Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Micha³ Bogacki Broñ Wojsk Polskich w Okresie ¦redniowiecza
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
Rudy z Krasnosielca
Co s±dzicie o tej ksi±¿ce?
Nie spotka³em nigdy ksi±¿ek tego autora, ale mia³bym ochotê j± kupiæ.
Czy kto¶ z was j± posiada?
Yogesh
CYTAT(Rudy z Krasnosielca @ 18:28 11.01.2010) *

Witam!

Jako, ¿e Micha³ Bogacki pracuje na UAMie o ksi±¿ce dowiedzia³em
siê ju¿ jaki¶ czas temu, zakupi³em i przeczyta³em.
Twierdzê, ¿e ksi±¿ka jest dobra na pocz±tek, jest czym¶ w rodzaju
Broni i stroju rycerstwo polskiego w ¶redniowieczu A.Nadolskiego(1979?),
tyle, ¿e bardziej szczegó³owa i ogólnie wiêcej mo¿na tam znale¼æ.
Choæ zapewnie osobê zaznajomion± dobrze z tematem niezbyt zadziwi.
Wa¿ne jest to, ¿e jako pozycja nowa przedstawia stan wiedzy na zawarte tematy
na chwile obecn±. Ogólnie polecam.

Pozdrawiam
Rudy z Krasnosielca
Dziêkujê za odpowied¼, zakupiê ksi±¿kê w najbli¿szym czasie, choæ wiem na ten temat do¶æ sporo zawsze siê mogê dowiedzieæ czego¶ nowego.
Czcibor
CYTAT(Rudy z Krasnosielca @ 18:28 11.01.2010) *

Co prawda nie ten tytu³ akurat, ale inny czyta³em i polecam warsztat Jano. Podejrzewam, ¿e ta te¿ bêdzie ok.
pozdr.
Gloria z Krakowa
To jest generalnie "Broñ i strój..." v. 2.0:) Ogromnie sympatycznie napisana proza poetycka dla ambitnych laików, którzy chc± za jednym zamachem ³ykn±æ podstawy wiedzy o broni i technikach wojskowych, wykorzeniæ holywoodzkie mity, oraz zaznajomiæ siê z ró¿nymi ciekawostkami z nieco wy¿szej pó³ki. Rozmiary przekazywanej wiedzy zdecydowanie przekraczaj± Nadolskiego. Je¶li, Rudy, zajmujesz siê spraw± ju¿ od jakiego¶ czasu, zapewne niewiele dowiesz siê z tej ksi±¿ki. Zawsze warto jednak usystematyzowaæ wiedzê.

Podejrzewam, ¿e dla czytelnika w³a¶ciwego, czyli absolutnego nowicjusza, lektura mo¿e byæ ciê¿ka. Autor ze swad± t³umaczy, ¿e miecz nie wa¿y 172, 5 kilo, by po chwili przej¶æ do ¿onglowania fachowymi terminami, z których nie ka¿dy zosta³ na dobr± sprawê wyja¶niony (zw³aszcza nazewnictwo je¼dzieckie). Równie¿ liczne nawi±zania do wykopalisk, ikonografii, bibliografii i autorytetów nie czyni± pozycji prostsz±, choæ niew±tpliwie podnosz± jej warto¶æ. "M³ody" czytelnik powinien siê przygotowaæ na szybkie tempo przyswajania informacji i spore skakanie po rejestrach, miêdzy kominkow± gawêd± a ca³kiem rzeczowymi opisami.

Gdyby siê czego¶ czepiaæ, to bibliografia www jest ra¿±co uboga w stosunku do pozycji ksi±¿kowych. Z polskich stron zosta³y wymienione tylko dwie. Nie ma Frehy;P A ok³adka jak na ksi±¿kê o Polsce jest zastanawiaj±co francuska (podobnie zreszt± jak po³owa polskich odtwórców, ale to inna sprawa;)).

Ale faktycznie fajne i sumienne kompendium wiedzy.
Wojciech W¶ciek³y
Salve!
Mam i oczyta³em niniejsz± ksi±¿kê od deski do deski, jednakowo¿ jako odtwórca XIV-XV-wicz mam nieco uwag pod k±tem merytoryki zagadnieñ uzbrojenia z okresu który odtwarzam. Jednak nie mam uwag do Micha³a, skoro jest :"wcze¶niakiem" - jak , jeszcze XII - XIII w. opisa³ dla mnie interesuj±co , to ju¿ dalej nieco mu poucieka³o. Moim skromnym zdaniem , zbyt ma³o po¶wiêci³ uwagi innym rodzajom broni ni¿ miecz. Prawda, pouszy³ kwestie drzewcówki i toporów, jednak ma³o powiedzia³ o obuchach /nie to co na XV i pó¼niej/ .Osobi¶cie interesowa³oby mnie bardziej gdyby rozwin±æ o kwestie tarcz, broni dwurêcznej. Mo¿e o fakt ustawienia wojsk w szykach i wykorzystanie w nich rodzajów broni, Lecz ogólnie ksi±¿kê /wydanie Republika 2009/ czyta siê sypmatycznie choæ ubogo i skrótowo. Mo¿e Micha³ szykuje nam jak±¶ niespodziankê? co¶ dla nas, a nie nauczycieli historii? Mo¿e we¼mie pod uwagê ,¿e i my takow± broni± walczymy a mamy g³ód wiedzy? Michale , ksi±¿ka sympatyczna jednak "we want more!, much more!". Pozdrawiam czytaczy i kandydatów na czytaczy smile.gif smile.gif smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.