Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Banita z X do XII wieku.
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Inne ubiory wczesno¶redniowieczne
Karolg
Witam.

Mam ochotê odtworzyæ banitê z X do XII wieku. Nie wiem dok³adnie od czego zacz±æ. Szuka³em informacji na forum i znalaz³em niektóre interesuj±ce rzeczy, to znaczy wykroje oraz informacje o broniach u¿ywanych w tym okresie. Nie znalaz³em jednak informacji na nurtuj±ce mnie pytania. Oto i one:

a)Jak± broñ u¿ywali banici w tym okresie wiekowym?
b)Czy s± jakie¶ ¼ród³a potwierdzaj±ce istnienie takich osób typu ikonografia?
b)Jakie by³o podstawowe wyposa¿enie takich osób?
d)Jak wygl±da³ strój takie osoby?
e)Gdzie i za ile mo¿na kupiæ materia³ na uszycie takiego stroju?

Przepraszam za styl tematu, który jest trochê natrêtny.Za odpowiedzi z góry dziêkujê.

Pozdro
Karolg
Karol
CYTAT(Karolg @ 19:07 21.12.2009) *
Witam.

Mam ochotê odtworzyæ banitê z X do XII. Nie wiem dok³adnie od czego zacz±æ. Szuka³em informacji na forum i znalaz³em niektóre interesuj±ce rzeczy, to znaczy wykroje oraz informacje o broniach u¿ywanych w tym okresie. Nie znalaz³em jednak informacji na nurtuj±ce mnie pytania. Oto i one:

a)Jak± broñ u¿ywali banici w tym okresie wiekowym?
b)Czy s± jakie¶ ¼ród³a potwierdzaj±ce istnienie takich osób typu ikonografia?
b)Jakie by³o podstawowe wyposa¿enie takich osób?
d)Jak wygl±da³ strój takie osoby?
e)Gdzie i za ile mo¿na kupiæ materia³ na uszycie takiego stroju?

Przepraszam za styl tematu, który jest trochê natrêtny.Za odpowiedzi z góry dziêkujê.

Pozdro
Karolg

Hej Karolu!

Moja odpowied¼ pewnie Ciê nie usatysfakcjonuje, ale z pewno¶ci± u³atwi Ci ¿ycie, je¶li rzeczywi¶cie zechcesz odtwarzaæ akurat tak± postaæ.
Odpowiedzi na kolejne pytania:
1) Banici u¿ywali broni takiej samej, jak osoby odpowiadaj±ce im stanem i maj±tkiem ale nie skazane na banicjê.
2) ¬ród³a ikonograficzne nie s± w tym wypadku potrzebne. Istnienie kary banicji w systemach prawnych doby ¶redniowiecza to pewnik.
3) Podstawowe wyposa¿enie takich osób by³o takie samo, jak osób odpowiadaj±cych im stanem i maj±tkiem ale nie skazanych na banicjê. Ewentualnie dla pohañbienia mogli byæ pozbawieni paska czy nakrycia g³owy ale z pewno¶ci± uzupe³niali te braki mo¿liwie szybko:)
4) Tak samo, jak strój osób odpowiadaj±cych im stanem i maj±tkiem ale nie skazanych na banicjê. Ew. czasowo bez wy¿ej wspomnianego pasa
5) Szukaj w hurtowniach tkanin. Pytaj o "zawarto¶æ we³ny w we³nie i lnu w lnie". Ceny takich materia³ów bywaj± ró¿ne. We³na "setka" to oko³o 40 z³ za mb. Len jest tañszy.

Krótko mówi±c, strój banity w interesuj±cym Ciê okresie nie wyró¿nia³ siê niczym wyj±tkowym. Przejrzyj tematy w tym dziale i ustal, jaki ma byæ pierwotny status spo³eczny i maj±tkowy odtwarzanej przez Ciebie postaci i skompletuj strój wedle tego kryterium.

