¦mierci± naturaln± umiera jeden z daj±cych szansê na powa¿n±, naukow± i profesjonaln± rekonstrukcjê projektów:
http://www.freha.pl/index.php?showforum=185(Husyci)
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=20520Bez konieczno¶ci udawania bitwy konnicy na pieszo itp.
Gdyby jeszcze komu¶ siê chcia³o, kilku zainteresowanych z Uniwersytetu £ódzkiego i Uniwersytetu Wroc³awskiego szuka chêtnych do eksperymentalnej rekonstrukcji walki.
Przy czym - uwaga: nie chodzi o samo Czucie Klimatu czy Zabawê w Sapkowskiego, ale o próbê rekonstrukcji walki piechoty i prezentacje z tej dziedziny. Zabawa zajmie ze trzy-cztery lata (mo¿emy zacz±æ dopiero po Grunwaldzie). Nasze sprzêta na "Grunwald" przygotowywane s± w³a¶nie pod k±tem walki pieszej z pierwszej po³owy XVw., wiêc mozna by to spo¿ytkowaæ i przy innych okazjach.
Jako wojska katolickie, szukamy chêtnych Husytów . Sporo do domówienia - oczywi¶cie, na pewno uda siê wiele ustaliæ na Grunwaldzie 2010. Chcieliby¶my jako¶ podtrzymaæ to co ju¿ zosta³o dokonane w tej kwestii. Powoli, na spokojnie, ale konsekwentnie. Bez napinania siê, próba zebrania odpowiedniej liczby osób do uczciwej prezentacji pó¼no¶redniowiecznej walki w szyku opartej na realiach lat ok. 1428-1435. Show fight - nie - bractwowa "nawalanka", wiêc "uzbrojenie lekkie" wystarczy..
Zosta³ jeszcze tam kto¶ przy ¿yciu? Mo¿emy jako¶ pomóc ostatnim ocala³ym?
Og³oszenie aktualne przez trzy miesi±ce, potem podejmujemy inne tematy.
ooo pysznie
okres odtwórczy elegancki , bez przeci±gniêæ, jak na 1419-1438 - piechota - zg³oszê 6 ludzi , po stronie husytów, zw³aszcza ,¿e odtwarzamy poczet rodowy z granicy Wielkopolski - nieco wcze¶niejszy , jednak wielu Wieniawczyków po stronie Prokopa stanê³o orê¿nie. jak co to na pw
w³a¶nie jestem w centrum projektu szykowanego w Pañstwowym Muzeum Archeologicznym w Warszawie, zwi±zanego z wystaw± dotycz±c± Jana ¯i¿ki i husytów jako takich- budujemy i wyposa¿amy 3 wozy bojowe, we wspó³pracy z Czechami, min z Muzeum z Taboru. Pomys³ jest taki, ¿e w ró¿nych instytucjach staæ bêdzie sobie taka diorama w skali 1:1 , ale jak bêdzie potrzeba, to wszystko l±duje na ¿ywych ludziach (12 osobach) w obozowisku. I ma dzia³aæ. Pierwsza prezentacja odbêdzie siê w czasie Nocy Muzeum, chcia³abym te¿ doprowadziæ wtedy do mini festiwalu filmów tematycznych.
Jak kto¶ chce pogadaæ to zapraszam wtedy na ¿ywo.
Jako kobieta to raczej znajdujê siê w obozie, ale jako cywil to narazie w zespole realizuj±cym projekt. Mnie interesuje w³a¶ciwie ¿ycie w drodze, kwestie obozowo-kuchenne i ubiory (jak to baba:)) ale moich kolegów walka. Do koñca nie wiem, na ile powa¿ny naukowo jest ich projekt, z mojej strony- bardzo. W tym roku spodziewam siê rozwoju zainteresowañ, a ¿eby dopi±æ wszystko merytorycznie rzeczywiscie potrzeba ze 3-4 lat.
Na zamku w Chudowie stoi zrekonstruowany wóz husycki, my¶lê ,ze Fundacja by³aby zainteresowana o¿ywieniem tematu, ja siê chêtnie przy³±czam do projektu.
