Je¶li chodzi o tkaniny, to na freha wy¶wietla siê czêsto baner pani Ró¿yczki.
W zasadzie ca³e nasze Bractwo "jedzie" na jej we³enkach i z czystym sercem mogê je poleciæ.
Ceny te¿ ma bardzo dobre. We³ny 20-30 z³, lny po³owê tego.
(czy jak jeszcze trochê popromujê, to dostanê rabat na moje ostatnie zamówienie? :P)
Co do ilo¶ci, to z krawiectwem nigdy mi nie by³o po drodze, ale je¶li z matematyk± i geometri± u Ciebie lepiej, zrób tak jak ja.
Rozrysuj sobie na kartce milimetrowej mb we³ny czy lnu (np 15 cm = 150cm szeroko¶ci beli, czyli prostok±t 10x15cm to na kartce 1mb przy szeroko¶ci beli 150cm.)
nastêpnie pomierz siê dok³adnie i porównaj wymiary ze znalezionymi wykrojami.
Rozrysuj to sobie na kartkach milimetrowych a nastêpnie czê¶ci wykrojów wytnij i pouk³adaj na prostok±cie symuluj±cym mb tkaniny, tak aby zosta³o ma³o pustych przestrzeni.
Jak siê nie zmieszcz±, to dorysuj trochê prostok±ta - trzeba bêdzie kupiæ wiêcej ni¿ 1mb.
Pracoch³onne, ale mi pomog³o. Zostaw na brzegach czê¶ci wykrojów zapas, jakby okaza³o siê, ¿e co¶ niedok³adnie zmierzy³e¶.
Co¶ mi ta Twoja fascynacja banit± pachnie Robin Hoodem. :P
Je¶li to ma byæ w³a¶nie co¶ w tym stylu, to polecam raczej odtwarzanie ni¿szego statusu maj±tkowego. Jaki¶ zbieg³y ch³op np?
Edit: Viator uprzedzi³ mnie odno¶nie kramów. Rzeczywi¶cie, jak siê dok³adnie nie wie czego siê chce, to Grunwald jest fatalnym miejscem na zakupy.
Tym bardziej, ¿e sprzedawcy wystawiaj± tam towary zwykle du¿o dro¿ej ni¿ w sprzeda¿y pozasezonowej.
I dobra rada z udaniem siê do rzemie¶lników od razu. Rzeczywi¶cie, doradza³em jak wyliczyæ metodami cha³upniczymi ilo¶æ sukna, a przecie¿ du¿o profesjonalniej uszyje Ci to fachowiec. Z tym, ¿e oczywi¶cie koszta rosn±, ale Viator ma racjê. Jak za pó³ roku bêdziesz musia³ obszyæ siê od nowa, bo teraz poszyjesz ¼le, to na jedno wyjdzie :P
Acha.
Postawmy sprawê jasno, bo mam w±tpliwo¶ci czytaj±c Twoje posty Karolg.
Banita to nie zawód. To cz³owiek dowolnego zawodu czy kondycji maj±tkowej na którym ci±¿y kara banicji.
Jako taki mo¿e oczywi¶cie wystêpowaæ jako piechur na bitwach, a nawet jako rycerz w turniejach je¶li rycerzem jest. Mo¿e robiæ cokolwiek na terenie poza jurysdykcj± organu który skaza³ go na banicjê.
W przeciwnym razie, rozpoznany mo¿e liczyæ na zaostrzenie kary. (tzn przewa¿nie ¶mieræ)
Cz³owiek lataj±cy z ³ukiem/mieczem po lasach i napadaj±cy ludzi to zwyk³y zbój, który nie musia³ (choæ to nie wykluczone) dorobiæ siê wcze¶niej kary banicji.