Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Konkurs na najlepsz± chor±giew
> Inne > Kalendarium 2010 > Grunwald 2010
ua
Witam

z uwagi mojej osobistej nudy wpad³em na pomys³ który chcia³bym poddaæ dyskusji

Pi±tek na grunwie ma byæ dniem walki a co za tym idzie ludzie którzy nie bed± walczyæ mog± co najwy¿ej kibicowaæ ( czesto w gaciach i koszuli) lub nudziæ siê w obozie - cierpi na tym i widowisko i ca³okszta³t grunwaldu

S± ludzie którzy walk± siê nie zajmuj± lecz wprowadzaj± odpowiedni "klimat" w swoich chor±gwiach dla niech skierowany jest w/w konkurs

Ogólnie chodzi o to aby wy³oniæ Najlepsz± chor±giew - która otrzyma³a by odpowiedni± nagrodê i pokaza³a swój potencia³

Co ma byæ oceniane:

1. Ogólnie mówi±c poziom rekonstrukcji od ciuchów po narzêdzia ; od zachowania po w³a¶ciwy ubiur osób które odtwarzaj± kogo¶ wiêcej ni¿ Jasia obozowego ( choæ sam Jasiu te¿ ma poldlegaæ ocenie); krótko mówi±c dowódca ma wygl±daæ na dowódce z ubioru zachowania etc. etc.; Dama ma byæ dam± a Jasiu Jasiem
2. Klimat tworzony w danej chor±gwi - czy i jak gotowane s± potrawy czy osoby je gotuj±ce u¿ywaj± odpowiednich garów, jak jest rozstawiony obóz czy wartownicy wygl±daj± na wartowników oraz ca³a gama przedsiêwziêæ w danej chor±gwi np. wybudowanie pieca chlebowego, wszelkie inne inicjatywy sk³adaj±ce siê na rekonstrukcje

Zapraszama równie¿ na turniej bojowy aby na nim odpowiednio siê pokazaæ i dodaæ mu tego blichtru i otoczki (np. porzez g³o¶nie zak³adanie siê co do wyników staræ )

Jednym s³owem aby uda³o siê przywruciæ w jakiej¶ formie ¶redniowiecze ze szczególnym uwzglêdnieniem odtwarzanego okresu

Kto ma oceniaæ:

Chor±giew ma byæ oceniana jako ca³o¶æ a nie zbiór wchodz±cych w jej sk³ad bractw - wobec czego ka¿da chor±giew zg³asza jednego sêdziego

Ka¿dy sêdzia ma prawo do swojej subiektywenej oceny - z zastrze¿eniem ¿e nie mo¿e g³osowaæ na swoj± chor±giew

Ta chor±gwiew która otrzyma najwiêcej g³osów od sêdziów wygrywa

PS. sêdziowe maj± byæ do rozpoczêcia turnieju utajnieni czyli nikt poza nimi nie mo¿e wiedzieæ ¿e oceniaj± innych ma to na celu lepsz± inwigilacjê poszczególnych chor±gwi, odtajnieni zostan± dopiero po rozpoczêciu turnieju i bêd± mieli prawo "audytorów"

Nagroda:

ka¿da chor±giew robi sk³adki dla uczestników proponujê wiêc podnie¶c tê sk³adkê tak by uzbieraæ 100 - 150 z³ na chor±giew i za te pieni±zki ufundowaæ np. pieczonego ¶winika na uczte dla zyciêzców

Zapraszam do dyskusji
Daria Malinowska
A mnie siê wydajê , ¿e lepiej by³oby rozpisaæ plan konkurencji w których wezm± udzia³ cz³onkowie poszczególnych chor±gwi , nie tylko walcz±cy . Za ka¿d± odzieln± konkurencje przyznawaæ punkty i tak wy³oniæ zwyciêzce . Im wiêcej konkurencji - tym wiêcej cz³onków chor±gwi we¼mie w nich udzia³ i bêdzie siê przy okazji dobrze bawi³o smile.gif
Purvis
Super pomys³.
Proponuje pogoñ za namydlonym prosiakiem :D.
Jedna uwaga do projektu UA: dajmy sêdziom po dwa-trzy punkty na twarz, do obdzielenia trzech wybranych chor±gwi.Zdynamizuje to troszkê tabelê.
Razoslaw
Ju¿ wodzê jak zrobi siê z tego co¶ jak puchar domów w Hogwarcie happy.gif

20 punktów dla Gryfindoru! lol2.gif

(Nie ¿ebym krytykowa³ pomys³. Wrêcz przeciwnie, jest ciekawy)
Adrian £uczak
Bardzo ciekawa inicjatywa smile.gif

ua: Gratulujê pomys³u!

