Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ozdoby kirysów
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Herr Elvisso
Witam. Jako ¿e tematu takiego nie wypatrzy³em jeszcze wiêc i nie by³o siê gdzie spytaæ.

Chodzi mi o jakiekolwiek przedstawienia ozdób kirysów - ³añcuszki do meczy, sztyletów. Zawieszki na kopie (czy jak to tam zwa³), ozdobne nity(takie tylko w p³atach widzia³em...ale mo¿e gdzie¶ jeszcze siê przewinê³y).
Sam mam zamiar stworzyæ takie co¶ przy swoim kirysie krytym i chcia³em siê zorientowaæ w temacie jak takowe wygl±daj±.
Kiedy¶ na stronie bractea.freha.pl widzia³em kirys z tego typu rekonstrukcjami ozdób. Obecnie jednak sprzêt ten znikn±³ z asortymentu...

A mo¿e kto¶ ju¿ pope³ni³ taki bajerek i chce siê nim pochwaliæ? Albo chocia¿ pokazaæ go?

Pozdrawiam.
Marcvs Acilivs Glabrio
CYTAT
³añcuszki do meczy, sztyletów

W sensie przeszkadzajki? Bo innej funkcji to-to nie spe³nia, dlatego te¿ z tego co kojarzê, baaardzo szybko z tego patentu zrezygnowano. Oryginalnych nie kojarzê, za to w bodaj¿e German Medieval Knight 1300-1500 co¶ takiego chyba by³o ma¼niête (Osprey oczywi¶cie)
CYTAT
Zawieszki na kopie

Je¶li nie bêdziesz u¿ywa³ kopii to kolejna przeszkadzajka... http://img12.imageshack.us/img12/882/kirys...yzmonachium.jpg tu widaæ chyba dziury do mocowania czego¶ takiego. Nity te¿ widaæ.
Nie pope³nia³em takich bajerów, bo jak dla mnie s± zupe³nie zbêdne. Szczególnie ³añcuszki. Nity do¶æ zwyk³e mosiê¿ne, kopi± i tak nie walczê, nawet konno nie je¿d¿ê... http://www.platener.eu/wyrobygaleria/kiryskryty5.jpg to mój kirys, z kryptoreklam± (i kolejn± kryptoreklam±- do wziêcia je¶li kto¶ go pragnie)
Laukon
£añcuszki wszelkiej ma¶ci by³y ma³o praktyczne, ale wygl±da³y ciekawie. Poni¿ej kilka przedstawieñ (obrazek na dole pochodzi z nadolskiego - "Broñ i strój rycerstwa polskiego"):

Herr Elvisso
Ale mnie w³a¶nie o paradno-turniejow± zbroje chodzi.Wiêc przeszkadzajki ³adnie wygl±daj±ce jak najbardziej ok.I dziêki Laukonie za przyk³ady.

Pozdrawiam.
Borg
Zobacz sobie nagrobek (?) Bernabo Visconti z lat 80tcyh XIV wieku. Chyba to jest zbroja kryta z ornamentem na powierzchni. Jest te¿ przedstawienie archanio³a Micha³a w zbroi krytej z dwóch kawa³ków napier¶nik pokryty wzorzyst± tkanin±. Chyba w temacie o zbrojach krytych siê pojawi³, jak nie poszukam czy mam go gdzie¶ jeszcze.
Laukon
Borg, dlaczego uwa¿asz, ¿e na pos±gu Bernabo Visconti jest przedstawiony napier¶nik kryty? przecie¿ nie widaæ na nim ¿adnych nitów ani innych ¶ladów mocowania pokrycia.
Igor z Bêdzina
Marcus Augustus Glabrio
Nie tak szybko 50-czy 60 lat przewijaj± siê w ikonografii.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.