Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: kuglarz w XIIIw.
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
brat grucha:)
Witam.

Szukam informacji na temat kuglarza w okresie XIIIw. Potrzebny mi jak najbardziej ubiór i akcesoria jakimi siê pos³ugiwa³ (z czego wykonane itd). Je¿eli temat ju¿ gdzie¶ by³ poruszany to proszê skierowaæ mnie gdzie znajdê takie informacje:)
Viator
O kuglarzach by³o ju¿ tu i tam kilkakrotnie, ale najwiêkszy temat dotyczy³ XV wieku.
Z tematów ogólniejszych zobacz sobie ten: http://www.freha.pl/index.php?showtopic=13332
Je¶li pytasz te¿ o "narzêdzia pracy", to tam znajdziesz ikonografiê i informacje, a jak bêdzie trzeba, zadaj osobne pytanie w³a¶nie tam, bo tu jest dzia³ o ubiorach wy³±cznie.

Zgodnie ze znan± zasad±, o ile ubiór w XII-XIII wieku a nawet w pocz±tku XIV w by³ generalnie d³ugi, o tyle im mniej oficjalny by³ to strój i im ni¿szy szczebel drabiny spo³ecznej zajmowa³ w³a¶ciciel, tym i ciuch by³ krótszy - do scenicznych podskoków w wykonaniu plebejuszy strój "roboczy" do kolan bêdzie w sam raz, jak to widaæ z ikonografii, a po resztê danych proponujê zajrzeæ do innych w±tków w tym dziale.
Wiem o co chodzi. Jako, ¿e kuglarz(osoba odtwarzaj±ca) nie pochodzi z rodziny szlacheckiej, ubrania bêd± stosunkowo krótkie. Stworzy³em ten temat, gdy¿ szukam informacji na temat XIIIw, a poprzednie tematy zawiera³y informacjê g³ównie na inne okresy. Jak mo¿e kto¶ mi pomóc z ubrankami to proszê o kontakt:)

Ciekawi mnie jedno... Ubiory w XIIIw. s± do¶æ powiewne, a najzwyklejsze ubranie cywilne ze wzglêdu na krój przeszkadza³o by w wykonywaniu niektórych kuglarskich sztuczek. Mam tu na my¶li elementy fireshow, ¿onglerki, chodzenia na szczud³ach itp. Tak wiec nurtuje mnie pytanie, czy nie byli oni przypadkiem ubrani odrobinê inaczej?
Borg
W Maciejce jest kilku muzykantów. W¶ród nich jeden ma dó³ cote powycinany w zêby i chyba nawet praw± stronê innego koloru ni¿ lew±. My¶lê, ¿e to dobre rozwi±zanie dla wszelkich kuglarzy.
CYTAT(Borg @ 13:46 14.01.2010) *
W Maciejce jest kilku muzykantów. W¶ród nich jeden ma dó³ cote powycinany w zêby i chyba nawet praw± stronê innego koloru ni¿ lew±. My¶lê, ¿e to dobre rozwi±zanie dla wszelkich kuglarzy.

W takim razie idê wertowaæ Biblie M.

Viator
W znanych galeriach na okolice XIII w mamy niewiele, ale co¶ tam zawsze jest:

- Kuglarz-¿ongler, fragment zdobienia ³uku, Francja, oko³o 1200
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

- Legendarium austriacum (Heiligenkreuz Stiftsbibliothek MS 11, fol. 71v), c. 1185-1195

- MS K.30, Psalter, folio 49r (North Midlands, c.1190-1200)

- Brit. Lib. Lansdowne 431, fol. 11, first quarter of the 13th century

Co prawda to ze strojem siê to nie wi±¿e bezpo¶rednio, ale nad g³ow± poprzedniego ¿onglera mozna zobaczyæ ma³puj±cego go ...zaj±ca. Okazuje siê te¿, ¿e nie jest to zaj±c odosobniony - mo¿e widziano w ¿onglowaniu no¿ami podobieñstwo do zajêczego strzy¿enia s³uchami, a w skokach kuglarzy - do przytupywania i podskoków szaraka?

- A rabbit juggling knives, Bible (PML G.42, fol. 263r), c. 1265

- Tile with a juggler, Aisne, 13th century

Niektórzy jak widaæ æwicz± dosyæ "rozpasani", inni niemal w zwyk³ym stroju, a ¿ongluj± g³ównie no¿ami i pi³eczkami/woreczkami.
Podsumowuj±c, ubiór nie ró¿ni siê bardzo od zwyk³ego cz³owieka z biedniejszej warstwy spo³ecznej? To jest: bielizna standard, nogawice we³niane, cote we³niane z lnian± podszewk±- krótkie powiedzmy do kolana(b±d¼ krótsze), ¿adnej odzie¿y wierzchniej typu surcote, jaki¶ we³niany p³aszcz z po³owy ko³a lnem podbity, skromny kaptur b±d¼ czapka i to chyba by³o by na tyle, co o tym s±dzicie?

Cote mo¿na uszyæ na wzór wy¿ej wspomnianego w BM.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.