Pozdrawiam!
Emil z Gi¿ycka
Super... i przez nas Wallenrod przegra.
Bartholomäus von Struß
Ja równie¿ jestem bardzo zainteresowany t± inicjatyw±. Czekam na rozwój pomys³u smile.gif
Józef
Czy mo¿na by by³o oceniaæ poza historyczno¶ci± równie¿ dyscyplinê (karno¶æ) i zasady wewnêtrznego funkcjonowania chor±gwi ( inicjatywy)?
Spo¿ycie lub nie spo¿ywanie (nadmierne) alkoholu , warty - odprawy i ich kontrolê .
Ustawienie namiotów , ¶cie¿ki po¿arowe , kierunek wiatru a ogniska i wej¶cia do namiotów?
Jednym s³owem - dyscyplina i porz±dek.
Sêdziowie wtedy musieliby obserwowaæ obozy przynajmniej przez trzy dni ( mo¿e i trochê równie¿ pó¼nym wieczorem , w nocy ?).
To moja propozycja ,
mog³a by przyczyniæ siê do poprawy sytuacji...
Obozy wygl±da³y by jak obozy rzeczywi¶cie wojskowe.

Pomys³ kolegi UA godny uwagi.
Wola³bym po imieniu.
pozdro smile.gif
Anariona
Pomys³ "dobry", ale pod warunkiem ..., ¿e konkurs trwa³by przez ca³y czas Grunwaldu. Branie pod uwagê jednego dnia, wieczoru, godziny, itp. wyrywków czasowych, nie ma najmniejszego sensu. Ju¿ kiedy¶ malowano trawê z ró¿nych okazji i pod ró¿nymi pretekstami.
Jak os±dziæ panuj±cy klimat, czy te¿ zachowanie? Co do klimatu, to chyba osoby bêd±ce w danej chor±gwi najlepiej potrafi± oceniæ, czy grupa jest zgrana, czy jest im tam dobrze, jakie panuj± relacje.
Ocenianie samego wygl±du, czy ³adne namioty, czy na sto³ach nie le¿y przypadkiem chleb w foliowej torbie (bo akurat kolega poczu³ siê g³odny), nie ma najmniejszego sensu.
Po co oceniaæ szopkê i teatrzyk, któr± urz±dza siê, bo akurat za 5 minut maj± przyj¶æ sêdziowie.
Jak dla mnie, to sztuczne i nie prawdziwe.

Oceniaæ dyscyplinê i porz±dek? Hm... to przepraszam, je¶li ludzie s± kulturalni i sami z siebie dbaj± o w³asne otoczenie, by ¶mieci siê nie wala³y i kto¶ nie zabi³ siê o pozostawiane graty, to co dajemy 5 punktów? A tym co tez maj± porz±dek, ale robi± to, bo kto¶ nad nimi stoi i goni do roboty (albo jeden zasuwaj±cy za wszystkich), to dajemy 10, bo s± karni i zdyscyplinowani?

Czemu ten konkurs ma s³u¿yæ?
Czy ma byæ satysfakcj±, ¿e uda³o siê "nam" ogarn±æ obóz zanim przyszli sêdziowie, a po ocenie "hej¿e hola nam swawola"?
Bo nie wierzê w to, ¿e pod wp³ywem tego konkursu, ci co zawsze mieli gdzie¶ mi³± atmosferê, zasady bezpieczeñstwa, posiadanie historycznych narzêdzi i porz±dnego stroju, nagle sp³ynie na nich jasno¶æ i stan± siê chodz±cymi idea³ami a obóz piêkny, ¿e mucha nie siada.