Pozdrawiam
Karolg
Dziêkujê za odpowied¼ Karolu. Przeszuka³em trochê forum, lecz nie wiem od czego zacz±æ. Jak napisa³em znalaz³em wykroje na interesuj±ce mnie czê¶ci stroju. Problem w tym , ¿e nie wiem jak to wszystko wyci±æ i z³±czyæ. Je¶li banita mia³ takie same ubranie jak osoby odpowiadaj±ce ich stanem to jak wygl±da³y takie osoby? Chcia³bym to zobaczyæ w ikonografii ¿ebym móg³ siê na czym¶ wzorowaæ.
Karol
Tu masz np. zdjêcie znaleziska (skopiowane z tematu "S³owianie - strój mêski"):

http://photofile.name/users/vlasta/479019/49510991/

S± to rzeczy na pierwsz± po³owê XI wieku. Zdjêcie znalezione w 5 minut. Osobi¶cie nie "siedzê" w interesuj±cym Ciê okresie ale na tym forum mo¿esz znale¼æ naprawdê wiele przydatnych informacji. Nie pozostaje Ci nic innego, tylko przekopaæ siê przez ca³y dzia³ dot. wczesno¶redniowiecznych ubiorów i posk³adaæ to sobie w jak±¶ sensown± ca³o¶æ. Je¶li bêdziesz mieæ ju¿ bardziej skonkretyzowane pytania - wal ¶mia³o. Miêdzy innymi po to jest Freha:) Cierpliwo¶æ jest cnot± rekonstruktora smile.gif

Pozdrawiam i ¿yczê wytrwa³o¶ci w poszukiwaniach

EDIT: Ikonografia mo¿e Ciê zainspirowaæ ale nie dowiesz siê z niej "jak to wszystko wyci±æ i z³±czyæ". Przejrzyj dzia³ "Ubiory - porady techniczne" w subforum "Ubiory - ogólnie"
Karolg
Dziêki Karolu. Ol¶ni³o mnie. Mam jednak pytanie o ilo¶æ i koszt materia³u na:
-p³aszcz z pó³kola
-tunikê
-nogawice
-tunikê skórzan±
Nie wiem co by do tego dodaæ, poniewa¿ nie znam siê na tym za bardzo. Aha, jaka jest cena na Grunwaldzie. Teraz jest sze¶æsetna rocznica wiêc bêdzie wiêcej kramów.

Pozdrawiam
Karolg
Karolg
Co do broni to mam ³uk i szykujê siê na kupno nowego.(longbow) Plus do tego mo¿e jaki¶ krótki mieczyk d³ugi na 75 cm. Trudno jest wykuæ taki miecz. Je¶li tak to ile by kosztowa³ taki kupiony.
Viator
Na Grunwaldzie bêdziesz mia³ 20 kramów z porz±dnymi replikami za bardzo porz±dne pieni±dze, 60 kramów z towarami udaj±cymi historyczne za nieco tylko mniejsze pieni±dze (i nie ³ud¼ siê, ¿e sprzedawca ostrze¿e Ciê ¿e to co sprzedaje jast wprawdzie "trendy" ale nie jest poprawne) i jakie¶ 1,5 tysi±ca kramów z tandet±.

Kramy na imprezach nie s± dobrym miejscem je¶li chcesz siê wyposa¿yæ od zera. Mo¿esz na nich szukaæ konkretnych drobiazgów - krajek, bi¿uterii, lusterka czy grzebienia, czasem sztyletu czy grotu do oszczepu. Podstawowych ubrañ - butów, gaci, p³aszcza czy naprawdê historycznych tunik (X wiek) lub surcotów (XII wiek) tam nie znajdziesz. Tego typu rzeczy albo musisz zamówiæ na swój wymiar u rzemie¶lników (najlepiej przez internet) albo próbowaæ kupiæ na rynku wtórnym (tzn. u¿ywane - na Targowisku Freha, na Allegro w dziale Rycerstwo itd.), albo wreszcie mo¿esz je tak¿e zrobiæ (uszyæ) samemu.

W ka¿dym z powy¿szych przypadków musisz najpierw dosyæ szczegó³owo zapoznaæ siê ze ¼ród³ami - np. przeczytaæ dyskusje w odpowiednich dzia³ach Frehy i obejrzeæ zabytki i ikonografiê tam pokazan± - a dopiero potem bêdziesz wiedzieæ co warto a czego nie warto kupowaæ lub co u kogo zamawiaæ lub co i jak i z czego uszyæ (jak choæby dylemat czy tunika czy surcot - musisz siê zdecydowaæ na wê¿sze datowanie - tak do 50 lat - i na rejon geograficzny sk±d pochodzisz).

