Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zapiêcie w p³aszczu.
> Ubiór i dodatki > Ubiory renesansowe i barokowe > Inne ubiory renesansowe i barokowe
Valentine
Witam.Mam pytanie dotycz±ce zapiêæ w p³aszczu.
P³aszcz z pó³ko³a czym go zapinaæ ?Jakie¶ klamry..spinki ??
Z góry dziêkujê i pozdrawiam.
Reset
Wydaje mi siê ¿e do zapiêcia p³aszcza s³u¿y fibula widzia³em równie¿ kilka innych ciekawych rozwi±zañ (np co¶ w rodzaju "haczyk w kó³ko")
Ja to rozwi±za³em w ten sposób jak na zdjêciu poniewa¿ p³aszcz czasem zak³adam do bojówki i muszê mieæ trochê wiêkszy zapas na zapiêciu.
Nie wiem czy to jest w³a¶ciwe rozwi±zanie ale dla mnie jest OK.

Indar
Reset, fajnie to wygl±da. Prosto, ale du¿o ³adniej ni¿ byle fibula.
Ale Valentine chodzi³o o znacznie pó¿niejszy czas ni¿ tym którym my siê zajmujemy.
K.
Reset
Uuuups ale gafa ;) sorki... nie zwróci³em uwagi na temat.
Gdzie mi tam do Unii Lubelskiej ;)
Krzysiu
Pruskie p³aszcze kawaleryjskie z pó³ko³a, ju¿ w pierwszej po³owie XVIII w. zapinano zwyczajnie na guziki. W wersji, które ja widzia³em, by³o to 8 - 10 du¿ych guzików cynowych (24 - 28 mm), p³askich lub wypuk³ych, od szyi do pasa mniej wiêcej. Kurtki ¿o³nierskie by³y zapinane na guziki ju¿ w XVII w., wiêc takie rozwi±zanie by³o znane i powszechnie stosowane. Z ca³a pewno¶ci± wojska RP cudzoziemskiego autoramentu rozwi±zania takie stosowa³y.
EwKa
Valentine, podaj DOK£ADNIE o jaki typ p³aszcza Ci chodzi, dla kogo ma to byæ, jak datowane... Czy mówi±c o p³aszczu z pó³kola masz na my¶li tzw. p³aszczyk hiszpañski z prze³omu XVI i XVII wieku ( http://collections.vam.ac.uk/item/O77731/cloak/ )?
Valentine
Jest to p³aszcz z pó³ko³a.Dla zachodniego dragona.Prosty bez ¿adnych bajerów.
EwKa
Eeeee, dalej nie rozumiem smile.gif
Chcesz wzór p³aszcza dla ¿o³nierza? Zapewne ubrany by³ na mod³e zachodni± wiêc i p³aszcz z pó³kola powinien byæ wg. tej mody czyli krótki i wi±zany na sznury z frêdzlami. No ale to "po cywilnemu" a nie do walki. P³aszcz powinien byæ z dobrego gatunkowo sukna z podszewk± z barwionego lnu lub nawet jedwabiu.
Je¶li ten p³asz mia³by byæ u¿yty w bitwie to praktyczniejszy i zgodniejszy z przekazami o uzbrojeniu ochronnym dragonii by³by jednak kolet (ewentualnie z przyczyn ekonomicznych w jego zastêpstwie "dutch coat"). Oba stroje ju¿ by³y omawiane na Fresze.
Kaya
Valentine a mo¿e okre¶lisz najpierw jaki to ma byæ dok³adnie strój-datowanie i region .Status spo³eczny .... To bardzo nam pomo¿e Tobie pomóc smile.gif
Valentine
Witam.
P³aszcz dla zachodniego(Francja) rajtara/dragona.
I po³. XVIIw. zwyk³y ¿o³nierz.
EwKa
Mo¿e przej¿yj sobie grafiki i rysunki Jacques Callot-a...
Valentine
A fibu³a mog³a by byæ ?
Viator
FibuLa a nie fibu£a. To jest ³aciñskie s³owo!
A s³owem tym okre¶lamy zapinki staro¿ytne i ¶redniowieczne, wiêc raczej nie mo¿e byæ.
Ale to jeszcze zale¿y od tego, jak± zapinkê Ty mia³a¶ na my¶li, bo mo¿e co¶ innego? Masz jakie¶ zdjêcie albo rysunek?

Klasyfikacjê bardzo ³adnie pokazuje anglojêzyczna wikipedia ( http://en.wikipedia.org/wiki/Fibula_(brooch) ); na polskojêzycznej jak zwykle s± tylko szcz±tkowe informacje.

Pozdrawiam!
Andrzej/Viator
Kaya
Czemu zale¿y Ci na zapinaniu p³aszcza brosza? Bo jak s±dzê to mia³a¶ na my¶li.... Znam co najmniej 15 przyk³adów p³aszczy barokowych szytych z pó³kola -z drogich materia³ów , ba nawet haftowanych z³otem ale ani jeden nie ma broszy do spinania a ka¿dy z nich ma za to ozdobne d³u¿sze i krótsze sznury z kutasikami na koñcach. I nie wa¿ne czy jest to p³aszcz hiszpañski, w³oski czy angielski. Sama noszê p³aszcz na mod³ê hiszpañsk± w³a¶nie z d³ugim sznurem i bardzo go sobie chwalê. Daje on mo¿liwo¶æ fantazyjnego noszenia p³aszcza na jednym ramieniu.
( gdyby by³a moda na noszenie brosz to uwierz -pierwsza bym j± mia³a tongue.gif )
Ig³a
"P³aszcz dla zachodniego(Francja) rajtara/dragona. I po³. XVIIw. zwyk³y ¿o³nierz"

Za³±czam dwa obrazy: Jacob Duck i Willem Cornelisz Duyster, s± tam ró¿ne plaszcze/pelerynki nie tylko z pólkola, czy tzw. compass cloak (którego jednak na rycinie nie ma), jedno co je l±czy - noszone sa przez ¿olnierzy ;) W ka¿dym razie te¿ nie spotka³em siê z zapinkami przy p³aszczach zachodnich (albo sznury z frêdzlami lub bez, albo guziki),
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.