CYTAT(Kapral @ 13:56 16.02.2010)
Na zamku w Chudowie stoi zrekonstruowany wóz husycki, my¶lê ,ze Fundacja by³aby zainteresowana o¿ywieniem tematu, ja siê chêtnie przy³±czam do projektu.
Kapral - ta pseudorekonstrukcja mo ocynkowane ¶ruby i inne XXIw patenty ;)
Tak czy inaczyj wpisuja sie na strona husytow, i my¶la ¿e sporo udzi z lekkozbrojnych chor±gwi sie do³±czy.
Pozdro
Wóz faktycznie przyk³adem nie ¶wieci choæ sympatycznie mi siê go broni³o na XVIIw. Chudowie ;)
Tymczasem co do husytów to w Krakowie rozkrêcamy w³a¶nie XVw. bractwo plebejskie w którym zamierzam odtworzyæ co najmniej jednego husytê ;). Póki co sam moderunek kompletuje by na Grunwald byæ jako kielichowy strzelec oporz±dzony. Walcz±c ze ¼ród³ami projekt bacznie bêdê ¶ledzi³ bo ju¿ my¶la³em, ¿e podforum Bo¿ych Bojowników tylko za archiwum bêdzie s³u¿yæ.
Pozdrawiam
Uradowany ;)
Czesc,
Jestem w trakcie pisania artykulu o husytach do francuskiego pisma Histoire et Images Medievales i jako ze ikonografia dot. husytow jest stosunkowo uboga musze sie podeprzec zdjeciami rekonstrukcyjnymi /z prawem do publikowania/ . Szczegolnie mile widziane dobre zdjecia przedstawiajace woz bojowy i charakterystycznych aktorow wojska husyckiego cepnika, kusznika, strzelca etc. Zreszta kazde dobre zdjecia bedzie mile widziane. Moj mail lubek.prokopek@interia.pl.
Poza tym chetnie wejde w kazdy husycki projekt. W koncu nazwisko zobowiazuje.
Pozdrowienia
Dopiero na nowo dorwa³em siê do FREHA.
Wydaje siê, ±¿e mamy nowe propozycje w temacie.
Wiele bêdziemy mogli sprawdziæ tu:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=20...mp;#entry265901Inne szczegó³y wkrótce.
2-4 lipca pi±tek-niedziela (mo¿na od soboty) 2010 - okazja do spotkania siê i poæwiczenia w klimatach grunwaldowych ustawieñ husyckich.
Mo¿e postarajmy siê informowaæ o tym gdzie bêdziemy w sezonie? Bêdzie okazja do poæwiczenia.
Impreza multuiperiodyczna w tym roku niestety bez staro¿ytno¶ci (chlip) - temat wiod±cy - æwiczenia lekkozbrojne przed Grunwaldem. Czyli co¶ co i tak bardziej przypomina husytów, wiêc pasuje
.
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=20...mp;#entry265995
Chêtnie z moimi ludkami piszê siê na taki projekt.
Fantastycznie.
Zaproponowane spotkanie w £odzi - niestety odpada, Impreza zmieni³a profil, juz przy niej nie pracujemy anie w niej nie uczestniczymy. Bêd± za to na pewno inne okazje.
Moze zróbmy listê imprez na których zainteresowani chc± byæ? Ma³o bywam, wiêc ma³o znam siê na dogodnych spotkaniach. Na pewno warto zobaczyæ siê na Grunwaldzie.
Witam,
Mo¿e istota mojego posta wyros³a szybko, có¿, ale do rzeczy:
Osoby zainteresowane projektem, wy¶lijcie mi na PW daty, kiedy zamierzacie przyjechaæ pod Grunwald. Nastêpnie wybiorê parê najlepszych terminów, które skorygujemy z innymi atrakcjami/zajêciami/terapiami itp wypadaj±cymi w czasie "najlepszych terminów". Ostatecznie wybierzemy godzinê i dzieñ spotkania organizacyjnego tego przedsiêwziêcia.
Co Wy na to?
Pozdrawiam
Proponujê tutaj, bez PW. £atwiej bêdzie zaiste skoordynowaæ cokolwiek.
Jest pewna szansa na komercyje zastosowanie tego tematu i nie ukrywam, ¿e by³oby dla wszystkich op³acalnym by towarzystwo mog³o siê policzyæ na forum.
