Witam.
Chcia³em w tym temacie przybli¿yæ pewien problem, z którym siê napotka³em i poprosiæ znawców tematu o pomoc.
Jaki¶ czas temu zainteresowa³em siê histori± wczesnego ¶redniowiecza na ziemiach polskich i kultur± s³owian z tych¿e ziem. Postanowi³em "pobawiæ siê" w odtwarzanie historii i chcia³bym skompletowaæ dla siebie ubiór, oraz uzbrojenie ówczesnego ¶redniowiecza (IX-XIw).
Do rzeczy! Chcia³bym samodzielnie wykonaæ dla siebie zbrojê. Wiem, ¿e popularna w podanym wcze¶niej okresie by³a lamelka (i ju¿ trochê siê o niej naczyta³em) oraz kolczuga. Niestety na wykonanie jednego i drugiego nie mam zbyt du¿o chêci. Czyta³em i s³ysza³em nawet, ¿e zrobienie kolczugi, to ¿mudna robota, a zrobienie lamelki, to jeszcze trudniejsze zadanie. Chcia³em wiêc zrobiæ sobie pancerz ³uskowy, gdy¿ jest ³atwiejszy w wykonaniu i do¶æ skutecznie broni w polu walki. I chodzi w tym wszystkim o to, ¿e chcia³bym zrobiæ sobie ten pancerz ze skórzanych p³ytek. Wiem te¿, jak mo¿na taki pancerz utwardziæ, wiem jak mog± na siebie nachodziæ p³ytki i jakiej wielko¶ci mniej wiêcej powinny byæ, ale nie wiem, jak taki pancerz ma wygl±daæ w ca³okszta³cie. Szuka³em na google i na tym forum, ale potrzebnych mi informacji, a raczej ilustracji nie znalaz³em. Jedyne ilustracje, rysunki, czy ¼ród³a ikonograficzne pokazywa³y pancerz ³uskowy z p³ytek metalowych, a i te¿ nie by³y to "schematy" do¶æ czytelne.
Czy kto¶ posiada mo¿e jakie¶ szkice, rysunki, zdjêcia, jak powinien (jak mo¿e) wygl±daæ taki skórzany pancerz ³uskowy?