Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Takie tam ¿elastwo
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
FR34K
Dzieñdobry.
Jako nowy uzytkownik forum chcia³em siê przywitaæ, i od razu o pomoc pytaæ =)
Zawsze mnie poci±ga³a rekonstrukcja wszelkich czasów gdzie walczono w zwarciu, miecze topory halabardy rohatyny i inne buzdygany. Raczej europejskie (precz z katanami i sejmitarami!) Niestety z czystego braku czasu i finansów nigdy nie mog³em siê temu ca³kowicie po¶wiêciæ.

Chcia³bym prosiæ Was o opinie o tym ¿elastwie => LINK USUNIÊTY Znalaz³y siê w moim posiadaniu do¶æ dawno i w dziwny sposób, ale mniejsza o to. Ciekawi mnie czy mog± byæ to autentyki itd

Pozdrawiam, dziêki za pomoc z góry
FR34K
Borg
Nie znam siê zbytnio na tak pó¼nych rzeczach, ale wygl±da mi to na jaki¶ XIX czy XX wieczny wymys³. Ornamentyka wschodnia po³±czona z piêkn± Pogoni± i to z gotyck± tarcz± smile.gif
O toporze mo¿na by by³o wiêcej powiedzieæ jakby¶ napisa³ sk±d go masz. Mo¿e byæ czym¶ ciekawszym.
FR34K
Topór kupi³em za 17z³ od ruskiego z³omiarza. Za bardzo po polsku nie umia³, wiêc nawet nie wiem sk±d go mia³, by³ ca³y rudy, ale papierem ¶ciernym przejecha³em i czysciutki, wiêc nie jest to ¿aden wykopek, bo by przerdzewia³. Mo¿e jakie¶ strychowe znalezisko. Odda³ go za pó³ litra.
Purvis
Czy topór nie ma czasem ostrza lekko "zwinklowanego"?
FR34K
W sensie lekko pod k±tem? Owszem, ma.
lelumpolelum
Mysle ze topor jest narzedziem, choc bardzo ciekawym i starannie wykonanym.
Widzialem cos takiego w budowie domow drewnianych.

Purvis chyba pytaniem sugeruje cos podobnego. Ten kat pozwala pracowac blisko sciany i urzywac topora do wygladzania.
Razoslaw
Generalnie - je¶li lubisz zajmowaæ siê ciesio³k±, to naby³e¶ bardzo dobre narzêdzie za symboliczne pieni±dze.
FR34K
ostrze jest bardzo cienkie, nie klinowe, do drzewa sie nie nadaje. Ma³y toporek pniakowi zrobi wiêcej szkód ni¿ to. No i nie wyobra¿am sobie jak tym co¶ skrobaæ, bo wa¿y ok 3kg.
Owka
CYTAT
Ma³y toporek pniakowi zrobi wiêcej szkód ni¿ to.

A czy kto¶ próbowa³ tu twierdziæ, ¿e to narzêdzie do r±bania pniaków na szczapy?

CYTAT
ostrze jest bardzo cienkie, nie klinowe, do drzewa sie nie nadaje

Siekiera o ostrzu klinowym (roz³upuj±ca) to tylko jeden z wielu typów - fakt, ¿e jedyny powszechnie dzi¶ znany przeciêtnemu cz³owiekowi - siekiery tn±ce wysz³y z powszechnego u¿ycia z rozpowszechnieniem siê pi³ ³añcuchowych, specjalistyczne siekiery/topory tym rzadziej siê widzi.

Waga do¶æ typowa dla tego typu narzêdzia. Oczywi¶cie, ¿e nie "skrobie" siê nim tak, jak no¿ykiem czy papierem ¶ciernym, tylko ociosuje. Odpowiednia masa we wprawnym rêku tylko pomaga (popracuj trochê za lekkim narzêdziem - toporem, cios³em, motyk±, czymkolwiek - a zobaczysz, ¿e to dopiero mêczy...)

W za³±czniku wspó³czesna siekiera ciesielska - czy ostrze twojego topora czasem nie wygl±da podobnie?
Razoslaw
CYTAT
ostrze jest bardzo cienkie, nie klinowe, do drzewa sie nie nadaje. Ma³y toporek pniakowi zrobi wiêcej szkód ni¿ to. No i nie wyobra¿am sobie jak tym co¶ skrobaæ, bo wa¿y ok 3kg.
Je¶li nie widzisz ró¿nicy miedzy rozwalaniem drewna a obrabianiem drewna to wurzuci³e¶ 17z³ w b³oto. Ewentualnie wystaw to ana allegro, któ¶ na pewno kupi.
Szymon Okrutny
z 15 lat temu z bardzo podobnego narzêdzia chcia³em zrobiæ topór bojowy. wygl±da³o to prawie identycznie - a by³ to topór rze¼nicki
FR34K
@Razos³aw - kupi³em to w³asnie z my¶l± o toporze bojowym, z obróbk± drewna nie mia³em do czynienia w ¿aden sposób, wiêc nie mam pojêcia w jaki sposób mia³o by to byæ w tym celu u¿yte. Topór rze¼nicki bardziej pasuje, dziêki wadze ³atwo by mia¿d¿y³ ko¶ci.Po tych sygnaturach i ozdobach mia³em nadzieje na co¶ ciekawszego ni¿ narzêdzie.

A o szabelce co¶ wiêcej jeste¶cie w stanie powiedzieæ? =) Czy to jaka¶ replika obecna czy mo¿e co¶ z chociaz tego XIXw.

Jej prezsz³o¶ci te¿ nie znam od do momentu kiedy by³a w³asno¶ci± mojego wujka-milionera, le¿akowa³a sobie na strychu. Kiedys jego syn postanowi³ siê tym pobawiæ, zostawi³ na dworze, zapomnia³ pó¼niej kosz±æ trawe znalaz³ to i da³ mi "CHCESZ? MASZ. Zabierz zanim tata zobaczy"
i tak sta³em siê w³a¶cicielem pordzawia³ej pozielenia³ej szabli. Na ile umiem, na tyle oczy¶ci³em, do perfekcji brakuje sporo jak widaæ.
Radziu
Jak dla mnie to jest to topór rze¼nicki dla leworêcznego, sk±d zdobienia? je¿eli odniesiemy siê do narzêdzi z naszych terenów to albo ten topór ma ze sto lat albo by³ na ¶cianie w sklepie miêsnym jako element dekoracji
Pinior
Szabla to badziewie, jakiego ca³e tony za grosze mo¿esz kupiæ na allegro, albo rozmaitych gie³dach staroci, czy pchlich targach. Topór to faktycznie narzêdzie ciesielskie. Jedna firma z Podkarpacia zajmuj±ca siê budowaniem drewnianych cha³up, w swym biurze/bazie ma wystawê wszelkiego "starego" sprzêtu do obróbki drewna. S± tam m.in. takie topory- w róznych rozmiarach...
FR34K
dziêki wszystkim za pomoc =)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.