Wolê, ¿eby ³ad, porz±dek, zasady bezpieczeñstwa by³y normami panuj±cymi przy ka¿dej okazji i ¿eby ludzie sami z siebie o to dbali, ni¿ mia³oby to byæ tylko od wielkiego dzwonu, a jeszcze za nagrodê (to bardzo niewychowawcze).

Nie ¿ebym by³a kompletnie przeciwna, najzwyczajniej nie widzê na razie sensu takiego konkursu.
Bo chyba nie po to, by kto¶ móg³ sobie powiedzieæ "ale jestem go¶æ, bo wygrali¶my i zjem sobie na czyj¶ koszt prosiaka". Ja pasujê ... jakby co, to tego prosiaka sama sobie upiekê smile.gif
Bartholomäus von Struß
CYTAT(Anariona @ 20:38 12.04.2010) *
Czemu ten konkurs ma s³u¿yæ?
Czy ma byæ satysfakcj±, ¿e uda³o siê "nam" ogarn±æ obóz zanim przyszli sêdziowie, a po ocenie "hej¿e hola nam swawola"?
Bo nie wierzê w to, ¿e pod wp³ywem tego konkursu, ci co zawsze mieli gdzie¶ mi³± atmosferê, zasady bezpieczeñstwa, posiadanie historycznych narzêdzi i porz±dnego stroju, nagle sp³ynie na nich jasno¶æ i stan± siê chodz±cymi idea³ami a obóz piêkny, ¿e mucha nie siada.

Najlepiej bêdzie w takim przypadku, ¿eby konkurs trwa³ przez ca³y czas obozowania, a sêdziowie byli utajnieni do soboty, wtedy mo¿emy mieæ cieñ pewno¶ci, ¿e nikt niczego nie bêdzie udawa³.
Marcin Waszkielis
Pieprzyæ te warty, nie lubie jak sobie ide do kolegów a jaki¶ kolo co sobie nawkrêca³ wypytuje sie kto ja jestem, po co i do kogo ide.
£ukasz P³aza
Ja my¶lê ¿e to nie najgorszy pomys³, tylko darowa³ bym sobie sk³adki i kasê - ludzie siê potrafi± pok³óciæ o ¶mieszne 2 z³. Na razie my¶lê wystarczy sam blichtr i splendor.

Anariona - pamiêtaj ¿e to nie walka o z³ote kalesony (ani nawet o puchar domów i rêkê Hermiony bigsmile2.gif bigsmile2.gif ) nie ma siê co spinaæ , ale warto doceniæ tych co na te dwa, trzy dni staraj± siê zrobiæ klimat. Poza tym s± ró¿ne klimaty - kto mówi ¿e klimat rubasznej imprezy ¿o³nierskiej czy weso³ej zabawy m³odych dam i rycerzy jest z³y?
Oczywi¶cie ocena zawsze bêdzie tu subiektywna - trochê jak punktacja za warto¶æ artystyczn± w ³y¿wiarstwie figurowym - i nie ma siê co z¿ymaæ ani obra¿aæ, przecie¿ i tak ka¿dy sam wybiera chor±giew w której najlepiej siê czuje.
Jestem za wszelkimi inicjatywami poprawiaj±cymi klimat - walka jest super ale zajmuje mi tylko po³owê czasu a bycie przez resztê czasu wczasowiczem grillowym w dziwnym stroju mnie nie bawi (do grilla i pogaduszek o meblach i samochodach nie potrzebuje stroju z rêkawami wiecznie wpadaj±cymi do musztardy bigsmile2.gif )
don Pedro
a ja bym zrobi³ np zawody w drinkowaniu, ka¿da chor±giew wystawia swojego najwiêkszego pijusa i niech walcz±, na flaszki kufle i kielony, kto zostanie ostatni na placu boju wygrywa bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Józef
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 23:47 12.04.2010) *
Pieprzyæ te warty, nie lubie jak sobie ide do kolegów a jaki¶ kolo co sobie nawkrêca³ wypytuje sie kto ja jestem, po co i do kogo ide.

Warty przynajmniej w WM funkcjonowa³y od godz 22,00 do 8 rano ,
wzglêdy bezpieczeñstwa po¿arowego , kontrola ognisk - jedni ¶pi± , drudzy czuwaj± - (namiot potrafi sp³on±æ w 30sekund.) , zapewnienie ludziom godziwego wypoczynku - spokojnego snu po znojnym , pe³nym pracy dniu.