Póki co - pojawiamy siê w Sieradzu - 25-27.06. Pierwsza okazja do kontaktu.
Witam,
Na grunwald zawitam 10, a na pewno 11 lipca. Co do imprezy sieradzkiej, to z naszej strony, bêdzie ciê¿ko.
Pozdrawiam.
Przy odrobinie szczê¶cia bêdê na Grunwie 9 lipca, a jak szczê¶cia bêdzie mniej dzieñ pó¼niej.
Pozdrawiam. Mamut.
Planuje dojechac pod Grunwald we wtorek 13 Lipca. Nadal licze na mozliwosc zrobienia zdjec "husyckich" do mojego artykulu,
Pozdrowienia
Prokop Mniejszy
Witam,
Odby³o siê spotkanie w Sieradzu?
Panowie, to jak sie bedziemy szukac pod Grunwaldem?
Pozdrowienia
Prokop
Tak jak zima drogowców tak i wielu z nas ci±gle na nowo zaskakuj± terminy realizacji pewnych zamówieñ, Wiêc termin przyjazdu na Grunwald - raczej pó¼ny - ¶roda/czwartek. Walka trwa i nie jest ³atwa.
Sieradz odpad³ - z podobnych wzglêdów, Przemkn±³ siê tylko jeden Nazgul.
Wstêpnie - najlepiej bêdzie by kto¶ bytwaj±cy czê¶ciej na Grunwaldzie cos zasugerowa³, ja jestem tylko turyst± w kostiumie i nie znam miejscowych niuansów
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikOK Skoro nikt nie ma lepszych pomyslow. Trudno mi uznac sie za bywalca Grunwaldow ale jestem bardzo zmotywowany. Moge uznac sie za skrzynke kontaktowa. Powinienem sie pojawic na polach w srode rano /bede chcial zdazyc na turniej luczniczy/, bede na obozowisku slaskiej, przed namiotem bedzie husycka pawez i beczka wina. Zainteresowani moga sie zglaszac i... zobaczymy co dalej.
Prokop
CYTAT(Prokop z Montmelian @ 00:32 07.07.2010)
beczka wina.
Husyta ? Czy aby na pewno ?
Bo to wino eucharystyczne pewnie
A "sekcjê" oddzia³ów Zygmunta Korybutowicza planujecie?
CYTAT(Prokop z Montmelian @ 00:32 07.07.2010)
Moge uznac sie za skrzynke kontaktowa.(...) Zainteresowani moga sie zglaszac i... zobaczymy co dalej.
Prokop
Pomys³ dobry, gdy¿ teoretycznie ka¿dy bêdzie mia³ czas, by ogarn±æ, co i kiedy chce zrobiæ w priorytecie. Mo¿e do pi±tku, rano, politycznie poprawnie by³oby, gdyby ka¿dy odwiedzi³ Prokopa, w celach ujednolicenia terminu.
btw. ach ta demokracja :P
Znakomicie siê sk³ada, bo czê¶æ naszych siedzi u Konrada Bia³ego a czê¶æ przez p³ot w Podolskiej
(tarcza jest wzruszaj±ca - nie mog³o byæ lepszej skrzynki kontaktowej).
Ehh, ja siedzê od soboty, ciê¿ko bêdzie siê Was doczekaæ. Ale spoko, mój niezawodny nos zawsze odnajdzie beczkê wina :p
Mamut! Ty ¿yjesz! ;)
Bêdê od czwartku pod czarnym or³em.
I co sie dziwicie bratry nie slyszeliscie o "przyjmowaniu kielicha".
A na powaznie wolalbym spotykac sie w czwartek bo w piatek proba gen. itp i zakladam ze bedzie krucho z czasem, a ja nie ukrywam ze przede wszystkim zalezy mi na zorganizowaniu sesji zdjeciowej do artykulu o husytach. W czwartek nasz Hauptmann bedzie robil probe w blachach i chcialbym pozenic jedno z drugim. Szczegolnie marze o zdjaciu frontu husyckich pawezy z obsada.
Z Bohem
Prokop Mniejszy
PS. moze ktos moglby wziasc zestaw cepnika mimo ze do Grunwaldu nijak sie nie ma?
