Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kociolki we wczesnym sredniowieczu X-XIII w.
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Naczynia, sprzêty kuchenne i zastawa sto³owa
christodoulos
Witam serdecznie, zastanawialem sie nad wygladem kociolkow w sredniowieczu i czy te ktorych wiekszosc w RR uzywa (na ile sa sredniowieczne) sa rowniez odpowiednikiem tych uzywanych w gospodarstwie domowym, czy jest to wylacznie wyposazeniem obozu w sredniowieczu.
Jesli ktos jest w stanie odpowiedziec na to pytanie to bardzo bym prosil o poparcie swej odpowiedzi jakas ikonografia lub jakim kolwiek innym przekazem.

ps. sorki za brak polskich znakow :P
Ghutek
http://halla.mjollnir.pl/viewtopic.php?t=301

Du¿o i na temat.

Pozdrawiam
christodoulos
Dorwalem tez w BM to...
http://www.medievaltymes.com/courtyard/ima...m41va&b.gif
Rozumiem ze mam odpowiedz na moje pytanie :D
witold
Witam,
Je¿eli chodzi o kocio³ki i wszelakie typu garki u¿ywane dawno temu przez naszych wschodnich s±siadów to warto zajrzeæ na stronê:

http://www.south-rus.narod.ru/shvetc.html

Pozdrawiam smile.gif
Jaksar
Ja mam inny problem, moje kocio³ki i patelnie (kute od Grybola) nawet po dok³adnym wytarciu po jakim¶ czasie maj± nalot rdzy i trzeba ponownie je szorowaæ. Próbowa³em ten problem z "wypaleniem" w ognisku i olejem ale z jednej strony ztaczê³a odpryskiwaæ farba ochronna a z drugiej na niewiele to siê przyda³o, gdy¿ po 2 miesi±cach le¿enia w magazynie, ponownie zaczê³y zbieraæ rdzê. Ma kto¶ rozwi±zanie na ten problem ?
Drugie pytanie, jakiej ochronnej farby u¿yæ by zamalowaæ miejsca odprysku w czasie wypalania?
Dziêki z góry !
Viator
Wiesz co, ale to jest forum rekonstrukcyjne. Kocio³ków na pewno nie zabezpieczano malowaniem.
Od zewn±trz mo¿esz próbowaæ go poczerniæ, ale zasadniczo to po prostu kocio³ki trzeba szorowaæ po ka¿dym u¿yciu, ten typ tak ma. Pomiêdzy jednym u¿yciem a drugim albo kiedy masz go nie¶æ mo¿esz go nasmarowaæ olejem i wytrzeæ (prawie) do sucha.
Jaksar
CYTAT(Viator @ 21:32 22.06.2015) *
...Kocio³ków na pewno nie zabezpieczano malowaniem.
Od zewn±trz mo¿esz próbowaæ go poczerniæ, ale zasadniczo to po prostu kocio³ki trzeba szorowaæ po ka¿dym u¿yciu, ten typ tak ma. Pomiêdzy jednym u¿yciem a drugim albo kiedy masz go nie¶æ mo¿esz go nasmarowaæ olejem i wytrzeæ (prawie) do sucha.

Czym poczerniæ? a z pozosta³ymi propozycjami to tak robiê, nie ma innego wyj¶cia ;) Kiedy¶ mia³o siê kilkoro dzieci którym nad brzegiem rzeki kazano piaskiem szorowaæ kocio³ki ;) Jak bym moim kaza³ dzisiaj to robiæ pewnie by mnie prokurator wezwa³ na przes³uchanie za znêcanie siê nad nimi ;) heheh devil.gif
Jaksar
a teraz z innej beczki, a mianowicie kocio³ki miedziane. Bêd±c niedawno na jednym z Francuzkich festynów (w Normandi) zauwa¿y³em u jednej z grup rekonstruuj±cych okres Wikingów z IX i X wieku, kilka ciekawych kocio³ków oraz mis miedzianych. Moje pytanie, czy jest mo¿liwe by Wikingowie i S³owianie Po³abscy u¿ywali takich naczyñ? Je¿eli kto¶ zna ¼ród³a o tym mówi±ce to bêdê wdziêczny !
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.