.......................................................
Edyt.- obóz historyczny zamieszkuje kilka tysiêcy osób , nie wszyscy siê znaj± , na s³oñcu schn± przepocone przyszywki , tu i ówdzie le¿± jakie¶ klepsydry , he³my , te¿ mokre od potu po manewrach , jaki¶ mieczyk czeka na w³a¶ciciela oparty o drzewo .
Poza mieszkañcami po obozie poruszaj± siê równie¿ tury¶ci . Niektórzy równie¿ w jakich¶ strojach.
Warty s± potrzebne , wrêcz niezbêdne .
............................................................

( Poza tym nie wie¿ê , by kto¶ Ciê wypytywa³ - kto Ty jeste¶ bigsmile2.gif )
Natomiast do kogo siê idzie ? - takie pytanie moim zdaniem jest ok. Po co ?; - to ju¿ trochê przesada.

£ukasz - ja te¿ my¶lê ¿e wystarczy³o by nadanie jakiego¶ tytu³u , wyró¿nienie takiej wzorowej chor±gwi , np na stronie Grunwaldu .

"Pomys³ dobry pod warunkiem ¿e konkurs trwa³by przez ca³y czas Grunwaldu." - pisze Anariona -my¶lê ¿e starczy³o by od ¶rody

........................
edyt. poza tym mo¿na stworzyæ tak± listê kolejno¶ci - od najlepszej do "najmniej lepszej " bigsmile2.gif chor±gwi , i to by naprawdê motywowa³o do dzia³ania.
By poprawiæ w nastêpnym roku pozycjê.
..........................

pozdro

ps. Najwa¿niejsze jednak - na przeprowadzenie tego typu konkursu , musia³by zgodziæ siê g³ówny organizator imprezy - Krzysiek Górecki i wszyscy dowódcy chor±gwi .
Anariona
CYTAT(£ukasz P³aza @ 00:13 13.04.2010) *
Anariona - pamiêtaj ¿e to nie walka o z³ote kalesony (ani nawet o puchar domów i rêkê Hermiony bigsmile2.gif bigsmile2.gif ) nie ma siê co spinaæ , ale warto doceniæ tych co na te dwa, trzy dni staraj± siê zrobiæ klimat.

Jestem jak najdalej od "spinania siê". Nie widzê tylko sensu nagradzania, czego¶ co powinno byæ norm± i co powinno byæ robione bezwarunkowo, a nie pod publiczkê, bo kto¶ patrzy (np. sêdziowie). Je¶li ju¿ chcemy kogo¶ wyró¿niaæ, to mo¿e zamiast najlepszego obozu zrobmy konkurs na najgorszy i to pod k±tem strojów, wyposa¿enia, organizacji, porz±dku.
CYTAT(£ukasz P³aza @ 00:13 13.04.2010) *
bycie przez resztê czasu wczasowiczem grillowym w dziwnym stroju ... (do grilla i pogaduszek o meblach i samochodach)

Ci co mniej lub w ogóle nie przyk³adaj± siê ciekawego, twórczego, rekonstrukcyjnego podej¶cia i sposobu spêdzania czasu na Grunwaldzie, nie bêd± mieli szansy "schowania siê" w cieniu tych "lepszych" chor±gwi. Mo¿e bardziej przemówi do nich to, ¿e mog± naje¶æ siê wstudu i byæ wyró¿nieni w tym negatywnym ¶wietle.

