Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Broñ palna XIV-XVIw.
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
ISLAM GEREJ III
Witam.

Jestem w trakcie pisania pracy proseminaryjnej na temat znalezisk broni palnej w Polsce i Czechach miêdzy po³. XIV a po³. XVIw. Zebra³em ju¿ sporo literatury ale wci±¿ czujê, ¿e z zabytkami krucho. Chcia³bym wiêc spytaæ szanownych kolegów i kole¿anki czy znaj± mo¿e jakie¶ pozycje w których wzmiankowany jest mój temat, zw³aszcza pozycje czeskie. Byæ mo¿e znacie jakie¶ eksponaty, macie materia³y na temat hakownic, piszczeli itp, w³asne zdjêcia b±d¼ pomiary muzealnych eksponatów. Zale¿y mi równie¿ na ikonografii, równie¿ przede wszystkim czeskiej bo polsk± ju¿ przegrzeba³em. Za wszelkie wskazówki bêdê bardzo wdziêczny a odwdziêczyæ bêdê móg³ siê chyba tylko przydatnym (mam nadziejê) katalogiem smile.gif

Pozdrawiam
£ukasz

Ps. Pewnie my¶licie czemu nie pomo¿e promotor, niestety mój instytut je¶li chodzi o pó¼ne ¶redniowiecze i nowo¿ytno¶æ...le¿y i kwiczy :/
Nikodem
Witaj,
niestety nie jestem w stanie Ci pomóc, ale mam do Ciebie pro¶bê - móg³by¶ siê podzieliæ zebranymi materia³ami? Szczególnie tymi dotycz±cymi I po³. XVI wieku.
Chrystian (Lvcivs Cornelivs Barbatvs)
Mimo, ¿e bardo bym chcia³, bo temat interesuj±cy to w tej chwili pomóc nie mogê, ale jak co¶ znajdê do pode¶le. Bo na razie wszystko co posiadam przejrzeæ mo¿esz na hubie Frehy na DC.
No a sam± prac± i ciekawymi znaleziskami mam nadzieje ¿e z kolegami siê podzielisz. smile.gif
ISLAM GEREJ III
Wynikami siê podzielê oczywi¶cie wszak archeologia to dla mnie narzêdzie rekonstrukcji...ale dopiero za jaki¶ czas jak skompletuje katalog... ;)

Wierzê, ¿e kto¶ ma jakie¶ ciekawe informacje...smile.gif
Aramis de Corso
Tu masz zapis rekonstrukcji piszczeli Taboryckiej. A na stronie tak¿e fotka piszczeli z Gdañska.

http://www.musketeer.ch/blackpowder/forging.html

A tutaj miniatura husyckiego wozu i strzelca (obrazek nr 14.)

http://homepages.ihug.com.au/~dispater/handgonnes.htm

No i pozycja ksi±¿kowa: Jan Durdik, "Husycka sztuka wojenna" Warszawa, 1955, wydawnictwa nie pomnê...

Przy³±czam siê do pro¶by Nikodema, jak bêdziesz móg³ to podziel siê informacjami.

Edit: Przegl±daj±c "Tracht Wehr und Waffen" zda³em sobie sprawê, ¿e ilustracje czê¶ci VII (broñ palna) czêsto sygnowane s± przez J. Durdika. Jest on zreszt± wspó³autorem tej ksi±¿ki. W razie problemów ze zdobyciem "Husyckiej sztuki wojennej" mo¿e to co jest w "Tracht..." Ci pomo¿e.
ISLAM GEREJ III
Witam ponownie,
praca prawie skoñczona. Uda³o mi siê zebraæ prawie 60 zabytków z Polski i Czech, niestety musia³em zdecydowaæ siê zawêziæ temat do koñca XV wieku (zaczyna³o to przypominaæ magisterkê :D )
Zainteresowanym mogê mailowo przes³aæ katalog ;)
Pozdrawiam
bombardman
Witam serdecznie Islam Gerej III.Jestem zainteresowany Twoim katalogiem.
Proszê o przes³anie pod ni¿ej wpisany adres mailowy.
Pozdrawiam.
Jacek Wuja Grondke
bombardman@gmail.com
Blackclav
Witam Islam Gerej III ja te¿ jestem zainteresowany twoim katalogiem smile.gif
mój adres to
Blackclav@o2.pl
Pozdrawiam
Witam, jestem w kolejce do katalogu smile.gif
adresik mono3785@gmail.com

pozdrawiam
Chrystian
Damien
Ja te¿, ja te¿! ;)
dazzoth@gmail.com

a masz mo¿e jak±¶ literaturê na temat zamków ko³owych? Jakie¶ analogie? bo znajomy pisze licencjat na temat tego z Inow³odza (XVI w bodaj¿e).
Don Carlos
I ja poprosze:
k_karasiewicz@yahoo.com

