CYTAT
Odcinki trasy przez chaszcze le¶ne to koszmar, ¶nieg siêgaj±cy grubo za kostkê, przykrywa³ ga³êzie, pieñki drzew, co rusz siê cz³owiek o to potyka³, wiêc te etapy mêczy³y strasznie. Tu nie wyobra¿am sobie wêdrówki z czymkolwiek na nogach innym ni¿ buty,
Podobne mia³em zdanie gdy chcia³em zrobiæ sobie rakiety lub krótkie narty w góry.ca³e szczê¶cie ¿e nie zrobilem:)Na stromych podej¶ciach i zej¶ciach przeklinal bym na czym ¶wiat stoi
CYTAT
Ca³o¶æ ubrania to we³na. Buty w sumie takie same jak latem, nas±czone woskiem i t³uszczem z t± ró¿nic± ¿e wype³nione filcem + we³niane skarpety, spe³ni³y swoje zadanie, by³y w ¶rodku wilgotne ale chyba raczej od potu ni¿ od przemoczenia.
Takie same rozwi±zania i ja stosujê,ostatnio wzi±³em dodatkow± pare skarpet na zmiane w nocy,ale ich nie uzylem (nie by³o potrzeby)
CYTAT
podczas ci±g³ego marszu nawet w minusowej temperaturze jest ciep³o, a nawet momentami gor±co, podczas postojów momentalnie robi siê zimno i oczywi¶cie zdajê sobie sprawê z tego ¿e id±c na kilka dni trzeba mieæ dodatkowe rzeczy, (koc, co¶ suchego na zmianê
Ostatnio w marszu mialem na sobie krótka we³niana tunikê (Thorsberg) i d³ugi sk³adany kaftan.W tobo³ku nios³em jeszcze jedna tym razem d³ug± tunike.Myslalem ¿e uda mi sie nie zakladac jej na noc,niestety przepoci³em spodni± odziez a dyskomfort spotêgowa³o jeszcze oparcie siê plecami o ska³e.Wiêc zalo¿y³em druga tunikê
Wszystkie niedogodno¶ci jak rek± odj±³
CYTAT
Du¿y problem to uzupe³nianie p³ynów, woda przy minusie na pewno zamarznie, wiêc trzeba wzbogaciæ j± alkoholem, ale napicie siê lodowatego p³ynu w mro¼n± noc gdzie organizm jest rozgrzany mo¿e te¿ siê zakoñczyæ problemami zdrowotnymi, oczywi¶cie mówiê tu o sobie czyli nie jestem zahartowany w tego typu sprawach, gdy idzie siê jedn± noc problem nie jest zbyt wielki ale przy kilku dniach mo¿e to ju¿ stanowiæ do¶æ powa¿ny problem.
Mo¿na je¶æ snieg,jest tylko jedno ale:
¦nieg wkladamy do ust w malych ilo¶ciach,trzymamy go az siê roztopi i po³ykamy w ten sposob uzyskana wodê juz trochê "ogrzan±".¯eby oszukaæ organizm wode pijemy malymi ³yczkami,trzymaj±c ja w ustach przez chwile (mozna nawet przeplukac usta ) po³ykamy.
Ostatnio a¿ mnie trzêslo za sokiem jab³kowo-miêtowym:) Przypuszczam ze mia³em ma³o wody w organizmie bo po przerwaniu marszu w czeskiej hospodzie:) wypilem prawie duszkiem oko³o 0,5 l cofoli:)
CYTAT
... na³adowanie szybko kuszy w rêkawicach w ciemn± noc te¿ nie jest proste ....
Ale mimo niedogodnieñ paszczure zaciukali¶cie:)
pozdrawiam i powodzenia na szlaku
M.