Witam!
Mam dosyæ dziwny problem techniczny.
Kiedy próbujê otworzyæ stronê FREHY w domu, wyskakuje mi komunikat, ¿e nie uda³o siê otworzyæ strony-zosta³ przekroczony limit czasu po³±czeñ.
Natomiast w ka¿dym innym miejscu bez problemu udaje siê otworzyæ tê stronê.
Zaznaczam, ¿e nie chodzi o jakie¶ ustawienie kompa czy wyszukiwarki, bo ca³y czas korzystam z tego samego laptopa.
Nie mam te¿ problemów z netem - wszystkie inne strony mi siê otwieraj±.
Problem ten trwa kilka dni i nie wydaje siê ¿eby chcia³ sam znikn±æ.
Czy kto¶ ma pomys³, co to mo¿e byæ i jak to rozwi±zaæ?
Nie jeste¶ sama z tym problemem. Kolega Armand ma taki sam problem, niestety nie mo¿e tutaj wej¶æ i o tym napisaæ, ¿ali mi siê jedynie na gadu. Napisa³em ju¿ do watchera PW w tej sprawie, póki co oczekujê na odpowied¼.
Dziêki:-)
To niby nie rozwi±zanie ale zawsze jakie¶ pocieszenie, ¿e nie jestem sama. czyli rozumiem, ¿e problem nie wynika z mojego antytalentu technicznego.
Czekam na odblokowanie tego dziwactwa, bo teraz bêdê mia³a kilka dni wolnego i sobie nie poczytam...
Byæ mo¿e wskutek jakich¶ ustawieñ szybko¶æ transmisji danych drastycznie u Ciebie spad³a. Mo¿e Windows co¶ instaluje, mo¿e antywirus skanuje tak wnikliwie ka¿d± otwieran± stronê, mo¿e jeste¶ podpiêta do huba i kto¶ ci±gnie dane, a mo¿e robi to jaki¶ wirus, a mo¿e masz ¼le skonfigurowan± nak³adkê/przegl±darkê np. Flash Player i zawiesza siê przy odtwarzaniu ruchomych bannerów reklamowych - tu by trzeba informatyka od sieci, który si±dzie i obejrzy Twojego peceta.
Spróbuj skorzystaæ z wersji Freha "low fidelity" :
http://www.freha.pl/lofiversion/£aduj± siê teksty i za³±czniki rysunkowe, natomiast nie ³aduj± siê czcionki, t³a, bannery i wszystkie inne "baga¿e" spowalniaj±ce ³adowanie - mo¿e to wystarczy.
Mia³em podobny problem. W pewnym momencie okaza³o siê ¿e nie mogê wej¶æ na ¿adn± ze stron na serwerze frehy. Jedynym rozwi±zaniem by³o u¿ywanie bramek proxy (na Google mo¿na ich mnóstwo znale¼æ). Ostatnio jednak dostawca internetu poradzi³ sobie z problemem którym jak siê okaza³o by³ nat (co to takiego, zapytajcie informatyka, ja nie mam pojêcia)
Tak, jak ju¿ wy¿ej wspomnia³ Nikodem mam ten sam problem. Tego posta piszê z lapka mojej dziewczyny, z innego adresu. Z freha próbowa³em siê po³±czyæ korzystaj±c z trzech ró¿nych komputerów, trzech systemów bazowych (Win XP, Vista, Leopard) i czterech przegl±darek. Nie jest to zwi±zane z Windowsem, bo korzysta³em tak¿e z Mac'a. Czy ten nat ma co¶ wspólnego z IP?
NAT to sieæ wewnêtrzna, inaczej mówi±c, czyli taka za routerem (zazwyczaj).
Czyli je¶li mam internet z kablówki to muszê siê do ich serwisu zg³osiæ, ¿eby mi to naprawili? bo u nich siê co¶ popieprzy³o?
Raczej nie, chocia¿ nie zaszkodzi zadzwoniæ i powiedzieæ ¿e masz problem z po³±czeniem z tak± a tak± stron±. S±dzê jednak ¿e problem le¿y po stronie serwera na którym Freha stoi.
Nie wiem, co mam o tym my¶leæ i jak siê za to zabraæ. chcia³abym mieæ mo¿liwo¶æ przegl±danie FREHY w domu.
Ale je¶li chodzi o serwer na którym stoi FREHA to dlaczego mam ten problem tylko w domu a ju¿ w ¿adnym innym miejscu nie?
I czy w takim razie kto¶ z Administracji móg³by co¶ z tym zrobiæ?
z góry dziêki.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Witam
Mia³em d³ug± pogadankê sprawdzaj±c± ten temat z Administratorami serwera, na którym stoi FREHA, i przekonuj± mnie, ¿e s± ¶wiêci, i ¿e rzecz nie le¿y po ich stronie.
Jedyne co mi pozostaje do sprawdzenia, to nry IP zablokowanych osób.
Triss, Armand... dajcie mi swoje nr. IP, które to s± zablokowane.
Najlepiej na GG 1419708 .
Pozdrawiam
Cezary
Do dzi¶ mia³am to samo, co Triss (pomijaj±c, ¿e nie korzystam z laptopa). Zosta³am przywrócona do ³ask po trzytygodniowej abstynencji po³±czonej z próbami wej¶cia na stronê z alternatywnych przegl±darek i przez serwer proxy cokolwiek by to nie by³o. Administrator sieci lokalnej nie poczuwa³ siê do odpowiedzialno¶ci.
Samo przype³z³o.
Ja nie mia³am tyle cierpliwo¶ci, co Ty, Glorio.
Naprawione po interwencji Administratora Frehy, bo ci kolesie od kablówki tylko mnie wy¶miali, stwierdziwszy, ¿e musia³am sama co¶ zablokowaæ. ale wydaje mi siê, ze jednak nie. skoro teraz ju¿ dzia³a.
wiêc polecam te formê interwencji, jak± zastosowa³am sama - bezbole¶nie przechodz± frehowe dolegliwo¶ci
CYTAT(Triss @ 23:35 03.02.2010)
Ja nie mia³am tyle cierpliwo¶ci, co Ty, Glorio.
Naprawione po interwencji Administratora Frehy, bo ci kolesie od kablówki tylko mnie wy¶miali, stwierdziwszy, ¿e musia³am sama co¶ zablokowaæ. ale wydaje mi siê, ze jednak nie. skoro teraz ju¿ dzia³a.
wiêc polecam te formê interwencji, jak± zastosowa³am sama - bezbole¶nie przechodz± frehowe dolegliwo¶ci
Przepraszam, ale wdar³a siê tu pewna nie¶cis³o¶æ. Otó¿ my, jako Administracja Frehy jako takiej te¿ niewiele mo¿emy zrobiæ - sprawa le¿y w gestii administratorów
serwera, na którym stoi Freha, przy naszych zapytaniach ci zale¿nie od dnia, albo twierdz± ¿e problemu nie ma, albo ¿e dani u¿ytkownicy s± przyblokowani, bo z ich adresów IP jest wysy³any spam. Tak wiêc spychologia stosowana.
Mam pytanie do Administratora czy hub Frehy dzia³a normalnie,czy ja mam problemy z wej¶ciem na hub.
Pozdrawiam Bombardman.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.