Z gory dziekuje.
ISLAM GEREJ III
Zmiana planów. Ca³o¶æ ma ponad 80mb (bo chyba bez sensu wysy³aæ sam katalog bez ilustracji i zdjêæ zabytków nie? Chyba, ¿e kto¶ chcê) i za nic nie chcê mi siê wcisn±æ w maila. Jak skoñczê przypisy itp. to wrzucê na jaki¶ serwer.
Sorki za po¶lizg ;)

Poni¿ej najwa¿niejsza literatura z której korzysta³em
(jest w niej trochê o lontowych):

Chudziñska B.; Badania archeologiczne na zamku w Muszynie w 2008 r.; Almanach Muszyny; 2009

Dolinek V.; Palne zbrane. Fotograficky atlas; Praga; 2004

Durdik J.; Sztuka wojenna husytów; Warszawa; 1955

Frýda F. Plzeòská Mĕstská Zbrojnice; Zapadoèeske Muzeum v Plzni; 1998

G³osek M.; Najstarszy zabytek rêcznej broni palnej w Polsce; [w:] Archeologia i staro¿ytnicy. Studia dedykowane prof. A. Abramowiczowi; red. G³osek M.; £ód¼; 1997

Nadolski A.; Uzbrojenie w Polsce ¶redniowiecznej 1350-1450; £ód¼; 1990

Nowakowski A.; Uzbrojenie w Polsce ¶redniowiecznej 1450-1500; Toruñ; 2003

Grabarczyk T.; Piechota zaciê¿na Królestwa Polskiego w XV wieku; £ód¼; 2000

Goliñski M.; Broñ palna na ¦l±sku do lat trzydziestych XV wieku oraz jej zastosowanie przy obronie i zdobywaniu twierdz; Studia i Materia³y do Historii Wojskowo¶ci; T. 31; 1988

Górski K; Historya artyleryi polskiej; Poznañ; 2004

Grygiel R, Jurek T,; Doliwowie z Nowego Miasta nad Wart±, Dêbna i Biechowa; £ód¼; 1996

Iwañczak W.; Broñ palna w wojsku czeskim pó¼nego ¶redniowiecza; [w:] Heraldyka i okolice. Ksiêga dedykowana Profesorowi Stefanowi K.

Kirpicznikow A. N.; Wojennoje die³o srednieviekowoj Rusi i pojawlenije ogniestrelnogo oru¿ija; Sowietskaja Archeo³ogija; T. 3; 1957

Kouøil P, Prix D, Wihoda M.; Hrady Èeského Slezska; Brno-Opava; 2000

Kuczyñskiemu w 65. rocznicê urodzin; red. Rachuba A., Górzyñski S., Manikowska H.; Warszawa; 2002

Kobielski S.; Polska broñ. Broñ palna; Wroc³aw, Warszawa, Kraków, Gdañsk; 1975

Konieczny L.; Rêczna broñ palna w Polsce w XV i XVI wieku; Muzealnictwo Wojskowe; T. 2; 1964

Kozak K.; Hakownice wêgierskie XV-XVIIw. w kolekcjach muzealnych; Kwartalnik Historii Kultury Materialnej; R. 21; nr 2; 1973

Matuszewski R; Muszkiety, arkebuzy, karabiny; Warszawa; 2000

Mĕøinský Z, Nekuda R.; Dva nové nálezy pozùstatkù ruènich palných zbrani z Moravy (pøedbĕ¾ná zpráva); Castellogica Bohemica; T. 3; 1993

Skála J., Waldhauser J.; Nález palné zbranĕ vrcholného støedovéku na tvrzi¹ti Rakovĕ na okrese Jièin v historickém kraji boleslavském; Castellogica Bohemica; T. 7; 2000

Szymczak J.; Pocz±tki broni palnej w Polsce (1383-1533); £ód¼; 2004

Wagner E., Drobná Z., Durdík J.; Kroje, zbroj a zbranĕ doby husitské a pøedhusitské (1350-1450); Praga; 1956

¯ygulski Z. jun.; Bitwa pod Orsz± – struktura obrazu; Rocznik Historii Sztuki; T. 12; 1981
proponujê wrzuciæ na chomika albo inne ustrojstwo i podaæ linka smile.gif
Nidhogg
Bêdziesz mia³ u wielu ludzi DU¯E piwo za tak± kolekcjê ¿rode³ :D
M³ody Jarzyn
CYTAT(Nidhogg @ 21:42 29.04.2010) *
Bêdziesz mia³ u wielu ludzi DU¯E piwo za tak± kolekcjê ¿rode³ :D

oo to prawda !!

