Szukam ksi±zki w miarê kompletnej o mitologii germañskiej. PILNE!!! Z góry dziêki za pomoc
S. Piekarczyk - "Mitologia germañska - do¶æ ciê¿ko strawna
oraz przede wszystkim "Edda Poetycka, t³um. A. Za³uska-Stromberg - jak szukaæ to u ¼róde³.
i mo¿e jeszcze L. P. S³upecki - Wyrocznie i wró¿by pogañskich Skandynawów - bardzo dobre opracoewanie
Pzodrawiam
Polecam "Mity skandynawskie" A.Marciszewskiego.Pozycja raczej trudno dostêpna,bo wydana tylko w 1000 egz.(przypuszczam,¿e to praca magisterska lub doktorancka tego pana).Pisana g³.na podstawie Eddy-t³umaczy pewne zjawiska.Lektura przyjemna.I jeszcze jest te¿ jaka¶ skrócona,tzn.z l icznymi opisami i t³umaczeniami wersja pt."Mitologia germañska"-nie pamiêtam autora,mo¿e kto¶ inny dopowie,ale te¿ siê dobrze czyta.POZDRAWIAM!
Witam
Widzia³am ostatnio w jakim¶ antykwariacie ksi±¿eczkê Artura Szwejter "Mitologia germañska" mo¿e to ta , aczkolwiek nie wiem jak jest z jej zawarto¶ci± tre¶ciow±, poniewa¿ jeszcze jej nie czyta³am. Mo¿e kto¶ czyta³?
Pozdrowienia
Liadain
Witam!
Czytalam Ksiazka Arura jest najlatwiejsza w odbiorze, polecam jeszcze "Tajemnice Sag i Run" Adamusa
Ludka Excalibur
PS. Jego nazwisko jest Szrejter
SORRY ZA BLAD W NAZWISKU AUTORA KSIAZKI,TERAZ MI SIE SKOJARZYLO:MACISZEWSKI,A NIE JAK WCZESNIEJ NAPISALAM
Polecam "Wielka Encyklopedie Mitologii" nie pamietam kto napisal ale sa 3 mitologie: Germanska, Grecka i Celtycka. Bardzo fajna (i droga)
Ja polecam "Mitologiê Skandynawsk± w epoce wikingów" S³upeckiego. Jest bardzo dobra. Niestety droga - ok 50 z³. Mimo wszystko warto.
Z "³atwych w odbiorze" polecam "Mitologiê skandynawsk±" Szrejtera - niestety bardzo trudo j± dostaæ. Ja dysponujê jedynie skanem (jak kto¶ bardzo chce RTFa to niech da znaæ)
nie wyobrazam sobie przygody z mitologia skandynawska bez przeczytania eddy poetyckiej wydanej ok 1989 r. w serii biblioteka narodowa wyd. ossolineum
zgodze siê ze stwierzenim, ¿e "Mitologia " Piekarczyka jest ciê¿kostrawna, dla milo¶ników l¿ejszej lektury polecam ¶wietn± ksi±¿kê Jerzego Rosa "Heroje pó³nocy", zaiera obszerne cytaty z "Eddy" w przekladzie Lelewela, sporo faktografi dotycz±cej historii wikingów, a mity czyta siê jak dobr± powie¶æ przygodow±. Niestety ksi±¿ka jest trudno dostêpna , jakie¶ dwa lata myszkowa³am po antykwariatach ¿eby j± kupiæ
CYTAT(Altis)
zgodze siê ze stwierzenim, ¿e "Mitologia " Piekarczyka jest ciê¿kostrawna, dla milo¶ników l¿ejszej lektury polecam ¶wietn± ksi±¿kê Jerzego Rosa "Heroje pó³nocy", zaiera obszerne cytaty z "Eddy" w przekladzie Lelewela, sporo faktografi dotycz±cej historii wikingów, a mity czyta siê jak dobr± powie¶æ przygodow±. Niestety ksi±¿ka jest trudno dostêpna , jakie¶ dwa lata myszkowa³am po antykwariatach ¿eby j± kupiæ
Wy¿ej wspomniana ksi±¿ka pojawia siê na allegro od czasu do czasu, ale moim zdaniem za zbyt wygórowan± cenê...
no to mialam wyj±tkowe szczê¶cie bo "heroje" kupilam za 15z³
CYTAT(Karolina Remiasz)
Polecam "Mity skandynawskie" A.Marciszewskiego.
Szczerze mówi±c to ja raczej bym tego nie poleca³a...mo¿e jednak za ma³o siê znam i za ma³o dowiadywa³am siê na ten temat, ale jako¶ nie podoba³a mi siê...Sporo niezgodno¶ci i b³êdów tam znalaz³am-ju¿ co prawda nie pamiêtam jakich, ale fakt faktem, by³y...Ogólnie nie wyda³a mi siê ciekawa.
Za to "Mitologia Skandynawska" Piekarczyka by³a o wiele bardziej interesuj±ca i w porównaniu z innymi dzie³ami (w tym z Edd± ) bardziej wiarygodna... I nie zgodzi³abym siê ze stwierdzeniem,¿e jest "do¶æ ciê¿ko strawna", ale to tylko mój pogl±d...
Jeszcze jedno..."Mitów Skandynawskich" widzia³am ca³kiem niedawno sporo w jednej z ksiêgarni w Warszawie, a w samym moim wydaniu by³ nak³ad 500 egz., wiêc chyba nie jest za tak bardzo trudnodostêpna...
Pozdrawiam
CYTAT(BoBeK)
Polecam "Wielka Encyklopedie Mitologii" nie pamietam kto napisal ale sa 3 mitologie: Germanska, Grecka i Celtycka. Bardzo fajna (i droga)
Jako¶ niedawno widzia³am w antykwariacie encyklopediê mitologii celtyckiej,germañskiej i greckiej, ale to chyba nie to, bo na pewno nie by³a wielka (10x6cm i w dodatku nie zbyt gruba) ale szczerze mówi±c po krótkim przejrzeniu jej tre¶ci- szczególnie je¶li chodzi o mitologiê Celtów, uzna³am ¿e niewarta jest nawet tych 10 z³, bo gdzie¶ tyle kosztowa³a...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.