Jedynym u³atwieniem bêdzie zapisanie siê do porz±dnego bractwa, które ma swoje do¶wiadczenie, i choæ stawia swoje wymagania dotycz±ce stroju, ma te¿ rzemie¶lników, którzy wiêkszo¶æ bazowego wyposa¿enia zgodnego z tymi wymaganiami Ci zrobi± i w miarê dobrze, i w miarê tanio. To Ciê nie zwolni z obowi±zku wgryzania siê w temat ale u³atwi je i zaoszczêdzi wydania pieniêdzy na co¶, co teraz Ci siê podoba, ale czego siê bêdziesz za parê miesiêcy wstydzi³ za³o¿yæ, jak ju¿ siê wiêcej "naumiesz".

Strój banity nie ró¿ni siê od stroju normalnego mieszkañca ziemi, z której go wydalono (mo¿e siê jednak ró¿niæ od strojów mieszkañców ziemi, w której zamieszka³ na wygnaniu). Nie ma jakich¶ obowi±zkowych oznaczeñ "Jestem banit±", zreszt± ide± banicji jest wygnanie przez odpowiedni thing czy s±d poza obszar jurysdykcji tego¿, wiêc nie by³oby mo¿liwo¶ci wyegzekwowania takiego oznaczenia. Poza tym wygnany najszybciej jak móg³ pakowa³ niezbêdne manele i wyje¿d¿a³, a nie zamawia³ nowy strój...

Co do ostatniego pytania o miecz - polecam to samo. Jak masz miecz, to warto wiedzieæ do czego s³u¿y, a wiêc potrenowaæ fechtunek, a ¿eby to zrobiæ trzeba mieæ i z kim trenowaæ, i posiadaæ dobry miecz - w obu przyda siê jaki¶ przewodnik. Opinie o miecznikach s± bardzo podzielone, najlepiej wierzyæ temu, pod czyim okiem bêdziesz potem tym wyrobem siê fechtowa³. Absolutne minimum jako¶ciowo-cenowe miecza do walki (mo¿na wybraæ z katalogu do¶æ poprawny historycznie z wygl±du, i przez pierwszy rok æwiczeñ powinien wytrzymaæ) acz nie w ka¿dym bractwie tolerowane na a¿ tak niskim poziomie, to by³aby pewnie Arma s.c. (p³atnerz Maciejko) z cen± na poziomie 395 z³ za jedynkê (poogl±daj na www.miecze.pl).

A teraz poczytaj sobie tematy o strojach, o mieczach i ich producentach, o przedmiotach i wyposa¿eniu (przejrzyj dzia³y po kolei, a w razie problemów u¿ywaj funkcji Szukaj) i wróæ z dalszymi pytaniami jak ju¿ bêdziesz mia³ na podstawie czego prawid³owo je postawiæ. Tu siê odpowiada tylko na prawid³owo postawione pytania...
Karolg
I jeszcze czym siê zajmowa³ taki banita. G³ównie kojarzy siê to z pój¶ciem do lasu i napadaniem na ludzi. Mi siê zdaje to trochê za bardzo legêdarne, poniewa¿ po co pozwalaæ komu¶ napadaæ innych jak mo¿na po prostu uci±æ mu ³eb.
Karolg
Czy taki banita po ubraniu kolczugi i skórzanej tuniki móg³ by wystêpowaæ na turniejach jako ³ucznik?
Rugiewit
Je¶li chodzi o tkaniny, to na freha wy¶wietla siê czêsto baner pani Ró¿yczki. smile.gif
W zasadzie ca³e nasze Bractwo "jedzie" na jej we³enkach i z czystym sercem mogê je poleciæ.
Ceny te¿ ma bardzo dobre. We³ny 20-30 z³, lny po³owê tego.
(czy jak jeszcze trochê popromujê, to dostanê rabat na moje ostatnie zamówienie? :P)

Co do ilo¶ci, to z krawiectwem nigdy mi nie by³o po drodze, ale je¶li z matematyk± i geometri± u Ciebie lepiej, zrób tak jak ja.
Rozrysuj sobie na kartce milimetrowej mb we³ny czy lnu (np 15 cm = 150cm szeroko¶ci beli, czyli prostok±t 10x15cm to na kartce 1mb przy szeroko¶ci beli 150cm.)
nastêpnie pomierz siê dok³adnie i porównaj wymiary ze znalezionymi wykrojami.
Rozrysuj to sobie na kartkach milimetrowych a nastêpnie czê¶ci wykrojów wytnij i pouk³adaj na prostok±cie symuluj±cym mb tkaniny, tak aby zosta³o ma³o pustych przestrzeni.
Jak siê nie zmieszcz±, to dorysuj trochê prostok±ta - trzeba bêdzie kupiæ wiêcej ni¿ 1mb.
Pracoch³onne, ale mi pomog³o. Zostaw na brzegach czê¶ci wykrojów zapas, jakby okaza³o siê, ¿e co¶ niedok³adnie zmierzy³e¶.

