Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Znaczenie Grunwaldu
> Inne > Kalendarium 2010 > Grunwald 2010
Szeherezada
Witam smile.gif
od paru ³adnych lat jest mowa o samej bitwie. A co z podkre¶leniem jej znaczenia? Przecie¿ w trakcie mszy przed bitw± biskup Stanis³aw ze Skalmierza, rektor akademii krakowskiej wyg³osi³ kazanie w którym stwierdzi³ wyra¼nie, ¿e narody pogañskie same maj± prawo o sobie decydowaæ. Tym samym zosta³ rozwi±zany spór o inwestyturê, jeden z g³ównych sporów ¶redniowiecza. Poganie w ¶wietle tego kazania byli wy³±czeni spod w³adzy zarówno papie¿a jak i cesarza. Ta mowa by³a podstaw± polskiego stanowiska na soborze w Konstancji... Historycy krzycz± o Gutenbergu, Ameryce, a co z bitw±, która usankcjonowa³a w Polsce wolno¶æ religijn±, tak bardzo ró¿ni±c± nas od innych (tylko do roku 1572)? Dla mnie to jest dowód, ¿e nie jeste¶my tak daleko w tyle za Itali±. Tam renesans wybuch³ sztuk± u nas objawi³ siê tolerancj± religijn±.
Zatem? Czy organizatorzy ogranicz± siê do walki, czy te¿ podkre¶l± filozoficzny wymiar bitwy?

I druga kwestia - polityka to ¶liska rzecz, lecz czy nie powinni¶my na obchody zaprosiæ Prezydenta RP, Prezydent Litwy, Prezydent Unii i przedstawicieli zakonu krzy¿ackiego? W koñcu to sze¶csetna rocznica jednej z najwa¿niejszych bitew w historii. Nie sugerujê, ¿eby robiæ za misia przy politykach, lecz skoro inne kraje robi± tyle szumu wokó³ swoich rocznic, to dlaczego my nie mo¿emy? Fa³szywa skromno¶æ jest tu nie na miejscu. W Polsce jeszcze siê snuje ta opinia, ¿e dochodzimy do Europy, jakkolwiek najwy¿sza w³adza ju¿ parê razy pokaza³a, ¿e te¿ mo¿emy decydowaæ o jej kszta³cie. Pora zatem wyci±gn±æ dziedzictwo przedrozbiorowe i wreszcie wyst±piæ jako jeden z g³ównych filarów kultury europejskiej a nie jako uboga krewna, któr± mo¿na lekcewa¿yæ.
Pozdrawiam smile.gif
Laser
Prezydenci Litwy i Polski ju¿ siê sami zapowiedzieli, z tego co siê orientujê. No tak to bywa. Od pierwszych Grunwaldów wszyscy 'wa¿ni' mieli inscenizacjê w powa¿aniu, teraz na okr±g³e 600 lat z ca³± pewno¶ci± vipów nie zabraknie. O to bym siê nie martwi³. Mo¿e warto zaprosiæ jeszcze pani± Merkel? ;-)
Cedric
Co do tych pierwszych Grunwaldów, które mia³y byæ w powa¿aniu to nie do koñca prawda. Bodaj¿e rok 2000 lub jako¶ w okolicy zaszczyci³ nas swoj± osoba Aleksander "OLEK" Kwa¶niewski i prezydent Litwy i chyba kto¶ jeszcze, skandalicznie wyl±dowali przy krzaczku, którego przeznaczenia nie bedê opisywa³ i obudzili wszystkich w okolicy, obecnie na granicy Walllenroda i Konrada Bia³ego. Potem na fali integracji europejskiej wysz³o trochê tak, ¿e nie politycznie jest ¶wiêtowaæ spuszczenie ³omotu braciom uto¿samianym z zachodnim s±siadem.
Szeherezada
Hej smile.gif
mo¿e ³omot jest niepolityczny, ale rewolucja w podej¶ciu do polityki - to trzeba ¶wiêtowaæ.
Mam teraz pytanie w trochê inn± stronê, jednak wci±¿ podchodz±ce pod znaczenie Grunwaldu, tym razem w sensie jednostkowym - co siê dzieje z tymi wszystkimi pechowcami, którzy w trakcie poprzednich imprez mieli wypadki a nawet wyje¿d¿ali karetk± z pola buhurtowego (zw³aszcza!)? Czy kto¶ wie, co siê z nimi dzieje, w jakim s± stanie, czy kto¶ zmar³ z powodu ran odniesionych w bitwie? Czy kto¶ ma kontakt z tymi lud¼mi? Jak oni teraz ¿yj±, czy s± poddawani rehabilitacji? Jaki oni teraz maj± stosunek do tej imprezy?
Pytam o sprawy przykre, jednak uwa¿am, ¿e nie wolno nam zapominaæ o tych, którzy ju¿ nie odtwarzaj±, bo nie wiadomo, co przydarzy siê na najbli¿szej imprezie.
Pozdrawiam
£ukasz P³aza
bigsmile2.gif hehehe.gif aaa.gif bigsmile2.gif crazy.gif £o matko, ³olaboga dawno siê tak nie u¶mia³em. Je¿eli chodzi o tych co "wyje¿d¿ali" hehehe.gif karetk± z pola buhurtowego - to by³ taki jeden i od tamtego pamiêtnego Grunwaldu, jakie¶m bo ja wiem 5? lat temu ¿adnego nie opu¶ci³. Zapewne i w tym roku bêdzie w ¶w Jerzym. Pozosta³ych kontuzjowanych w buhurcie zna³em chyba 90% (kto¶ móg³ mi umkn±æ), znakomita wiêkszo¶æ nadal siê bawi, nikt kogo znam nie ¿a³owa³. smile.gif

P.S. Fakt ¿e w bitwie by³o znacznie wiêcej kontuzjowanych, wiêc mo¿e oni maj± jakie¶ kombatanckie opowie¶ci, snute dla wnuków.
Viator
Najwiêcej to bêdzie mia³ do opowiadania wnukom ten W³och, co w do³ku utkn±wszy nogê skrêci³, ¿e a¿ go ¶mig³owcem z pola zabierali - która¶ Rycerska to opisywa³a.
Przebóg, niechby tak kto¶ naprawdê zgin±³ albo ciê¿kim kalek± zosta³, a to by na nas suchej nitki nie zostawili...
Ale to mi³o, ¿e siê Szeherezada troszczy o kombatantów RR, nie ma siê co a¿ tak z niej ¶miaæ, tylko tak troszkie icon_wink.gif
Szeherezada
Lekko offtopuj±c: zajmujê siê dzia³alno¶ci± pokojow± i nie wiem, jak wygl±da "statystyka stanu u¿ywalno¶ci puszek", a ¿e widzia³am swego czasu kilka gro¼nych wypadków, to pytam w kontek¶cie Grunwaldu.
Indar
Szeherezado, Ty tak na powa¿nie pytasz czy robisz sobie ¿arty?
Gdyby podczas inscenizacji dosz³o do powa¿nego wypadku to media nie zostawi³y by na nas suchej nitki. Z pewno¶ci± by³oby g³o¶no.
Tym bardziej na "bohurcie"
I.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.