Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wczesno¶redniowieczny, skórzany pancerz ³uskowy
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
RoNiNiNo
Witam.

Chcia³em w tym temacie przybli¿yæ pewien problem, z którym siê napotka³em i poprosiæ znawców tematu o pomoc.

Jaki¶ czas temu zainteresowa³em siê histori± wczesnego ¶redniowiecza na ziemiach polskich i kultur± s³owian z tych¿e ziem. Postanowi³em "pobawiæ siê" w odtwarzanie historii i chcia³bym skompletowaæ dla siebie ubiór, oraz uzbrojenie ówczesnego ¶redniowiecza (IX-XIw).

Do rzeczy! Chcia³bym samodzielnie wykonaæ dla siebie zbrojê. Wiem, ¿e popularna w podanym wcze¶niej okresie by³a lamelka (i ju¿ trochê siê o niej naczyta³em) oraz kolczuga. Niestety na wykonanie jednego i drugiego nie mam zbyt du¿o chêci. Czyta³em i s³ysza³em nawet, ¿e zrobienie kolczugi, to ¿mudna robota, a zrobienie lamelki, to jeszcze trudniejsze zadanie. Chcia³em wiêc zrobiæ sobie pancerz ³uskowy, gdy¿ jest ³atwiejszy w wykonaniu i do¶æ skutecznie broni w polu walki. I chodzi w tym wszystkim o to, ¿e chcia³bym zrobiæ sobie ten pancerz ze skórzanych p³ytek. Wiem te¿, jak mo¿na taki pancerz utwardziæ, wiem jak mog± na siebie nachodziæ p³ytki i jakiej wielko¶ci mniej wiêcej powinny byæ, ale nie wiem, jak taki pancerz ma wygl±daæ w ca³okszta³cie. Szuka³em na google i na tym forum, ale potrzebnych mi informacji, a raczej ilustracji nie znalaz³em. Jedyne ilustracje, rysunki, czy ¼ród³a ikonograficzne pokazywa³y pancerz ³uskowy z p³ytek metalowych, a i te¿ nie by³y to "schematy" do¶æ czytelne.

Czy kto¶ posiada mo¿e jakie¶ szkice, rysunki, zdjêcia, jak powinien (jak mo¿e) wygl±daæ taki skórzany pancerz ³uskowy?
Morgoth
naj³atwiej jest zrobiæ lamelke, je¶li kupisz gotowe p³ytki i rzemienie to z³o¿enie ca³ego pancerza zajmuje 1-2 dni. ³uska to duzo wiecej pracy, sk³ada³em oba te typy pancerza i nak³ad pracy w³ozony w jeden i drugi pancerz byly bardzo ró¿ne
drug± spraw± jest to ¿e skórzany pancerz to raczej ma³o historyczna opcja na wczesno¶redniowiecz± Europe, ale o tym juz sporo na forum napisano.
pozdr
Boran
Nie ma ¼róde³ potwierdzaj±cych u¿ywanie jakichkolwiek skórzanych pancerzy w podanych przez Ciebie ramach czasowych, w Europie. Dysponujemy co najwy¿ej domys³ami i naci±ganymi interpretacjami ikonografii (bazuj±cymi na tym, ¿e CHCEMY zobaczyæ gdzie¶ p³ytki/³uski skórzane, a nie ¿elazne). Jak wspomnia³ przedmówca - by³a ju¿ mowa o tym wielokrotnie.
Tak¿e zainwestuj lepiej w blachê albo - zgodnie z powy¿sz± porad± - poszukaj gotowych p³ytek.
Znicz
Mistrz Wincenty wspomina o skórzanym pancerzu. 

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Pozdrawiam Znicz

RoNiNiNo
Ok. Dziêki za odpowiedzi:)

Teraz tylko parê rzeczy mnie nurtuje:

Morgoth i Boran - napisali¶cie tak:

CYTAT
drug± spraw± jest to ¿e skórzany pancerz to raczej ma³o historyczna opcja na wczesno¶redniowiecz± Europe

CYTAT
Nie ma ¼róde³ potwierdzaj±cych u¿ywanie jakichkolwiek skórzanych pancerzy w podanych przez Ciebie ramach czasowych, w Europie.

To ju¿ tak z ciekawo¶ci - w jakim przedziale czasu by³ u¿ywany wspomniany przeze mnie pancerz i gdzie w³a¶ciwie by³ najbardziej popularny, czy z jak± kultur± mo¿na go kojarzyæ? (Domy¶lam siê, ¿e mog³o to ju¿ byæ opisywane na forum, ale pos³uguj±c siê wyszukiwark± nie jestem w stanie odnale¼æ takowych informacji)

Znicz, z tego tekstu, który wklei³e¶ mo¿na równie dobrze wywnioskowaæ, ¿e "skórzanym napier¶nikiem" mog³abyæ równie dobrze lamelka. Bo chyba chcia³e¶ wykazaæ, ¿e o wspominany pancerz ³uskowy Ci chodzi³o? Chyba, ¿e siê mylê.
Boran
Zniczu - dziêki za ten fragment, wygl±da na to, ¿e dotychczas nikt siê nie natkn±³ na niego. Z drugiej strony - dzie³o Mistrza Wincentego pochodzi z koñca XII wieku i nie wiadomo na ile jego realia (o ile to w ogóle s± w istocie realia) mo¿na przenosiæ na czasy minimum 100 lat wcze¶niejsze. Poza tym - ci±gle nie mówi nam to nic konkretnego o konstrukcji ewentualnego skórzanego pancerza.

