oto podzia³ jaki jest mi znany
Tara¶nice- Tarrasbüchse - tarasenbüchse. Broñ palna ró¿na - pozwalaj±ca strzelaæ ze wzniesieñ lub baszt w dó³. Mog± to wiêc byæ ró¿nego typu falkonetty, falkonetliny, kammerbüchsy umieszczone na specjalnych podstawach pozwalaj±cych uzyskaæ ujemny k±t strza³u
- hakenbuechse ? hakenbüchse ? wszystko z hakiem
- doppelhaken ? dwulufka z hakiem
- bleibüchse ; odlewane z br±zu b±d¼ spi¿u przystosowane do wystrzeliwania kul. Wcze¶niej wykorzystywane wy³±cznie do wystrzeliwania be³tów b±d¼ strza³. G³ównie odlewana broñ.
- kammerbüchse - ze ¶rub± czopuj±c± koniec lufy lub z ruchom± szklank± - np. folgierz
- luntenbüchse - lotbüchse - odpalana z lontu, mo¿e byæ; piszczel, hakownica, rucznica, czy nawet folgierz
- stangenbüchse - broñ o osadzie tulejkowej lub na metalowym prêcie - dr±gu. Tak jak w pertyna³ach
- steinbüchse - o zmiejszonej komorze prochowej i rozszerzaj±cej siê ku wylotowi lufie by mo¿na strzelaæ z kamieni - kaliber 6 do 10 cm
- falkonettlein ? o masie pocisku do 1 funta o³owiu lub ¿elaza
- falkonett ? o masie pocisku od 2 do 3 funtów o³owiu lub ¿elaza
- handrohr - Rucznice z podkre¶leniem na zg³oskê "cz" a nie "sz". Od rêki bowiem pochodzi s³owo RUCZNICA. Wiêc litera "K" zmienia siê z "Cz". Choæ spotka³em siê z samym okre¶leniem Büchse
nie wiem czy co¶ wyja¶ni³em ale pewnie zamiesza³em
a to erenbuchse ja czyta³bym wspó³czesnie jako heerenbuchse - broñ Panów - Krzy¿aków tzn; do nich nale¿±ca przez nich wyprodukowana - zapewne by³y to tara¶nice do obrony murów.
w za³±czniku przyk³ady dwóch lotbuchsów
P.S. Baaaaaaaaaaaaaardzo by mnie interesowa³ ten gniewski inwetarz
dopisa³em- Blockbüchse – broñ palna ze wzmocnieniami pier¶cieniowymi. Mo¿e to byæ zarówno hakownica i piszczel i tara¶nica w formie falkonettu itd...itd