Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Gry zespo³owe
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
S³odziutki
Z tego, co wiem, to jej wynalazcami s± Anglicy (XIIIw?). Jedne ¼ród³a mówi±, ¿e by³a to gra brutalna, po³±czona czêsto np. ze z³amaniami koñczyn. Gdzie indziej czyta³em, ¿e grali w ni± ch³opcy, biegaj±c za pi³k± po ulicach.

Co by¶cie powiedzieli na zebranie do kupy ¶redniowiecznych zasad pi³ki no¿nej, zrobienie samej pi³ki (z ga³ganów chyba) i rozegranie meczu na jakiej¶ imprezie? bigsmile2.gif
Anna Wojciechowska
ju¿ cos takiego odby³o siê w zesz³ym roku na "Wojnie stuletniej" u Brygantów. dru¿yny swietnie siê bawi³y...a i ogl±daj±cy mieli mnóstwo ubawu...
To by by³ dobry pomys³, aby go wprowadziæ na imprezki. A co na to zawodnicy???

pozdrawiam,
Szymon de Conti Sarré
Ave!

A mój nauczyciel historii (jeszcze w liceum) powtarza³, ¿e tê gre wymy¶lili Hunowie, bawi±c siê kopanie na stos g³ów poleg³ych wrogów. icon_wink.gif

Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Marcin Waszkielis
Fajn± i drastyczn± zabaw± sa rugby. Zamiast pi³ki proponuje u¿yæ ³adnie spakowanej do worka kolczugi. Trzeba w koñcu byæ twardym Krzyzakiem, a nie miêkk± ninj± bigsmile2.gif .
Tomasz z £añcuta
Tak - i to jest to co lubiê - jeden trzyma ,,pi³kê" a reszta prubuje go przenie¶æ do swojej bramki, a w³a¶ciwie na koniec pola przeciwnika - wiele lat temu widzia³em taki motyw na b³oniach w Krakowie - weso³o by³o bum.gif
Wilkomir
Witam!!!

Z tego co mi wiadomo to najstarsza gra zespo³owa to w³±sie by³o cos w stylu pi³ki tylko ze noznej tylko "biodrowej" lub "bocznej" , ta gra pochodzi gdzies z Ameryki poludniowej, jeszcze z przed naszej ery, pi³ka do tej gry by³a zrobiona ze skóry i wazy³a kilka kilogramow i jej nie wolna by³a dotykac rekami ani kopac nogami,a co najciekawsze to w owych czasach przegrana druzyna traci³a zycie bum.gif

Aha i jeszcze jedno polecam gre stara kie³basa, jak to sie w Checinach odbywa³o, ¶wietna zabawa bigsmile2.gif
Owen
Witam
No to ja natrafi³em na co¶ zupe³nie nowego.
Mianowicie w "Sedze o Gislim wyjêtym spod prawa" natrafi³em na moment z informacj± o rozgrywaniu gryw pi³kê, niestety nie pojawiaj± siê tam szczegó³y ale jest kilka danych.
Przede wszystkim gra polega na zrêczno¶ci ale przede wszystkim sile. Pi³ka przelatujew pewnym momencie poza wyznaczon± granicê (nie wiem czy chodzi o zdobycie punktu czy o "aut"). U¿ywaj± chyba jaki¶ kiji (jeden jest ³amany) zwanych w t³umaczeniu podbijaczami. By³a to gra grupowa, (pojawia siê wezwanie jednego z graczy by stworzyæ dwie równie silne partie).
Pozdrawiam
Wilkomir
w filmie "Rycerz Króla Artura" widzia³em podobna gra ktora opisujesz:))
Owen
Witam
O to ciekawe a mo¿esz napisaæ jak to w filmie wygl±da³o (mo¿e siê jako¶ wzorowali shocked.gif )
Ja napodstawie tekstu jednak szczegu³ów nie potrafiê sobie wyobraziæ
Pozdrawiam
Tomaszek
CYTAT(Owen)
Witam
No to ja natrafi³em na co¶ zupe³nie nowego.
Mianowicie w "Sedze o Gislim wyjêtym spod prawa" natrafi³em na moment z informacj± o rozgrywaniu gryw pi³kê, niestety nie pojawiaj± siê tam szczegó³y ale jest kilka danych.
Przede wszystkim gra polega na zrêczno¶ci ale przede wszystkim sile. Pi³ka przelatujew pewnym momencie poza wyznaczon± granicê (nie wiem czy chodzi o zdobycie punktu czy o "aut"). U¿ywaj± chyba jaki¶ kiji (jeden jest ³amany) zwanych w t³umaczeniu podbijaczami. By³a to gra grupowa, (pojawia siê wezwanie jednego z graczy by stworzyæ dwie równie silne partie).  
Pozdrawiam

