Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Szar¿a kirasjerów, 1815
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Grafika, makiety, prezentacje multimedialne
Lacedemon
Witam serdecznie,

Jest to mój pierwszy temat na forum i warto na pocz±tku siê przedstawiæ.

W 2000 roku na ASP we Wroc³awiu ukoñczy³em malarstwo. :D W 2006 Lordz ( grupa moddingowa Total War) wy³apa³a w sieci moje pierwsze grafiki i zaci±gnê³a do zespo³u. Tak zaczê³a siê moja przygoda z ilustracjami historycznymi. Grupa Lordz przekszta³ci³a siê w firmê i nadal jestem w niej etatowym grafikiem.

Obecnie pracujê równie¿ jako ilustrator dla Osprey Publishing tworz±c ok³adki do serii RAID. http://www.ospreyraid.com/,
Miles Kelly, oraz kilku polskich wydawnictw: Warbook, Fabryka S³ów.

Jak wiadomo historia militariów jest bardzo d³uga i obszerna. Bywa, ¿e zaczynam siê gubiæ i potrzebujê fachowej pomocy.
My¶lê wiêc, ¿e trafi³em pod dobry adres i mogê liczyæ na wasz± pomoc. Wszelkie wiêc podpowiedzi, uwagi porady, materia³y ( zdjêcia, ilustracje, ksi±¿ki, artyku³y etc), bêd± bardzo mile widziane. Liczê na wasz± cierpliwo¶æ i mi³± wspó³pracê.

Dzi¶ jako preludium chcia³bym pokazaæ wam Szar¿ê kirasjerów francuskich pod Wateloo, jednocze¶nie prosiæ o korektê.

Praca bêdzie wydana w albumie "Digital Art Masters", wiêc bardzo zale¿y mi na poprawno¶ci zarówno artystycznej, jak i historycznej.

Dziêkujê i pozdrawiam,

Lacedemon

Grenadier
graj±c w Napoleonic Campaign nie moglem siê napatrzeæ na ta pracê. A tu proszê -rysunek rodaka. Jedyne do czego bym sie przyczepi³ to sposób trzymania pa³aszy - jak dla mnie za wysoko. Kirasjerzy trzymali go pod k±tem celuj±c w pier¶ piechociarzy. Jednym z powodów by³a te¿ waga tego ¿elastwa. Na sposób pokazany przez Pana mogla sobie pozwoliæ lekka kawaleria pos³ugujaca siê l¿ejszymi szablami. To taki szczegól. Mam nadziejê, ¿e z Pañsk± pomoc± powstanie w koñcu warto¶ciowy Osprey o Polakach doby napoleoñskiej (ten Dighby Smitha/Otto von Pivka troche siê zestarza³)
Lacedemon
Dziêki wielkie za korektê historyczn±! smile.gif
Przy tej pracy ju¿ zapewne niewiele poprawiê, bo posz³a do druku, natomiast na przysz³o¶æ bêdê pamiêta³ o uwagach.

Co, do Osprey, to mo¿e faktycznie zacznê troszkê naciskaæ wydawców na polskie akcenty, bo widzê ich zbyt ma³o ostatnio smile.gif heh... My¶lê, ¿e mogê jedynie zasugerowaæ...

Dziêki raz jeszcze za pomoc smile.gif
Laser
Jeszcze szczególik. Dlaczego wodze s± trzymane z lewej strony g³owy konia? To pañski wymys³?
Armand
Piêkna i dynamiczna impresja. Jeden detal- je¼dziec galopuj±cy na wprost, ma pa³asz skierowany ostrzem w kierunku widza. I wygl±da ta broñ, jakby mia³a ¶ciêty sztych. Na czym wzorowa³e¶ wygl±d ich pa³aszy? Oprawa francuskiego pa³asza kirasjerów wygl±da inaczej. Nie mia³y g³owicy, ich rêkoje¶ci by³y lekko nachylone wzglêdem ostrza. Polecam album (trudno w tej chwili dostêpny) "Wojsko Ksiêstwa Warszawskiego- kawaleria".

Wodze nie s± z lewej strony, tylko to lewa strona podwójnych wodzy munsztukowego og³owia. To nie jest rz±d sportowy.

(IMHO lepiej napisaæ "inwencja", ni¿ "wymys³". To drugie okre¶lenie ma wyd¼wiêk negatywny.)
Grenadier
http://www.keithrocco.com/admin/uploads/im...Cuirassiers.jpg
Ten rysunek jest niez³y i pokazuje to o czym pisa³em w pierwszym po¶cie.
Pozdrawiam
Lacedemon
Niestety pracê odda³em ju¿ do druku i waszych korekt ju¿ nie mogê nanie¶æ, a wielka szkoda.
Pomy¶la³em wiêc, ¿e mo¿e lepiej pokazywaæ prace work in progress, dziêki czemu bêdziecie mogli na bie¿±co korygowaæ moje posuniêcia.

Laser. Chyba Armand wyczerpa³ odpowied¼. smile.gif

Armand. Pa³asz u szczytu jest z³amany. Chcia³em wprowadziæ trochê symboliki. Ponoæ pod Waterloo, to ju¿ nie by³a ta jazda, co parê lat wcze¶niej. Poza tym czeka³a tam na nich przykra niespodzianka. :D Tak naprawdê to na pocz±tku zmyli³y mnie grupy rekonstrukcyjne, które nie stosuj± ostrzy, ale potem stwierdzi³em, ¿e to interesuj±co wygl±da i tak zostawi³em. Poza tym, jak widaæ wygl±d pa³asza nie jest wierny. Warto tu zaznaczyæ, ¿e grupy re-enactors nie stanowi± dobrego ¼ród³a historycznego. Wielokrotnie wprowadzi³y mnie w b³±d i przesta³em bazowaæ na ich wygl±dzie. Oczywi¶cie nie piszê o wszystkich grupach :D

Grenadier, Armand, Laser, dziêki za pomoc ;)

Za³±czam fotkê któr± siê zainspirowa³em.
Grenadier
Rekonstruktorzy to nie ¼ród³o historyczne ;)
By³ tu temat rysunków p. Szyszko, ktoremu tez siê zdarza³o ¶ci±gaæ z fotek powielaj±c b³êdy.
Swoj± drog± nie s±dzê, aby jakikolwiek ¿o³nierz szed³ do bitwy z niesprawn± broni±. Kirasjer z fotki ma pewnie jaki¶ æwiczebny, pó¼niejszy model.
PS ³adownice zawsze z lewego ramienia na prawy bok
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.