Taka ma³a dygresja -
Ju¿ dawno sprzeciwia³am siê szeroko g³oszonemu i zakorzenionemu pogl±dowi, ¿e "show" w ruchu robi± tylko walcz±cy. Owszem jest to racja, nie ujmujê wam walcz±cym ni kruszyny z tego co sob± wnosicie w rekonstrukcjê i ca³y obraz RR. Chwa³a wam za wasz± pracê. Jednak wiele razy s³ysza³am opiniê o ludziach, którzy nie walcz±, ¿e tylko jasiuj±, sprowadzaj± wszystko do poziomu grillowania w ¶miesznym stroju. I temu stanowczo bêdê siê sprzeciwiaæ. Mo¿e taki sens mo¿naby znale¼æ w tym konkursie, ale osobi¶cie uwa¿am, ¿e powinno siê wykorzeniaæ i piêtnowaæ patologie, ni¿ szukaæ diamentów w ...
ua
no dobra skoro temat ruszy³ to:.............

po pierwsze jest nagroda - bez sk³adek pan Górecki z reszta organizatorów ufundowali ¶winie i to pieczon±

2. nie mam zamiary badaæ norm BHP i PPO¯ w obozach

3. w³a¶nie dlatego aby ludziska nie spinali siê przed inspekcj± "inspektorzy" bêd± utajnieni i nie zapowiedziani

4. zabawa bêdzie trwaæ tak d³ugo jak chc± tego uczestnicy

5. pomys³ zosta³ spowodowany fal± siedzenia w gaciach i koszuli podczas walk; czy podczas turnieju Martina czy pi±tek i weso³ego oceniania, nuda tym razem zróbmy klimat wspólnie poka¿my siê - w pi±tek ma byæ kulminacja zabawy dla nas zarówno dla tych co wol± przepociæ przeszywê jak i tych którzy wol± mieæ na sobie trendy we³enke podbit± jedwabiem; lub pokazaæ jak wygl±da³o weso³e leperstwo z XV w.

w celu przeprowadzenia tego " konkursu z hp" poproszê o zg³aszanie siê chêtnych do sêdziowania i podawania przez nich propozycji dotycz±cych ich subiektywnej oceny tego co tu zostanie nazwane klimatem

Przypominam ¿e oceniani maj± byæ wszyscy uczestnicy chor±gwi skrajne argumenty na korzy¶æ i na niekorzy¶c bêd± odrzucane

zg³oszenia mo¿na rzucaæ na mejla: ua25@wp.pl

ua
skoro sêdziowie siê nie pchaj± znale¼li¶my ich sami smile.gif

Konkurs siê odbêdzie zaczynamy oceniaæ na powa¿nie od czwartku, co nie znaczy ze mo¿na wy³apac dodatkowe "punkty dla gryfindoru " ju¿ wcze¶niej !

Nagrod± dla zwyciêskiej chor±gwi bêdzie ¦winka na ciep³o - Fundator K. Górecki

ZWYCIÊZCA ZOSTANIE OG£OSZONY NA ODPRAWIE DOWÓDCÓW PO BITWIE I ON PRZYNIESIE WIADOMO¦Æ I ¦WINKE NA BIESIADÊ

od siebie dodam ¿e przyznamy tak¿e nagrodê ujemn± ' mroczka" dla najgorszej chor±gwi- w tym przypadku nagrody nie bêdzie:)
Cedric
Ma³e sprostowanko fundatorem nagrody bêd± organizatorzy, nie sam Krzysztof.
gosia.m
Jaki werdykt?
Shaman
CYTAT(gosia.m @ 21:16 19.07.2010) *
Jaki werdykt?

a to sie w ogole odbylo?
gosia.m
CYTAT(Shaman @ 21:27 19.07.2010) *
CYTAT(gosia.m @ 21:16 19.07.2010) *
Jaki werdykt?

a to sie w ogole odbylo?

a te¿ jestem ciekawa, st±d moje pytanie smile.gif
Piter z Chojnika
Odby³o siê i ku ogólnemu zdziwieniu wygra³a ¦l±ska smile.gif
Shaman
CYTAT(Piter z Chojnika @ 21:42 19.07.2010) *

no prosze...
tym bardziej szacun, ze mieliscie 400 osob do upilnowania - choc nagroda wypadla symbolicznie icon_wink.gif

a wiadomo, kto na drugim biegunie?
Piter z Chojnika
Tej czê¶ci listy nie ujawniono bigsmile2.gif
Ladyhawke
CYTAT(Piter z Chojnika @ 21:42 19.07.2010) *

