Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: miecze XVI wieczne
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Borg
Witam
Poszukuje krótkich mieczy z pierwszej po³owy XVI wieku. Katzbalgey znam. Czasem jednak w ikonografii pojawiaj± siê miecze o krótkich, masywnych g³owniach, prostych jelcach i jaki¶ zgeometryzowanych g³owicach.
Poszukujê podobnych zabytków.
Z góry dziêki za pomoc.
Pozdrawiam
Nikodem
A co s±dzisz o mieczach w typie, raczej, w³oskim o cienkiej g³owni i bardzo rozbudowanym jelcu, chroni±cym palce etc (co¶ jakby dalszy krok rozwojowy po spada di lato). Na ile takie miecze wystêpowa³y poza W³ochami?
Póki co nie przygl±da³em siê bardziej sprawie i nie poszukiwa³em broni bocznej z tego okresu, pytam jedynie, aby nakierowaæ Ciê na kolejny trop smile.gif.
Borg
Osobi¶cie trzymam siê z dala od w³oskich wariacji. Zaczynaj±c od cinquedeii na tych protorapierach koñcz±c. Nie wiem na ile mia³y szeroki zasiêg.
Mam konkretny drzeworyt ale nie widaæ dok³adnie miecza. I chcia³bym znale¼æ jakie¶ podobne orygina³y:

Swoja drog± przebijany ma chyba co¶ w stylu o którym mówisz.
Nikodem
Aha, ma co¶ dok³adnie takiego o czym my¶la³em. Kim jest przebijany? Bo strzelam ¿e to mog± byæ ryciny z jakiej¶ wojny Niemiecko - W³oskiej.
A co do tego Twojego miecza... to sk±d za³o¿enie ¿e to w ogóle miecz, a nie np. kord?

A ¿eby by³o ciekawiej:
Rycina z traktatu szermierczego Achille Marozzo, nie wiem dok³adnie jak datowany, ale sam mistrz ¿y³ 1485 - 1553.
I miecz - baselard, datowany na prze³om XV/XVI smile.gif. Ale chyba nie o to Ci chodzi?
Parufka
Tak na szybko.
Nikodem
Parufko, postaraj siê, wrzucaj±c jak±¶ ikonografiê, pisaæ kto, gdzie i kiedy, bo to dodaje bardzo wiele informacji smile.gif.

Poza tym, ¶liczna rycinka ta po prawej.
Borg
Pani jest autorstwa Cranacha (nota bene jego autorstwa kobiety nale¿± do najpiêkniejszych w ikonografii jak dla mnie icon_wink.gif )
Po prawej to dzie³o Durera, data w rogu

Uwa¿am, ¿e to miecz, gdy¿ ma obosieczn± g³ownie, masê strudzin. Kordy raczej ich nie miewaj±. Oczywi¶cie s± wyj±tki.
Scenka wygl±da tak:

Mam zamiar agresora zrobiæ w ca³o¶ci, ze szczegó³ami.
Ig³a
U Parufki jest:

- Judyta z g³ow± Holofernesa, obraz datowany na 1530 rok, Cranach, w ka¿dym razie egzemplarz jest w Muzeum Sztuki w Wiedniu

- Obok rycina A. Durera - na pewno nie jest to oryginalna nazwa: Pipeman

Za³±czam jeszcze dwie inne laski korzystaj±ce z pêdzla tego¿ artysty...

Po prawej: Judyta z g³owa Holofernesa, tez 1530 - zbiory Rogers Fund
Po lewej: Judyta Zwyciêzka 1530 (chyba taka moda na twardzielki), ta mi sie podoba najbardziej ;) - Jagdschloss Grunewald, Berlin

Co do mieczy - warto kukn±æ tutaj:
http://www.thearma.org/Manuals/HW-Web.htm
Ig³a
CYTAT(Ig³a @ 11:17 23.12.2009) *
U Parufki jest:

- Judyta z g³ow± Holofernesa, obraz datowany na 1530 rok, Cranach, w ka¿dym razie egzemplarz jest w Muzeum Sztuki w Wiedniu

- Obok rycina A. Durera - na pewno nie jest to oryginalna nazwa: Pipeman

Za³±czam jeszcze dwie inne laski korzystaj±ce z pêdzla tego¿ artysty...

Po prawej: Judyta z g³owa Holofernesa, tez 1530 - zbiory Rogers Fund
Po lewej: Judyta Zwyciêzka 1530 (chyba taka moda na twardzielki), ta mi sie podoba najbardziej ;) - Jagdschloss Grunewald, Berlin

Co do mieczy - warto kukn±æ tutaj:
http://www.thearma.org/Manuals/HW-Web.htm

Jest tam te¿ fajna rycinka knechta (Durer).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.