CYTAT(Prokop z Montmelian @ 20:23 07.07.2010)
PS. moze ktos moglby wziasc zestaw cepnika mimo ze do Grunwaldu nijak sie nie ma?
Póki cepy bêd± mia³y za zadanie tylko wyst±piæ w szerokim planie i nie bêd± wpychane do zbli¿eñ, przy pomocy kilku gwo¼dzi, kawa³ka skóry i dr±ga mo¿na je zaimprowizowaæ nawet i na miejscu. Nie s±dzê, ¿eby tegoroczne "spotkanie organizacyjne" mia³o w programie radosn± full-kontaktow± nawalankê
Pozdrowienia
A ¿yjê, jako¶ ¿yjê. Ju¿ tylko dwa dni i w sobotê uderzam na pola
Niestety moja pawê¿ nie ma nic ciekawego namalowanego (chocia¿ mam jeszcze dwa dni na to).
A co do nawalanki to mo¿e sobie podarujemy bo jak nam odbije to strach siê baæ.
Co do cepa - mamy egzemplarz "miêciutki-jak-kaczuszka" s³u¿y³ do oceny mo¿liwo¶ci ustawienia tej broni w szyku. We¼miemy. Dalej - tak jak pisze Marcin - prosty "demonstrator technologii" -
mo¿na zrobiæ na miejscu.
Ale:
1. Bijak musi byæ zabezpieczony czym¶ miêciutkim do treningu z lud¼mi. Cep to morderca nawet gdy jest tylko drewniany.
2. Cepigê dobrze jest wykonaæ z niegarbowanej skóry zamiast z metalu czy prostego sznurka.
Taki cep s³u¿y tak na prawdê do wyczucia "o co w ogóle chodzi³o" i gdzie takiego cepnika da siê ustawiæ w szyku. W brew pozorom bardzo otwiera oczy na my¶lenie o dawnej wojskowo¶ci.
[quote]Nie s±dzê, ¿eby tegoroczne "spotkanie organizacyjne" mia³o w programie radosn± full-kontaktow± nawalankê[/quoote]
Te¿ mam tak± nadziejê
. Je¶li mo¿na w ogóle chcia³bym zaproponowaæ mniej powszechnej obecnie formu³y "rycerskiej nawalanki podwórkowej" a wiêcej historii do¶wiadczalnej. Mam nadziejê, ¿e uda mi siê do tego zachêciæ, bo na wiele kwestii uzbrojeniowych tej epoki mo¿na spojrzeæ na nowo i pomoc w przetestowaniu pewnych pomys³ów by³aby nieoceniona. Ale to ju¿ trzeba obgadaæ i pokazaæ na ¿ywo.
Zajrzê bardzo pó¼no na Grunwald zapewne najwcze¶niej w pi±tek w nocy. Przepraszam - instytucjonalna si³a wy¿sza nie do przeskoczenia przez prostego s³ugê bo¿ego. Reszta naszej gromadki pojawiaæ siê bêdzie siê w ¶rodê i czwartek, prosi³em by siê skontaktowali z Wami i pomogli w czym siê da.
Spotkania(bo by³o ich nawet 2) siê odby³y :] Jakie by³y, takie by³y(chodzi o l. zainteresowanych - szt. 4 chyba ) ale pytanie co dalej :> odmra¿amy dzia³ Bo¿ych Bojowników? plany s±, ale za ma³o chêtnych siê pojawi³o by porozmawiaæ o jaki¶ konkretnych dzia³aniach.
Po pierwsze:
Wielkie, Ogromne przeprosiny za nieobecno¶æ, zawa¿y³y sprawy uczelniane - w pi±tek do po³udnia musia³em byæ jeszcze w £odzi i po prostu nie da³o siê ju¿ tego zmie¶ciæ. Pewne dawno zamówione sprzêta dosta³em nieco za pó¼no albo wcale i trochê za du¿o tego siê zrobi³o jak na wyjazd w ostatniej chwili.
Jeszcze raz przepraszam i dziêkujê za odzew.
Po drugie:
Temat realiów walki z czasow husyckich na ¦l±sku bêdê obgryza³ tak czy inaczej przez najbli¿sze lata. Mam nadziejê, ¿e uda mi siê dostarczaæ tak¿e ciekawych materia³ów do rekonstrukcji.
