pokud chce kdokoli udìlat ku¹i silnìj¹í ne¾ luk, musí být nátahová síla s ohledem na ni¾¹í úèinnost výraznì vy¹¹í ne¾ by byla nátahová síla luku. Moje váleèná ku¹e má nátahovou sílu 200lbs, tedy kolem 100kg a to u¾ je samozøejmì více, ne¾ kolik mají silné dlouhé luky. Jen¾e proto¾e je tøeba zapoèítat i délku nátahu luku nebo zdvihu ku¹e (dráha po kterou se støela urychluje) nebude ten pomìr ve prospìch ku¹e ve finále stejnì moc slavný.

Není to jen teorie, mìøili jsme to a máme to v praxi ovìøené, proto¾e i kdy¾ si to mù¾eme vypoèítat, stejnì tomu spousta lidí nevìøí.

Abychom tedy zajistili zhruba stejné výkony ku¹í a lukù, musíme u ku¹í nutnì povolit vy¹¹í nátah. Ale jinak není sám kdo se tomu diví - pokud s tím lidé nemají zku¹enost, vìt¹inou to nechápou. Obecnì panuje mýtus o vy¹¹ím výkonu ku¹í, ale lidé si u¾ moc neuvìdomují ¾e ten výkon je vykoupený za cenu brutálních nátahù dalece pøesahujících mo¾nosti luku napínaného jen rukama."

Je¿eli kto¶ bardzo chce, mogê to przet³umaczyæ, ale s±dzê, ¿e powinno daæ siê zrozumieæ.
claymor
Nie pozostaje mi nic innego jak poleciæ t± imprezê. Naprawdê ¶wietne przygotowanie. Klimat co prawda torchê imprezy pod publikê bo jaki¶ baner wisia³ i pobudka megafonem) Ale miejsce grodziska naprawdê rekompensuje wszystkie niedogodno¶ci. Ludzie naprawdê sympatyczni, a sama bitwa ¶wietnie przemy¶lana bo poprzedzona æwiczeniami. W u¿yciu by³y drabiny i machiny oblê¿nicze o obstrza³ ³uczników z wa³ów by³ celny :P . Wszystkim niezdecydowanym polecam WARTO .
Libu¹e
Temat przewodni tegorocznej imprezy- Spisek biskupa Menharta. I nie bêdzie ju¿ polskiego oddzia³u icon_sad.gif
No a baner jest sponsora.
Wszeb±d
Czy¿by przez takie krytyczne uwagi ? smile.gif . Dziêkujê za komentarz Wothana. Czêsto zagl±dam na ich stronkê.
Ju¿ nie proszê o komentarz do (nie tylko moich ) innych pytañ i spostrze¿eñ. smile.gif
W tamtym roku uczestniczy³em w imprezie w Modrej i uwa¿am, ¿e brakuje takich Spotkañ u Nas. Kultura, u¶miech, bez ci¶nienia i fikania do upad³ego przed publik± itd. Co prawda je¶li chodzi o "historyczno¶æ" która by³a tam równie mocno akcentowana w zaproszeniu móg³bym sie d³ugo spieraæ tongue.gif , "ale ten który który jest bez winy.....". Mo¿e broni± siê przed naszymi rodakami (nie tymi niepij±cymi).
Dziêkujê Libuszo

HOWGH
Aubrey
To i ja swoje trzy grosze do tematu. By³em w zesz³ym roku, wybieram siê i w tym. Zarówno miejsce jak i impreza bardzo udana. Mam nadziejê ¿e w tym roku dane nam bêdzie spotkaæ wiêcej Rodaków. Wszak to tylko rzut beretem od granicy.
Libu¹e
Wszeb±dzie, spostrze¿enia i pytania s± jak najbardziej na miejscu, my¶lê ¿e Wothan chêtnie na nie odpowie smile.gif
Có¿, na Modrej by³am tylko raz, ale je¿eli Wothanburg jest pod publikê, to Modra jest poza skal±, aczkolwiek to bardzo mi³a impreza smile.gif
claymor
Podbijê temat ¿eby nie uleg³ zapomnieniu bo czas zg³aszania dobiega koñca. A impreza zacna.
Na zachêtê fotki z zesz³ego roku http://foto.curiavitkov.cz/main.php/v/bitva08_001/
claymor
W zwi±zku ¿e na Jankowicach kilka osób pyta³o siê o t± imprezê podbijê temat
Libu¹e
To ja dorzucê plakat na zachêtê smile.gif Jak zwykle z urocz± polszczyzn±.
http://dobyvani.curiavitkov.cz/WB2010A2.pdf
claymor
Genialny dopisek "dzieci do wysoko¶ci topora bojowego wstêp bezp³atny" devil.gif
Libu¹e
tak to w tym roku wygl±da³o CV
To jest wersja lo-fi gwnej zawartoci. Aby zobaczy pen wersj z wiksz zawartoci, obrazkami i formatowaniem prosz kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.