Dziêkujemy ¦l±skiej za dzik± ¶winiê, która ostatecznie trafi³a do nas na ucztê :D Mam nadziejê, ¿e kto¶ nas ze ¦l±skiej odwiedzi³- wybaczcie, ja ludzi ze ¦l±¶kiej nie znam- i co¶ sobie podjad³.
Marcin Waszkielis
Konkurs chyba sie nie odby³ bo co¶ nie widzia³em komisji. Za to Bracia Chêdo¿nicy Bosi przeprowadzili konkurs na najbardziej zjebanych stra¿ników chor±gwianych. Odziwo w tym roku wygra³a Choragiew Podolska, g³ównie si³ami pana z pochodni± co mu gas³a i pana tr±caj±cego dr±giem. Nie przybli¿e ich sylwetek bo tacy herosi zwykle pozostaj± w cieniu. To dru¿ynowo, natomiast indywidualnie nr 1 zosta³ stra¿nik z choragwi Mazowieckiej (tej z lasu) za oko³o 10 minutowe pod±¿anie krok w krok za "intruzami". Wielkie brawa.
Mateusz z Grójca
no, moi wartownicy spisali siê na medal :D
Wojciech W¶ciek³y
Te Wo³ek !
a jakie by³y nagrody w tym waszym konkursie? bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Marcin Waszkielis
najlepsze, znaczy bêdzie wóda dla admira³a jako zwierzchnika stra¿ników.
Mateusz z Grójca
piêknie :D
kara¶ - zly harcownik nr1
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 21:18 21.07.2010) *
natomiast indywidualnie nr 1 zosta³ stra¿nik z choragwi Mazowieckiej (tej z lasu) za oko³o 10 minutowe pod±¿anie krok w krok za "intruzami". Wielkie brawa.

moze to byl Lord Nacap! widocznie zdiagnozowal u ciebie niehimstoryczne koncowki sznurowadel, albo zbyt luzna czapke... stad tez mogla sie wziac tak szalencza gonitwa naszego patrona poprawnosci historycznej
IzaK
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 21:18 21.07.2010) *
Konkurs chyba sie nie odby³ bo co¶ nie widzia³em komisji. Za to Bracia Chêdo¿nicy Bosi przeprowadzili konkurs na najbardziej zjebanych stra¿ników chor±gwianych. Odziwo w tym roku wygra³a Choragiew Podolska

I bardzo dobrze. Co siê nam bêdzie swo³ocz po chor±gwi pl±ta³a ;)
Grzegorz £
Dok³adnie Chêdo¿nicy Bosi dzicz,swo³ocz i najgorsza cho³ota w dodatku czasem Ciastonia przyprowadz± smile.gif
Mateusz z Grójca
nie no a¿ tacy srodzy nie byli. Ciastoñ nie przychodzi³. :P
ua
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 19:31 22.07.2010) *
nie no a¿ tacy srodzy nie byli. Ciastoñ nie przychodzi³. :P

panie Admirale

Ciastoñ siê skrada aby zaj¶æ od ty³

Mateusz z Grójca
hehe

cwaniaczek.
ale tam te¿ wystawiali¶my warty :P
ua
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 20:01 22.07.2010) *
ale tam te¿ wystawiali¶my warty :P

SPRYTNE!

ale prawda jest inna wartownicy nie byli czujni tylko naprowadzani przez system echolokacji w postaci Grze¶ka £
Mateusz z Grójca
nie wiem czy wiesz, jako ¶wie¿o upieczony kuta¶nik, ¿e istnieje taki mechanizm w¶ród nas jak KUTALOKACJA.
dzia³a to tak, ¿e je¶li siê zgubisz to ¶piewasz "silne j±dra", inni ciê s³ysz± i znajduj±.
nie musz± wcale widzieæ
Mateusz z Grójca
ale to chyba nie temat dotycz±cy rekonstrukcji, tote¿ ¿eby tego nie usuniêto, zaprzestañmy
ciastoñ
Wszystkie wasze systemy zawiod³y poza jednym... Mega wielkimi otworami. Kto by siê skusi³...
Dlatego powsta³ osobny konkurs na najlu¼niejsz± chor±giew i zajêli¶cie pierwsze trzy miejsca smile.gif
Przemko zwany Zychem
Nasze czosnka o kulistych kszta³tach s± ciasne jak po praniu.

A dalej to wiesz co.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.