Po trzecie:
4 zainteresowanych na "Grunwie" to nie tak ma³o je¶li dodamy kolejnych. Proponujê rzecz odmroziæ, bo wcze¶niejsi fascynaci odwalili kawa³ roboty i szkoda to zagubiæ. Na rozgrzewkê pogadamy o tym co nas interesuje w "czasach husyckich" i co kto chce osi±gn±æ lub czym nacieszyæ siê przy tej okazji. Nie wiem czy bêdê mia³ czas to moderowaæ, w razie czego, mogê zacz±æ, ale od wrze¶nia musia³bym przekazaæ ju¿ komu¶ innemu.
Dzieki Wotawa za zdrowa dawke optymizmu. Ja myslalem ze 4 husytow na 2200 zbrojnych na najwiekszym w Polsce i prawdopodobnie na swiecie zgromadzeniu sredniowiecznym, przy dodatkowym kuszeniu beczka wina to mizerny wynik.
Zamierzam pchac swoja taczke dalej. Na Grunwaldzie dzieki uprzejmosci hauptmanna Druida udalo sie nam zrobic pare zdjec gdzie sw.jaski udatnie udaja husytow /w kazdym razie wystarczajaco jak na potrzeby francuskiego czytelnika/.
Ponawiam jednak apel o zdjecia husycki / MyWho obiecales!!/. Przesylajcie na moj mail lubek.prokopek@interia.pl
Niezmiennie, swiadom pewnego oddalenia gegraficznego deklaruje moj udzial we wszelkich husyckich dzialaniach.
Veritas Vincit!
Prokop
Podtrzymujê, ¿e czterech zainteresowanych tematem, dobrze zmotywowanych ludzi mo¿e wiêcej ni¿ 1000 "subkultury rycerskiej"
.
Co do samej idei rekonstrukcji husyckiej - kwestia czasu. Tak by³o np. z czasami rzymskimi - obecnie najlepiej rozwijaj±c± siê rekonstrukcj± w Polsce.
Có¿, mo¿e od razu zajmê siê od¶wie¿eniem dzia³u? Pro¶ba o zluzowanie mnie do wrze¶nia (ewent. koñca wrze¶nia)
CYTAT
Zamierzam pchac swoja taczke dalej. Na Grunwaldzie dzieki uprzejmosci hauptmanna Druida udalo sie nam zrobic pare zdjec gdzie sw.jaski udatnie udaja husytow /w kazdym razie wystarczajaco jak na potrzeby francuskiego czytelnika/.
Pro¶ba o wrzucenie jak ju¿ dzia³ na nowo "zatrybi".
Póki co - wys³a³em pytania i do dotychczasowego prowadz±cego forum i do "odpowiednich si³" na FREHA.
Witam.
Na Grunwie zachwyci³a mnie pawê¿ka Prokopa, jednak nie da³em rady z nim pogadaæ. Ju¿ my¶la³em ¿e pozamiatane, a tu okazuje siê ¿e szykuje siê wskrzeszenie Bo¿ych Bojowników. Na chwilê obecn± meldujê jednego chêtnego strzelca czarnoprochowego, mo¿e nawet kanoniera (bombarda w drodze). Je¶li jakie¶ spotkania bêd± odbywa³y siê na górnym ¶l±sku, bardzo chêtnie siê pojawiê.
CYTAT
Na rozgrzewkê pogadamy o tym co nas interesuje w "czasach husyckich" i co kto chce osi±gn±æ lub czym nacieszyæ siê przy tej okazji.
Osobi¶cie fascynuje mnie pirotechnika w ogólno¶ci a czarny proch w szczególno¶ci. Planujê skompletowaæ zestaw "strzelade³" wystarczaj±cy do uzbrojenia wozu - parê rusznic/hakownic (na wozie bardziej porêczne od piszczeli), niedu¿± bombardkê, tara¶nicê i mo¿e kiedy¶ foglerz (choæ ten ostatni to raczej nie to datowanie...). W zwi±zku z tym nie planujê posiadaæ wiêcej opancerzenia ni¿ przeszywkê, na g³owie kapalin lub ³ebkê, mo¿e do tego kolanka i ³okcie.