spoko - luz...
ale to chyba nie pi³ka no¿na... raczej unihokej mad.gif albo hokej na trawie ... tam jest i pi³ka i podbijanie jej... generalnie by pasowa³o, tylko kiepsko siê gra na nierównym pod³o¿u...

szcza³a
Wilkomir
CYTAT(Owen)
O to ciekawe a mo¿esz napisaæ jak to w filmie wygl±da³o (mo¿e siê jako¶ wzorowali  8-O )

Pozdrawiam

Witam!!!
Wyglada³o to z tego co pamietam mniej wiecej tak:
- nie jestem pewien czy by³y 2 druzyny czy kazdy gra³ na w³asny "rachunek"
- byla pilka skorzana z tego co widzialem , mniej wiecej dodobna do tych uzywanych dzisiaj , (o wielkosc i ksztalt mi chodzi)
- a co ciekawe nie bylo bramek tylko ma³e do³ki o wielkosci gdzies 1 metra szeciennego
- aha a odnosnie patyczkow to kazdy trzyma³ patyk sty³u obiema rekami i oczywiscie nie móg³ go wypuscic z rak ( to pewnie po to zeby komus z ³okcia w twarz nie wyjechac bum.gif

Pozdrawiam i zycze mi³ej gry bigsmile2.gif
Owen
Witam
No to w takim razie skoro te patyki trzymali z ty³u to im do niczego nie s³u¿y³y, a u mnie s± one nazwane podbijaczami i nie ma w±tpliwo¶ci do czego mog³y s³u¿yæ.
Pozdrawiam
Bogumi³
A jak wyglada sprawa z pilka przedstawiona na filmie "1492 - wyprawa do raju" w ktora graja zacy z Uniwersytetu w Salamance? Co to za gra?
Vidrobellinus
W legendach o Cuchullainnie mamy wzmiankê o grze "caman" na dworze króla Conora, do której siê bohater przy³±czy³ i ogra³ wszystkich. Wykorzysta³ do tego w³asny "hurl" (kij) i w³asn± pi³kê ze srebra.

Wspó³cze¶ni Irlandczycy i Szkoci grywaj± w gry, któr± od tamtych ¼róde³ wywodz±. Nazywaj± toto "hurling" albo "shinty", albo jeszcze inaczej. Zasady gry ró¿ni± siê miêdzy sob± (w zale¿no¶ci od organizacji patronackiej, regionu i mnóstwa innych czynników), wiêc nawet nie bêdê próbowa³ ich tu opisywaæ. Ogólnie mamy dwie dru¿yny zawodników, uzbrojonych w lekko zakrzywione kije i biegaj±cych po prostok±tnym boisku, coby wbiæ pi³kê do bramki przeciwnika, albo j± wyautowaæ za liniê koñcow±. Rozgrywka jest mieszank± pi³ki no¿nej, hokeja i rugby.

Wiêcej informacji mo¿na znale¼æ np. na stronach:
http://www.foundrysite.com/shinty/rules.html
http://www.iol.ie/~coolmine/typ/gaa/introhur.html

Ale chyba tylko fomory wiedz±, która z tych gier jest najbli¿sza staro¿ytnej rozgrywce "caman"...
Pozdrawiam ;)
Vids
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.