Witam
Mam problem z takim p³aszczem krótkim.
Na ile zak³adano go wy³±cznie na dublet jako modna ozdoba i okrycie, a na ile noszono go równie¿ na krótk± robe etc?
Salve!
Mam pytanie odno¶nie p³aszcza w³a¶nie z okresu oko³o-grunwaldzkiego.
A mianowicie pomyli³em siê w obliczeniach przy krojeniu materia³u na p³aszcz i zrobi³em zbyt szerokie wciêcie w ko³nierzu, co da³o mi efekt pokazany w za³±czniku. Z tak szerokim wciêciem p³aszcz niezbyt dobrze siê na mnie uk³ada, tzn. jego fragmenty podnosz± siê nieco do góry na barkach.
W zwi±zku z tym kieruje moje zapytanie: czy istniej± jakie¶ historyczne wzory w³a¶nie na p³aszcz o takim charakterze - oddzielnie p³aszcz, oddzielnie "ko³nierz" i jako¶ po³±czone? Jaki¶ sposób wszycia, naszycia, podszycia? A mo¿e istnieje co¶ na wzór haftu, który móg³by zakryæ te haniebne po³±czenie? ;P Problem w tym, ¿e aby wyrobiæ siê na tegoroczny Grunwald nie mogê sobie pozwoliæ na dodatkowe koszty jak nowy materia³, zatem pragn±³bym uczyniæ jeszcze jaki¶ po¿ytek z tego co zrobi³em.
Ma³a adnotacja do zdjêæ - obecnie p³aszcz jest sfastrygowany, a fragment który trzymam nad ko³nierzem do w³a¶nie ten, o ile za du¿o uci±³em.
Dziêkujê z góry za odpowied¼ i pozdrawiam
Marcin "Mierzej" Mierzejewski
Obetnij od góry i zrób p³aszczyk krótki taki nieco poni¿ej pasa. Wzory mo¿na znale¼æ u Gutkowskiej-Rychlewskiej. Bo z ko³nierzem to na ten okres to raczej nic nie wykombinujesz.
Pozdrawiam !
ad.1 Krótki p³aszczyk - na terenie Niemiec, Szwajcarii znajdujê
g³ównie(wyj. w EDIT) na dublecie. Z obszarów mody burgundzkiej:
[Proszê nie zabijaæ za brak opisów]
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik BNFrançais 42 , Fol. 58
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikEDIT: John Mandeville. Itinerarium (Augsburg, 1481).
http://lcweb2.loc.gov/cgi-bin/displayPhoto...isplayProfile=0 szukam nadal
ad.2 Zawsze mo¿na spróbowaæ dosztukowaæ ten kawa³ek.
http://kostym.cz/Obrazky/1_Originaly/01_Goticke/I_01_83.jpg - podciêcie tego typu jest wygodniejsze.
Krótki p³aszcz na czasy "oko³o-grunwaldzkie" to siê niezbyt nadaje, wiêc pomys³ skrócenia odradzam.
Pozdrawiam
L.
Z kategorycznym twierdzeniem ¿e siê nie nadaje polemizowa³bym. Krótkie p³aszczyki wg. mojej wiedzy wystêpowa³y w ju¿ w XIV wieku. ¯eby nie byæ go³os³ownym proponujê zajrzeæ do ksi±¿ki Marii Gutkowskiej-Rychlewskiej, wiedza tam zawarta jest poparta przerysami z ikonografii i bardzo wiarygodna.
Pozdrawiam !
Nie negujê kompletnie istnienia takowych ale odradzam z prostego powodów - w zawê¿onym datowaniu 1390-1415 takowych nie znalaz³am w ikonografii [ale w miarê mo¿liwo¶ci poszukam dalej] oraz niskiego stopnia praktyczno¶ci [szata wierzchnia grzeje lepiej, za krótki ¿eby spaæ pod nim w nocy].
Gutkowska przedstawia to co¶ jako "203. Kloszowy p³aszczyk mêski z kapturem, 1365 r." w rozdziale "Ubiory w³oskie XIV w.".
1 - Samo po³±czenie kaptura z p³aszczem budzi kontrowersje [parê razy spotka³am siê za to z kapturami z przed³u¿on± pelerynk± - niekiedy siêga³a napasa - niestety równie¿ ¼ród³a w³oskie]
2 - Datowanie Grunwaldu to obecnie 1380-1420, o ile mnie pamiêæ nie myli.
3 - Moda w³oska jest nie zawsze mile widziana - od XIV w tam by³ ju¿ renesans.
4 - Ksi±¿ka Gutkowskiej zosta³a wydana w 1968 roku - od tamtej pory zwiêkszy³a siê nieco dostêpno¶æ ¼róde³, co niekiedy powoduje, ¿e niektóre tre¶ci zawarte w "Historii ubiorów" trac± aktualno¶æ.
CYTAT(Lipek @ 03:31 31.03.2010)
Z kategorycznym twierdzeniem ¿e siê nie nadaje polemizowa³bym. Krótkie p³aszczyki wg. mojej wiedzy wystêpowa³y w ju¿ w XIV wieku. ¯eby nie byæ go³os³ownym proponujê zajrzeæ do ksi±¿ki Marii Gutkowskiej-Rychlewskiej, wiedza tam zawarta jest poparta przerysami z ikonografii i bardzo wiarygodna.
Pozdrawiam !
A masz jak±¶ ikonografiê? (Nie przerysy?) Gutkowska swoj± droga, a zobaczyæ na w³asne oczy to co innego. Trust No One!
Rafa³.
A czemu tylko na dublecie?
Przecie¿ tylko na jednej miniaturce ze wszystkich jakie siê pojawi³y wystêpuje on na dublecie. W wiêkszo¶ci s± ona na krótkim robe a w jednym przypadku nawet na d³u¿szym.
Przyk³adowo w hausbuchach (a tak¿e innych dzie³ach z okresu szerokopojêtego pó¼nego XV wieku) w wiêkszo¶ci przypadków takie p³aszczyki pojawiaj± siê na dubletach w³a¶nie, przedstawienia takich p³aszczy noszonych na robe s± znacznie rzadsze.
Przypadkowo rzuci³ mi siê w oczy krótki p³aszczyk z lat 70-tych XIV w. (Francja).
Dit de la harpe (BNF Fr. 1584, fol. 175v), c. 1372-1377
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.