je¶li móg³bym te¿ poprosiæ o przes³anie na maila tego katalogu ?
Jarzyn90@gmail.com
z góry dziêkujê
Nikodem
CYTAT(ISLAM GEREJ III @ 20:03 28.04.2010) *
Witam ponownie,
praca prawie skoñczona. Uda³o mi siê zebraæ prawie 60 zabytków z Polski i Czech, niestety musia³em zdecydowaæ siê zawêziæ temat do koñca XV wieku (zaczyna³o to przypominaæ magisterkê :D )
Zainteresowanym mogê mailowo przes³aæ katalog ;)
Pozdrawiam

A posiadasz mo¿e jak±¶ literaturê na temat broni palnej w XVI wieku? Albo chocia¿by jeste¶ w stanie zasugerowaæ - od której strony to ugry¼æ (mam na my¶li np. polecenie tytu³u na wstêp).
ISLAM GEREJ III
Na pocz±tek dobrze zajrzeæ do Szymczaka (do 1533r.), trochê informacji jest te¿ u Kobielskiego i w artykule Koniecznego
Pzdr.
kusznik
Kiedy mo¿na spodziewaæ siê od Ciebie informacji o miejscu ulokowania tego niezmiernie cennego ¼ród³a wiedzy dla naszych potrzeb odtwórczych bigsmile2.gif ?

Nikodem
CYTAT(ISLAM GEREJ III @ 10:17 30.04.2010) *
Na pocz±tek dobrze zajrzeæ do Szymczaka (do 1533r.), trochê informacji jest te¿ u Kobielskiego i w artykule Koniecznego
Pzdr.

Czy posiada kto¶ mo¿e cyfrow± wersjê w/w ksi±¿ki? W ksiêgarniach które widzia³em niestety nie ma, bo ponoæ nak³ad siê wyczerpa³.
CYTAT(Nikodem @ 23:56 12.05.2010) *
CYTAT(ISLAM GEREJ III @ 10:17 30.04.2010) *
Pzdr.

Czy posiada kto¶ mo¿e cyfrow± wersjê w/w ksi±¿ki? W ksiêgarniach które widzia³em niestety nie ma, bo ponoæ nak³ad siê wyczerpa³.

Cyfrowa wersja Szymczaka skanowana prze zemnie lata na frehowym DC smile.gif
ISLAM GEREJ III
CYTAT
Kiedy mo¿na spodziewaæ siê od Ciebie informacji o miejscu ulokowania tego niezmiernie cennego ¼ród³a wiedzy dla naszych potrzeb odtwórczych bigsmile2.gif ?

Ju¿ jaki¶ czas temu wys³a³em chêtnym mailowo. Poproszê o maila ;)
kusznik
Poproszê zatem bardzo o przes³anie go na adres
kusznik@wp.pl

pozdrawiam
Parufka
I tutaj :
mateuszmar@o2.pl
Nikodem
Zatem skoro to jedyna metoda dostania tych materia³ów to i ja poprosze:
nikodem.czechowski@gmail.com

P.S. Czy gdyby zdarzy³a siê mo¿liwo¶æ umieszczenia ich w sieci do ¶ci±gania, mogê to zrobiæ i podaæ adres tutaj?
ISLAM GEREJ III
Czo³em,
wybaczcie opó¼nienie....do wszystkich zainteresowanym wys³a³em ju¿ pracê ;)
kusznik
Witam,

niestety ja jej nie otrzyma³em:/

mo¿e co¶ ¼le by³o z adresem dlatego jeszcze raz go Ci podam
kusznik@wp.pl

pozdrawiam
ISLAM GEREJ III
Praca proseminaryjna

Ok, to mam nadziejê, ¿e uda siê zainteresowanym pobraæ j± z tego linku ;)
Yubei
CYTAT(ISLAM GEREJ III @ 11:09 01.06.2010) *
Praca proseminaryjna

Ok, to mam nadziejê, ¿e uda siê zainteresowanym pobraæ j± z tego linku ;)

Ju¿ jej tam nie ma angsad.gif
valturwen
Czy jest jaka¶ jeszcze szansa do dostania katalogu??

valturwen@gmail.com
Bêdê przeogromnie wdziêczna:)
MW-750
I ja równie¿ by³ bym zainteresowany o ile to mo¿liwe
mw-750m@wp.pl
Nomen illi Mors
Mam pytanie o nazywnictwo w jêzyku niemieckim broni prochowej.