CYTAT
To ju¿ tak z ciekawo¶ci - w jakim przedziale czasu by³ u¿ywany wspomniany przeze mnie pancerz i gdzie w³a¶ciwie by³ najbardziej popularny, czy z jak± kultur± mo¿na go kojarzyæ? (Domy¶lam siê, ¿e mog³o to ju¿ byæ opisywane na forum, ale pos³uguj±c siê wyszukiwark± nie jestem w stanie odnale¼æ takowych informacji)

Przejrzyj tematy w tym dziale (uzbrojenie ochronne wczesno¶redniowieczne) - w kilku siê pojawiaj± dyskusje o skórzanych formach pancerza. Przy czym raczej wszystko co siê zachowa³o, albo da siê w miarê jednoznacznie zidentyfikowaæ, to raczej lamelki i zbli¿one formy.
pozdrawiam
Wotawa
Tak przy okazji i ku refleksji je¶li chodzi o u¿ycie skóry w ochronie:

Mam wra¿enie, ¿e przy powszechnym w rekonstrukcji (stylizacji?) tolerowaniu "hokejówek" czyli potê¿nych "nagolennic" i "karwaszy" skórzanych (bad¼my szczerzy - wspó³czesne wynalazki subkulturowe), skórzane pancerze ³uskowe i lamelkowe s± jedynie drobnym, eksperymentalnym i ma³o szkodliwym incydentem... icon_wink.gif.

Nie macie takiego wra¿enia? Tak na spokojnie i bez wydawania certyfikatów koszerno¶ci.
Ragnar SW
Celna uwaga

Mimo ¿e sam mam w kolekcji lamelkê skórzan± oraz zbrojê wzmocnion± ³uskami i u¿ywam ich kiedy tylko mogê, to naszemu przedmówcy równie¿ sugerowa³bym zakup metalowych zbrojników - mniej k³opotów na stety lub niestety coraz bardziej restrykcyjnych imprezach, ale przede wszystkim o wiele mniej roboty - bierzesz rzemieñ i ³±czysz tylko gotowe p³ytki - praktycznie zero filozofii, mo¿esz jedynie pokusiæ siê o lamówkê dooko³a brzegów. Zabawa ze skórzanymi zbrojnikami jest za to o wiele d³u¿sza i bardziej skomplikowana. Nawet je¶li sam zrobisz zbrojniki lub ³uski - a ju¿ to zabiera tez bardzo du¿o czasu - to równie¿ pozostaje ci ich po³±czenie i ewentualna lamówka. Cenowo wychodzi o dziwo podobnie, bo zap³acisz za zbrojniki niewiele wiêcej ni¿ za skórê a jest z nimi naprawdê o wiele ³atwiej - zarówno je¶li chodzi o nagonkê na skórê jak i sam monta¿.
Ewentualnie pozostaj± ci p³ytki z Bêdzina z tematu o lamelkach - o których wspomina Znicz -niestety dopiero przymierzam siê do zrobienia takowej zbroi, wiêc nie mogê nic na ten temat jeszcze powiedzieæ
Boran
CYTAT
Mam wra¿enie, ¿e przy powszechnym w rekonstrukcji (stylizacji?) tolerowaniu "hokejówek" czyli potê¿nych "nagolennic" i "karwaszy" skórzanych (bad¼my szczerzy - wspó³czesne wynalazki subkulturowe), skórzane pancerze ³uskowe i lamelkowe s± jedynie drobnym, eksperymentalnym i ma³o szkodliwym incydentem... icon_wink.gif.

Nie macie takiego wra¿enia? Tak na spokojnie i bez wydawania certyfikatów koszerno¶ci.

Sk±din±d racja. O ile obecno¶æ tych pancerzy by³aby w istocie traktowana jako eksperyment. A bywa - jak prawda objawiona ;)
A co do "hokejówek" - s± tacy, którzy te skórzane karwasze chowaj± pod ubraniem, albo ca³kiem z nich rezygnuj± na rzecz plastikowych sportowych ochraniaczy, te¿ rzecz jasna ukrytych. I jest to, jak mi siê wydaje, trend powoli, ale jednak rosn±cy. W przypadku nóg ju¿ dosyæ powszechne s± sportowe ochraniacze pod spodniami...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.