Spanembohem
CYTAT
. W zwi±zku z tym nie planujê posiadaæ wiêcej opancerzenia ni¿ przeszywkê, na g³owie kapalin lub ³ebkê, mo¿e do tego kolanka i ³okcie.
No w³a¶nie. Chcia³bym zaproponowaæ akcjê p/t: szukamy na³okcic i nakolanków solo z pierwszej po³owy XVw. Dobrze by mieæ rzecz udokumentowan±, bo raczej nie rzuca siê w oczy w ikonografii tego okresu (nie prowadzi³em kierunkowych poszukiwañ, ocena jest wra¿eniowa). Warto rozwa¿yæ popularno¶æ takiego zjawiska znakomicie spe³niaj±cego wspó³czesne wymogi bezpieczeñstwa, acz niekoniecznie typowego dla ¶redniowiecza.
Termin "myski" (nieco tajemniczy, acz do¶æ znajomy rekonstruktorom) pojawiaj±cy siê w nieco pó¼niejszych ¼ród³ach pisanych - to osobna rzecz do rozgryzienia. Nie bardzo jest sens siê teraz rozpisywaæ - temat rzeka.
Najlepiej by³oby zrobiæ to ju¿ w na nowo o¿ywionym dziale, ale na razie co¶ cieeeeeeeeeê¿ko idzie ta procedura
.
Da³oby radê z od¶wie¿eniem dzia³u? to mog³by u³atwiæ komunikacjê.
pozdrawiam :]
Da³oby radê, gdybym siê móg³ doprosiæ przekazania administracji dzia³u. "Dobrze ¿ar³o ale pad³o" i jako¶ nie mo¿e ruszyæ.
Ok, chyba trzeba inaczej.
Â
CYTAT(Wotawa @ 14:03 24.08.2010)
Chcia³bym zaproponowaæ akcjê p/t: szukamy na³okcic i nakolanków solo z pierwszej po³owy XVw. Dobrze by mieæ rzecz udokumentowan±, bo raczej nie rzuca siê w oczy w ikonografii tego okresuÂ
Witam,
Na³okcicie, nakolanniki solo w ikonografii, nieco  pó¼niejszej (1520r), ale wojak plebejski i geografia siê zgadza – bo to czesko-niemieckie ziemie, K³odzko ko¶ció³ NMP. Mo¿e co¶ z tradycji husyckiej  ocala³o.
Â
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Pozdrawiam
Znicz
Obawiam siê, ¿e ten pacjent ma pe³ne os³ony r±k i nóg, tylko pomalowane na inny kolor. Zwróæmy uwagê na widoczne ³±czenia i trzewiki folgowe w kolorze br±zowym.
CYTAT
(...) geografia siê zgadza – bo to czesko-niemieckie ziemie (...)
Nie by³o tu ¿adnej ¿elaznej kurtyny a do czasów Bismarcka nikt nie robi³ afery z takich niuansów
.
Bardzo fajna scenka swoj± drog±, choæ prawdopodobnie przemalowywana. To ko¶ció³ Wniebowziêcia NMP - ko¶ció³ Jezuitów? Ewidnentnie scena z Ogrójca, nie wiesz czego to czê¶æ? Trudno j± wpasowaæ. Mo¿e kto¶ ma tu bli¿sze informacje?
W pi±tek zebranie jakby¶ mia³ chwilê tak swoj± drog±.
Witam,
Zgadza siê ko¶ció³ Jezuitów. Opis sceny z
K³odzko w  ¦redniowieczu, Muzeum Ziemi K³odzkiej, K³odzko 2009
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Pozdrawiam
Znicz
Co¶ siê ruszy³o:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=20...t=0#entry293490Nowe "wojny husyckie" maj± wiec szansê doczekaæ siê realizacji. Mo¿na powoli siê wpisywaæ do grupy dyskusyjnej i dzia³u Forum.
Dla nabrania impetu proponujê zagajenie ogólnej rozmowy ewentualnych zainteresowanych.
http://www.freha.pl/index.php?act=post&..._post&f=185
Drogi Wotawa i inni bracia od Kielicha,
Owszem milczalem jakis czas, ale to nie znaczy ze zarzucilem Sprawe. Wrecz przeciwnie skonczylem spory /ponad 20 stron/ artykul o husytach, ktory ma francuzom pokazac ten kawalek historii zupelnie przez nich nie znany. Numer "husycki" Histoire et Images Medievales ma sie ukazac na poczatku lutego. Jak sie ukaze to nieomieszkam sie pochwalic.