Piszczele wyczyta³em ¿e Faustbüchse czy to sie zgadza?
hakownice- Hackenbuchse
rusznice czy zwano jest lothbuchsen? czy inaczej w inwentarzu zamku gniewskiego wystêpuje lothbuchse juz w 1399

W inwentarzach krzy¿ackich spotka³em siê jeszcze z steynbuchse? jak to rozumieæ czy to dzia³a poprostu wyrzucaj±ce kamienne pociski?

Tara¶nice- Tarrasbuchse

by³bym wdzieczny za pomoc
Nomen illi Mors
Mam pytanie o nazywnictwo w jêzyku niemieckim broni prochowej.

Piszczele wyczyta³em ¿e Faustbüchse czy to sie zgadza?
hakownice- Hackenbuchse
rusznice czy zwano jest lothbuchsen? czy inaczej w inwentarzu zamku gniewskiego wystêpuje lothbuchse juz w 1399

W inwentarzach krzy¿ackich spotka³em siê jeszcze z steynbuchse? jak to rozumieæ czy to dzia³a poprostu wyrzucaj±ce kamienne pociski?

Tara¶nice- Tarrasbuchse

by³bym wdzieczny za pomoc
Lutobor ze Swarska
Ja siê spotka³em w opracowaniach ¿e lotbuchse to lekkie dzia³o na kule o³owiane (pocz XVw).
Podrzucisz mi na maila tre¶æ tego inwentarza z Gniewa?
Nomen illi Mors
Kto¶ mo¿ê potwierdziæ wiadomo¶æ kolegi. No i zauwazy³em w inwentarzu ¿e jednego roku znajdowa³y sie w nim 42 sztuki lotbuchsen ale nastêpnego wystêpuje 42 sztuki eren buchse. My¶lê, ¿e to ta sama broñ. Tylko jak brzmi to w jezyku polskim?
Hako
oto podzia³ jaki jest mi znany

Tara¶nice- Tarrasbüchse - tarasenbüchse. Broñ palna ró¿na - pozwalaj±ca strzelaæ ze wzniesieñ lub baszt w dó³. Mog± to wiêc byæ ró¿nego typu falkonetty, falkonetliny, kammerbüchsy umieszczone na specjalnych podstawach pozwalaj±cych uzyskaæ ujemny k±t strza³u
- hakenbuechse ? hakenbüchse ? wszystko z hakiem
- doppelhaken ? dwulufka z hakiem
- bleibüchse ; odlewane z br±zu b±d¼ spi¿u przystosowane do wystrzeliwania kul. Wcze¶niej wykorzystywane wy³±cznie do wystrzeliwania be³tów b±d¼ strza³. G³ównie odlewana broñ.
- kammerbüchse - ze ¶rub± czopuj±c± koniec lufy lub z ruchom± szklank± - np. folgierz
- luntenbüchse - lotbüchse - odpalana z lontu, mo¿e byæ; piszczel, hakownica, rucznica, czy nawet folgierz
- stangenbüchse - broñ o osadzie tulejkowej lub na metalowym prêcie - dr±gu. Tak jak w pertyna³ach
- steinbüchse - o zmiejszonej komorze prochowej i rozszerzaj±cej siê ku wylotowi lufie by mo¿na strzelaæ z kamieni - kaliber 6 do 10 cm
- falkonettlein ? o masie pocisku do 1 funta o³owiu lub ¿elaza
- falkonett ? o masie pocisku od 2 do 3 funtów o³owiu lub ¿elaza
- handrohr - Rucznice z podkre¶leniem na zg³oskê "cz" a nie "sz". Od rêki bowiem pochodzi s³owo RUCZNICA. Wiêc litera "K" zmienia siê z "Cz". Choæ spotka³em siê z samym okre¶leniem Büchse

nie wiem czy co¶ wyja¶ni³em ale pewnie zamiesza³em bigsmile2.gif crazy.gif

a to erenbuchse ja czyta³bym wspó³czesnie jako heerenbuchse - broñ Panów - Krzy¿aków tzn; do nich nale¿±ca przez nich wyprodukowana - zapewne by³y to tara¶nice do obrony murów.

w za³±czniku przyk³ady dwóch lotbuchsów dunno.gif

P.S. Baaaaaaaaaaaaaardzo by mnie interesowa³ ten gniewski inwetarz

dopisa³em
- Blockbüchse – broñ palna ze wzmocnieniami pier¶cieniowymi. Mo¿e to byæ zarówno hakownica i piszczel i tara¶nica w formie falkonettu itd...itd
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.