Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Suknia
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Damskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
MalaWredna
Mam pytanie, czy w pó¼nym ¶redniowieczu mieli tak wi±zane suknie z przodu, przez metalowe kó³ka? tzn. czy zostanie takie co¶ zaakceptowane?
Viator
Witaj na Freha.

Zacznijmy od tego ¿e nie mieli sukien odcinanych w pasie (góra z osobnego kawa³ka materia³u ni¿ dó³), jak równie¿ zaszewki i marszczenia pojawiaj± siê do¶æ pó¼no. Byæ mo¿e suknia by³aby do wykorzystania w pó¼niejszym datowaniu. A wi±zade³ko to bym proponowa³ zrobiæ na lucetce i zakoñczyæ co najmniej skuwkami albo frêdzlami, bo ten sznurek wygl±da przy sukni jak krowi postronek - kolor te¿ niezbyt dobrany (ten sznurek co prawda niezbyt widaæ jak jest zrobiony, ale na pewno nie lucetowany, boby nie wymaga³ wêze³ków na koñcach). A te kó³ka wygl±daj± mi na ca³kiem wspó³czesne i w ogóle nie wydaj± mi siê estetyczne, to ju¿ tak zupe³nie na boku mówi±c, dlaczego one s± przyszyte na wierzchu? Od czasów wikiñskich ludzie raczej maskuj± techniczne szwy a nie uwypuklaj± je w taki sposób.

A czy zostanie zaakceptowane? No có¿, do sesji zdjêciowej w temacie "Moje historyczne zdjêcia" raczej nie. Ale na imprezach, obawiam siê, ¿e niestety tak... jeszcze wci±¿ na wielu, na zbyt wielu...

Pozdrawiam -
Andrzej
MalaWredna
Hej!
Hhehehe dosta³am t± sukniê, kupiona zosta³a w ciucholandzie, wiêc jak by³a szyta i dlaczego nie wiem smile.gif " lucetka" co to jest? G³ownym moim pytaniem by³o, czy w pó¼nym ¶rednowieczu by³y suknie wi±zane z przodu smile.gif Bo czy gdybym te kó³ka odczepi³a, zrobi³± dziurki i je obszy³a, czy takie co¶ by³o by ok? Jak mogê j± zmieniæ (i czy jest szansa) abym mog³a j± spokojnie nosiæ jako "pó¼no¶redniowieczn±" :P
marta.br
CYTAT(Viator @ 17:06 07.01.2010) *
Zacznijmy od tego ¿e nie mieli sukien odcinanych w pasie (...)

Viatorze,

z ca³± Twoja wypowiedzi± siê zgadzam, ale powy¿szy cytat sformu³owa³e¶ chyba trochê na wyrost.

Pozdrawiam
Marta
MalaWredna
no wiêc jak to by³o??
Viator
Istnieje ile¶ tam opracowañ ksi±¿kowych i szkiców prób rekonstrukcji wykrojów na podstawie ikonografii - g³ównie starszych, z okolic po³owy XX w - w których sugeruje siê mo¿liwo¶æ istnienia odcinanych sukni ju¿ w po³owie XIV wieku, ale ¿adne z nich nie jest potwierdzone konkretnym zabytkiem. Opracowania te uwa¿amy raczej za przestarza³e a interpretacjê za b³êdn±. Przyjmuje siê wiêc ¿e (poza W³ochami, gdzie zawsze moda by³a zupe³nie inna a czêsto wyprzedza³a o ca³e stulecie modê ogólnoeuropejsk±) suknie odcinane pojawiaj± siê na pewno dopiero w po³owie XV wieku i rozpowszechniaj± w koñcu tego stulecia, stanowi±c w³a¶nie preludium mody renesansowej. Ca³y w±tek na ten temat jest tutaj: http://www.freha.pl/index.php?showtopic=21...inane&st=20

A Ty, MalaWredna, nie b±d¼ taka agresywna, i pamiêtaj ¿e w zasadzie na nasze Forum nie przychodzi siê z gêb± na p±czki i czeka a¿ Ci podadz± wszystko na tacy. Najpierw czyta siê Regulamin, który m.in. niemile widzi stosowanie zwielokrotnionych pytajników, wykrzykników itp., sugeruje zaczynanie zdania wielk± liter± oraz ka¿e najpierw przeszukaæ istniej±ce tematy zanim zada siê jakie¶ pytanie. To tak organizacyjnie, dla porz±dku.

Pozdrawiam,
Andrzej
Indar
Moi przedmówcom generalnie chodzi³o o to ¿e ten zakup zupe³nie nie nadaje siê na potrzeby rekonstrukcji. Oczywi¶cie ¿e znajd± siê imprezy na które zostaniesz wpuszczona bez problemu, ale bêd± to raczej pseudoturnieje a nie co¶ na poziomie.

CYTAT
Bo czy gdybym te kó³ka odczepi³a, zrobi³± dziurki i je obszy³a, czy takie co¶ by³o by ok? Jak mogê j± zmieniæ (i czy jest szansa) abym mog³a j± spokojnie nosiæ jako "pó¼no¶redniowieczn±" :P

Uszyj od zera, przeróbki nie zdadz± siê na nic. Nic Ci nie zast±pi poprawnie uszytego wdzianka, stracisz tylko czas.
Luceta to przyrz±d do plecenia sznurków, takie ma³e ustrojstwo z drewna "z dwoma ró¿kami" - wpisz w wyszukiwarkê forumow± okre¶lenie "luceta", powinno wyskoczyæ Ci kilka tematów.
pozdrawiam
K.
MalaWredna
Viator- Nie gor±czkuj siê tak ;) Zdeczko przesadzasz, to,¿e napisa³am dwa znaki zapytania, o takie: ??, nie oznacza,¿e przychodze z "gêb± na p±czki". Poprostu by³am ciekawa, i zapyta³am znów :] Wrzuæ na luz i nie zas³aniaj siê regulaminem. To,¿e to mój dopiero 3 post nie oznacza,¿e mo¿esz stawiac siê i puszyæ niczym paw. Serio ;)
Viator
Przykro mi, M.W., mo¿e czasem trochê przesadzam, ale Regulaminem zas³aniaæ siê muszê, a raczej zas³aniaæ w³asn± piersi± Regulamin - nie masz pojêcia co tu siê potrafi porobiæ jak popu¶cimy ¶rubê smile.gif A zreszt± taki post jak ten Twój, na który teraz odpowiadam powinien pój¶æ do mnie na PW, bo w w±tku o sukniach jest to offtopic i ja te¿ nie powinienem Ci tutaj odpowiadaæ - bo to te¿ nieregulaminowo. Co zrobiæ, c'est la vie. No i nie wszyscy moderatorzy s± tacy cierpliwi jak Indar dzisiaj icon_wink.gif

Dobra, wystarczy. Temat tej konkretnej sukni i jej rozwi±zañ mamy chyba omówiony, zamykam - ewentualne usuniêcie za jaki¶ czas pozostaje do decyzji miejscowego moderatora. A w razie dalszego szukania poprawnej historycznie sukni zapraszam do w±tków istniej±cych z nazwami tych sukni/sukien w tytu³ach. W w±tkach tych znajdziesz czê¶ciej dyskusjê ni¿ stuprocentowe pewniki, wiêc w razie w±tpliwo¶ci kto z dyskutantów ma racjê doradza³bym oparcie siê na opiniach EwKi, która jest w moim odczuciu ekspertem nr 1 na Freha w dziedzinie strojów. Dopiero jak nie znajdziesz odpowiedzi - pytaj tam¿e. To tyle.

Pozdrawiam,

Andrzej/Viator
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.