S Panem Bohem
Prokop Mniejszy
Bardzo pierwszorzêdnie.
Proponuje dyskusje na sta³e przenie¶æ ju¿ do bi-bi:
http://www.freha.pl/index.php?showforum=185Dla niewpisanych wymaga to do³±czenia do grupy:
http://www.freha.pl/index.php?autocom=teams(klikn±æ - "do³±cz")
Bracia Drodzy,
Chcialem ta informacje zamiescic na grupie Bojownikow Bozych, ale skoro sznowna administracja nie dala mi jeszcze prawa wypowiadanie sie tam, to pisze po staremu.
27 lutego w Histoire et Images Medievales nr 36 ukazal sie spory 25 stron artykul o husytach autorstwa waszego unizonego slugi i brata.
Na FREHA chyba nie da sie go zamiescic / za duzy-25 stron skanow/, a nie wiem jak go udostepnic chetnym do lektury, dyskusji i jesli trzeba waszej druzgoczacej krytyki. W ostatecznosci moge go przysylac mailem zainteresowanym /jest oczywiscie po francusku, ale moge dolaczyc wersje robocza po polsku/.
Moze macie lepszy pomysl na dystrybucje?
W artykule jako ilustracja wykorzystalem pare fotek zrobionych pod Grunwaldem gdzie Swiete Jaski, dzieki uprzejmosci Druida udaja husytow.
Druidowi dziekuje, a prawowitych katolikow z posrod pozujacych Swietych Jaskow z ktorych zrobilem heretykow przepraszam.
S Panem Bohem
Prokop Mniejszy
CYTAT(Prokop z Montmelian @ 18:34 15.03.2011)
Moze macie lepszy pomysl na dystrybucje?
Hub frehy. Szybko i sprawnie mo¿na pozyskaæ informacje bez ogranicznieñ. 15min zachodu(¶ci±gniecie programu DC++ i konfiguracja) no i aktywacja przez Administratora.
Frekwencja jednak huba jest straszna, wiêc chêtnie pisa³bym siê na zapoznanie siê z tym artyku³em!
Chrystian (Lvcivs Cornelivs Barbatvs)
Mo¿na wrzuciæ na Rapida albo jaki¶ taki serwer i linki tutaj wrzuciæ. A jako, ¿e z francuskim u mnie nieciekawie to prosi³ bym o tê polska robocz± wersjê na mono3785@gmail.com
Zgodnie z waszymi radami wrzucilem artykul i polskie tlumaczenie na rapida. Posrod tlumaczen zgubilo ni sie male i malo wazne intro i nie ma czesci pisanej przez Skarbka " Sub unaque specie" bo zostala napisana od razu po francusku.
Czytajcie i komentujcie!
http://rapidshare.com/files/453038429/Husyci.rarS Panem Bohem
Prokop
Nie wiem jak tam z Projektem ale obserwujê Wasze dzia³ania. No muszê siê podci±gn±æ naukowo. Temat "polskich husytów" wci±¿ kr±¿y na obrze¿ach moich zainteresowañ. Choæ bardziej jak napisa³a powy¿ej szanowna przedmówczyni bardziej interesuje mnie obóz . Ale i rzemie¶lnikowi mo¿e sie przydarzyæ, ¿e i za broñ chyciæ musia³. Pozdrawiam
HOWGH
Problem w tym, ¿e cie¿ko jakos "zatrybiæ" z powa¿nymi dzia³a³niami.
Mo¿e tak:
22 pa¼dziernika (sobota) - ma³y zjad we Wroc³awiu? Szczególy wkrótce je¶li bêd± chêtni.
Dowiem siê jak by³oby z noclegiem i zwrotami za przejazd.
Oto ma³a relacja z ostatniej obecno¶ci:
Atmosfera pikniku popularnonaukowego po³³±czonego z warsztatami. W du¿ym stopniu próbujemy trawiæ badania pana Mateusza Goliñskiego w kontek¶cie ró¿nych innych dociekañ.
Co powiecie na temat przewodni "nie kusz± go to cepem"?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.