Co¶ mi ta Twoja fascynacja banit± pachnie Robin Hoodem. :P
Je¶li to ma byæ w³a¶nie co¶ w tym stylu, to polecam raczej odtwarzanie ni¿szego statusu maj±tkowego. Jaki¶ zbieg³y ch³op np?

Edit: Viator uprzedzi³ mnie odno¶nie kramów. Rzeczywi¶cie, jak siê dok³adnie nie wie czego siê chce, to Grunwald jest fatalnym miejscem na zakupy.
Tym bardziej, ¿e sprzedawcy wystawiaj± tam towary zwykle du¿o dro¿ej ni¿ w sprzeda¿y pozasezonowej.
I dobra rada z udaniem siê do rzemie¶lników od razu. Rzeczywi¶cie, doradza³em jak wyliczyæ metodami cha³upniczymi ilo¶æ sukna, a przecie¿ du¿o profesjonalniej uszyje Ci to fachowiec. Z tym, ¿e oczywi¶cie koszta rosn±, ale Viator ma racjê. Jak za pó³ roku bêdziesz musia³ obszyæ siê od nowa, bo teraz poszyjesz ¼le, to na jedno wyjdzie :P

Acha.
Postawmy sprawê jasno, bo mam w±tpliwo¶ci czytaj±c Twoje posty Karolg.
Banita to nie zawód. To cz³owiek dowolnego zawodu czy kondycji maj±tkowej na którym ci±¿y kara banicji.
Jako taki mo¿e oczywi¶cie wystêpowaæ jako piechur na bitwach, a nawet jako rycerz w turniejach je¶li rycerzem jest. Mo¿e robiæ cokolwiek na terenie poza jurysdykcj± organu który skaza³ go na banicjê.
W przeciwnym razie, rozpoznany mo¿e liczyæ na zaostrzenie kary. (tzn przewa¿nie ¶mieræ)

Cz³owiek lataj±cy z ³ukiem/mieczem po lasach i napadaj±cy ludzi to zwyk³y zbój, który nie musia³ (choæ to nie wykluczone) dorobiæ siê wcze¶niej kary banicji.
Karolg
Robin Hood mi nie pasuje. Nie jest historyczny.
Indar
Odnoszê wra¿enie ¿e wiêkszo¶æ swojej wiedzy historycznej wynios³e¶ z seriali czy filmów. Co do imprez - wej¶cie na takowe regulowane jest przez wymagania organizatora, nikt Ci wiêc nie odpowie czy zostaniesz wpuszczony na "turniej" nie widz±c jak siê prezentujesz. Jest wiele imprez na które zosta³by¶ wpuszczony nawet maj±c na nogach glany, ale czy o to chodzi? O spe³nienie wymagañ na potrzeby imprezy, czy o reprezentowanie jako takiego poziomu rekonstrukcji?
Podpowiem Ci, skup siê na Prze³omie XII/XIIIw -zaproponowana przez Ciebie datacja jest zbyt szeroka, dodatkowo mamy na ni± trochê ma³o ¿róde³.
Zamiast niepewnego banity skup siê na jakim¶ lekkim piechocia¿u - tu bêdzie Ci o wiele ³atwiej.
I praca domowa na ¶wiêta - przejrzeæ zawarto¶æ forum w dziale uzbrojenie (znajdziesz tam sporo informacji o uzbrojeniu XII/XIII) i ubrania. Dodatkowo ikonografia i jako pomoc zdjêcia z DOBRYCH imprez. Nie sugeruj siê w 100% zdjêciami, ale powinny Ciê nakierowaæ co i jak.
O ile oczywi¶cie skorzystasz z mojej rady.
Krzy¶ko.

Poza tym odnoszê dziwne wra¿enie ¿e temat ten zostanie nied³ugo zamkniêty smile.gif. Tu powinni¶my dyskutowaæ jedynie o ubraniach i elementach tego¿. W kwestii uzbrojenia zapraszam gdzie indziej - forum jest bardzo czytelne, znajdziesz odpowiedni dzia³.
K.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.